Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Kaip sekasi blokuoti „Linkomaniją“?

Publikuota: 2019-01-16 20:34
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pagal teismo sprendimą nuo šiandienos, sausio 16 dienos, atsakovai byloje prieš svetainę „Linkomanija“ yra įpareigoti šią svetainę blokuoti. 15min patikrino, kaip ryšio operatoriai šį teismo sprendimą vykdo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pagal teismo sprendimą nuo šiandienos, sausio 16 dienos, atsakovai byloje prieš svetainę „Linkomanija“ yra įpareigoti šią svetainę blokuoti. 15min patikrino, kaip ryšio operatoriai šį teismo sprendimą vykdo.

Primename, kad apeliacinio teismo sprendimu patvirtinta žemesnės instancijos teismo nutartis nurodyti atsakovų sąraše esantiems interneto paslaugų teikėjams blokuoti svetainę „Linkomanija“.

Kaip sekasi blokuoti „Linkomaniją“?

Nėra popierių – nėra ir veiksmų

O vykdymas, tenka pripažinti, stringa. Štai „Bitės“ atstovas spaudai Antanas Bubnelis tikina, jog blokavimas dar net nėra vykdomas – nėra gauti teismo įpareigojimą nurodantys dokumentai ir techninių veiksmų bus imtasi tik šiuos dokumentus gavus bei juos išnagrinėjus.

„Telia“ vartotojams piratines „Torrent“ nuorodas platinanti svetainė taip pat prieinama be jokių kliūčių ir papildomų techninių sprendimų.

„Teismo nutartį dėl „Linkomanijos“ svetainės blokavimo vykdysime, nes tai yra apeliacinio teismo sprendimas, kuris įsigalioja iš karto. Šiuo metu analizuojame nutartį ir vertiname galimybę kasacine tvarka skųsti Aukščiausiajam teismui. Svetainės blokavimą pradėsime artimiausiu metu, kai būsime techniškai pasiruošę. Tai yra pirmas precedentas Lietuvoje, kai tokio pobūdžio svetainė bus blokuojama teismo nurodymu. Tai, kad atsakovais šioje byloje pasirinkti tik kai kurie interneto paslaugų ryšio tiekėjai, vertiname kaip galimą rinkos iškraipymą. Tikimės, kad kiti ryšio tiekėjai savo noru prisidės prie šios nutarties vykdymo. Esame viena didžiausių Lietuvoje legalaus vaizdo turinio platformų ir matome, kad legalaus turinio paklausa kiekvienais metais auga. Lengvas ir paprastas legalaus turinio pasiekiamumas žmonėms yra viena svarbiausių sąlygų, kad mažėtų nelegalaus turinio ir gerėtų autorinių teisių padėtis“, – 15min rašė „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

Blokavimo kol kas nepradėjo vykdyti ir „Cgates“. „Gilinamės į Teismo argumentus. Visus veiksmus suplanuosime ir vykdysime, kai būsime išnagrinėję teismo nuosprendį“, – rašoma įmonės komentare.

Panašų atsakymą pateikė ir įmonių grupės „Penki kontinentai“ atstovas spaudai: „Laukiame oficialaus teismo nutarimo dokumento, su kuriuo susipažinę galėsime imtis konkretesnių veiksmų, susijusių su šios teismo nutarties įgyvendinimu“.

„Telecentras ruošiasi techniškai įgyvendinti vakar priimtą teismo sprendimą dėl „Linkomanijos“ interneto svetainės blokavimo“, – 15min rašė įmonės atstovas spaudai Valdas Kaminskas.

Kiti atsakovai byloje prieš „Linkomaniją“ – UAB „INIT“, UAB „Balticum TV“, UAB „SPLIUS“.

Taigi, tikėtis, kad jau nuo šiandienos bus pradėtos taikyti techninės „Linkomanijos“ blokavimo priemonės, nereikėtų. Tačiau ryšio operatoriaus atstovai prasitarė, jog tai yra „dienų, o ne mėnesių klausimas“.

Blokuoti „Linkomaniją“ įpareigoti ne visi

„Atsižvelgiant į didelį tarpininkų, tinkle perduodančių trečiųjų asmenų daromus autorių teisių pažeidimus, skaičių, taip pat proceso ekonomijos ir koncentruotumo principus, LATGA ieškinį reiškė didžiausią interneto prieigos teikimo paslaugų rinkos dalį pagal abonentų skaičių užimantiems elektroninių ryšių paslaugų teikėjams. Byloje kaip atsakovai yra įtraukti dalyvauti tie interneto prieigos paslaugų teikėjai, kurių interneto prieigos teikimo paslaugų rinkos dalis Ryšių reguliavimo tarnybos viešai skelbiamais duomenimis yra didesnė už 2,5 proc. ir bendrai sudaro net 86,9 proc.“, – sakė bylos prieš „Linkomaniją“ ieškovams – asociacijai LATGA – atstovaujantis „WINT Law Firm“ advokatas ir partneris Audrius Iškauskas.

Tai reiškia, kad atsakovų sąraše nėra bendrovės „Tele2“, pastaruoju metu vykdančios agresyvią neriboto mobiliojo namų interneto paslaugų plėtrą ir besigiriančios milžinišku duomenų suvartojimo augimu.

Bet tai nereiškia, kad „Tele2“ naudosis teismo suteiktu konkurenciniu pranašumu. Nepriklausomai nuo to, kad įmonė į šios bylos atsakovų sąrašą nėra įtraukta, „Tele2“ imsis tokių pačių techninių „Linkomanijos“ blokavimo priemonių.

„Linkomaniją“ mes blokuosime. Neprivalome to daryti – teismo įpareigojimo, skirtingai nei kiti ryšio tiekėjai, neturime. Tačiau teismo pozicija yra visiškai aiški, o įstatymus mes gerbiame ir jų laikomės“, – sakė „Tele2“ komunikacijos vadovas Baltijos šalims Andrius Baranauskas.

Be to, nuo balandžio 1 dienos įsigalios atnaujintas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas, kuris piratavimą skatinančių interneto svetainių blokavimą susistemins.

Naujos teisinio reguliavimo nuostatos sudarys sąlygas intelektinės nuosavybės gynybai sustiprinti ir paspartinti. Kūrėjai, jų įgalioti asmenys ar kolektyvinio administravimo organizacijos, gindamos savo pažeistas teises, neteismine tvarka galės kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK), prašydami taikyti privalomus nurodymus tarpininkams. Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas. Nurodymus LRTK galės taikyti tik nustačiusi, kad išnaudoti visi neteisminiai autorių teisių gynimo būdai ir gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją.

Techninės kliūtys – tarsi užkardas iš voratinklio

Ir nors galima neabejoti, kad ilgainiui blokavimo veiksmų bus imtasi, jų veiksmingumu verčia abejoti „Linkomanijos“ valdytojų ir gerbėjų optimizmas.

Iškart po straipsnio apie tai, kad „Linkomanija“ turės būti blokuojama nuo trečiadienio, publikavimo šios svetainės paskyra feisbuke išplatino tokį komentarą (tekstas neredaguotas): „LinkoManijos dėka dauguma LT jaunimo prieš 15–10 metų išmoko perašyti Windows, dirbti su photoshop ir t. t. Dabar kiekvienas vaikas išmoks kaip apeiti blokavimą. #Itšalis“.

Tuo tarpu socialiniame tinkle „Reddit“ įrašas apie „Linkomanijos“ blokavimą yra papildytas technine informacija (kartu su filmuotomis instrukcijomis), kaip padaryti, kad būtų apeitos standartinės šiuo metu Lietuvoje taikomos interneto svetainių blokavimo priemonės (blokavimas paprastai vykdomas per DNS serverius, kuriuose skaitmeniniai svetainių IP adresai yra susiejami su mums pažįstamomis svetainėmis).

A. Iškauskas nurodė, jog ir nesitikima, kad blokavimo priemonės, kai jos bus pradėtos taikyti, veiks absoliučiai neįveikiamai, tačiau Vakarų Europos praktika rodo, kad tokie blokavimo būdai blokuojamų svetainių interneto srautą sumažina apie 80 procentų.

„Kalbėdamas apie piratinių svetainių blokavimą mėgstu taikyti tokią analogiją: žinome, kad visų narkotikų prekeivių policija neišgaudys, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad su narkotikų prekyba kovoti nereikia“, – sakė advokatas, pridūręs, kad svetainės blokavimo veiksmas kai kuriems piliečiams galbūt padės įsisąmoninti, jog autorių teisėmis saugomo turinio nemokamas atsisiuntimas nėra teisėtas veiksmas.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama