Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Pusmetis po BDAR įsigaliojimo: ar verslui pavyko įveikti iššūkius?

Publikuota: 2018-12-20 16:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šių metų gegužės 25 d. įsigaliojęs Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas – vienas didžiausių asmens duomenų apsaugos iššūkių verslui. Reglamentas taikomas įvairiuose sektoriuose veiklą vykdantiems subjektams ir tinkamos asmens duomenų apsaugos užtikrinimas tapo aktualus visiems.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šių metų gegužės 25 d. įsigaliojęs Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) – vienas didžiausių asmens duomenų apsaugos iššūkių verslui. Reglamentas taikomas įvairiuose sektoriuose veiklą vykdantiems subjektams ir tinkamos asmens duomenų apsaugos užtikrinimas tapo aktualus visiems.

Pusmetis po BDAR įsigaliojimo: ar verslui pavyko įveikti iššūkius?

„Deloitte Legal“ atliko išsamų tyrimą Vidurio Europos regione, įskaitant Lietuvą, siekiant identifikuoti pagrindinius iššūkius, su kuriais įmonės susidūrė taikydamos BDAR praktikoje per pirmąjį pusmetį po jo įsigaliojimo. „Deloitte Legal“ ekspertų paruoštoje ataskaitoje „BDAR: Pusmetis po įsigaliojimo“ taip pat apžvelgiama geroji praktika, aptariami nacionaliniai teisės aktai, papildantys BDAR reguliavimą skirtingose valstybėse, duomenų apsaugos institucijų vaidmuo, padedant taikyti BDAR nuostatas.

Asmens duomenų apsaugos mechanizmas yra pakankamai sudėtingas ir kompleksinis, todėl organizacijos nuolat susiduria su tam tikrais sunkumais ir neaiškumais. Siekiant tinkamai įgyvendinti BDAR reikalavimus, svarbu, kad įmonių įvairių sričių specialistai, įskaitant teisininkus, IT specialistus, žmogiškųjų išteklių specialistus, privatumo ekspertus ir kt., panaudotų savo srities žinias bei patirtį ir tokiu būdu pasiektų maksimalų atitikties reglamentui rezultatą.

Didžiausi sunkumai kyla dėl gana abstraktaus BDAR nuostatų pobūdžio

Advokatų profesinės bendrijos „Deloitte Legal“ vadovaujančios teisininkės Monikos Žlabienės teigimu, kadangi BDAR - vis dar pakankamai naujas reguliavimas, neretai kyla reali grėsmė klaidingai interpretuoti BDAR nuostatas. „Pavyzdžiui, atlikdami asmens duomenų apsaugos auditus, dažnoje įmonėje pastebėjome tarp darbuotojų vyraujantį įsitikinimą, kad sutikimas tvarkyti asmens duomenis yra esminis ir svarbiausias asmens duomenų tvarkymo teisinis pagrindas“ – sako M. Žlabienė. Atliktas tyrimas parodė, kad ir kai kuriose Vidurio Europos šalyse asmens duomenų valdytojams kyla sunkumų, kai reikia nuspręsti dėl tinkamo duomenų tvarkymo teisinio pagrindo (sutikimas tvarkyti asmens duomenis ar teisėti interesai ir t. t.). Taip pat pastebima, kad daugeliu atveju verslui sudėtinga apibrėžti duomenis tvarkančių subjektų vaidmenis (pavyzdžiui, nustatyti, kuris subjektas yra duomenų valdytojas, duomenų tvarkytojas, bendrasis duomenų valdytojas).

„Deloitte Legal“ atlikto tyrimo duomenimis, tik mažuma apklausoje dalyvavusių šalių priežiūros institucijų apskritai neparengė jokių instrukcijų ar rekomendacijų, susijusių su tinkamu asmens duomenų apsaugos užtikrinimu. Tuo tarpu didžioji dalis jų ruošė gaires, padedančias paprasčiau interpretuoti BDAR nuostatas, taip pat organizavo BDAR viešinimo renginius ir kampanijas, mokymų sesijas bei konferencijas. Kai kuriose Vidurio Europos regiono valstybėse nacionalinės duomenų apsaugos institucijos veikė itin aktyviai. Siekdamos užtikrinti rinkos dalyvių teisinį tikrumą, jos išleido išsamias instrukcijas bei nurodymus.

„Deloitte Legal“ duomenimis, tirtose Vidurio Europos šalyse pirmojo BDAR pusmečio galiojimo laikotarpiu baudos dėl asmens duomenų pažeidimo nebuvo paskirtos. Kai kurios nacionalinės institucijos, įskaitant ir Lietuvos, atliko BDAR atitikties patikrinimus, po kurių tikrintoms organizacijoms davė privalomus BDAR neatitikimų pašalinimo nurodymus.

Beveik visose šiame tyrime dalyvavusiose šalyse daugelis ūkio sektorių inicijavo įvairius veiksmus tinkamai duomenų apsaugai užtikrinti. Kaip aktyviausias, būtų galima išskirti bankininkystės, draudimo, finansų ir medicinos sritis, kur atsirado iniciatyvų parengti išsamius BDAR elgesio kodeksus.

Tyrimo duomenys rodo, kad dauguma nacionalinių valdžios institucijų dar nėra paskelbusios galutinio veiksmų sąrašo dėl privalomo poveikio duomenų apsaugai vertinimo (DPIA). Tais atvejais, kai sąrašai buvo paskelbti, tokie veiksmai kaip, pavyzdžiui, automatizuotas sprendimų priėmimas, stebėjimas vaizdo kameromis, didelės apimties geografinių duomenų stebėsena, specialių kategorijų duomenų (pvz. sveikatos) tvarkymas, buvo priskirti prie privalomo DPIA.

Pagrindiniai BDAR taikymo Lietuvoje iššūkiai

„Deloitte Legal“ partneris, advokatas Tomas Davidonis teigia, kad dėl iki BDAR įsigaliojimo Lietuvoje vyravusio mažo dėmesio duomenų apsaugai ir apskritai privatumo temoms, šalies verslui buvo ir yra sunku priimti griežtus asmens duomenų apsaugos reikalavimus, numatytus BDAR. Tačiau supratęs naujojo reglamentavimo svarbą, verslas imasi atsakingai ir nuosekliai ruoštis BDAR nuostatų įsigaliojimui. Įmonėms tai yra svarbus etapas, į pasirengimo procesus įtraukiami teisės, personalo, rinkodaros, IT, verslo sričių specialistai. Darbo rinkoje atsirado pakankamai paklausi asmens duomenų pareigūno specialybė.

Praktika rodo, kad klausimai, keliantys daugiausiai neaiškumo įmonėms, yra susiję su informacijos pateikimo duomenų subjektams apimtimi ir forma, trečiųjų asmenų kontrole (pavyzdžiui, įmonėse trūko duomenų tvarkymo sutarčių, o jas sudarant, nelengva rasti abi šalis tenkinantį sprendimą), taip pat iššūkių sukėlė asmens duomenų, esančių įmonių IT sistemose, inventorizavimas, duomenų saugojimo terminų nustatymas ir šių terminų laikymosi užtikrinimas.

Priežiūros institucijos veiksmai ir rinkos iniciatyvos

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) duomenimis, per pirmuosius tris 2018 m. ketvirčius VDAI sulaukė 644 skundų dėl asmens duomenų tvarkymo. Dauguma jų – dėl duomenų tvarkymo tiesioginės rinkodaros tikslais, taip pat dėl duomenų tvarkymo internete. VDAI atliko 139 duomenų valdytojų patikrinimus, taip pat pateikė vieno patikrinimo santrauką. Patikrinimas buvo atliktas dėl lojalumo programų ir tiesioginės rinkodaros veiksmų, kurių ėmėsi stambios įmonės, veikiančios maisto, namų apyvokos reikmenų parduotuvių ir vaistinių sektoriuose. VDAI šiose įmonėse nustatė asmens duomenų tvarkymo pažeidimus, tačiau baudų neskyrė, o nurodė nustatytus pažeidimus pašalinti.

„Deloitte Legal“ tyrime nurodoma, kad kai kurios Lietuvoje veikiančios verslo asociacijos ėmėsi veiksmų dėl BDAR reikalavimus atitinkančio elgesio kodekso rengimo. Rinkoje matyti ir kitų sektorinių su BDAR susijusių iniciatyvų. Pavyzdžiui, viena pirmųjų iniciatyvos ėmėsi Lietuvos advokatūra, kuri parengė rekomendacijas advokatams dėl asmens duomenų tvarkymo advokato profesinėje veikloje.

Nacionalinis reglamentavimas, papildantis BDAR reikalavimus

Po BDAR įsigaliojimo 2018 m. gegužės 25 d. LR Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas buvo drastiškai pakeistas, o nauja įstatymo redakcija įsigaliojo liepos 16 d. Įstatymas nustato kelis specifinius aspektus dėl asmens kodų tvarkymo ir apsaugos, asmens duomenų tvarkymo, susijusio su teise į saviraiškos ir informacijos laisvę, nustato konkrečius reikalavimus, taikomus asmens duomenų tvarkymui darbo santykių kontekste ir pan.

„Deloitte Legal“ ekspertų atliktas tyrimas atskleidė, kad per pastarąjį pusmetį, įsigaliojus BDAR reikalavimams, verslui vis dar kyla nemažai iššūkių dėl tinkamo asmens duomenų apsaugos užtikrinimo, tačiau akivaizdu, jog verslas vis aktyviau įsitraukia į šį procesą, inicijuodamas įvairius veiksmus.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama