Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvės bakalauro baigiamasis darbas – tarp NASA konkurso finalininkų

Publikuota: 2018-10-19 09:12
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

VDA Kauno fakulteto Grafinio dizaino katedros absolventės Gabrielės Monginaitės bakalauro baigiamasis darbas (vadovas lekt. Andrejus Repovas) pateko tarp NASA (National Aeronautics and Space Administration) organizuoto konkurso „Project Mars“ finalininkų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

VDA Kauno fakulteto Grafinio dizaino katedros absolventės Gabrielės Monginaitės bakalauro baigiamasis darbas (vadovas lekt. Andrejus Repovas) pateko tarp NASA (National Aeronautics and Space Administration) organizuoto konkurso „Project Mars“ finalininkų.

„Project Mars“ konkurso tikslas – vaizdinėmis priemonėmis propaguoti ir informuoti visuomenę apie NASA rengiamos misijos į kaimyninę planetą – Marsą – tikslus ir siekius. Marsas – nebe mokslinės fantastikos objektas, tai ne tolima ateitis, o žmonijos realybė ir artimiausias žingsnis. Būtent tai perteikia G. Monginaitės konkursui paruoštų penkių plakatų serija, iš kurių net du – „Home Sweet Home“ ir „Picture of the Century“ – pateko tarp konkurso finalininkų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvės bakalauro baigiamasis darbas – tarp NASA konkurso finalininkų

– Kaip sugalvojote dalyvauti konkurse? Ar nuo vaikystės domitės kosmoso tyrinėjimais?

G. Monginaitė: Kosmoso platybės – man visada buvo paslaptingos ir labai įdomios, todėl vis paskaitydavau ir pasidomėdavau šia tema, bet niekada neplanavau gilintis tiek, kiek teko praeitą pusmetį. Kai reikėjo ieškoti temos bakalauro baigiamajam darbui, mąsčiau, kad norėčiau kurti konkursui. Paskutiniais studijų metais mane labiausiai domino plakatai ir iliustracijos. Vis dėlto jaučiausi, kad šias sritis esu kiek „apleidusi“. Dauguma bakalauriniam darbui gilinasi į tas sritis, kurias jau labai gerai išmano, o aš nusprendžiau prisiminti tai, ką buvau pamiršusi ir išmokti kažko naujo.

NASA organizuojamą „Project Mars“ konkursą pamačiau www.sciartex.net tinklalapyje, kuris siekia suvienyti mokslą, technologijas ir meną. Pirmiausia pagalvojau, kad galbūt tai būtų per didelis užmojis, tačiau, pasitarusi su dėstytoju, nusprendžiau išbandyti save šios plakatų serijos kūrime.

– Iš kur sėmėtės idėjų? Kodėl būtent toks plakatų dizainas?

– Nesu tikra, ar būtent iš ten atėjo idėjos, tačiau ieškant inspiracijų savo laiką skyriau fantastinių filmų peržiūroms, literatūrai apie kosmosą, apie Marsą ir pan. Tas laikas buvo smagus, nes ir taip mėgstu tokio pobūdžio filmus bei knygas. Galiausiai po ieškojimų, atradimų ir neatradimų nusprendžiau į viską pažiūrėti su lengva ironija ir didingą misiją į Marsą pristatyti paprasčiau, žemiškiau.

Taip pat rinkau faktus, norėjau plakatuose sujungti fantaziją su logiškais aspektais. Pavyzdžiui, „Picture of the Century“ plakate yra du mėnuliai, kurie iš tikrųjų priklauso Marsui. Pasinaudojau NASA duomenų bazės duotais 3D modeliais, tokiais kaip astronautų skafandro modeliu, su kuriuo šiek tiek paeksperimentavau – pritaikiau ne visai realistines tekstūras.

Visuose plakatuose naudojamos frazės yra plačiai žinomos ir vartojamos. „Picture of the Century“ – „Instagram“ stiliaus frazė su grotažyme.

„Make Mars Great Again“ – yra tokia teorija, kad kadaise Marsas irgi turėjo atmosferą kaip Žemė, todėl man pasirodė, kad šita frazė tinkama adaptavimui Marso tematika.

„Home Sweet Home“ – daugumoje kultūrų vartojama frazė, man ji suteikia jaukumo jausmą.

„Fly Me to the Mars“ plakato pavadinimo idėja kilo iš Frank Sinatra dainos „Fly Me to the Moon“. Mano adaptacijoje gramatiškai teisingai nereikėtų artikelio „the“ prieš „Mars“, bet kadangi norėjau aliuzijos į dainą, leidau sau kūryboje įvelti ir gramatinę klaidą.

Kiekviename plakate dešiniame kampe yra logotipas, kurį sukūriau norėdama labiau sujungti plakatus, tačiau į konkursą siunčiau be logotipo.

– Kiek laiko užtrukote kurdama plakatus?

– „Home Sweet Home“ – pats pirmasis plakatas, nuo kurio pradėjau visą seriją, todėl jis turbūt yra daugiausiai išgyventas, išdirbtas. Iš viso kurdama plakatų seriją užtrukau apie 5 mėnesius (kiek truko IV kurso antrasis semestras).

Sugalvoti turinį buvo lengviau, negu surasti stilistiką. Esu linkusi viską išbandyti ir daug ieškoti, eksperimentuoti, tada pasiklysti, o vėliau sugrįžti. Taigi apibendrinus pirmas plakatas buvo kuriamas 1,5–2 mėnesius, o likę nebeturėjo tokios prabangos laiko atžvilgiu.

– Ar dažnai dalyvaujate tokio pobūdžio konkursuose? Kuo tokie konkursai naudingi jauniems kūrėjams?

– Nedažnai. Savarankiškai dalyvauti dar neteko nė karto. Tačiau, manau, konkursai labai naudingi, nes dažnai suteikia plačią kūrybinę laisvę, nuo idėjos iki atlikimo, bet tuo pačiu ir suteikia tam tikrus rėmus. Svarbu ir tai, kad konkursuose gali pasidalinti savo požiūriu, idėjomis, parodyti savo gebėjimus net ir už Lietuvos ribų. Po „Project Mars“ konkurso pradėjau daugiau dėmesio kreipti į kitus pasaulyje vykstančius konkursus. Manau tikrai kada nors panašiame konkurse sudalyvausiu dar kartą.

Džiaugiuosi, kad tai buvo bakalauro baigiamasis darbas, nes viena be darbo vadovo lekt. A. Repovo kažin, ar būčiau tokiame konkurse dalyvavusi – turėjusi tiek ryžto visko nemesti, leisti sau ieškoti ir t. t. Greičiausiai būčiau neapsisprendusi, kokia kryptimi eiti, o man, linkusiai pasiklysti tarp idėjų, dėstytojo padrąsinimai ir patvirtinimai buvo itin svarbūs.

G. Monginaitės bakalauro darbo vadovas Grafinio dizaino katedros dėstytojas A. Repovas pasidalijo prisiminimais apie kūrybinį procesą:

„Gabrielė tiksliai žinojo, kokio rezultato ji siekia, o kilus dvejonėms mes susėsdavome ir apsitardavome, ką dar galima būtų keisti. Kadangi Gabrielė yra labai savikritiška, ji išsiskyrė iš kitų studentų savo smalsumu ir siekiu nuolatos tobulinti savo dizainus. Ji pati ateidavo ir klausdavo: „kas čia dar ne taip, ko čia trūksta“, gavusi reikiamą informaciją, Gabrielė drąsiai ir nuosekliai dirbdavo toliau.

Konkursas, kaip bakalauro baigiamasis darbas, yra labai gera idėja. Visų pirma, konkursas turi potencialą „išeiti į viešumą“, o tai yra gerai tuo, nes, kai tu esi studijas bebaigiantis studentas, tai gali tapti tavo tramplinu į savarankišką profesinį gyvenimą. Rezultatą, kurį pasiekė Gabrielė, patekdama tarp NASA „Project Mars“ konkurso finalistų, būtina įrašyti į porfolio ir įtraukti į CV. Tai yra pliusas ne tik darbinantis, bet ir sau pačiam, nes tu įgauni drąsos ir pasitikėjimo, jog tai, ką sukūrei buvo įvertinta ir pripažinta.“


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama