Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Nerimą visame pasaulyje sukėlęs dokumentas: ar sutiktumėte mokėti už kiekvieną kačiuko nuotrauką?

Publikuota: 2018-07-17 07:16
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Toks atvejis, kai Europos Parlamento balsavimas sukelia visuotinį ir ypač ūmų socialinių tinklų naudotojų, akademikų ir technologijų kūrimo lyderių pasipiktinimą, – ypač retas reiškinys. Kaip tik taip ir nutiko, kai dabar, perėjus į skaitmeninį amžių, ES buvo pabandyta pakeisti autorių teises reglamentuojančius įstatymus.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Toks atvejis, kai Europos Parlamento balsavimas sukelia visuotinį ir ypač ūmų socialinių tinklų naudotojų, akademikų ir technologijų kūrimo lyderių pasipiktinimą, – ypač retas reiškinys.

Kaip tik taip ir nutiko, kai dabar, perėjus į skaitmeninį amžių, ES buvo pabandyta pakeisti autorių teises reglamentuojančius įstatymus. Parlamento nariai dabartinę direktyvos dėl autorių teisių versiją vis dėlto atmetė.

Kodėl gi iškilo problemų? Atsakymas, kaip rašo BBC, glūdi dviejuose nedideliuose pasiūlyto teksto straisniuose.

Kritikai primygtinai nurodė, kad, vadovaujantis 13 straipsniu, nei į „Facebook“, nei į „YouTube“, nei į bet kurį kitą socialinį tinklą būtų buvę bemaž neįmanoma įkelti net visai nedidelės apimties autorinių teisių saugomo turinio.

Vadinasi, nebūtų galima skelbti nei pavienių filmų kadrų, nei dainų perdirbinių, be to, nuolat tektų baimintis, kad automatinės sistemos bet kurią akimirką gali suaktyvinti blokavimo funkciją.

Prieštaringų nuomonių sukėlė ir 11 straipsnis. Jam įsigaliojus komplikuotųsi nuorodų įtraukimo procesai, nes naujienų leidėjams būtų suteiktos efektyvesnės nuosavo turinio kontrolės galimybės.

Nerimą visame pasaulyje sukėlęs dokumentas: ar sutiktumėte mokėti už kiekvieną kačiuko nuotrauką?

Dėl šių priežasčių buvo įteikta daugiau nei 800 tūkst. parašų patvirtinta peticija, kurios iniciatoriai griežtai pasisakė prieš pateiktus pasiūlymus. Viskas buvo atlikta dar iki balsavimo, ir parlamentarai, atrodo, į protestą atsižvelgė.

Vis dėlto siūlytiems įstatymams pritariantys Europos Komisijos nariai suniekino kritikų priekaištus, o juos palaikė laikraščių leidėjai bei nemažai žymių muzikantų.

Tad kas būtent sukėlė nerimą?

13 straipsnis – įkeliamo turinio filtras

13 straipsnyje buvo apibrėžtas apsaugoto turinio naudojimas per įvairias bendrinio paslaugas.

Trumpai tariant, jame buvo nurodyta, kad bet kuri interneto svetainė, per kurią visuomenei suteikiama galimybė susipažinti su autorių teisių saugomais darbais juos atsisiunčiant, turi gauti asmens arba subjekto, kuriam priklauso turinio autorystė, leidimą, kuris galėtų būti numatytas, pavyzdžiui, licencinėje sutartyje.

Neturėdamas tokio leidimo svetainės kūrėjas turėtų užblokuoti prieigą prie konkretaus turinio.

Pagauti esmę visai paprasta: straipsnis numato, kad autorių teisių turėtojai (įskaitant ir eilinius piliečius, kuriems pavyksta nufotografuoti vieną kitą įspūdingą nuotrauką) turi gauti atlygį už savo darbus ir galėti kontroliuoti tų darbų naudojimą, kad ir kur jie būtų paskelbti.

Daugelis oponentų sutiko, kad idėja gal ir neprasta, tačiau ją įgyvendinant iškiltų nemenkų keblumų. Visą pirma, jei toks pasiūlymas įsigaliotų, svetainių tiekėjams tektų prisiimti įsipareigojimą tikrinti visą naudotojų įkeliamą turinį ir tokia grandiozinė užduotis būtų ne žmonių jėgoms.

Juk, pavyzdžiui, bendra kas minutę į „YouTube“ įkeliamų vaizdo įrašų trukmė – net 400 valandų. Su tokiu kiekiu joks žmogus nesusidorotų.

Pasiūlytame įstatyme buvo numatyta tam tikrų nedidelėms įmonėms taikytinų išimčių, tačiau visiems kitiems neišvengiamai būtų tekę naudoti automatines sistemas.

Nesunku įspėti, kad toks sprendimas sukeltų begalę problemų. Pavyzdžiui, „YouTube“ jau ir taip veikia įkeliant vaizdo įrašus autorių teisių pažeidimus nustatanti automatinė sistema. Minėtina, kad „YouTube“ ji atsiėjo ne mažiau kaip 60 mln. JAV dolerių (51,2 mln. eurų).

Pasiūlytų su autorių teisėmis susijusių teisės aktų kritikai prognozavo, kad, įsigaliojus 13 straipsniui, turėtų būti suaktyvintos ne mažiau brangios, be to, toli gražu ne tobulos sistemos.

Šis reikalavimas būtų taikomas ne vien vaizdo įrašams. Nemenką nerimą sukėlė tai, kad 13 straipsnis uždraustų platinti memus – populiarius, iš karto atpažįstamus vaizdus (dažnai – iš filmų ar televizijos laidų) su užrašyta kokią nors mintį perteikiančia fraze.

Julia Reda, Vokietijos piratų partijai atstovaujanti Parlamento narė, savo tinklaraštyje paskelbė kaipmat visuotinai išplatintą įrašą, kuriame sukritikavo pateiktą pasiūlymą, prilygindama jį prastai užmaskuotiems įkeliamo turinio filtrams.

„13 straipsnis taikomas kiekvienai platformai, siūlančiai įkėlimo galimybę, ir kiekvienai programėlei, kurioje yra mygtukas „Išsiųsti“, – piktinosi ji. – Šie filtrai galop ims blokuoti teisėtus saviraiškos veiksmus <...>, nes leistino naudojimo atvejus, kaip antai citavimą, jie tiesiog prilygina pažeidimams.“

Parlamentarė atkreipė dėmesį ir į tai, kad gauti visų rūšių turinio licencijas iš atitinkamų leidėjų būtų tiesiog neįmanoma.

Direktyvai pritariantieji nurodė begalę joje numatytų išimčių, numatančių teisėtus turinio naudojimo mechanizmus; jie akcentavo ir galimybę reikšti nusiskundimus.

Reikia pasakyti, kad už audringas diskusijas sukėlusią direktyvą pasisakė tokie populiarūs muzikantai kaip seras Paulas McCartney. Visi jie, esą, mielai pritartų patikimesnei savo kuriamos muzikos apsaugai.

Negalima pamiršti, kad ES direktyvų vykdymą turi užtikrinti kiekviena valstybė narė, o tai ji padaro suderindama teisės aktus su nacionaliniais įstatymais – taip, kaip pati mano esant tinkama, todėl dar visiškai neaišku, kas konkrečiose šalyse būtų apibrėžta kaip teisėta, o kas ne. Daugelio kritikų manymu, tarptautiniu mastu veikiančios interneto paslaugos rizikos greičiausiai būtų išvengusios.

Kitaip nei svetainių blokavimo atveju, kai išeitimi gali tapti VPN (virtualus privatusis tinklas), patikros būtų vykdomos kiekvienos svetainės sistemoje. Kiek paprasta būtų jas apeiti, niekas kol kas nespėlioja.

11 straipsnis – nuorodų apmokestinimas

Kita daug ginčų ir pasipiktinimo sukėlusi pasiūlyto teisės akto dalis – spaudos publikacijų apsaugai taikomos taisyklės.

Pirminė jų paskirtis – apsaugoti laikraščius ir kitus žiniasklaidos kanalus nuo naudojimosi juose pateikta medžiaga nieko už tai nesumokant, kaip tai daro tokie interneto milžinai kaip „Google“ ir „Facebook“. Vėlgi kai kurie sutiko, kad idėja nėra peiktina.

Pasiūlyme buvo nurodyta, kad kiekviena šalis savo nuožiūra privalo apsibrėžti, kas yra neesminė naujienų pranešimo dalis, – visas kitas turinys turėtų būti naudojamas pagal licencinę sutartį.

Buvo baiminamasi, kad kils problemų net mažiausius sakinių fragmentus siejant su kitais naujienų kanalais, o tai yra kasdienė daugelio naujienų agentūrų, įskaitant ir BBC, praktika.

Anot kritikų, 11 straipsnis sukeltų milžiniškų problemų kuriant nuorodas tokiose platformose kaip „Facebook“, kuriose naudojami straipsnių fragmentai ir miniatiūros, padedantys skaitytojams suprasti pagrindinę kokio nors pasakojimo mintį.

Pasiūlytoje versijoje buvo numatytos išimtys, susijusios su naudojimu asmeniniais tikslais, tačiau nesunku pasiginčyti, kad viskas, kas įkeliama į „Facebook“ (arba bet kurią kitą pelną nešančią svetainę), yra naudojama komerciniais tikslais.

Ypač garsiai apie tokio pobūdžio problemas kalbėjo vienos iš didžiausių pasaulyje svetainių „Wikipedia“ leidėjai.

Vienas iš jos įkūrėjų Jimmy Walesas net inicijavo prieš siūlymus nukreipta kampaniją socialiniuose tinkluose. Svetainėje „Reddit“ jis parašė, kad 11 ir 13 straipsniai yra ne mažiau nei košmariški.

„Galiu tik prognozuoti, kad leidėjai netrukus nusileis ir tokioms platformoms kaip „Google“ bei „Facebook“ suteiks nemokamas licencijas, tačiau smulkesni turinio tiekėjai – žuvę“, – rašė jis.

„Jie nėra tiek įtakingi, kad galėtų gauti leidimą naudoti fragmentus arba miniatiūras, o mokėti neišgalės“, – paaiškino J. Walesas.

Reikia pasakyti, kad svetainei „Wikipedia“ inicijuota kampanija išėjo į naudą: galutinėje pasiūlymo versijoje kaipmat atsirado išimtis, taikoma internetinių enciklopedijų ir kitiems ne pelno siekiantiems leidėjams. Tačiau organizacija savo kampanijos nenutraukė, nes, kaip pati nurodė, jos vykdoma visiems svarbi misija labai priklauso nuo laisvos ir atviros interneto ekosistemos.

Kas bus toliau?

Rugsėjį pasiūlyta direktyva turėtų būti persvarstyta. Tuo tikslu bus surengti Europos parlamento debatai ir apsvarstyti galimi pakeitimai. Ar 11 ir 13 straipsniai bus pakoreguoti, ar apskritai pašalinti, kol kas nežinoma.

Jei Europos Parlamentas direktyvą galų gale priims, ji bus siunčiama į ES Tarybą, o ši, savo ruožtu, taip pat turės ją patvirtinti, ir šis procesas gali užsitęsti mėnesių mėnesiais.

Paprastai Parlamentas ir Tarybą yra linkę sutarti, tačiau jei taip neįvyks, bus suformuotas komitetas, turėsiantis rasti bendrą sprendimą.

Kai dėl direktyvos kada nors bus susitarta ir ji bus patvirtinta, kiekviena ES valstybė narė turės įtraukti ją į savus įstatymus, kitaip sakant, atlikti perkėlimo į nacionalinę teisę procedūrą, o pastaroji gali trukti net metus ar dvejus.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama