Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

JAV „kriptovalymą“ atliekanti institucija baudomis apdalino lietuvius

Publikuota: 2018-05-23 20:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Ernestas Naprys
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

JAV investuotojų apsaugos organizacijos paskelbė masinę „Kritptovalymo programą“, kuri buldozeriu ėmė kovoti prieš dešimtis kriptovaliutas ar žetonus (ICO) platinančių organizacijų. Bent dvi Lietuvos programuotojų komandos gavo įspėjimus nedelsiant nutraukti veiklą ir pasiaiškinti, joms skirtos baudos, gresia ir kiti teisiniai nemalonumai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

JAV investuotojų apsaugos organizacijos paskelbė masinę „Kritptovalymo programą“, kuri buldozeriu ėmė kovoti prieš dešimtis kriptovaliutas ar žetonus (ICO) platinančių organizacijų. Bent dvi Lietuvos programuotojų komandos gavo įspėjimus nedelsiant nutraukti veiklą ir pasiaiškinti, joms skirtos baudos, gresia ir kiti teisiniai nemalonumai. „Baltic fund“ kūrėjas Marius Pareščius apimtas nuostabos – jis JAV net nesiūlė savo žetonų.

Šiaurės Amerikos vertybinių popierių administratorių asociacija (NASAA) pasiskelbė pradėjusi koordinuotą kovą prieš neteisėtus kriptovaliutų platintojus. Tai kol kas didžiausia teisinių priemonių programa, kurių ėmėsi JAV ir Kanada, bei atskiros valstijos, kad pažabotų „apgaulingus pirminius žetonų platinimus (ICO), su kriptovaliutomis susijusius investicinius produktus, ir tuos asmenis, kurie už jų stovi“, nurodo organizacija. Bent du lietuvių projektai yra šiame sąraše – žinomo IT saugumo eksperto Mariaus Pareščiaus vadovaujamas „Baltic Fund“, kviečiantis investuoti į startuolius regione, taip pat mokėjimų platforma „ORCA Alliance“.

Lietuvių projektai atsidūrė šalia kitų kriptovaliutų rinkos žaidėjų: sąraše taip pat „Binance Limited“, „Poloniex“, „Coinbase“ ir kiti. M. Pareščius liko šokiruotas – baudos skirtos už tai, ko jo fondas net nedarė.

JAV „kriptovalymą“ atliekanti institucija baudomis apdalino lietuvius

Masinis „kriptovalymas“

NASAA gegužės pradžioje pradėjo „Operaciją kriptovalymas“: išsiųsta 70 užklausų, tiek pat tyrimų pradėta, pagal juos priimti 35 įsigalioję sprendimai. Organizacijos nariai yra vertybinių popierių komisijos iš daugiau nei 40 jurisdikcijų Šiaurės Amerikoje. NASAA nariai atlieka ir daugiau tyrimų dėl apgaulingų veiksmų platinant ICO ar kitus produktus – skelbiami sprendimai yra tik „ledkalnio viršūnė“, nurodoma pranešime. Daugiau ICO platintojų netrukus gali tikėtis teisinių priemonių. Dalis kampanijos tikslų – įspėti investuotojus apie rizikas, kurias kelia ICO ir kriptovaliutos.

„Sukčiai, vis plačiau išnaudojantys kripto-ekosistemą, yra reikšminga grėsmė investuotojams JAV ir Kanadoje, ir NASAA nariai yra įsipareigoję kovoti su šia grėsme. Nepaisant serijos viešų įspėjimų iš vertybinių popierių reguliatorių visais vyriausybiniais lygmenimis, kripto-nusikaltėliai turi žinoti, kad valstybės ir provincijų reguliatoriai imasi greitų ir veiksmingų priemonių, kad apsaugotų investuotojus nuo jų schemų ir sukčiavimo“, – teigia NASAA prezidentas Josephas P. Borgas.

Gavo dvi baudas po 10 tūkst. dolerių

M. Pareščiaus vadovaujamas „Baltic Fund“ gavo Misūrio vertybinių popierių priežiūros padalinio įsakymą nutraukti veiklą JAV ir pateikti priežasčių paaiškinimą, kodėl fondui neturėtų būti pritaikytos civilinės nuobaudos ir baudos. O baudos skirtos net dvi – abi po 10 tūkst. JAV dolerių. „Atsakovas siūlė neregistruotus vertybinius popierius, kuriems netaikomos išimtys Misūrio valstijoje“, – konstatuojama JAV prievaizdo nurodyme. Toliau vardijama, kad Misūrio investuotojai buvo kviečiami investuoti, o jų pinigai būtų panaudoti Rytų Europos startuoliams. JAV prievaizdai išvadoje teigia, kad siūloma užsidirbti pelno, kuris priklauso ne nuo pačių gyventojų veiksmų, tačiau nuo atsakovo veiksmų – tai bruožai, atitinkantys vertybinių popierių platinimą.

Komisija kaltina, kad „Balt Fund“ svetainėje ir baltojoje knygoje pateikia neteisingus teiginius, praleidžia svarbius faktus, argumentuoja, kad BALT žetonai yra saugi investicija, neatskleidžiama rizika. „Kitas vienaragis gali būti čia, tiesiog už kampo“, – cituojama baltoji knyga nutartyje.

M. Pareščius: JAV veiklos net nevykdėme

M. Pareščių apstulbino gautas JAV administratorių nurodymas. Jis tikina, kad neturi nė vieno JAV investuotojo, šalyje net veiklos nevykdė, nesupranta, kodėl gautas toks nurodymas. Tačiau skirta administracinė bauda „visai nejuokinga“.

„Jie mus kaltina, kad veikiame jų valstijoje, tačiau įrodymų jie nepateikia. Neva esame atsakingi už veiksmus valstijoje, nes, anot tyrimo, yra kažkoks projektas, kuris neturėdamas leidimo vykdo veiklą toje valstijoje. Tačiau kaip tą veiklą vykdo, niekur visame dokumente parašyta nėra. Mes patys esam labai nustebę, kadangi apskritai net reklaminės kampanijos per paskutinius kelis mėnesius nedarėme jokios. Išleidome 0 eurų rinkodarai, spaudos pranešimams ar kitom reklamoms, o tyrimas darytas prieš savaitę ar dvi“, – dėsto M. Pareščius.

Anot jo, panašu, kad „Baltic Fund“ paprasčiausiai atrastas per bendrus ICO katalogus, kuriuose nurodomi visi vykstantys ICO. Jį stebina, kodėl ne Europos institucija užsipuolė Europai skirtą projektą. „Jie mus bando bausti dviem baudomis po 10 tūkst. dolerių už veiklos vykdymą pas juos. Tačiau pas mane visose taisyklėse, visur parašyta, kad joks investuotojas, joks amerikietiškos kilmės dalyvis negali nieko daryti mūsų projekte. Jie šito neperskaitė“, – sako M. Pareščius ir pateikia naudojimo sąlygų dokumentą.

Jis patikina, kad nė vienas JAV gyventojas nėra investavęs į „Baltic Fund“ ICO ir netgi negalėjo – tai neleidžiama registracijos metu, pildant asmens duomenis. „Man toks įtarimas, kad čia buvo vykdomi mokymai, kur viena iš Amerikos agentūrų mokė žmones iš regionų, kaip tirti panašius nusikaltimus. Surašė administracinį pažeidimą, nes jei būtų nors vienas apgautas investuotojas, jau būtų kriminalinis. Kodėl jų tyrėjai pasiėmė tik vieną dokumentą iš interneto svetainės, kodėl nesusirinko likusių įrodymų, manau, čia mokymo klaidos“, – sako M. Pareščius.

Nesėkmingas projektas pakibo ant plauko

M. Pareščius sako, kad gavus JAV institucijos nurodymą išeičių yra nedaug: arba sumokėti, arba nereaguoti, arba pakovoti dėl teisybės, tik ši kova gali būti netgi brangesnė nei 20 tūkst. dolerių baudos. Tačiau „Baltic Fund“, kurio ICO nebuvo sėkmingas, gali ir neišlikti. „Mes ruošiam teisininkų atsakymą į jų pareikštus kaltinimus, turime mėnesį laiko apeliacijai. Techniškai šis dokumentas reiškia, kad mūsų fondui išrašytos dvi baudos, kurių vertė 20 tūkst. dolerių. Galime sumokėti ir viskas – pripažinti faktą, kad jie teisūs. Norint to nedaryti yra du keliai – tai ne Lietuvos jurisdikcija ir galima tas baudas ignoruoti. Čia JAV teisė negalioja, o sumos ne tokios, kurias bandytų pripažinti galiojančias Lietuvoje. Kitas būdas – ginčyti sprendimą“, – svarsto M. Pareščius. Jis aiškina, kad JAV advokatai yra itin brangūs, todėl ir šis kelias nėra itin paprastas.

„Mes visų pirma norime išsiaiškinti su tyrėju, kuris tai darė. Kodėl tiriant administracinį nusižengimą remtasi tik vienu dokumentu, kuris jiems naudingas, ir kodėl mus konkrečioje valstijoje kaltina kažkokia veikla. Čia tas pats, kaip užeiti į Rusijos svetainę ir pasakyti, kad pažeidžia kažkokios JAV valstijos teises. Ne ta juk jurisdikcija“, – sako M. Pareščius.

Anot jo, UAB „Baltic Fund“, kuriai pareikštas kaltinimas, neturi jokio turto, jos vykdytas ICO buvo nesėkmingas. „Pats „Baltic Fund“ projektas buvo skirtas tam, kad per ICO surinktume tam tikrą sumą pinigų, kuri būtų investuojama į startuolius.

„Baltic Fund“ pradėjo tokią veiklą, bet nesurinko pinigų, todėl buvo mintis fondą užšaldyti iki rudens. Įvykus šiam nesusipratimui su Amerikos agentūra, mes nežinome, ką darysime toliau. Toliau dirbsime su startuoliais, to nenutraukiame, tačiau investavimui pinigų mes nesurinkome, turėjome labai mažą susidomėjimą šiuo projektu“, – sako M. Pareščius. Jis žada tęsti duotus įsipareigojimus prie projekto prisidėjusiems asmenims, dalyviams.

Princas Charlesas pakeitė vardą ir investuoja į bitkoinus

NASAA viešai pateikiamoje prezentacijoje netrūksta ironijos – pateikiami būdai, kaip sukčiauja ICO platintojai. Viename iš ICO projektų netgi pavogtos Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Charleso ar kino žvaigždės Jennifer Aniston nuotraukos. Šios garsenybės svetimais vardais puikuojasi prie „klientų atsiliepimų“ ir džiaugiasi, kaip praturėjo iš investicijų į bitkoinus.

Inspektoriai rimtai pasiraitojo rankoves – skelbia, kad identifikavo šimtus su kriptovaliutomis susijusių produktų, kurie dar netgi nepradėti platinti, tačiau yra paskutinėse stadijose prieš tai. Tokios ICO svetainės reklamuojamos ir yra įtrauktos į katalogus, kad pritrauktų investuotojų dėmesį. Inspektoriai skelbia daugelį peržiūrėję ir atsirinkę dalį projektų „detalesniems tyrimams“, o teisinės priemonės bus paskelbtos vėliau.

„Šiandien paskelbtos priemonės yra tik ledkalnio viršūnė“, – sako J. P. Borgas ir skaičiuoja, kad yra apie 30 tūkstančių interneto svetainių, kurių pavadinimai susiję su kriptovaliutų rinka. Dauguma jų sukurtos 2017–2018 m. Pasak NASAA, vienas iš operacijos tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį į ICO ir kitų su kriptovaliutomis susijusių produktų riziką.

„Ne kiekvienas ICO ar su kriptovaliutomis susijusi investicija yra apgaulinga, tačiau raginame investuotojus kiekvieną ICO pasitikti su ypatinga atsarga“, – sako rinkos prievaizdų lyderis.

Apgailestauja dėl žalos reputacijai

Į JAV investuotojų apsaugos organizacijos akiratį patekusiam M.Pareščiui skaudžiausia ne dėl skirtų baudų. „Skaudžiausia tai yra poveikis reputacijai. Taip, kaltinama yra įmonė, manęs asmeniškai niekuo nekaltina. Tačiau gali būti, kad pasileis viešųjų ryšių kompanija tarptautinėje žiniasklaidoje, kokie lietuviai yra apgavikai. Mes jaučiamės teisūs, niekada JAV rinkoje nedirbome, ruošėmės atsakyti už savo veiksmus ir žodžius. Todėl renkame informaciją, savo poziciją skelbsime viešai kaip atsakymą į kaltinimus“, – sako M. Pareščius.

Jis vardija, kad JAV turi ir kitų projektų, nesusijusių su „Balt Fund“, ir nenorėtų, kad tokie nemalonumai pakenktų jiems. „Niekada gyvenime nieko nelegalaus nedariau ir nedarysiu“, – sako M. Pareščius.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama