Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Blėstantis doktorantūros studijų populiarumas, arba galimybės, kurios tiesiog neišnaudojamos

Publikuota: 2018-02-08 11:26
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Jeigu man reikėtų dar kartą rinktis profesiją, jos tikrai nekeisčiau, manau, jog pasirinkau labai sėkmingai“, – sako Kauno technologijos universiteto profesorius Sigitas Tamulevičius, kuriam praėjusiais metais buvo įteikta Kauno miesto mokslo premija. Pasak jo, mokslininko kelyje nuolat lydi smalsumas, domėjimasis naujovėmis ir kūrybiškumas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Jeigu man reikėtų dar kartą rinktis profesiją, jos tikrai nekeisčiau, manau, jog pasirinkau labai sėkmingai“, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Sigitas Tamulevičius, kuriam praėjusiais metais buvo įteikta Kauno miesto mokslo premija. Pasak jo, mokslininko kelyje nuolat lydi smalsumas, domėjimasis naujovėmis ir kūrybiškumas. Vis dėlto, kad ir koks mokslininko darbas atrodytų patrauklus, stojančiųjų į doktorantūros studijas mažėja.

„Norėdami užsitikrinti finansinį saugumą, jaunieji mokslininkai dažnai renkasi darbą versle, o ne siekia mokslininko karjeros. Tai yra didžiulė problema. Jeigu niekas nepasikeis, po 5 metų laukia „sprogimas“ – tokiose technologijos mokslų kryptyse, kaip elektros ir elektronikos inžinerija, energetika ir kitose, pritrūksime dėstytojų ir mokslininkų“, – sako KTU l. e. p. rektorė Jurgita Šiugždinienė.

Blėstantis doktorantūros studijų populiarumas, arba galimybės, kuriostiesiog neišnaudojamos

Ar tikrai doktorantūroje studijuojantys būsimieji mokslininkai išnaudoja visas jiems prieinamas galimybes?

KTU doktorantūros projektų vadovė Vita Daudaravičienė pastebi, jog doktorantai už puikius studijų ir mokslinių tyrimų rezultatus, taip pat studijoms, mokslinei kūrybinei veiklai, akademiniam mobilumui gali pretenduoti į papildomą fondų paramą.

„Vyksta aktyviausių doktorantų konkursas, steigiamos mecenatų stipendijos, skatinimai už mokslinę produkciją ir pan. KTU doktorantai gana noriai dalyvauja Lietuvos mokslo tarybos konkursuose, galėtų aktyviau naudotis ir kitų fondų teikiamomis galimybės“, – sako V. Daudaravičienė. „Doktorantūros studijos suteikė man daug galimybių stažuotis geriausiuose pasaulio universitetuose, dalyvauti tarptautinėse konferencijose, doktorantų vasaros mokyklose bei seminaruose. Galimybė pasidalinti savo patirtimi su užsienio kolegomis yra neįkainojama, nes gauni daug vertingų patarimų tolimesniems tyrimams“, – neabejoja KTU doktorantė Neringa Gerulaitienė, neseniai gavusi skatinamąją stipendiją kaip aktyviausia doktorantė vadybos mokslo kryptyje.

Studijose – kūrybinė laisvė

N. Gerulaitienės teigimu, galimybių gauti finansinę paramą stažuotėms, tarptautinėms konferencijoms yra pakankamai daug, tik reikia aktyviai dalyvauti tiek tarptautiniuose ir nacionaliniuose, tiek universitetiniuose konkursuose.

Pasak jos, studijos žavios tuo, jog doktorantams suteikiama didelė pasirinkimo laisvė, skatinamas kūrybiškumas – galimybė pasirinkti analizuojamą objektą, tyrimo metodus, pačiam nuspręsti kur stažuotis. „Doktorantūros kelias dinamiškas ir pilnas atradimų džiaugsmo. Mane motyvuoja ne tik galimybės stažuotis geriausiuose pasaulio universitetuose, darbas tarptautinėse komandose, bet ir proga prisidėti prie visuomenės gerovės kūrimo“, – vardija N. Gerulaitienė.

Kaip idealų variantą ji išskiria kai studijuojama doktorantūroje ir tuo pačiu dirbama moksliniame projekte, susijusiame su disertacija. „Doktoranto mokslinis vadovas yra pagrindinis vedlys visus ketverius doktorantūros metus, kuris gali ne tik patarti disertacijos rengimo klausimais, bet ir pasikviesti dirbti moksliniame projekte“, – sako N. Gerulaitienė.

Galimybė įgyti tarptautinės patirties – neįkainojama

Vienas iš paprasčiausių būdų įgyti tarptautinės patirties vykdant mokslinius tyrimus yra „Erasmus+“ praktikos. „Šiais laikais mokslas yra labai tarptautiškas ir bendradarbiavimas su užsienio institucijomis visada yra pliusas, tad „Erasmus+“ praktika gali būti puiki ilgalaikio bendradarbiavimo pradžia“, – sako Aušrinė Jurkevičiūtė, KTU Medžiagų inžinerijos mokslo krypties doktorantė.

KTU yra sudaręs sutartį su Jungtinės Karalystės Nacionaliniu struktūrinio integralumo tyrimų centru (angl. National Structural Integrity Research Centre), kurios pagrindu doktorantai gali net 3 metus mokslinius tyrimus atlikti Kembridže, minėtame tyrimų centre. Moksliniams tyrimams skirta įranga ir įrenginiai, kuriuos įsigyja centras, finansuojami iš nacionalinių Jungtinės Karalystės fondų lėšų.

Pagal šią sutartį Kembridže tyrimus atliekantis matavimų inžinerijos mokslo krypties doktorantas Tomas Každailis sako, jog tokiu būdu galima įgyti patirties ne tik iš profesinės, bet ir socialinės pusės, o kur naudoti sukauptą patirtį ir žinias detaliai aiškinti ir nereikia, nes nauda – akivaizdi.

„Iš arti galiu pamatyti, kaip veikia aukšto lygio tarptautinės kompanijos mechanizmas, kokios yra aktualios sritys, kur galbūt trūksta specialistų. Konferencijos, įvairūs renginiai pačioje kompanijoje, darbas su aukštos kvalifikacijos mokslininkais – galėčiau vardinti ir vardinti tai, ko galima pasisemti iš šios galimybės“, – teigia T. Každailis.

Vaikinas įstojo į matavimų inžinerijos doktorantūros studijas KTU prof. K. Baršausko ultragarso mokslo institute, o vykti į Kembridžą jį paskatino atsiveriančios perspektyvos pasirinktoje tyrimų srityje – T. Každailio disertacijos tematika yra susijusi su 3D spausdinimu.

„Žinau kokia progresyvi, nauja ir inovatyvi yra 3D spausdinimo sritis. Būtent tai ir buvo vienas iš pagrindinių motyvų vykti darbuotis pagal šią programą – ši sritis yra kur kas populiaresnė nei čia, Lietuvoje, todėl atsiranda ir didesnės darbo perspektyvos“, – pasakoja T. Každailis.

Vis dėlto, jaunasis tyrėjas savo ateitį pirmiausia sieja su Lietuva. „Išnaudosiu visas sukauptas žinias ir patirtį. Po doktorantūros studijų savo karjerą planuoju Lietuvoje, bet neatmetu galimybės ją kurti ir svetur“, – sako doktorantas.

Mokslas + verslas = abipusė nauda

V. Daudaravičienė pabrėžia neabejotiną verslo svarbą ruošiant doktorantus – įvairios įmonės steigia finansuojamas vietas, o nuo 2017 metų pradėta plėtoti ir pramoninė doktorantūra. Tokia doktorantūra skatina verslo ir mokslo bendradarbiavimą bei verslo poreikius atitinkančių mokslininkų rengimą, kuomet disertacinių tyrimų tematika siūloma iš verslo pusės, o universitetas užtikrina doktorantui reikiamų kompetencijų įgijimą. 2017 metais vienoje didžiausių ortopedijos technikos kompanijų Europoje „Ortho Baltic“ priimti du KTU doktorantai.

„Šiuo atveju yra dvigubas interesas: aukštųjų technologijų įmonė užtikrina darbo vietą doktorantui ir disertacijos rezultatų įdiegimą, o universitetas – tyrimų ir studijų bazę. Reikia pabrėžti, jog pramoninėje doktorantūroje disertacijų tematikos būna susijusios su įmonių veikla“, – sako V. Daudaravičienė.

Pirmosios robotikos įmonės Lietuvoje „Rubedo Sistemos“ bendrasteigėjo Lino Vaitulevičiaus teigimu, jau mažai kas abejoja, kad ateities valiuta bus žinios, tad mokslininkai turi puikią startinę poziciją.

„Palankiausiai į mokslą žiūri tie verslai, kurie siekia gaminti aukštos pridėtinės vertės produkciją. Paprastai, tam reikalingos gilios specialiosios žinios, o tai – mokslininkų arkliukas. Lietuva oficialiai deklaruoja padidintą dėmesį „žinių ekonomikai“, todėl turėtų daugėti verslų, kurie savo vertės pasiūlymus grindžia naujausiomis mokslo žiniomis“, – sako L. Vaitulevičius.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama