Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Atskleistos už reliatyvumą sudėtingesnio reiškinio paslaptys

Publikuota: 2017-08-28 13:37
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Jeigu susitikčiau Dievą, užduočiau jam du klausimus: kam reikėjo reliatyvumo? Ir kam reikėjo turbulencijos? Esu tikras, kad į pirmą klausimą jis atsakytų.“ Ši apokrifinė citata, paprastai priskiriama fizikui Werneriui Heisenbergui, puikiai atskleidžia fizikų požiūrį į turbulenciją, rašo nature.com.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Jeigu susitikčiau Dievą, užduočiau jam du klausimus: kam reikėjo reliatyvumo? Ir kam reikėjo turbulencijos? Esu tikras, kad į pirmą klausimą jis atsakytų.“ Ši apokrifinė citata, paprastai priskiriama fizikui Werneriui Heisenbergui, puikiai atskleidžia fizikų požiūrį į turbulenciją, rašo nature.com.

Paprasčiausias turbulencijos apibrėžimas teigia, kad tai yra reiškinys, kai tvarkinga skysčio arba dujų tėkmė virsta iš pažiūros neprognozuojamais sūkuriais – pavyzdžiui, kai upės tėkmė aplenkia vandenį arba kai pienas maišosi su kava.

Tačiau mokslininkai pamažu skinasi kelią į turbulencijos fizikinių paslapčių įminimą. Moksliniame darbe, kurį praėjusią savaitę publikavo prestižinis recenzuojamas žurnalas „Science“, aprašyti Ispanijos aeronautikos inžinierių atlikti modeliavimai, padedantys atsakyti į jau seniai užduotus ir daugybės mokslininkų neįveiktus klausimus – kaip turbulencinėje tėkmėje juda energija. Be to, per pastaruosius metus nemenką pažangą aiškinant, kaip turbulencija padeda išsklaidyti skysčių energiją taip stabdant jų judėjimą, padarė matematikai.

Atskleistos už reliatyvumą sudėtingesnio reiškinio paslaptys

Bet kokia turbulencijos ir jos poveikio energijos pernašai suvokimo pažanga ir būtų labai svarbi ne tik fundamentaliajam mokslui, bet ir daugybėje kitų sričių: nuo astrofizikų, kuriems būtų lengviau modeliuoti dujų judėjimą galaktikų spiečiuose, iki klimatologų, kurie aiškiau suprastų, kaip vandenynai perneša šilumą.

Masto problema

Teoriškai beveik prieš 200 metų surašytos Navier-Stokes'o lygtys pakankamai gerai nusako skysčių fiziką. Tačiau šios lygtys yra beprotiškai sudėtingai sprendžiamos. Tad realiame pasaulyje inžinieriai ir fizikai paprastai taiko supaprastintus teorinius modelius arba remiasi kompiuteriniais modeliavimais, padedančiais prognozuoti skysčių tėkmę. Tačiau ir tai – ne panacėja: turbulencijos modeliavimas net galingiausiems superkompiuteriams yra gana sunkiai įveikiama užduotis.

Dabar aeronautikos inžinierius José Cardesa iš Madrido politechnikos universiteto su kolegomis tvirtina, kad sugebėjo pirmą kartą visiškai sumodeliuoti, kaip turbulencija išsklaido kinetinę energiją vis mažesniuose ir mažesniuose sūkuriuose. Pavyzdžiui, kompiuteris, modeliuodamas didelę vandens talpą, galėjo stebėti, kaip energija maždaug minutę perdavinėjama nuo didelio metro skersmens sūkurio į vis mažesnius sūkurėlius, kurie modeliavimo pabaigoje pasiekė 12 cm skersmenį.

Jų rezultatai patvirtina teoriją, praėjusio amžiaus penkto dešimtmečio pradžioje suformuluotą rusų fiziko Andrejaus Kolmogorovo. Viena iš šios teorijos išvadų – kad turbulencija vyksta kaskadomis: didesni sūkuriai skaidosi į mažesnius, kurie skyla į dar mažesnius, taip susidarant fraktalą primenančiam vaizdui.

Pagal tokį modelį kinetinės energijos pernaša vyksta tarsi lazdelės perdavimas bėgant estafetę, sako J. Cardesa. Tiesa, šiuo atveju toliau esantys bėgikai gauna daugiau ir mažesnių lazdelių. A. Kolmogorovo pateikta teorija skelbia, kad energija iš didesnių sūkurių sklinda į artimiausius mažesnius sūkurius, o ne didesniais atstumais.

Teoriją iš dalies palaiko ir matematinės teoremos, tačiau dabar J. Cardosa sugebėjo gauti ir patvirtinimą, teigia Johnso Hopkinso universiteto Baltimorėje fizikas teoretikas Gregory Eyinkas. J. Cardesa tvirtina, kad toks turbulencijos dinamikos suvokimas gali padėti prognozuoti energijos srautus tokiuose reiškiniuose, kaip aerodinaminis stabdymas.

Turbulencijų kaskada

Mokslininkai mano, kad „turbulencijų kaskada“ paaiškina, kaip net mažo klampumo skysčiai (jiems galima priskirti ir atmosferos dujas, kai tarp judančių sluoksnių yra labai nedaug trinties), prasidėjus turbulenciniam judėjimui, greitai konvertuoja kinetinę energiją į šilumą ir sulėtėja. Turbulencija išsklaido energiją į vis mažėjančius sūkurėlius, kurie, mažėjant jų dydžiui, didina vietinį klampumą. Kaip ir trintis tarp didesnių objektų, šis klampumas sukuria pasipriešinimą judėjimui tarp skysčio sluoksnių, todėl kinetinė energija išsklaidoma šilumos pavidalu.

Mažo klampumo skysčių tyrimų avangarde yra matematikai. 1949 metais fizikas, chemikas ir matematikas Larsas Onsageris iškėlė hipotezę, kad teoriškai skystis galėtų išsklaidyti energiją net tuo atveju, jeigu jo klampumas būtų nykstamai mažas arba nulinis (tiesa, tokia situacija realiame pasaulyje niekada nematyta ir veikiausiai neįmanoma). Tokiame hipotetiniame scenarijuje skysčio judėjimas vis skaidysis ir skaidysis į vis mažesnius sūkurėlius, kol galų gale judėjimas liausis. „Tokia idėja buvo savotiškai sukrečianti“, – sakė Teksaso universiteto Ostine (JAV) matematikas Philipas Isettas.

L. Onsageris iškėlė prielaidą, kad turbulencija galėtų sulėtinti neklampius skysčius tik esant tam tikroms sąlygoms. Kitais atvejais skysčiai judėtų nepaliaujamai, kaip teoriškai ir galima būtų tikėtis. Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje G. Eyinkas matematiškai įrodė, kad prielaida buvo teisinga. O moksliniame darbe, kuris buvo publikuotas praėjusiais metais, P. Isettas pateikė Navier-Stokes'o lygčių sprendimus, kurie parodė, kad kai kurios nulinio klampumo srovės gali iš tiesų sulėtėti ir net sustoti vien dėl turbulencijos. Jo tyrimą turėtų publikuoti mokslinis leidinys „Annals of Mathematics“.

Skysčių judėjimas, aprašomas šių lygčių, nėra labai realistiškas: stovinčio skysčio judėjimas prasideda iš niekur, tarsi mostelėjus burtų lazdele, o vėliau lėtėja tol, kol galų gale visiškai liaujasi judėti. Tačiau šiemet kiti matematikai – taip pat Ciuricho universiteto (Šveicarija) mokslininkas Camillo De Lellisas ir Leipcigo universiteto (Vokietija) specialistas László Székelyhidi (jo tyrimų pagrindu P. Isettas atliko savo mokslinį darbą) – aptiko kiek artimesnių realybei tų pačių lygčių sprendimų, pagal kuriuos sulėtėja iš pat pradžių judantys skysčiai.

Fizikai gali atkreipti dėmesį į naujausią matematinį darbą tik tada, kai jis turi sąsajų su realiu pasauliu, tvirtina L. Székelyhidi. Tad pradėti reikėtų nuo lygčių, kurios aprašo iš pradžių klampumą turinčius skysčius, kurie ilgainiui suskystėja iki nykstamai mažo klampumo.

Tačiau Mičigano universiteto (JAV) fizikas-matematikas Charlesas Doeringas sako, kad tikisi, jog ilgainiui mokslininkai nukreips savo pastangas į tokį turbulencijos modelį, kuriuo naudotis būtų paprasčiau nei Navier-Stokes'o lygtimis ir kuris būtų tinkamas visoms situacijoms. „Tai yra didžiausia svajonė“, – sakė mokslininkas.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama