Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Informacinių technologijų revoliucija: ar Kinija jau lipa Amerikai ant kulnų?

Publikuota: 2017-03-28 18:13
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

Tik Kinija gali būti ta šalis, kurioje jau veikia Internetinių finansų muziejus. Dauguma amerikiečių dar tik pradeda pratintis prie termino „fintech“ (finansinių paslaugų technologijos), o štai Pekine jau net ir elektroninė bankininkystė yra ganėtinai senamadiškas reikalas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Informacinių technologijų revoliucija: ar Kinija jau lipa Amerikai ant kulnų?Tik Kinija gali būti ta šalis, kurioje jau veikia Internetinių finansų muziejus. Dauguma amerikiečių dar tik pradeda pratintis prie termino „fintech“ (finansinių paslaugų technologijos), o štai Pekine jau net ir elektroninė bankininkystė yra ganėtinai senamadiškas reikalas, portale bostonglobe.com rašo Stanfordo universiteto Huverio instituto vyresnysis bendradarbis, ekonomikos ir finansų istorikas Niallas Fergusonas.

Lankydamasis Pekine įsikūrusiame Internetinių finansų muziejuje, kurį jam mielai sutiko aprodyti muziejaus įkūrėjas Wangas Wei, N. Fergusonas teigia turėjęs galimybę susipažinti su tokiais eksponatais kaip, pavyzdžiui, bitkoinų bankomatas. Kriptovaliuta gyvuoja vos aštuonerius metus, tačiau šiandienos Kinijoje tai jau yra pakankamai senoviškas eksponatas, kad atgultų į lentynėlę su stikliniu gaubtu.

Trys IT revoliucijos aspektai, kuriuos būtina suprasti

Pasak N. Fergusono, Europoje netrukus reikės steigti Politinio idiotizmo muziejų. Jis pageidautų jame matyti už stiklo išrikiuotus iškimštus politikų egzempliorius, tų politikų, kurie taip tragiškai nesugebėjo įžvelgti, kokias galimybes gali atverti informacinių technologijų (IT) revoliucija.

Yra trys esminiai dalykai, kuriuos reikia suprasti apie IT revoliuciją. Visų pirma, kad tai yra praktiškai vien tik Jungtinių Amerikos Valstijų nuopelnas. Žinoma, nederėtų nepaminėti ir į Silicio slėnį iš viso pasaulio atvykusių kompiuterių specialistų indėlio, kaip ir pamiršti to, kad už aparatinės įrangos kainos įkandamumą turėtume būti dėkingi Azijos gamintojams, pripažįsta straipsnio autorius.

Didieji lūžiai programinės įrangos srityje, atvėrę galimybę į kompiuterijos pasaulį įžengti praktiškai visai žmonijai, taip pat įvyko Amerikoje – tereikia prisiminti „Microsoft“ ir „Apple“. Ir internetas sukurtas Amerikoje. Internetinės prekybos pirmtakė – 1994 m. Sietle įsteigta bendrovė „Amazon“. Interneto paieškos variklis, pagrįstas „Google“ sukurtu „PageRank“ paieškos kriterijumi, 1996 m. užgimė viename Menlo Parko (Kalifornija) garažų. Amerikoje, Harvarde, 2004 m. sukurtas ir socialinis tinklas „Facebook“. Toliau: 2005 m. – „Youtube“, 2006 m. – „Twitter“, 2007 m. – „iPhone“, 2009 m. – „Uber“, 2011 m. – „Snapchat“... Na, mintis aiški.

Antra. Svarbiausios iš šių bendrovių dabar yra absoliučiai dominuojančios. Štai „Facebook“ mažoje raudonoje knygutėje, skirtoje naujiems darbuotojams indoktrinuoti (oi, t. y. šviesti), rašoma: „Vikrieji paveldės žemę“ (angl. The quick shall inherit the earth). Na ir tikrai – Markui Zuckerbergui jau priklauso gana nemažas šios planetos gabalas. Kasdien jo sukurtu socialiniu tinklu aktyviai naudojasi 1,17 mlrd. žmonių, o jei įskaičiuotume ir tuos, kurie prie „Facebook“ prisijungia bent kartą per mėnesį, naudotojų susidarytų 1,79 mlrd. Jungtinėse Amerikos Valstijose šiuo socialiniu tinklu naudojasi 82 proc. 18–29 metų amžiaus ir 79 proc. 30–49 metų amžiaus asmenų.

Prognozuojama, kad šiemet „Google“ kartu su „Facebook“ savo dalį skaitmeninės reklamos rinkoje pasididins iki 60 proc. „Google“ priklauso 78 proc. visos JAV paieškos svetainių reklamos rinkos, o „Facebook“ disponuoja beveik dviem penktadaliais visos internetinės vaizdinės reklamos.

Ir trečia. Šis dominavimas virsta beprotiškais pinigais. Šiemet iš internetinės vaizdinės reklamos „Facebook“ susižers 16 mlrd. JAV dolerių (apie 14,8 mlrd. eurų). Dabar jo vertė – 400 mlrd. JAV dolerių (apie 370 mlrd. eurų), įskaitant 30 mlrd. JAV dolerių vertės (apie 28 mlrd. eurų) grynųjų rezervą. Valdydamas tokį turtą, M. Zuckerbergas gali nusipirkti bet ką, kas jam pasirodys verta dėmesio, kad ir „Instagram“.

Galima rinktis – kapituliuoti arba konkuruoti

Kai pagalvoji – tai fantastiškas pasisekimas, rašo N. Fergusonas ir siūlo pasigilinti į tai, kokias funkcijas šios bendrovės atlieka. Štai, pavyzdžiui, „Google“ galima pavadinti viso pasaulio biblioteka. Į „Google“ einame norėdami rasti informacijos. „Amazon“ – viso pasaulio prekyvietė. Į „Amazon“ vis dažniau užsukame apsipirkti. O štai „Facebook“ – viso pasaulio klubas. Taigi funkcijos, kurias šios bendrovės atlieka, iš esmės nėra naujos, tik kad technologijos sudarė joms sąlygas neregėtai plačiai ir sparčiai išsiplėsti. Nuo tradicinių bibliotekų, prekyviečių ir klubų šios naujosios institucijos iš esmės skiriasi tik tuo, kad jose gausiai uždirbama iš reklamos.

Vis dėlto revoliucingiausias faktas yra tai, kad kuo daugiau mes jiems apie save pasakome, tuo veiksmingesnė darosi jų mums rodoma reklama ir tuo dažniau mes skubame apsipirkti. Ne veltui „Facebook“, „Amazon“, „Netflix“ ir „Google“ santrumpa anglų kalboje – FANG (liet. iltis) – jie tikrai į mums giliai suleidę dantis.

Stebėdama amerikietiškąją informacinių technologijų revoliuciją, likusi pasaulio dalis gali rinktis iš dviejų galimybių: a) kapituliuoti, b) konkuruoti. Europa pasirinko pirmąjį variantą. Mėgindami rasti europietišką interneto paieškos variklį, europietišką socialinį tinklą ar europietišką interneto prekyvietę, tik iššvaistysite laiką, įspėja N. Fergusonas. FANG iltys tvirtai įsmigusios į ES.

Kinai – priešingai – nusprendė konkuruoti. Ir teisėtomis, ir nelabai teisėtomis priemonėmis jie gerokai apsukino amerikiečių gyvenimą. Kinai ragino savo verslą nemiegoti, ir štai – dabar Kinija varžosi su Silicio slėnio milžinais. Pekine vartojama santrumpa BAT: „Baidu“ (paieškos variklis), „Alibaba“ (Jacko Ma atsakas „Amazon“) ir „Tencent“ (savotiškas „Facebook“ atitikmuo). Šios kinų bendrovės – tai kur kas daugiau nei jų amerikietiškųjų versijų klonai. Kiekviena iš jų jau sėkmingai įrodė, kad yra savaip inovatyvi.

Nereikia nė sakyti, kaip garsiai Silicio slėnis griežia dantimis, būdamas išguitas iš milžiniškos Kinijos rinkos. N. Fergusonas teigia negalintis nesižavėti Kinijos ryžtu stoti į kovą su Silicio slėnio vilkais ir sugebėjimu juos pranokti. Pasak jo, kinai demonstruoja ne tik ekonominę, bet ir politinę bei strateginę išmintį. Didysis brolis Pekine jau turi sukaupęs pakankamai duomenų, kad savo internautus galėtų stebėti iš labai arti. N. Fergusonas linki sėkmės JAV Nacionalinei saugumo agentūrai mėginant prasibrauti pro Didžiąją kinų užkardą.

Muziejai yra ta vieta, kur nugalėtojai demonstruoja savo trofėjus. N. Fergusonas teigia, kad viešėdamas Kinijoje suvokė, jog einamąjį IT karų mūšį Kinija veikiausiai laimės. Mūšį dėl galimybės pačiai pasiimti internetinius pinigus. Negalintiems tuo patikėti jis siūlo lažintis iš vieno bitkoino – jei tenkina atsiskaitymas sena valiuta.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama