Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Didžiausiam vertikaliajam saulės laikrodžiui Lietuvoje – 10 metų

Publikuota: 2016-09-22 15:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Domėjimąsi saulės laikrodžiu galėčiau palyginti su dangaus stebėjimu pro teleskopą. Kiekvienas, kas bent kartą stebėjo naktinį dangų, žino tą jausmą – kai pajunti, kad gyveni kosmoso viduje“, – teigia Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (KTU MGMF) docentas fizikas Vytautas Stankus. Pasak jo, saulės laikrodis netikėtai prikelia suvokimo jausmą, jog gyvename apvalioje planetoje, kuri nuolatos sukasi aplink savo ašį ir aplinkui saulę.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Didžiausiam vertikaliajam saulės laikrodžiui Lietuvoje – 10 metų„Domėjimąsi saulės laikrodžiu galėčiau palyginti su dangaus stebėjimu pro teleskopą. Kiekvienas, kas bent kartą stebėjo naktinį dangų, žino tą jausmą – kai pajunti, kad gyveni kosmoso viduje“, – teigia Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (KTU MGMF) docentas fizikas Vytautas Stankus. Pasak jo, saulės laikrodis netikėtai prikelia suvokimo jausmą, jog gyvename apvalioje planetoje, kuri nuolatos sukasi aplink savo ašį ir aplinkui saulę.

Artėjant didžiausio Lietuvoje vertikaliojo saulės laikrodžio, įrengto KTU studentų miestelyje, 10-mečio jubiliejui, moksleiviams buvo pasiūlyta sudalyvauti konkurse – spręsti matematikos uždavinius. „Kaip ir kiekviena mokslo ar technikos sritis turi savo specifiką, savo terminus, aspektus, taip ir saulės laikrodžiai turi savo „virtuvę“ arba, kitaip tariant, matematinį-fizikinį aparatą. Pasigilinus viskas tampa aišku.

Tai – judėjimas erdvėje ir laike, ir to judėjimo aprašymas matematine forma, t. y. geometrija ir trigonometrija“, – aiškina V. Stankus, kuris kuravo moksleiviams pasiūlytų matematinių užduočių sudarymą. Pasak jo, tik dėl matematikos ir fizikos sintezės, kuriai pradžią davė Izaokas Niutonas, tapo įmanoma taikyti abstrakčius matematikos dėsnius realiame pasaulyje. Tik dėl to įvyko technologinis progresas.

Matematikai ir fizikai priima geresnius sprendimus

Fiziko V. Stankaus teigimu, fizinių mokslų vystymasis ne tik lėmė tai, kad gyvename ne XVII, o XXI amžiuje, bet jie taip pat yra labai naudingi asmenybės ugdymui.

„Pradedant gilintis į matematiką ar fiziką, keičiasi ir mąstymas, ir charakteris. Žmonės, kurie įdėjo daug darbo tobulindami matematikos ar fizikos įgūdžius, kitaip priima sprendimus: jie iš anksto žino, kad vieno ar kito sprendimo priėmimas nulems (galbūt ir negrįžtamai) tam tikrus jų gyvenimo pokyčius“, – mano V. Stankus.

Pasak jo, dėl deterministinio mąstymo, kurį išlavina matematika, fizinių (tiksliųjų geriau, nes matematika neįeina į fizinių mokslų sritį) mokslų atstovai puikiai supranta, kad bet kokio poelgio pasekmės priklauso ne tik nuo jų, bet ir nuo atitinkamų dėsnių, kurie gali pakoreguoti siekiamą rezultatą. KTU MGMF Fizikos katedros docento teigimu, matematikai ir fizikai sprendimus kasdieniame gyvenime priima racionaliau ir atsargiau, nes geba projektuoti ateities įvykius.

Saulės laikrodis – įrodymas, kad Žemė apvali

Paklaustas, kuo galėtų būti įdomūs saulės laikrodžiai skubančiam šiuolaikiniam žmogui, pripratusiam prie technologinių naujovių, V. Stankus atsako, kad saulės laikrodis prikelia suvokimo jausmą, jog gyvename apvalioje planetoje, kuri nuolatos sukasi aplink savo ašį ir aplinkui saulę. Tai visiems žinomas faktas, bet jo nejaučiame kasdienybėje.

„Žiūrėdami į saulės laikrodžio parodymus saulėtą dieną netikėtai sau pradedame suvokti, kad gyvename ne ant plokščio paviršiaus tarp namų mieste, kuriame saulė yra kaip šviestuvas, pasirodantis ryte ir dingstantis naktį. Saulės laikrodis suteikia žinių apie Žemės judėjimą, kurias galima pritaikyti laiko ir netgi vietos nustatymui“, – teigia V. Stankus.

Be to, saulės laikrodis yra kūrinys, sujungiantis mokslą ir meną. Pasak mokslininko, Lietuvoje, ir netgi Kaune yra nemažai saulės laikrodžių, kurie gali būti drąsiai laikomi meno kūriniais. „Prieš metus į mane kreipėsi žmogus, norėdamas pasitarti, kaip suderinti jo paties pagamintą saulės laikrodį. Buvau labai nustebęs, kai parodė nuotraukas – tai buvo kalvio darbas iš juodojo metalo! Turbūt kiekvienas geistų tokį kūrinį turėti savo sodyboje“, – pasakoja V. Stankus.

Jie niekada nesustoja

Internete galima rasti nemažai maketų, pagal kuriuos galima pasigaminti saulės laikrodį. KTU vertikaliojo saulės laikrodžio 10-mečio jubiliejui skirtame renginyje taip pat bus galima pamatyti keletą iš paprasčiausių priemonių pagamintų saulės laikrodžių maketų.

Pasak V. Stankaus, tam, kad saulės laikrodis veiktų teisingai, reikia turėti žinių ir inžinerinių įgūdžių – kaip parinkti gnomono (saulės laikrodžio strypo) ilgį ir posvyrio kampą, kad jo šešėlis per visą dieną neišeitų už sienos ribų, bet skirtingais metų laikais rodytų teisingą laiką, kaip teisingai suskaičiuoti laikrodžio brėžinį, juk neretai namo sienos statmuo nesutampa su Šiaurės-Pietų kryptimi. Tačiau, jį suprojektavus, saulės laikrodis laiką rodo amžinai.

„Mechaniniai ir elektroniniai laikrodžiai genda, sustoja. Tam, kad sustotų saulės laikrodis, reikia stichinės nelaimės arba kosminės katastrofos“, – teigia fizikas.

Pirmasis žmonijos mokslo prietaisas

KTU vertikaliojo ir žmogaus šešėlio saulės laikrodžių kūrėjas inžinierius Jonas Navikas džiaugiasi atgimstančia saulės laikrodžių kūrimo tradicija ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Pasak jo, saulės laikrodis yra pirmasis žmonijos civilizacijos priešaušryje sukurtas mokslinis prietaisas. Projektuojant saulės laikrodžius ne tik gilinamasi į matematikos, astronomijos žinias, bet ir mokomasi kruopštumo, atidumo. „KTU vertikalusis saulės laikrodis, būdamas pats didžiausias Lietuvoje ne tik populiarina astronomijos ir matematikos žinias visuomenei, bet yra ir vienas iš KTU skiriamųjų ženklų. Nuotraukos su KTU saulės laikrodžiais, esančios internetiniuose puslapiuose, beveik kasdien peržiūrimos, jos įkeliamos į specializuotas saulės laikrodžių svetaines, internetines enciklopedijas. Per saulės laikrodį informacija apie universitetą skleidžiama pasauliui“, – įsitikinęs J. Navikas.

Saulės laikrodžių projektavimas – ilgamečio KTU Elektros ir elektronikos fakulteto darbuotojo J. Naviko hobis. Būdamas vienas iš nedaugelio Lietuvos saulės laikrodžių entuziastų, jis yra vertinamas šios srities specialistas.

Prieš šešerius metus, 2010-aisiais Valdovų rūmų paramos fondo kvietimu saulės laikrodžio projekto įgyvendinimui, jis atliko valandų ir kalendorinių linijų skaičiuotę bei pateikė jų išdėstymo brėžinį. Šį saulės laikrodį šiandien galima pamatyti ant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų mažojo bokštelio.

KTU vertikaliojo saulės laikrodžio 10-mečio jubiliejus vyks rugsėjo 26 d., pirmadienį, 16.30 val. KTU X rūmuose (Studentų g. 48 A, Vaizdo konferencijų studija 337 a.).




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama