Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 18 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
Balandžio 17 d. 08:23
Paprastai ir aiškiai: kodėl įspėjamuosius pranešimus kartais gauna ne visi gyventojai?
Balandžio 16 d. 20:32
Vaizdo įrašų (video) paieška pagal garsą juose
Balandžio 16 d. 17:24
Prieš rinkimus gali padaugėti suklastoto turinio: 5 patarimai, kaip nelikti apgautiems
Balandžio 16 d. 14:52
Milžiniška dirbtinio intelekto rinka 2030-aisiais: investuoti, reguliuoti ar bijoti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Su geriausiais Europos kosmoso tyrėjais dirbantis lietuvis neabejoja – Lietuva turi potencialo

Publikuota: 2016-06-27 17:28
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Mažvydas Karalius
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

2014 metus galėtume pavadinti lūžiu Lietuvos kosmoso pramonėje. Į kosmoso erdvę kilo ne tik du Lietuvoje sukurti palydovai. Tais metais Ūkio ministerija pasirašė susitarimą su Europos kosmoso agentūra (EKA), kuris šalies mokslininkams atvėrė kelią patirtimi dalintis su geriausias Europos kosmoso tyrimų ekspertais. O štai jau šių metų gegužę du lietuviai į EKA išvyko stažuotis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2014 metus galėtume pavadinti lūžiu Lietuvos kosmoso pramonėje. Į kosmoso erdvę kilo ne tik du Lietuvoje sukurti palydovai. Tais metais Ūkio ministerija pasirašė susitarimą su Europos kosmoso agentūra (EKA), kuris šalies mokslininkams atvėrė kelią patirtimi dalintis su geriausias Europos kosmoso tyrimų ekspertais. O štai jau šių metų gegužę du lietuviai į EKA išvyko stažuotis.

Prieš kelerius metus utopiškai skambėjusi idėja, kad Lietuvoje gali vystytis kosmoso pramonė, šiandien jau yra virtusi realybe.

Po sėkmingo palydovo „LituanicaSAT-1“ į kosmosą paleidimo projekto idėjos autoriams Vyteniui Buzui ir Laurynui Mačiuliui su Vilniaus universiteto pagalba ir idėjos palaikytojais pavyko Lietuvoje įkurti pirmą kosmoso startuolį „NanoAvionika“, kuris jau dabar įvardijamas tarp perspektyviausių tokio tipo startuolių pasaulyje.

Su geriausiais Europos kosmoso tyrėjais dirbantis lietuvis neabejoja – Lietuva turi potencialo
Marius Klimavičius (antras iš kairės) šiuo metu stažuojasi EKA / Asmeninio archyvo nuotr.

Būtent šioje Lietuviškoje kosmoso virtuvėje sukasi ir Marius Klimavičius. Šiuo metu vilnietis jau daugiau nei mėnesį stažuojasi pas geriausius Europos kosmoso mokslininkus Nordvijke, Nyderlanduose.

Išvyko ilgai negalvojęs

M. Klimavičius Southamptono universitete (Didžioji Britanija) studijavo magistrantūroje – aeronautikos ir astronautikos studijų programoje, turinčioje sistemų inžinerijos specializaciją. Jis pasakoja, kad apie galimybę stažuotis EKA žinojo dar studijų metais, tačiau galimybių išvykti stažuotis į pasaulinio lygio agentūrą tuo metu dar nebuvo. Mat Lietuva ir EKA neturėjo bendradarbiavimo sutarties. Ši galimybė atsirado tik 2014 metų rudenį.

„Sesuo atsiuntė nuorodą į tinklalapį, kuriame buvo rašoma apie galimybę stažuotis. Tad užpildžiau paraišką“, – prisimena M. Klimavičius. Tuomet laukė pirmas etapas – atranka, kurią vilnietis sėkmingai įveikė. Vėliau sekė interviu telefonu. Galiausiai – ilgai laukta žinia apie gautą stažuotojo vietą EKA.

Stažuotės terminas – metai. Konkursą organizavo Lietuvos mokslo taryba, o bendrai dviejų mokslininkų iš Lietuvos stažuotėms EKA skirta daugiau nei 65 tūst. Eurų.

Svarbiausia – rezultatai

M. Klimavičius prisipažįsta, jog labai vertina galimybę stažuotis su pasauliniais projektais dirbančioje agentūroje, tik per daug nesureikšmina ir to, kad yra vienas pirmųjų lietuvių, gavusių tokią galimybę.

„Kažkada buvau vienas pirmųjų „naujosios kartos“ lietuvių, studijavusių aeronautiką. Tuomet tokius dalykus labiau sureikšmindavau, vaikščiojau užrietęs nosį. Bet tada dar nepažinojau Vytenio su Laurynu, kurie taip pat baigė aeronautikos studijas. Iš esmės pirmumas šiame kontekste nieko nereiškia, svarbiausia – rezultatai“, – tikina vilnietis.

„Autonominiai robotai ir mechatroninės sistemos kintamos gravitacijos aplinkoje“ – taip skamba stažuotės tema, pagal kurią į EKA išvyko M. Klimavičius. Tai tik iš pirmo žvilgsnio skamba sudėtingai.

„Stažuotės metu gilinu programavimo, elektronikos, robotikos sistemų inžinerijos, robotinių misijų planavimo, orbitinės mechanikos žinias. Taip pat dirbu su preliminaria Marso uolienų grąžinimo į Žemę studija, kurią Europos kosmoso agentūra vykdo kartu su NASA“, – aiškina M. Klimavičius.

Pasak jo, dienos EKA stažuotėje būna nepaprastai užimtos – kartais pritrūksta laiko įgyvendinant visus dienos planus. Kol kas M.Klimavičius dar neturi konkrečių planų, kuo ketina užsiimti po stažuotės.

„Manau, kad tai paaiškės stažuotei einant į pabaigą. Galbūt grįšiu dirbti į startuolį „NanioAvionika“, o galbūt nuspręsiu pasisemti dar daugiau patirties kur nors kitur“, – svarsto vilnietis.

Visgi bent viena kryptis aiški – M. Klimavičius prisipažįsta, kad jis norėtų prisidėti prie globalinių problemų sprendimo.

„Bent kurį laiką norėtųsi prisidėti sprendžiant šias problemas, dirbant su humanitarinėmis programomis“, – teigia šiuo metu stažuotę atliekantis M. Klimavičius.

Lietuva turi potencialo

Vilnietis dar prieš stažuotę dirbo besivystančioje Lietuvos kosmoso pramonėje. Nors skeptikų, teigiančių, kad tai tėra laiko ir pinigų švaistymas, netrūksta, M. Klimavičius įsitikinęs – Lietuva turi pakankamai neblogas galimybes plėstis šioje srityje.

„Lietuvoje tikrai yra gabių bei kūrybingų žmonių, kurie žino kaip kurti pasaulinio lygio technologijas, ir supranta didelę jų naudą tokios mažos šalies kaip Lietuva ateičiai“, – sako M. Klimavičius.

Pasak jo, šalyje jau yra sukurta mokslinė bazė, yra galimybės gauti finansavimą su kosmosu susijusių technologijų vystymui, kurios gali būti puikiai pritaikytos ir kitose srityse. Pavyzdžiui, medicinoje. „Viskas priklauso tik nuo mūsų pačių požiūrio“, – įsitikinęs šiuo metu Paryžiuje esantis vilnietis.

Su skepticizmu Lietuvos kosmoso pramonę kuriantys mokslininkai susiduria net ir dabar. Kuomet į kosmoso erdvę jau buvo paleisti du palydovai, o trečias kils dar šiais metais. Beje, trečias palydovas „LituanicaSAT-2“ vėl gali tapti istoriniu – su jo pagalba bus atlikti dar niekieno nevykdyti technologiniai eksperimentai.

Iš šios kosminės patirties išsivystė kosmoso startuolis, kuris savo produkciją jau eksportavo į tokias šalis kaip Australija, Pietų Korėja, Kanada, Turkija, Kinija. Šiuo metu „LituanicaSAT-2“ kūrėjai vysto raketinės traukos sistemos komercinio lygmens prototipą, kurio supaprastinta versija skris „LituanicaSAT-2“ misijos metu.

Šie pavyzdžiai, besivystančioje Lietuvos kosmoso pramonėje, skamba labai optimistiškai, tačiau, panašu, kad nėra pakankami, jog įtikintų lietuvius, jog šioje verslo nišoje galima sėkmingai plėstis.

Bent jau kol kas mokslininkų vykdomai veiklai trūksta viešumo, o į šio sektoriaus sukurtas naujas darbo vietas lietuviai vis dar žiūri nepatikimai – sunkiai įtiki, kad išties yra galimybė tokioje mažoje šalyje kaip Lietuva vystyti pažangius ir pasaulyje pripažintus kosmoso pramonės produktus.

Pasak M.Klimavičiaus, ši pramonės šaka susilauktų daugiau dėmesio, jei būtų daugiau tokių žmonių, kaip V. Buzas, L. Mačiulis ir Linas Sargautis ir kiti startuolio „NanoAvionika“ nariai.

„Aš niekada net neturėjau planų kurti aeronautikos įmonę Lietuvoje. Į tokią galimybę pats žiūrėjau skeptiškai, o jie ėmė ir padarė. Svarbiausia ryžtas, drąsa ir užsispyrimas – visa kita antriniai dalykai kurie ateina su laiku“, – tikina su geriausiais Europos kosmoso ekspertais dirbantis M. Klimavičius.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama