Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

LOGIN 2016 kelia diskusijas: kur yra riba tarp privatumo ir atsakomybės?

Publikuota: 2016-05-03 17:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Beveik prieš dešimtmetį prasidėję pasauliniai ekonominių korupcinių schemų atskleidimai, įtakingų veikėjų atleidimai ir visa krūva jau įsibėgėjusių ikiteisminių tyrimų tęsiasi iki šiol – skandalų ištroškusią visuomenę be „WikiLeaks“ pastaruoju metu patenkina Tarptautinis žurnalistų tyrėjų konsorciumas (ICIJ) su „Panama papers“ tyrimu, tad į viešumą toliau leidžiamas nesuskaičiuojamas kiekis slaptos informacijos.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

LOGIN 2016 kelia diskusijas: kur yra riba tarp privatumo ir atsakomybės?Beveik prieš dešimtmetį prasidėję pasauliniai ekonominių korupcinių schemų atskleidimai, įtakingų veikėjų atleidimai ir visa krūva jau įsibėgėjusių ikiteisminių tyrimų tęsiasi iki šiol – skandalų ištroškusią visuomenę be „WikiLeaks“ pastaruoju metu patenkina Tarptautinis žurnalistų tyrėjų konsorciumas (ICIJ) su „Panama papers“ tyrimu, tad į viešumą toliau leidžiamas nesuskaičiuojamas kiekis slaptos informacijos. Visuomenei pirmose eilėse stebint griūvančių finansinių imperijų spektaklį, kyla klausimas – kiek teisė žinoti yra aukščiau už asmeninį privatumą ir ar realu šiose situacijose rasti kaltininkus? Atsakymų į šiuos klausimus su atstovais iš skirtingų barikadų pusių bus ieškoma ir LOGIN 2016 festivalyje.

E. Jakilaitis: žmonėms nereikia žinoti absoliučiai visko

„Visuomenei šiandien yra prieinami didžiuliai kiekiai slaptos informacijos – taip bandoma realizuoti interesą žinoti. Vis dėlto, be jokio filtro, apdorojimo ir kritiško žurnalistų vertinimo į viešumą išleidžiama informacija, kokią iki šiol viešino „WikiLeaks“, gali būti ne tik naudinga, bet ir žalinga, – pastebi žurnalistas Edmundas Jakilaitis, kuris LOGIN 2016 festivalyje apie tai į diskusijas leisis su dviprasmiškai vertinamu Julianu Assange‘u. – Yra tokios informacijos, kuri nėra skirta viešumai ir tai nebūtinai reiškia, kad ji yra slepiama tikslingai ar yra kontraversiška. Taip, kaip nereikia žmonėms žinoti absoliučiai visko, taip ir žiniasklaidai ar atitinkamoms organizacijoms skelbti viską iš eilės yra tiesiog beprasmiška.“

Dar 2010 m. „Wikileaks“ paskelbti šimtai tūkstančių dokumentų negrįžtamai pakeitė viso pasaulio demokratijos ir žmogaus teisių suvokimą pasauliniame bei naujųjų technologijų naudojimo kontekste. Sukėlusi didžiulį diskusijų protrūkį dėl žmogaus teisių pažeidimų, „WikiLeaks“ skelbiasi taip tarnaujantys žodžio laisvei ir toliau viešina slaptą informaciją – jau paskelbta daugiau nei 10 mln. dokumentų.

Šiais metais į viešumą paleisti „Panamos popieriai“, nušviečiantys pasaulinį mokesčių slėpimo tinklą, yra parengti Tarptautinio žurnalistų tyrėjų konsorciumo – nutekinta informacija grįsdami savo tyrimus, jie skelbiasi sprendžią tarptautinės korupcijos problemas. Nors tiriamajai žurnalistikai save priskiria ir „WikiLeaks“, įvairių žiniasklaidos priemonių atstovai nesiryžta šių dviejų organizacijų statyti į tą pačią eilę.

E. Jakilaičio vertinimu, kitokią informacijos viešinimo kryptį pasirinkęs ICIJ remiasi visuotinai priimta žiniasklaidos misija – atrinkti tai, kas yra svarbu ir visuomenei pateikti kruopščiai patikrintą, kritiškai faktais papildytą istoriją. Nors tiek „WikiLeaks“, tiek „Panama papers“ realizuoja visuomenės interesą žinoti, organizacijas, anot žurnalisto, sieja tik vienas dalykas – tai, kad jos savo veikloje remiasi slaptais dokumentais ir atitinkamai juos viešina. „Manau, laukia labai įdomi diskusija su Julianu Assange‘u“, – šypteli E. Jakilaitis.

Įrodymai turi būti gauti teisėtai

Atsižvelgiant į paviešintų slaptų dokumentų ir nusikalstamos veiklos ryšį, kyla klausimas, kiek laisvai teisminiuose procesuose tokius dokumentus galima naudoti. „AAA Law“ advokatas Andrius Iškauskas teigia, kad pagrindinė taisyklė – įrodymai turi būti gauti teisėtai.

„Baudžiamojo proceso kodekse nurodyta, kad įrodymais gali būti tik teisėtais būdais gauti duomenys. Tiesa, bylos iškėlimui užtenka ir įtarimo, kad buvo padarytas nusikaltimas, tačiau jau tiriant bylą būtina turėti teisėtai surinktus įrodymus. Civiliniame procese toks reikalavimas irgi galioja, tačiau teismas kiekvienu atveju yra laisvesnis spręsti apie tokių įrodymų priėmimą ir svarbumą byloje, – sako A. Iškauskas. – Vienas paprastesnių pavyzdžių – apie nužudymą sužinojus šnipinėjant žmogaus kompiuterį, paties fakto teisme naudoti negalima, tačiau jei pagal iš kompiuterio gautus duomenis pavyks rasti kūną – tokia informacija jau turėtų būti leistina naudoti.“

Anot advokato, nors skiriasi paviešintos informacijos svarbumas, atitinkamai už valstybės ir tarnybos paslapčių paviešinimą gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė. Viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų gali grėsti ir neteisėtai pažeidžiantiems asmens susirašinėjimų, siuntų slaptumą, klausantis pokalbių telefonu ar neteisėtai renkant informaciją apie privatų asmens gyvenimą.

Tad kokia iš tikrųjų yra riba tarp atsakomybės ir privatumo?

Akivaizdu, kad vieno atsakymo nėra – visų pastaruoju metu viešumą pasiekusių korupcijos skandalų viduryje sukasi nemažai skirtingų sričių atstovų, tad galimybę visiems susėsti prie vieno stalo ilgoms diskusijoms suteiks technologijų ir progreso festivalio LOGIN organizatoriai. Savotiškus teisybės skleidėjus atstovaujantys tiriamosios žurnalistikos atstovai, asmens privatumą pažeidusius ar nuo to nukentėjusius ginantys teisininkai bei tokių veiksmų įtaką visuomenei nagrinėjantys viešųjų ryšių specialistai – savo įžvalgomis, nuomone ir baimėmis jie dalinsis antrąją festivalio dieną, prieš pat Juliano Assange‘o tiesioginę transliaciją.

Po diskusijos apie „WikiLeaks“ ir „Panama papers“ įtaką, nykstančias ribas tarp privatumo ir atsakomybės, į diskusiją su J. Assange‘u po jo tiesioginės transliacijos leisis ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis, turintis pakankamai griežtą nuomonę šiais klausimais.

„Šių organizacijų ir jų naudojamų technologijų įtaką visuomenei visuomet įmanoma interpretuoti bei naudoti siekiant įvairių, ne visiems priimtinų, tikslų – tai matome ir šiandienos pasaulyje. Vieni pagrindinių LOGIN tikslų visuomet buvo ir yra pristatyti vizionierius ir technologijas, darančias didžiausią įtaką mūsų kasdieniam ir virtualiam gyvenimui, parodyti idėjas, keičiančias rytojų ar keliančias klausimus dėl technologijų įtakos ateičiai“, – sako LOGIN direktorė Ieva Dirvonskaitė.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama