Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

„Blogiau, nei 2000-aisiais“: kodėl investuotojai baiminasi naujo technologijų burbulo

Publikuota: 2015-07-29 17:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Apie naują technologijų burbulą kalbama jau seniai. Interneto technologijų rinka perkaitusi, investuotojai pervertina startuolius, burbulas greitai sprogs ir tai bus blogiau už amžių sandūros „dotcomų“ griūtį – maždaug taip mano ne tik skeptiškai nusiteikę analitikai, bet ir kai kurie verslininkai. Dar sausį žurnalas „Fortune“ apklausė daugiau, nei 1 mlrd. dolerių įvertintų kompanijų generalinius direktorius, ar jie mano, kad esame naujame burbule.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Apie naują technologijų burbulą kalbama jau seniai. Interneto technologijų rinka perkaitusi, investuotojai pervertina startuolius, burbulas greitai sprogs ir tai bus blogiau už amžių sandūros „dotcomų“ griūtį – maždaug taip mano ne tik skeptiškai nusiteikę analitikai, bet ir kai kurie verslininkai. Dar sausį žurnalas „Fortune“ apklausė daugiau, nei 1 mlrd. dolerių įvertintų kompanijų generalinius direktorius, ar jie mano, kad esame naujame burbule. Dauguma atsakė neigiamai, tačiau kai kurie pripažino nelaikantys dabartinės situacijos normalia.

„Rizikos kapitalu besiremiančias kompanijos gali ištikti nemalonumai, jei kapitalo rinka staiga išsektų“, – sako Niklas Östbergas, „Delivery Hero“ vadovas.

„Blogiau, nei 2000-aisiais“: kodėl investuotojai baiminasi naujo technologijų burbulo

„Žinau visą šį ciklą… Ateis laikas, kai startuoliams pinigus pritraukti bus daug sudėtingiau. Tai gali atsitikti kitą savaitę“, – įspėja Stewartas Butterfieldas, vykdantysis „Slack“ direktorius.

Dar vieną kalbų apie burbulą bangą paskatino nesena naujiena apie „sparčiausiai augančią verslo programinę įrangą“: balandį kompanija „Slack“, įkurta vos prieš du metus, buvo įvertinta 2,8 mlrd. dolerių. Žinoma, „Slack“ – išimtis iš taisyklių ir „vienaragis“ (kompanija, įvertinta daugiau nei 1 mlrd. dolerių.). Pats terminas „vienaragis“ pasirodė 2013 metais, kai tokių kompanijų tebuvo 39. Nuo tada šie gyvūnai nustojo būti tokie jau reti rinkoje. Dabar, vos po poros metų, egzistuoja jau 119 supersėkmingų startuolių, ir šiais metais rizikuojame tarp jų išvysti „mirusius vienaragius“, mano rizikos kapitalo fondo „Benchmark“ partneris Billas Gurley'is.

„Esame rizikos burbule, – kalbėjo Gurley'is, duodamas interviu. – Kompanijos pinigus leidžia labai sparčiai, stengdamosi pateisinti milžiniškas pritraukiamas investicijas, ir tai kelia pavojų jų gyvybingumui ateityje“.

Ši prognozė greitai išsipildys internetinei parduotuvei Fab.com, kuri prieš keletą metų kainavo 1 mlrd. dolerių. Pavasarį ji buvo parduota kompanijai PCH vos už 15 mln. dolerių ir prarado beveik visus savo darbuotojus.

Kai kas nusiteikęs dar pesimistiškiau už Billą Gurley. „Šis burbulas daug blogesnis už technologinį 2000-ųjų burbulą“, – mano investuotojas Markas Cubanas, parašęs straipsnelį apie naują bumą Silicio slėnyje ir rekordinius neviešųjų kompanijų vertinimu, kurių realią vertę sunku suskaičiuoti, nes nėra tai apibrėžiančių standartų.

Kaip ir kiti ekonomistai, investuotojai ir verslininkai, Cubanas regi daug panašumų tarp šiandieninės situacijos ir „dotcomų“ burbulu, sprogusiu 2001 metais. Jis įsitikinęs, kad „Uber“, „Twitter“, „Facebook“ – šiuolaikinės Broadcast.com ir Netscape versijos, kurias dešimtojo dešimtmečio gale investuotojai aukštai vertino ir kurios labai brangiai buvo parduotos „Yahoo!“ ir AOL, tačiau paskui jų populiarumas visiškai subliuško.

To, kad kompanijos yra pervertintos, neneigia ir patys verslininkai. Nesename interviu Stewartas Butterfieldas pripažino suprantantis, kad tokie rekordiniai kompanijų įvertinimai negali laikytis ilgai. Tačiau, kitaip, nei daug jo kolegų. jis nepanikuoja: Butterfieldas įsitikinęs, kad „Slack“ sugebės išgyventi ir sėkmingai dirbti, net jei rinka griūtų: biuro nuoma ir reklama kainuos mažiau, bus lengviau rasti talentingus darbuotojus, o nedidelius startuolius – lengviau įsigyti.

Kuo dabartinė situacija skiriasi nuo „dotcomų“ bumo

Be abejo, kai kurios kompanijos buvo įvertintos pernelyg aukštai, bet nekorektiškai lygindami, lazdą neretai perlenkia ir pesimistai. Burbulo prognozuoti vien pagal kelis dėsningumus negalima.

Apskritai, ekonominius burbulus sunku tiksliai apibūdinti. Nobelio Ekonomikos premijos laureato Roberto Schillerio nuomone, burbulas – tai psichologinė epidemija, kurios metu žmonės priima verslo sprendimus, remdamiesi iracionaliais samprotavimais, tarkime, tiesiog patikėję kokia nors idėja ir technologija. Dėl to rinka išties gali griūti.

„Visgi, jei palyginsime pinigus, rizikos kapitalo investuotojų suneštus „dotcomų“ laikais, išvysime, kad 1999 metais tai buvo 71 mlrd. dolerių, o 2014 m. – viso labo 48 mlrd. dolerių“, – pastebi Andrejus Ziuzinas, fondo „VEB Innovation“ vykdantysis direktorius. Jis remiasi garsaus rizikos kapitalo valdymo fondo „Andreessen Horowitz“ birželį pateikta ataskaita. Atsižvelgiant į infliaciją, dabartinis rodiklis daugmaž dukart mažesnis, o tai reiškia, kad šis bumas nepalyginamas su dešimtojo dešimtmečio pabaigos karštlige. Tarkime, 1999 metais investicijos į technologijų kompanijas sudarė ~10 % JAV BVP, o dabar šis rodiklis yra mažiau 3 %.

Svarstant, ar ne per daug pinigų pripumpuota į šią pramonę, reikia turėti omenyje ir skaitmeninių technologijų išsivystymo lygį ir jų prieinamumą. В 2000 metais internetu naudojosi ~400 mln žmonių, 2014 metais prieigą turinčių žmonių skaičius pasiekė 3 mlrd dolerių. Tai atsispindėjo internetinių parduotuvių ir kitų interneto kompanijų pajamoms. Benas Horowitzas, vienas iš „Andreessen Horowitz“ įkūrėjų, taip pat pabrėžia, kad kai naudotojų buvo mažiau, netgi paprastas tarnybas kurti buvo brangiau.

Galiausiai, 1999–2000 metais IPO paskelbė daugiau nei 300 technologijų kompanijų, o 2014 metais – vos daugiau nei 50. „Negalima sakyti, kad dabar investuotojai pinigus deda į nepelningus startuolius, kurie išsyk bėga į biržą fiksuoti savo pajamų, tikėdamiesi, kad kokie nors neapdairūs žmonės užsinorės pinigus paleisti pelenais“, – apibendrina Ziuzinas.

Chrisas Dixonas, garsus Silicio slėnio rizikos kapitalo investuotojas, mano, kad naujo burbulo atsiradimo baimė – veikiau kartos problema, o ne ekonominė grėsmė. Dixonui antrina ir Jerry'is Neumannas, „Neu Venture Capital“ fondo įkūrėjas. „Visi, kas pergyveno „dotcomų“ griūtį, visada atsibus naktimis ir regės vaiduoklius“, – juokauja jis. Apie tai, kad visuomenės sąmonėje nuolat kyla naujų burbulų baimė, byloja ir paprastas Dixono tyrimas: jis paskaičiavo, kad nuo 2003-ųjų metų, kai rinkos ėmė atsigauti po „dotcomų“ burbulo, laikraštis „The New York Times“ parašė daugiau nei 300 tekstų apie galimą startuolių rinks krachą.

Kas startuolių rinką nuo kracho apsaugos?

Kas gi vyks technologijų rinkoje ateityje? A. Ziuzinas tikras, kad mūsų laukia tolesnis stambių IT-kompanijų klestėjimas, o taip pat naujų gigantų atsiradimas. Tokį optimizmą lemia mobiliųjų įrenginių populiarumo augimas: visų pirma, jie darosi vis galingesni, o antra, jie dažnai būna vedliai į internetą trečiojo pasaulio šalių gyventojams, dėl kurių interneto naudotojų skaičius nuolat auga, o tai reiškia, daugėja ir potencialių interneto kompanijų klientų.

„Išmanieji telefonai tokie daugiafunkciški ir technologijų kompanijoms suteikia tiek augimo galimybių, kad burbulas gali kilti tik dėl iracionalaus naudotojų elgesio; tikrai išvysime, kaip daugės jutiklių ir daviklių ir atsiras didelė ekosistema tarnybų, susijusių su sveikatos apsauga, bankais ir kitomis paslaugomis“.

Tuo tiki ne tik rusų ekspertai, bet ir garsiausi Silicio slėnio investuotojai – gegužę, galimo burbulo svarstymo įkarštyje, Benedictas Evansas parengė ataskaitą „Mobile Is Eating The World“. Jo nuomone, gyvename nuostabiausių rinkos galimybių startuoliams laikais per visą žmonijos istoriją. Iš vienos pusės, verslininkai gali skverbtis vis į naujas pramonės šakas, kurių skaitmeninės technologijos dar netransformavo – pavyzdžiui, pakeisti sveikatos apsaugą. Iš kitos – šių sprendimų auditorija vis plečiasi dėl mobiliųjų įrenginių, šimtus kartų galingesnių už dešimtojo dešimtmečio kompiuterius, populiarumo augimo.

Trumpai tariant, neverta leistis užburiamiems ryžtingo atskirų kompanijų augimo, bet ir panikuot dėl atidundančios katastrofos svarių priežasčių tikrai nėra.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama