Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Dėl sprogusios raketos – badymasis pirštais ir kaltų paieškos

Publikuota: 2014-10-31 11:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Raketų variklių gamintojai iš Rusijos, pagaminę variklius, kurie buvo naudojami nesėkmingame Tarptautinės stoties aprūpinimo atsargomis skrydyje, tvirtina, kad jų produktas buvo geras – esą, amerikiečiai (įmonė „Orbital Sciences“) patys kalti, rašo theguardian.com. Korporacijos „Orbital Sciences“ raketoje „Antares“ buvo sumontuoti du AJ-26 varikliai, kurie dar praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje buvo pagaminti vėliau nutrauktai sovietinei skrydžių į Mėnulį programai, o vėliau modernizuoti mažiau ambicingiems JAV raketų skrydžiams.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dėl sprogusios raketos – badymasis pirštais ir kaltų paieškosRaketų variklių gamintojai iš Rusijos, pagaminę variklius, kurie buvo naudojami nesėkmingame Tarptautinės stoties aprūpinimo atsargomis skrydyje, tvirtina, kad jų produktas buvo geras – esą, amerikiečiai (įmonė „Orbital Sciences“) patys kalti, rašo theguardian.com.

Korporacijos „Orbital Sciences“ raketoje „Antares“ buvo sumontuoti du AJ-26 varikliai, kurie dar praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje buvo pagaminti vėliau nutrauktai sovietinei skrydžių į Mėnulį programai, o vėliau modernizuoti mažiau ambicingiems JAV raketų skrydžiams. O trečiadienio naktį, praėjus šešioms sekundėms nuo starto sprogus į TKS atsargas gabenusiai raketai visų akys nukrypo į Sovietų sąjungos laikais pagamintus variklius, kurie ir bandymų metu neveikė patikimai.

Bet Rusijos Samaros miesto įmonės „Kuznetsov“ atstovai bando nusipurtyti kaltinimų ir Rusijos naujienų agentūrai „Itar-Tass“ tvirtino, jog kalti ne jų tiekiami NK-33 varikliai, modifikuoti į AJ-26 variklius, o vėlesnės modifikacijos, atliktos Jungtinėse valstijose.

„Dėl tam tikros specifikos negalime kalbėti apie pačios raketos ir jos sistemų veikimo konstrukcines detales, nes tai yra amerikiečių specialistų darbo sritis. Bet svarbu pažymėti, kad vakarykščio starto metu AJ-26 pirmos pakopos varikliai, kurie yra modifikuoti variklių NK-33 pagrindu, veikė normaliai“, – agentūrai nurodė įmonės ryšių su visuomene skyrius.

Tuo tarpu NASA ekspertai sraigtasparniu apžiūrinėjo Virdžinijos valstijoje esančią pakilimo aikštelę norėdami įvertinti, kiek žalos padaryta Wallops kosmodromui, kuris priklauso šiai agentūrai. Tuo tarpu inžinieriai, dirbantys bendrovėje „Orbital Sciences“, bandė išsiaiškinti kokia yra 200 mln. JAV dolerių vertės raketos sprogimo priežastis.

Sprogimo metu nebuvo nei aukų, nei sužeistųjų, tačiau visa kosmoso pramonė dėl šios nesėkmės sukruto, o „Orbital Sciences“ akcijų vertė vos prasidėjus prekybai vertybiniais popieriais smuko 15 procentų.

Jeigu pažeidimai kosmodromo infrastruktūrai rimti, gali būti, kad kiti skrydžiai iš Wallops kosmodromo bus gerokai atidėti. Bet NASA apramino tai, jog netrukus po avarijos kai kurie slėgio jutikliai, esantys netoli pakilimo aikštelės, kurioje įvyko avarija, vis dar veikia – tai reiškia, kad bent jau dalis sprogimo paveiktos teritorijos gali būti nenuniokota labai smarkiai.

Tai buvo pirmas kartas, kai „Antares“ raketa iš Wallops kosmodromo kilo naktį, todėl sprogusios raketos ugnies kamuolys buvo matomas ir už daugelio kilometrų.

Tikėtina, kad dėl nelaimės bus pradėta atsargiau vertinti NASA sprendimą atsargas į kosminę stotį siųsti padedant privačioms programoms – tokį pasirinkimą JAV kosmoso agentūra buvo priversta padaryti po daugkartinių erdvėlaivių programos nutraukimo.

O „Orbital Sciences“ dabar smarkiai spaudžiama skubiai išsiaiškinti, ar dėl sprogimo kalti seni rusiški varikliai, sumontuoti į pirmąją „Antares“ pakopą.

„Kuznetsov“ atstovai dievagojasi, kad jų NK-33 varikliai buvo smarkiai modernizuoti JAV inžinierių, kurie netgi įtraukė naujų komponentų, keičiančių raketos traukos vektorių. „Visų naujų sistemų kūrimas ir sertifikavimas buvo atliktas amerikiečių pusėje, be „Kuznetsov“ specialistų pagalbos. Iš esmės dabar vykdomi bandomieji AJ-26 variklių skrydžiai“, – rašo įmonės atstovai.

NK-33 varikliai buvo sukurti Sovietų sąjungos raketai N-1, kuria ketinta skrieti į Mėnulį, tačiau dėl nesėkmingų programos bandomųjų skrydžių didžioji tų variklių dalis atsidūrė sandėliuose, o programa buvo nutraukta. JAV bendrovė „Aerojet Rocketdyne“ praėjusio amžiaus gale nupirko 40 tokių variklių ir pradėjo jų modifikacijas amerikietiškoms raketoms. Gauti AJ-26 varikliai bandomųjų skrydžių metu nepasirodė labai patikimi: 2011 metais vienas jų užsidegė, o kitas, gegužę išbandytas prieš naudojimą „Antares“ raketoje, taip pat sudegė.

„Orbital Sciences“ po nesėkmės savo spaudos konferencijoje pareiškė, kad ketina nutraukti senų sovietinių variklių naudojimą – tiesa, jų atsisakymo procesas gali užtrukti iki metų, todėl veikiausiai dėl to gali tekti atidėti kitą „Antares“ raketos skrydį, numatytą ateinančių metų balandį.

„AJ-26 varikliai, naudojami „Antares“ pirmos pakopos stūmos sistemoje, praeityje mums kėlė rimtų techninių ir tiekimo sunkumų“, – įmonės direktorių tarybos pirmininkas Davidas Thompsonas sakė skubiai sukviestiems investuotojams.

„Jau nuo praėjusių metų vidurio „Orbital Sciences“ svarsto apie alternatyvas ir neseniai pasirinkta pagrindinė stūmos sistema tolimesniam naudojimui „Antares“ raketose. Tikėtina, kad priimsime sprendimą pagreitinti permainą, jei paaiškės, kad dėl avarijos kaltas būtent AJ-26 variklis“, – pridūrė D. Thompsonas.

Pasak įmonės atstovo, avarijos kaina pačiai bendrovei nebus didelė: žala NASA pakilimo aikštelei, pasak jo, minimali, be to, ji bus visiškai padengta draudimo.

„Pagal preliminaraus patikrinimo, atlikto šį rytą išvadų, panašu, kad pakilimo aikštelė nepatyrė rimtų pažeidimų“, – sakė D. Thompsonas.

Bet NASA atstovas spaudai sakė, kad dar kol kas per anksti įžengti į avarijos vietą ir pateikti aiškų galutinį atsakymą.

„Žalos vertinimo komanda Wallops saloje darbą pradėjo auštant po avarijos. Jie iš oro nufotografavo aikštelę, bet negalėjo įeiti į teritoriją išsamesniam patikrinimui“, – sakė NASA atstovas Keithas Koehleris.

Sudaryta avarijos tyrimo komisija, vadovaujama NASA ir Nacionalinės transporto saugumo tarybos. Jos užduotis – nustatyti tikslias raketos sprogimo priežastis.

O kol amerikiečiai įtaria, jog dėl avarijos kalti rusiški varikliai, kol rusai kaltina amerikiečius jų gerų variklių sugadinimu, Kremliaus finansuojamas žiniasklaidos kanalas RT („Russia Today“) avarijoje sugebėjo įžvelgti ir Ukrainos šešėlį: straipsnį apie raketos avariją jie pavadino taip: „JAV pakilimo metu sprogo amerikiečių-ukrainiečių kosminė raketa“ (raketos pirmą pakopą pagamino Ukrainos įmonė „Južnoje“). Tiesa, kai sausį analogiška raketa pakilo sėkmingai, RT antraštėje apie Ukrainą užsimenama nebuvo: „Į TKS skrendančios rusų-amerikiečių raketos pakilimas buvo sėkmingas“, tada skelbė šis Kremliaus ruporu vadinamas žiniasklaidos kanalas.

Kodėl atsisakoma rusiškų variklių?

Nuo 2011 metų, kai NASA nutraukė daugkartinių erdvėlaivių „Shuttle“ programą, JAV kosmoso programa tapo priklausoma nuo Rusijos: atsargos ir įgula į TKS buvo gabenamos naudojantis rusiškais raketų varikliais arba visomis rusiškomis raketomis.

Bet auganti politinė įtampa tarp Rusijos ir vakarų valstybių tapo kliūtimi ir bendriems darbams kosmose. Po to, kai JAV paskelbė Rusijai pirmąsias sankcijas dėl šios valstybės vaidmens Ukrainos krizėje, Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, atsakingas už kosmoso ir gynybos pramonę, uždraudė rusiškų raketinių variklių eksportą, mat jie naudojami keliant į kosmosą JAV karinius palydovus. Be to, jis pareiškė, kad Rusija po 2020 metų nebedalyvaus TKS – bendro JAV, Rusijos, Japonijos ir Europos kosmoso agentūros projekto – palaikyme.

NASA stoties aprūpinimo atsargomis skrydžiams jau naudojasi privačių JAV įmonių – tokių, kaip „Orbital Sciences“ – paslaugomis. Tačiau šią savaitę nelaimė, įvykusi „Antares“ raketai ir jos keltai „Cygnus“ kapsulei, vėl atidengė skaudžią vietą – priklausomybę nuo rusiškų variklių.

Trečiadienį Rusijos leidinys „Kommersant“ paskelbė, kad šios šalies įmonė „Rosneft“ bando į sankcijų vakarams sąrašą įtraukti draudimą JAV astronautams naudotis Rusijai priklausančiais TKS moduliais. Tiesa, reaguojant į šį straipsnį „Rosneft“ ir Vladimiro Putino atstovas spaudai pareiškė, kad nieko panašaus daryti nesirengiama, o naftos bendrovė netgi pagrasino paduosianti leidinį į tesimą.

Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai įvyko raketos „Antares“ sprogimas, iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane pakilo Rusijos raketas „Progress“, į TKS nugabenusi tris tonas maisto, vandens, kuro ir kitų atsargų. Tačiau pasitikėjimas Rusija kaip kosminiu vežėju taip pat susvyravo po virtinės nesėkmingų kelių pastarųjų metų pakilimų, dėl kurių Kremlius pažadėjo smarkiai padidinti investicijas į šią pramonės šaką – žadama kosmoso sričiai iki 2020 metų išskirti net 48 mlrd. JAV dolerių. Iškart po šio pareiškimo netrukus po starto sprogo raketa „Proton“.

Vasarą teko atšaukti ir mėnesiui atidėti naujos kartos raketos „Angara“ startą.

Bet nors vakaruose įtariama, kad dėl avarijos kalti Rusijoje pagaminti raketos komponentai, Rusijos kosmoso pramonės atstovai prognozuoja, jog pastaroji nelaimė tik padidins JAV priklausomybė nuo rusiškų raketų. Šaltinis Rusijos kosmoso pramonėje naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad avarija tikriausiai apgadino pakilimo aikštelę Virdžinijos valstijoje, todėl JAV bus priversti pasinaudoti viena iš „Progress“ raketų atsargų gabenimui į kosminės stoties amerikietišką modulį.

Gynybos ir kosmoso pramonės analitikas Pavelas Felgenhaueris sakė, kad JAV veikiausiai bus priverstos naudotis rusiškomis raketomis, nepaisant „pykčio ant Rusijos“ dėl „Antares“ sprogimo ir Rusijos „naujo antiamerikietiško kosminio fronto“. Bet taip pat jis mano, kad kol kas anksti dėl šio sprogimo kaltinti rusiškus variklius.

„Tikrai per anksti mėtytis kaltinimais, nors abi pusės kratosi atsakomybės. Bus atliktas tyrimas ir bus išsiaiškinta kas kaltas. Kosminių skrydžių eros pradžioje panašūs galingi sprogimai dažniausiai buvo sukeliami per anksti įsijungusio antros pakopos variklio, taigi, net jei kaltas variklis, mums vis dar reikia išsiaiškinti, kas tiksliai atsitiko“, – sakė analitikas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama