Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
Balandžio 22 d. 08:27
„Sony“ pristato naujuosius ryškiausius bei geriausiai skambančius „BRAVIA“ televizorius
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos mokyklose – mokytojų tinklaraščių atgimimas

Publikuota: 2014-10-25 11:32
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Matematikas, KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis savo tinklaraštyje „Burgis.lt“ dalijasi geriausiais matematikos uždavinių pavyzdžiais ir džiaugiasi, kad tinklaraštis jam padeda palaikyti ryšį su mokiniais. Vienas iš tinklaraščio privalumų, kurį pastebi B. Burgis, yra tas, kad bet kuris mokinys per tinklaraštį gali pasikalbėti su gimnazijos direktoriumi neišsiduodamas, kas toks jis yra.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Matematikas, KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis savo tinklaraštyje „Burgis.lt“ dalijasi geriausiais matematikos uždavinių pavyzdžiais ir džiaugiasi, kad tinklaraštis jam padeda palaikyti ryšį su mokiniais. Vienas iš tinklaraščio privalumų, kurį pastebi B. Burgis, yra tas, kad bet kuris mokinys per tinklaraštį gali pasikalbėti su gimnazijos direktoriumi neišsiduodamas, kas toks jis yra. Taip paliečiamos temos, apie kurias „gyvai“ kalbėtis kuklesniems mokiniams gali būti nedrąsu.

Geografijo mokytojo iš Telšių Tomo Ubarto tinklaraštyje „Altajus.net“ įkvėpimo mokytis semiasi ne tik mokiniai – jį skaito ir šio mokytojo visiškai nepažįstantys ir su mokykla jokio ryšio neturintys žmonės, kuriems tiesiog patinka sekti T. Ubarto įrašus švietimo temomis.

Tuo tarpu klaipėdiečio informacinių technologijų mokytojo Gedimino Jonausko tinklaraštis „IT.Main.lt“ yra neišsemiamas mokymosi idėjų lobynas tiek mokiniams, tiek mokytojams.

Šiuo metu Lietuvoje vykstantys nemokami skaitmeniniai mokymai pedagogams „Samsung Mokykla ateičiai“ paskatino mokytojus atsigręžti į nenaują, bet mokytojui ir visai mokyklos bendruomenei labai naudingą įrankį, kurio galimybių daugelis mokytojų vis dar neišnaudoja – tinklaraščius. „Tinklaraštis mokytojui gali būti labai naudingas, o jo panaudojimo mokymo procese galimybės – labai plačios“, – pabrėžia mokymus pedagogams vedantis programos „Renkuosi mokyti!“ lektorius Mindaugas Breiva, dirbantis IT mokytoju Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijoje ir taip pat rašantis savo tinklaraštį.

Lietuvos mokyklose – mokytojų tinklaraščių atgimimas
Mindaugas Breiva

Daugiau nei šimtas mokymuose „Samsung Mokykla ateičiai“ dalyvaujančių mokytojų ir mokyklų vadovų iš visos Lietuvos savo tinklaraščius jau susikūrė ir dabar žengia pirmuosius jų pritaikymo profesinėje srityje žingsnius. M. Breiva neabejoja, kad jei ne visi, tai bent jau nemaža dalis mokytojų, atradę ir patys išbandę visus tinklaraščio pranašumus, jų rašymą tęs ir pasibaigus mokymams.

Dauguma mokymuose dalyvaujančios Vilniaus Užupio gimnazijos pedagogų – tarp jų ir direktorė – taip pat susikūrė savo tinklaraščius ir jau pristatė juos mokiniams. Pasak gimnazijos mokytojo Andriaus Chmieliausko, jų pavyzdžiu jau pasekė arba ketina pasekti ir daugiau kolegų.

„Mokiniams tai labai patinka, jie su džiaugsmu sutinka visas technologines naujoves, kurias mes parsivežame iš mokymų. Beje, mokiniai viską priima labai natūraliai – juk jie jau yra gimę šiame skaitmeniniame amžiuje“, – sako A. Chmieliauskas, taip pat nebeįsivaizduojantis savo darbo be tinklaraščio. Beje, mokytojas pastebi, kad pradėjęs rašyti tinklaraštį jis liovėsi naudojęs popierių užduotims atspausdinti – jo nebeprireikia, nes visų užduočių nuorodomis su mokiniais jis dalijasi elektroniniu būdu.

Priminsime, kad pirmieji tinklaraščiai pasaulyje atsirado maždaug prieš dvidešimt metų, Lietuvoje – kiek vėliau. Taigi tinklaraščiai patys savaime jau nėra naujiena, tačiau Vilniaus Jėzuitų gimnazijoje vykstančių mokymų metu buvo akcentuojami būtent kūrybiško tinklaraščio panaudojimo mokymo procese aspektai, kurie daugumos Lietuvos mokytojų vis dar yra neatrasti.

Kaip pastebi Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto lektorius, buvęs žymus tinklaraštininkas Džiugas Paršonis, tinklaraščiai Lietuvos mokytojų nėra plačiai naudojami dėl kelių priežasčių. „Mokytojo darbas nelengvas, darbo krūvis didelis, tad rašančiam tinklaraštį mokytojui reikia turėti daug asmeninės motyvacijos. Juolab kad mokykla bent iš pradžių vargu ar suvoks tą vertę, kurią ji gauna tokiu būdu. Tinklaraščius rašo tie mokytojai, kurie dirba iš pašaukimo“, – mano Dž. Paršonis.

Ekspertai pažymi, kad tinklaraštis mokytojui gali tapti puikiu įrankiu papildyti savo pamokas įdomia informacija – panagrinėti temas, kurioms pamokoje galbūt pritrūko laiko, užmegzti diskusiją su mokiniais ar kitais mokytojais. Taip pat tai patogi platforma dalintis informacija apie savo mokomą dalyką (uždaviniais ar tiesiog savo įžvalgomis), bendrauti su mokiniais ir juos konsultuoti, pateikti asmeninį požiūrį apie savo mokymo metodiką ar švietimo sistemą apskritai.

Tinklaraštį nuosekliai rašantis mokytojas, ypač jei jis specializuojasi kokioje nors konkrečioje srityje (pvz., IT ar matematikos), tarsi įgyja eksperto statusą savo kolegų tarpe, tampa autoritetu.

Dž. Paršonis išskiria tris pagrindines mokytojų tinklaraščių skaitytojų auditorijas: tai mokinių tėvai, kurie domisi mokymo kokybe mokykloje ir kuriems dažnai sunku įsivaizduoti, kas realiai vyksta už mokyklos sienų; patys moksleiviai, kuriuos mokytojas kūrybiškai pasitelkdamas tinklaraštį gali labiau sudominti mokomu dalyku; na ir mokyklos (o gal ir kitų mokyklų) bendruomenė. Dž. Paršonis pastebi, kad tinklaraštis mokytojui gali tapti ir labai svarbiu jo karjeros įrankiu, nes suteikia mokytojui tam tikro išskirtinumo. Tad tinklaraštį rašantis mokytojas šią informaciją būtinai turėtų paminėti savo CV.

Tuo tarpu žinomas tinklaraštininkas Artūras Račas pabrėžia, kad tinklaraščiai nemėgsta dirbtinumo, todėl turi gimti visų pirma iš paties mokytojo noro reikšti savo mintis. A. Račas taip pat priduria, kad apie tinklaraštį galvojantis mokytojas turi domėtis ne tik savo mokykla, bet ir gyvenimu už jos ribų, būti aktyvus socialiniuose tinkluose, „draugauti“ su technologijomis ir būti nusiteikęs skirti savo tinklaraščiui bent 15 minučių kasdien.

Kaip sėkmingiausius Lietuvos pedagogų tinklaraščių pavyzdžius ekspertai šiuo metu išskiria jau minėtus B. Burgio, T. Ubarto ir G. Jonausko tinklaraščius, taip pat istorijos mokytojo Evaldo Bakonio tinklaraštį „Bakonis.lt“ bei technologijų mokytojos Ingos Hokušienės tinklaraštį (jis prieinamas per nuorodą http://hokusiene.wordpress.com).

Prieš penkerius metus tinklaraštį ėmęs rašyti Telšių Džiugo gimnazijos geografijos mokytojas T. Ubartas sako, kad tinklaraščio dėka jis stipriai patobulėjo IT srityje. Mokytojas džiaugiasi, kad jo tinklaraštis įkvėpė jį pradėti rašyti ir kelis jo mokinius. Per mėnesį T. Ubarto tinklaraštyje apsilanko apie 1500 skaitytojų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama