Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Paskaičiavo, kiek laiko išgyventų pirmieji Marso kolonistai

Publikuota: 2014-10-16 21:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Atlikus naują projekto „Mars One“, kurio tikslas – kolonizuoti Marsą, analizę paaiškėjo, kiek laiko Raudonojoje planetoje išgyventų kolonistai. Ir rezultatai labai jau liūdni – netikėtos kolonistų mirtys, o galimai ir visos kolonijos sunaikinimas gali įvykti jau po 68 dienų nuo nusileidimo. Štai dabar žinodami šį skaičių įsivaizduokite, kaip sparčiai trumpėja sąrašas tų 705 žmonių, kurie pageidauja skristi į Marsą ir buvo atrinkti „Mars One“ komisijos kaip tolesnei atrankai tinkami kandidatai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Atlikus naują projekto „Mars One“, kurio tikslas – kolonizuoti Marsą, analizę paaiškėjo, kiek laiko Raudonojoje planetoje išgyventų kolonistai. Ir rezultatai labai jau liūdni – netikėtos kolonistų mirtys, o galimai ir visos kolonijos sunaikinimas gali įvykti jau po 68 dienų nuo nusileidimo.

Štai dabar žinodami šį skaičių įsivaizduokite, kaip sparčiai trumpėja sąrašas tų 705 žmonių, kurie pageidauja skristi į Marsą ir buvo atrinkti „Mars One“ komisijos kaip tolesnei atrankai tinkami kandidatai. O jeigu apie tai būtų žinoma dar tuo metu, kai buvo galima pareikšti norą tapti vienu iš pirmųjų, kiek būtų likę iš tų pirmųjų 200 000 pageidaujančiųjų mirti Marse? Kelionės į Raudonąją planetą jiems žadamos nuo 2024 metų, rašo time.com.

Kaip žinia, ši kelionė į Marsą – tai ne šiaip ekskursija. Mat bilietai išduodami tik į vieną pusę, todėl prieš išvykstant Marso kolonistams teks atsisveikinti su draugais, šeima, ištaigingomis vakarienėmis, pasivaikščiojimais po gryną orą ir tokiais civilizacijos patogumais, kaip kokybiškas medicininis aptarnavimas ar įvairiausios kitos paslaugos.

Paskaičiavo, kiek laiko išgyventų pirmieji Marso kolonistai

Bet XVI a. naujakuriai, vykę į Ameriką, taip pat ne poilsiauti važiavo, o jų gauta kompensacija – būti pirmaisiais nepažįstamoje pakrantėje išsilaipinusiais žmonėmis – atrodė pakankamai patraukli. Bet štai naujas Masačusetso technologijų instituto (JAV) doktorantų atliktas tyrimas atskleidė nemenką plano kolonizuoti Marsą trūkumą: praėjus 68 dienoms po nusileidimo Marse gyvų naujakurių kiekis pradės mažėti.

Vienpusę kelionę organizuoja organizacija „Mars One“, kuriai vadovauja verslininkas ir medicinos inžinierius iš Nyderlandų Basas Lansdorpas. Pagal jo planą, gyvenamieji moduliai ir kita techninė įranga į Raudonąją planetą turi būti nugabenta iš anksto, o kai robotai parengs bazę gyvenimui, į Marsą dvejų metų intervalais bus galima pradėti ir pirmuosius gyventojus. Dvejų metų intervalai pasirinkti dėl to, kad būtent tiek laiko praeina tarp maksimalių Marso ir Žemės suartėjimų. Kelionė tokių suartėjimų metu truktų santykinai neilgai – 8 mėnesius. Įgulų atrankos procesas būtų vykdomas reklaminiame televizijos projekte – realybės šou, kuris užtikrintų stabilų pajamų surinkimą.

Visas Marso kolonistų maistas turėtų būti auginamas jau kaimyninėje planetoje, todėl į kelią su savimi daug maisto jiems imti nereikėtų. Todėl projekto sąmata būtų „vos“ 6 mlrd. JAV dolerių.

Atrodo kaip visai protingas planas, ar ne? O gal jame esama trūkumų? Tą nusprendė išsiaiškinti MIT studentai. Ir jų rezultatai labai jau nepalankūs projekto autoriams.

Pirmoji ir didžiausia problema, studentų teigimu, yra kvėpavimui tinkamo oro stoka. Žemėje mums gyventi jauku ir gera, nes tai, ką įkvepia gyvūnai, iškvepia augalai ir atvirkščiai. Atrodytų, nieko čia tokio – juk ir Marse astronautai augintųsi sau salotas ir kitus augalus tose pačiose patalpose, kuriose ir patys bus, todėl turėtų būti užtikrinta gera deguonies apykaita.

Nieko panašaus, tikina MIT studentai. Problemos priežastis – tos pačios salotos ir grūdinės kultūros, esminiai numatomos mitybos Marse komponentai. Salotoms augant maždaug trisdešimtą dieną deguonies koncentracija ore pasiekia 30 procentų. Lyg ir atrodytų smagu – daug kvėpavimui tinkamo švaraus oro. Išskyrus mažą, bet nelabai malonią problemėlę – kai ore deguonies tiek daug, kyla spontaninio gaisro grėsmė. Salotas surijus grėsmė pradeda kristi. Bet 68 dieną deguonies koncentracija kolonijoje šoktų gerokai virš 30 procentų ribos, nes jį itin sparčiai gamintų daug žaliosios masės turinčios grūdinės kultūros.

Atrodytų, kas čia tokio – atsukai sklendes ir išleidai šiek tiek deguonies. Gal tai gaisro grėsmę ir sumažintų, tačiau sklendės vargu ar sugebėtų atskirti deguonį nuo azoto – didžiąją mūsų kvėpuojamo oro dalį sudarančio komponento – todėl dujų slėgis patalpose kristų iki su gyvyybe nesuderinamo lygio.

Ir dar netgi nežinoma, ar įranga, kuria tikisi pasinaudoti „Mars One“ projekto organizatoriai, Marse veiks patikimai. Planuotojai smarkiai akcentuoja faktą, jog didelė dalis to, ką jie ketina naudoti Raudonojoje planetoje, jau patikrinta Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS). Bet ta įranga yra skirta naudojimui mikrogravitacijos sąlygomis – iš esmės, esant nesvarumui. Tuo tarpu gravitacija Marse prilygsta 40 proc. žemiškosios. Taigi, mechaniniai komponentai, kurie žemėje sveria 10 kilogramų, o TKS būna besvoriai, Marse svertų 4 kilogramus – ir tai yra labai jau svarbus skirtumas.

„Darbas dalinės gravitacijos sąlygomis neišvengiamai reikalaus kitokių [tai aplinkai skirtų] technologijų“, – savo ataskaitoje rašo studentai.

Dėl šios ir kitų priežasčių galima tikėtis, kad Marse bus daug technikos gedimų. Atsarginių detalių poreikis yra įtrauktas į „Mars One“ planus, bet galbūt ne taip atidžiai, kaip reikėtų. MIT studentų teigimu, per 130 mėnesių vien atsarginės dalys įrangai gali suryti net 62 proc. visų periodinio aptarnavimo krovinių pergabenimo poreikio. Dėl to į krovinines kapsules tilps mažiau rūbų, mažiau sėklų, mažiau vaistų. Jau nekalbant apie įgulos narius.

O dar klausimų kelia gyvenamojo ploto stoka. Išlaikyti žmonių gyvybę paprasta maitinant juos, tarkime, identiškais, vienodo kalorijų tankio produktais. Bet identiškas maisto davinys kiekvienam ir kiekvieną dieną – veiksnys, dėl kurio gali labai greitai „pavažiuoti stogas“. Dėl to „Mars One“ planuose yra nemenka augmenijos įvairovė. Tik vargu, ar jau dabar numatytos įvairovės pakaks. „Įvertinus tai, jog pasėlių pasirinkimas bus itin svarbus kolonistų gerovei visą jų gyvenimo Marse laiką, manytume, kad bus padarytas pasirinkimas didinti augmenijos įvairovę, o ne minimizuoti auginimo plotą.“

Ir dar tarsi kardas virš galvos nuolat kybo sąnaudų klausimas – kol kas kosmoso užkariavimo istorijoje dar nebuvo nė vienos programos, kurios pradinė numatyta kaina nebūtų smarkiai optimistinė.

O ką dar sakyti apie tai, jog naujų kolonistų ketveriukė atvyktų tik kartą per dvejus metus. Konfliktai tarp Marse jau esančių kolonistų gali eskaluotis tiek, kad jie kibs vienas kitam į gerklę. Pirmiesiems Amerikos kolonistams gyvenimas taip pat nebuvo saldus, bet atmosferai įkaitus jie bent jau galėjo ataušinti nervus nueidami pasėdėti prie upelio ar vaikštinėdami miške.

Tik kad Marse nei miškelių, nei upelių nėra.

Vieną dieną žmonijai tikrai gali tekti netgi ne iš smalsumo kolonizuoti Marsą, todėl šio projekto tikslas yra labai kilnus ir svarbus. Bet gana dažnai geriausia kelionės dalis yra grįžimas namo.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama