Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Šiuolaikinė mokykla: kada įvaldysime išmaniąsias technologijas?

Publikuota: 2014-09-17 15:39
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Technologijos skverbiasi į visas gyvenimo sritis, ne išimtis ir mokykla. Kompiuteriai, interaktyvios lentos ar net planšetėmis aprūpintos išmaniosios klasės – taip keičiasi šiandieninės ugdymo įstaigos. Mobiliųjų įrenginių iš rankų nepaleidžiančią jaunąją kartą tai džiugina, tačiau ar tokiems permainų vėjams pasirengę prie kreidos ir popierinių sąsiuvinių pratę pedagogai?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Technologijos skverbiasi į visas gyvenimo sritis, ne išimtis ir mokykla. Kompiuteriai, interaktyvios lentos ar net planšetėmis aprūpintos išmaniosios klasės – taip keičiasi šiandieninės ugdymo įstaigos. Mobiliųjų įrenginių iš rankų nepaleidžiančią jaunąją kartą tai džiugina, tačiau ar tokiems permainų vėjams pasirengę prie kreidos ir popierinių sąsiuvinių pratę pedagogai? Savo patirtimi apie mokytojų pasirengimą ir šiuolaikinę mokyklą dalinasi šios srities ekspertai.

Šiuolaikinė mokykla: kada įvaldysime išmaniąsias technologijas?

Siekiamybė – išmanus mokytojas

„Pagal pernai Europos Komisijos atliktą tyrimą, Lietuvos aštuntų klasių mokiniai, vertindami savo galimybes naudoti IT priemones, buvo vieni labiausiai pasitikinčių savo jėgomis Europoje. Tuo tarpu jų mokytojai pagal tuos pačius rodiklius tebuvo treti ar ketvirti nuo galo. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad išties labai dažnai naujų technologijų naudojimui mokymo procese trukdo tik mokytojų nenoras ir baimė jas naudoti“, – sako šiuo metu vykstančių skaitmeninių mokymų mokytojams „Samsung Mokykla ateičiai“ lektorė Indrė Stakėnienė.

Programos sumanytojai siekia pedagogus supažindinti su išmaniųjų prietaisų panaudojimo pamokų metu galimybėmis, viliamasi, kad projektoriai bei kompiuteriai klasėse vis dažniau bus naudojami ne tik vaizdinės medžiagos demonstravimui, bet ir panaudojami kaip interaktyvios mokinių įtraukimo priemonės. Rugpjūčio pabaigoje prasidėjusiais mokymais taip pat siekiama motyvuoti mokytojus ir mokinius mokytis naujovių bei suteikti naujų įgūdžių, praversiančių darbo rinkoje ateityje.

„Tikimės, kad tokie į šiuolaikinį mokytoją orientuoti kursai padės pedagogams įveikti naudojimosi šiuolaikinėmis technologijomis baimę. Tačiau derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad dabar daugumoje pamokų mokiniams draudžiama naudoti mobiliaisiais prietaisais. Vaikui uždraustas vaisius dar saldesnis, todėl požiūrį turėtume keisti visi, juk išmaniuosius įrenginius galima būtų puikiai išnaudoti mokymuisi ir profesiniam tobulėjimui“, – įsitikinusi I. Stakėnienė.

Šiuolaikinių technologijų kūrėjai taip pat atidžiai stebi visuomenės ugdymo procesus ir naujovių pasiūlo ne tik mokyklos suole sėdintiems moksleiviams, tačiau ir pedagogams. „Technologijos daro vis didesnę įtaką šiuolaikinio žmogaus gyvenimui, jos veikia mūsų bendravimą, darbą ir mokymąsi. Mokyklos keičiasi, jų technologinė bazė gerėja. Šiuo metu svarbiausia, kad išmaniosiomis technologijomis įgustų naudotis pedagogai. Juk mokiniai žavisi naujausiomis technologijomis, tad jas pasitelkus galima ne tik atverti vaikams milžiniškus naudingos informacijos klodus, bet ir padidinti jų susidomėjimą ir motyvaciją mokytis“, – teigė „Samsung“ atstovas Vaidas Bielinis.

Galimybių netrūksta

Tai, kad informacinių technologijų išnaudojimas daugiausiai priklauso nuo paties mokytojo iniciatyvos, pastebėjo ir Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktorius Giedrius Vaidelis. „Šiuo metu tikrai vyksta įvairūs kursai, mokymai, yra parengti konsultantai, kurie bet kada gali patarti, kaip naudotis ir išnaudoti technologijas. Tačiau pastebime, kad kursuose dažniausiai dalyvauja beveik tie patys mokytojai, kiti mažiau iniciatyvūs“, – pasakoja specialistas.

Kurį laiką naudojimąsi technologinėmis naujovėmis ribojo ir technikos stygius. Visgi pastaruoju metu situacija yra pastebimai pasikeitusi – problema yra ne technologijų, bet naudojimosi jomis įgūdžių trūkumas. „Yra pavienių atvejų, kai kompiuteriai klasėse būna pasenę ir tiesiog neskaito naujesnių programų, kai kuriose mokyklose nėra greito interneto, nes savivaldybės nepadarė „paskutinio žingsnio“ vystant šviesolaidį internetą. Bet tai išties reti atvejai, dauguma mokymo įstaigų aprūpintos technika , o dažnai regionų mokyklos net geriau nei miestų, nes tas pats kompiuterinės technikos kiekis tenka mažesniam moksleivių skaičiui“, – sako G. Vaidelis.

Tiesa, pedagogas neskuba sureikšminti IT vaidmens mokymo procese, nes kompiuteris mokytojo geresniu nepadarys, tačiau išnaudojant technologijas tą patį rezultatą galima pasiekti greičiau ir kokybiškiau, jos motyvuoja mokytis. „Iš Vilniaus Kauną galima pasiekti ir automobiliu, ir dviračiu. Tik automobiliu tai galima padaryti greičiau ir patogiau. Šiuo metu dažnas net atsisakytų išvykos į Kauną dviračiu. Taip ir technologijos – jos daro procesą paprastesniu ir suteikia papildomą motyvaciją“, – vaizdingai lygino UPC vadovas.

Pasigenda naujovių rengimo programose

G.Vaidelio įsitikinimu, stengiamasi daryti viską, kad šiuolaikinės technologijos taptų draugiškesnės kuo didesniam pedagogų ratui. Pavyzdžiui, atestuojant mokytojus, tikrinamos ir jų IT žinios, rengiamose mokymo programose įtraukiamas technologijų panaudojimas ir išmanymas. Taigi geografijos mokantis specialistas pirmiausia turi pats išmokti naudotis skaitmeniniais žemėlapiais ir informaciniais fondais, o vėliau šias žinias perteikti ir savo mokiniams.

Kur kas aktualesnė nūdienos problema, pasak UPC direktoriaus, yra tai, kad trūksta efektyvių mokytojų rengimo programų. „Technologijų panaudojimui skiriame išties daug dėmesio, jos įtraukiamos į mokymosi programas, tačiau rengiant mokytojus viso to dar pasigendame. Negirdėjau, kad pedagogus rengiančios įstaigos turėtų programas, pagal kurias mokytų būsimus mokytojus, kaip efektyviausiai išnaudoti IT. Programos vis dar moko mokyti senesnėmis priemonėmis. Džiugu, kad privačios įmonės investuoja į švietimo sritį ir organizuoja įvairias mokymo programas, todėl laikui bėgant mokytojų pasirengimas gerės“, – sako G. Vaidelis.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama