Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Programuotojo profesinės šventės ritualas: lenktynės, muštynės ir pasišaudymai

Publikuota: 2014-09-15 18:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Daugelis profesijų turi savo stereotipus: mokslininkas – akiniuotas, apšepęs, su murzinu chalatu, kurio kišenėje – bent šeši rašikliai, žurnalistas – landus ir įkyrus liesas žmogelis, neduodantis ramybės savo nesąmoningais klausimais, o programuotojas – dienos šviesos nematantis sutvėrimas, siurbiantis energiją tiesiai iš kompiuterio ekrano. Na, žinoma, su programuotoju lazda gal kiek perlenkta. Bet kaip yra iš tikrųjų?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Programuotojo profesinės šventės ritualas: lenktynės, muštynės ir pasišaudymai
Tautrimas Pajarskas (V. Vosiliūtės nuotr.)

Daugelis profesijų turi savo stereotipus: mokslininkas – akiniuotas, apšepęs, su murzinu chalatu, kurio kišenėje – bent šeši rašikliai, žurnalistas – landus ir įkyrus liesas žmogelis, neduodantis ramybės savo nesąmoningais klausimais, o programuotojas – dienos šviesos nematantis sutvėrimas, siurbiantis energiją tiesiai iš kompiuterio ekrano.

Na, žinoma, su programuotoju lazda gal kiek perlenkta. Bet kaip yra iš tikrųjų? Koks yra programuotojas? Ir kaip jis švenčia savo profesinę šventę, programuotojo dieną, kuri švenčiama kasmet, 256 (28) metų dieną, kuri ne keliamaisiais metais yra rugsėjo 13?

Apie tai kalbėjomės su Tautrimu Pajarsku – talentingu jaunu programuotoju, kurs dar besimokydamas mokykloje sukūrė pirmą lietuvišką klaviatūrą, o dabar duonai (ir, žinoma, sviestui, dešrai ir netgi kotletams) uždirba programuodamas bendrovėje NFQ.

– Kokia yra ideali programuotojo diena? Kokią darbo dalį sudaro „kodinimas“ grynu klaviatūros ir pelės barškinimo pavidalu, o kokią – apmąstymai, braižymai, planavimai ir konsultacijos su kolegomis?

– Ideali diena yra tokia, kai grįžus namo nereikia valandą knaibyti kotleto mąstant apie tai, kodėl neveikia tam tikras funkcionalumas.

Įprastai, kol projektai tik pradinėse stadijose, dažniausiai vyrauja pakylėta nuotaika ir visos dienos – puikios, o laikui bėgant sistemos neišvengiamai sudėtingėja, todėl dažnai tiesiog galai nebesueina ką nors pakeitus. Jei visą dieną tenka praleisti ne programuojant, o laužant galvą, kodėl neveikia tam tikras funkcionalumas, grįžęs namo jausiesi išsekęs ir nieko nenuveikęs.

Ideali diena būna, kai atėjus į darbą, po puodelio kavos, ramiai užbaigiu vakar pradėtą darbą, pažymiu jį kaip paruoštą diegimui. Po pietų su kolegomis, karštai diskutuodami naujos sistemos architektūrą, sukurpiame pirmąjį modelį. Prisėdu prie darbo stalo ir po kelių stalo futbolo pertraukėlių, dienos gale jau turiu veikiantį pirminį sistemos prototipą.

– Ar būna dienų, kai nėra ką veikti arba kai tiesiog nesinori dirbti („nėra įkvėpimo“)? Ką tuomet darai?

– Myliu savo darbą, todėl tokių dienų būna ypač retai, tačiau būna. Priežastį sugalvoju tik vieną: tai ta pati situacija, kai „užsirauni“ ant problemos, kurią jau sprendi antrą dieną ir nematai vargo vakarienės galo. Ir apskritai, nematai ir vakarienės.

Būtent tokiose situacijose pasireiškia programuotojo „gerumas“. Prastas darbuotojas toliau daužo galvą į sieną, o geras ieško pagalbos, eina į lauką pasivaikščioti (jūs nepatikėtumėte, kaip gerai tai veikia), išbando įvairesnių problemos sprendimo būdų arba supranta, jog problemos nėra, nes neteisingai buvo suprasti užduoties reikalavimai.

– „Mėslitos“ direktorius Saulius Poška prieš keletą metų savo „Atviruose prisipažinimuose“ nusakė tokį programuotojo paveikslą: dvokiantis, sulysęs, pajuodusiais paakiais, maitinasi bulvių traškučiais ir sugižusiu pienu, darbe pasirodo pirmas ir išeina paskutinis. Kiek toli (arba kiek arti) tiesos toks apibrėžimas? Apskritai, kiek socialūs žmonės yra programuotojai?

– Dvokiu „Diesel“ kvepalais, bijau dar sustorėti, valgau namuose ruoštą maistą, darbe pasirodau paskutinis ir išeinu paskutinis.

Bet kita vertus, ar jūs norėtumėte dirbti su prasmirdusiu kolega? Prie sėkmingų projektų, dirba komandos, o ne vienas žmogus. Sėkmingai ir sveikai komandai būti reikalingi komunikuojantys nariai, su kuriais dirbti yra lengva ir egzistuoja abipusė pagarba. Jei programuotojų atrankoje dalyvauja patys programuotojai, kažin ar į įmonę lengvai pateks pasaulio nematantys užsidarę programuotojai.

Esu vieną kitą tokį sutikęs, esu girdėjęs istorijų, tačiau klausime aprašytų murziukų labai mažai. Taip, programuotojo specialybė dažnai sutampa su specialisto būdu daugiau laiko praleisti prie kompiuterio, nei su žmonėmis, todėl mes – kiek santūresni žmonės.

Apskritai, programuotojai ir vadinamieji „gykai“ pasaulyje jau diktuoja ne tik technologines madas, bet ir aprangos stilių ar gyvenimo būdą. Didžiųjų korporacijų konferencijos ir renginiai jau niekuo nenusileidžia žymiausių rokerių koncertams – bilietai brangūs, patekti sudėtinga, o įrenginių ir naujųjų technologijų šou išverčia iš koto.

– Kurioje visų IT specialistų hierarchijos vietoje yra programuotojai? Kaip hierarchijos etaloną imkime bažnyčią (popiežius > kardinolas > arkivyskupas > vyskupas > kunigas > davatka).

– IT specialistai turi savo hierarchiją, nuo jos priklauso ir atlyginimas, ir atsakomybė. Pagal pateiktą pavyzdį, grandinė atrodo maždaug taip: IT padalinio vadovas > Komandos lyderis / Vyr. programuotojas > programuotojas, kuris rašo automatinius testus > programuotojas > testuotojas, testuojantis rankomis.

Bet vis tiek, programuotojai – kaip kokie dievai. Jei jie sako, kad per šį mėnesį sistemos sutvarkyti nepavyks, vadinasi – nepavyks.

– Kokia yra šiandienos realybė – kokią dalį bet kokios programos sudaro rankomis suvestas kodas (ar grafinis komponentų išdėliojimas), o kiek – atsisiųsti iš interneto moduliai?

– „Talentingas imituoja, genijus vagia“ – Oskaras Wilde'as.

Kol projektas naujas, ir visi programuotojai dar tik džiaugiasi žaliąja veja, rankomis parašytas programinis kodas gali užimti nors ir kokius 1 proc. visos sistemos kodo. IT srityje kaip kokiame minimalistiniame mene: kuo mažiau – tuo geriau. Teisingai klausimas sufleruoja, jog geras programuotojas iš tiesų parašo mažiau kodo, tačiau padaro daugiau darbo naudodamas kitų programuotojų modulius dar kartą. Ir iš tikro, visi džiaugiasi, jei darbas buvo atliktas greičiau.

Kaip programuotojai švenčia savo profesinę šventę?

Kaip ir kiekvienais metais: sportinių automobilių lenktynės, gatvės muštynės, sportas, golfas, šaudymas iš antrojo pasaulinio karo ginklų. Viskas vyksta tol kol nesibaigia žaidimų pultelio baterijos.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama