Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 18 d. 16:45
„Volvo“ plečia biodyzelinu varomų sunkvežimių gamą
Gegužės 18 d. 10:25
„CanSat“ konkurso finale geriausią palydovą sukonstravo KTU inžinerijos licėjaus komanda „SpaceDroneSat“
Gegužės 17 d. 20:23
Išmaniosios technologijos – probleminio interneto naudojimo iššūkiams spręsti
Gegužės 17 d. 17:39
„Apple“ pagaliau atnaujino primirštą produktų liniją: kuo nustebino naujieji „iPad“ ir kas nuliūdino gerbėjus?
Gegužės 17 d. 14:13
Išmontuota 40 proc. Ignalinos AE įrangos
Gegužės 17 d. 11:09
Neseniai kalbėjote su rusakalbiais „Google“ atstovais? Pasitikrinkite, ar neatidavėte savo duomenų sukčiams
Gegužės 17 d. 08:41
Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“
Gegužės 16 d. 20:32
„Porsche“ kūrėjai plečia „Porsche Cayenne“ šeimą su galingiausiais jos modeliais
Gegužės 16 d. 17:39
„AGON by AOC“ plečia savo naująją žaidimų monitorių liniją G4
Gegužės 16 d. 14:20
Tyrimas: Kas ketvirtas suaugęs šalies gyventojas ieško, kaip nemokamai mokytis
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Dėl skurdo studentai meta mokslus

Publikuota: 2011-03-11 07:25
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Mindaugas Jackevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Lietuvos studentai baigia pamiršti skatinamųjų stipendijų skonį – jomis kasmet pamaloninama vis mažiau asmenų. Gaunamų stipendijų dydžiai tik kai kur papildo piniginę – vienos aukštosios kyšteli 50 Lt, kitos atseikėja 780 Lt. Dalis aukštųjų pastebi, kad dėl skurdo studentai išsibraukia iš sąrašų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvos studentai baigia pamiršti skatinamųjų stipendijų skonį – jomis kasmet pamaloninama vis mažiau asmenų. Gaunamų stipendijų dydžiai tik kai kur papildo piniginę – vienos aukštosios kyšteli 50 Lt, kitos atseikėja 780 Lt. Dalis aukštųjų pastebi, kad dėl skurdo studentai išsibraukia iš sąrašų.

„Mūsų kolegijos studentas – iš vidutinės rajono miestelio šeimos, kuri nesugeba studijoms išleisti į Vilnių. Mūsų studentai neturtingi, tačiau nereiškia, kad blogi“, – DELFI teigė Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Birutė Dalmantienė.

Skatinamosios stipendijos kolegijoje siekia 50–145 Lt, patys geriausi gauna 200 Lt dydžio stipendijas. Skatinamąsias stipendijas gauna apie 20 proc. valstybės finansuojamų studentų. Tuo metu vien bendrabutis kainuoja 90 Lt.

Pasak B. Dalmantienės, krizės metu smarkiai padaugėjo socialiai remtinų studentų. Rudens semestre socialines stipendijas gavo 283 kolegijos studentai.

„Paskolas studentai ima labai nenoriai, per visą kolegiją turbūt nepriskaičiuotume nė dviejų dešimčių. Labai sunku Panevėžyje, labai skurdžiai mūsų vaikai gyvena. Tendencija, kad imu akademines atostogas ir važiuoju į užsienį užsidirbti, pastaraisiais metais pakankamai ryškėja. Dar liūdniau, kad daugėja prašymų išbraukti iš studentų sąrašų dėl materialinių priežasčių“, – kalbėjo B. Dalmantienė.

Krepšelyje – 27 Lt stipendijai per mėnesį

Dėl skurdo studentai meta mokslus Su kiekvienu valstybės finansuojamo studento atsinešamu studijų krepšeliu ateina konkreti pinigų suma skatinamosioms stipendijoms. Krepšelyje tam numatyta 325 Lt.

Vilniaus universitete (VU) skatinamąsias stipendijas gauna apie 14 proc. valstybės finansuojamų studijų studentų. VU Studijų direkcijos vadovas Linas Bukauskas aiškina, kad valstybės studijų krepšelyje stipendijoms skiriama 325 Lt suma – metinė. „Padalinkite tą sumą iš 12 ir gausite 27 Lt – tiek iš krepšelio per mėnesį skiriama pinigų stipendijoms. Realiai stipendiją gauna keli studijų programos studentai. Vienai stipendijai suformuoti per mėnesį reikia 10 krepšelių“, – sakė L. Bukauskas.

Pasak jo, šiuo metu VU stipendijas gauna tik labai aukštus rezultatus rodantys studentai. Ypač keblu tose studijų programose, kur mokosi patys geriausi studentai. Padidinta stipendija VU siekia 325 Lt, „mažoji“ – 195 Lt.

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai pamaloninami kur kas labiau. Praėjusį semestrą čia stipendijos mokėtos 29 proc. visų pakopų studentų. Valstybės finansuojamose bakalauro vietose stipendijos paskirtos 37 proc. studentų, magistrantūros – 20 proc.

VDU studentai gauna 260–780 Lt dydžio stipendijas. Tokias stipendijas VDU gali mokėti, nes stipendijų biudžetą papildė maždaug 2 mln. Lt iš universiteto specialiųjų lėšų.

G. Steponavičius: skiriamos lėšos – geriausiems

Tuo metu švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius padėties nedramatizuoja. Jis aiškina, kad, pagal galiojančią tvarką, pačios aukštosios sprendžia, kiek ir kokio dydžio stipendijų mokėti.

„Natūralu, kad skirtingos aukštosios mokyklos renkasi skirtingą požiūrį. (...) Dalis, tarkime Vytauto Didžiojo universitetas, moka kur kas didesnes stipendijas nei anksčiau. Bėdavojimasis bėdavojimu, bet valstybės lėšos labai tikslingai skiriamos geriausiems studentams skatinti“, – tikino G. Steponavičius.

Pasak G. Steponavičiaus, kuo daugiau krepšelių aukštoji mokykla pritraukia, tuo didesnes stipendijas ir didesniam studentų kiekiui gali mokėti.

Po aukštojo mokslo reformos „iš bendro katilo“ atskirti socialinių ir skatinamųjų stipendijų fondai. ŠMM rekomendavo geriau mokėti didesnes skatinamąsias stipendijas mažesniam skaičiui studentų nei „barstyti po trupinėlį” daugeliui. Tačiau dauguma aukštųjų, pasitarusios su studentais, nusprendė mažesnes stipendijas mokėti didesnei daliai studentų.

Nepasiturintys studentai gali pretenduoti į socialinę stipendiją. 2010 m. 390 Lt per mėnesį siekiančias socialines stipendijas gavo beveik 14 tūkst. studentų.

ISM dekanė: pas mus priprasta viską gauti nemokamai

Pasak ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dekanės Viltės Auruškevičienės, pats pavadinimas „skatinamoji stipendija“ sako, kad ji turėtų skatinti studentus arba už akademinius pasiekimus, arba už kitą aktyvią veiklą. „Bet niekaip šito nesusieju su studentų darbu arba išgyvenimu studijų laikotarpiu. Pati skatinamoji stipendija – motyvacijos mokytis didinimas, tačiau ne padėjimas studentui išgyventi“, – teigė V. Auruškevičienė.

V. Auruškevičienės nuomone, patiems geriausiems studentams padėti išgyventi turėtų universiteto rėmėjų lėšos. Tačiau tokia rėmimo kultūra populiari užsienyje, bet ne Lietuvoje. Pašnekovė taip pat ragina tvarkyti studentų paskolų sistemą – sąlygos skolintis turi būti geros.

„Studentas į mokslą turėtų žiūrėti kaip į investiciją, iš kurios gyvens vėliau. Tai, kad tu šiandien nedirbi, o mokaisi – investuoji ir po 4–6 m. tai pradės atsipirkti. Vakaruose tėvai apie tai, kad vaikui reikės duoti išsilavinimą, galvoja vos vaikui gimus“, – sakė ISM prodekanė.

Jos teigimu, kitose šalyse studentai drąsiai ima paskolas ir jas atidavinėja 20 metų ir ilgiau. Paskolas už studijas pasakoja tebemokantys ir į ISM iš užsienio atvykstantys profesoriai. „Normali praktika visą gyvenimą dalimis grąžinti tai, ką kažkada gavai. Pas mus priprasta viską gauti nemokamai ir nepasirūpinti prieš tai, kad kažko reikės“, – kalbėjo profesorė.

Pašnekovės manymu, norint kažko pasiimti iš studijų, bent jau bakalauro studijų metu reikėtų koncentruotis į mokslą, o ne į darbą. Aišku, akcentuoja V. Auruškevičienė, ir studijos turi būti tokios, kad jose nesijaustum veltui leidžiantis laiką.

Dekanė kelia idėją, kad galbūt po mokyklos verta pakeliauti, pamatyti pasaulio, o po to nebijoti investuoti į geras studijas. Kartu ji primena, kad papildomomis pajamomis gali būti darbas vasarą užsienyje.

Privati aukštoji mokykla ISM nemoka stipendijų, tačiau pažangiausiems studentams siūlo pažangumo ir aktyvumo nuolaidas – nuolaidos suma studijų kainai svyruoja nuo 800 iki 2450 Lt. Pavasario semestrui aktyvumo nuolaidas gavo 33 studentai. Pažangumo nuolaidos (už rezultatus) buvo skirtos 135 studentams – 9 studentams už mokslą nereikėjo mokėti visai, kitiems pritaikytos 25–75 proc. nuolaidos. Magistrantūros studijose 50 proc. pažangumo nuolaidas gavo 2 studentai.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama