Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 2 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 2 d. 11:21
Geologas Jonas Šečkus: „Mes esame žvaigždžių gabalėliai ir magmos padariniai“
Gegužės 2 d. 08:18
„Garmin Connect“ įgauna naują išvaizdą: supaprastinta, moderni ir patogi naudoti
Gegužės 1 d. 17:39
Dirbtinis intelektas, nuo kurio nepasislėpsime: į „Facebook“ ir „Instagram“ atkeliauja neišjungiamas „Meta AI“ asistentas
Gegužės 1 d. 13:59
Vilniuje vyksianti 30-oji Baltijos šalių informatikos olimpiada dalyviams dovanoja ne tik iššūkį, bet ir bendruomenę
Gegužės 1 d. 09:32
Naujieji izoliacijos varžos matuokliai „Fluke“ 1535 ir 1537
Balandžio 30 d. 20:21
Elektrinio „Range Rover“ bandymai: nuo –40 °C laipsnių poliariniame rate iki +50 °C laipsnių dykumose
Balandžio 30 d. 17:35
„Mercedes-Benz“ G serija – stipresnis už laiką, o dabar – dar ir elektrinis
Balandžio 30 d. 14:49
Mitai apie žaliąją energiją, kuriais vis dar tikime
Balandžio 30 d. 11:17
HMD kompanijos atstovai oficialiai pademonstravo naujuosius „Pulse“ serijos įrenginius
Balandžio 30 d. 08:28
Kaip susikurti asmeninį kino teatrą po atviru dangumi? Ekspertas dalijasi, kokios įrangos gali prireikti
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Savo įvaizdį internete paaugliai lipdo iš lyčių stereotipų

Publikuota: 2009-10-21 07:05
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Eglė Digrytė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Geidulingai pravertos lūpos, į objektyvą nukreiptas žvilgsnis, taip tarytum bandant suvilioti žiūrovą. Susikaupęs rimto, nepriklausomo, politika besidominčio žmogaus ar seksualinių fantazijų herojaus veidas. Tai – ne žurnalo viršelis, solidaus verslininko nuotrauka ar kvepalų reklama, o paauglių fotografijos „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Geidulingai pravertos lūpos, į objektyvą nukreiptas žvilgsnis, taip tarytum bandant suvilioti žiūrovą. Susikaupęs rimto, nepriklausomo, politika besidominčio žmogaus ar seksualinių fantazijų herojaus veidas. Tai – ne žurnalo viršelis, solidaus verslininko nuotrauka ar kvepalų reklama, o paauglių fotografijos „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose.

Gimstančios skaitmeninės kartos atstovai virtualioje erdvėje mėgdžioja vyresniuosius, taip žaisdami su skirtingomis tapatybėmis ir bandydami pelnyti bendraamžių simpatijas. Mokyklos nespėję baigti jaunuoliai jau išmano, kaip turi atrodyti ir elgtis „tikri“ vyrai bei moterys.

Tokias tendencijas įžvelgė Estijos Tartu universiteto dėstytoja dr. Andra Siibak, per pusmetį ištyrusi 105 merginų ir 117 vaikinų prisistatymus internete. Socialinę mediją ji net vadina skaitmeninės kartos panoptikumu. Filosofijoje taip vadinamas anglų filosofo Jeremy'io Benthamo sugalvotas, o vėliau prancūzų filosofo Michelio Foucault aprašytas kalėjimas – apskritas pastatas. Iš celių sudaryto statinio viduryje stovi bokštas, iš kurio galima matyti, kas vyksta kiekvienoje celėje. Prižiūrėtojas iš celių nematomas, o prižiūrimasis jaučiasi visą laiką stebimas ir ima valdyti pats save.

„Dabar pasakos nenoriu – atsiųsk ją internetu“

„Ne, sūnau, mes tavęs neparsisiuntėme iš interneto – tu gimei“, „Mama, esu per daug pavargęs šįvakar klausyti pasakos. Atsiųsk man viską elektroniniu paštu ir aš paskaitysiu rytoj“, „Brangusis Andy, kaip gyvuoji? Mes su tavo mama laikomės puikiai, bet pasiilgome tavęs. Gal galėtum išjungti kompiuterį ir nulipti žemyn vakarieniauti? Tėtis“.

Savo įvaizdį internete paaugliai lipdo iš lyčių stereotipų

Šios frazės gali skambėti juokingai, bet kai kurie žmonės iš tiesų panašiai gyvena. Visų pirma – nemaža dalis paauglių ir jaunimo, dėl savo santykio su skaitmeninėmis technologijomis, o ypač vadinamąja socialine medija (socialiniais tinklais, virtualiais pasauliais ir pan.) vadinama skaitmenine, interneto ar C karta.

„EU Kids Online“ duomenimis, Estijos paaugliai tarp bendraamžių yra vieni aktyviausių interneto vartotojų – šiuo požiūriu šalis užima 2–4 vietą tarp tirtų Europos valstybių. Internetas prieinamas maždaug 90 proc. šalies mokyklų. Interneto paplitimas tarp 11–18 metų paauglių (būtent tokio amžiaus jaunuoliai buvo A. Siibak dėmesio centre) siekia net 99,9 proc.

Jis jaunuoliams suteikia tam tikrą valdžią ir kontrolę. Kadangi tėvai dažnai visai nežino, ką atžalos veikia įlindusios į kompiuterį, vaikai jaučiasi nekontroliuojami ir galingi. Keičiasi net paauglių mąstymas – jiems viskas greitai pabosta, nesinori ramiai sėdėti pamokose. Jaunuoliai ateitį mato šviesią, turi didelių ambicijų. Šiemet atliktas tyrimas parodė, kad net 87 proc. respondentų iki 20 metų ir vos 52 proc. vidutinio amžiaus žmonių yra daugiau mažiau patenkinti savo gyvenimu. Kaip viena iš šio optimizmo priežasčių minima aktyvus naudojimasis internetu.

Paaugliai nebėra vien pasyvūs internete randamos informacijos vartotojai. Jie patys kuria šią informaciją, tokiuose socialiniuose tinkluose, kaip „Facebook“ ar „MySpace“, bloguose ir kitur reikšdami savo mintis, publikuodami nuotraukas, garso įrašus ir filmukus. Dažnai tuo siekiama ne tiek išsakyti nuomonę ar pasigirti nuotraukomis iš vakarėlio, o sukelti įspūdį ir susikurti tam tikrą įvaizdį.

Pirma patikrina kitus, tada formuoja elgesį

Ervingas Goffmanas bene pirmasis praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje pabrėžė taip vadinamo įspūdžio valdymo svarbą, kitaip tariant, žmonės dažnai bando sukelti tokį įspūdį, kokio kiti tikisi. Asmenys stengiasi atskleisti savo savybes atsižvelgdami į situaciją. Kiekvienoje situacijoje žmonės sprendžia, kokio elgesio iš jų tuo metu tikisi kiti, ir mėgina pateisinti lūkesčius. Žmonės elgiasi taip, kad atitiktų grupės, kuriai priklauso ar norėtų priklausyti kiti, normas ir idealus.

Kaip pažymėjo A. Siibak, prieš nuspręsdamas, ko kiti iš jo tikisi, asmuo pirmiausiai atlieka testą – išbando kelis elgesio modelius. Atsidūrę naujoje terpėje (tai gali būti ir klasė, ir forumas internete), jaunuoliai ištiria aplinką, kad nustatytų vertybes bei lūkesčius ir pasirinktų optimaliausią strategiją šiems lūkesčiams pateisinti. Tuomet jie tikslingai pristato save, įvertina reakciją ir arba toliau laikosi tos pačios strategijos, arba grįžta prie pirmo žingsnio.

Internetas yra puiki socialinė laboratorija tokiems testams, čia galima eksperimentuoti kuriant ir perkuriant savo tapatybę, kiek širdis geidžia. Čia žmonės gali pavirsti, kuo nori, ir lengvai peršokti nuo tikrosios prie susikurtos tapatybės. Kita vertus, bendravimas internete, nors iš pažiūros yra visai nevaržomas, turi griežtas taisykles. Čia reikia mokėti tam tikrą kalbą.

Paaugliai kuria „tikrų“ vyrų ir moterų paveikslus

Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės dažnai griebiasi lyčių šablonų. Išmokę „teisingos“ (heteroseksualios) lyčių interpretacijos, jie elgiasi taip, kaip esą dera elgtis atitinkamos lyties atstovui. Nors virtualiame pasaulyje kiekvienam leidžiama tapti bet kuo, tyrimai parodė, kad vyrai ir moterys yra linkę paryškinti tas savybes, kurių tikisi priešingos lyties atstovas.

Savo įvaizdį internete paaugliai lipdo iš lyčių stereotipų

Tai puikiai matyti iš paauglių bendravimo internete. Vaikai, skolindamiesi žaidimo taisykles iš vyresniųjų, kūrybiškai pritaiko jas sau. Štai vaikinai, patys spręsdami, kokią informaciją apie save skelbti, dažniau nurodo vyriškus pomėgius – sportą, technologijas, automobilius, praktinius dalykus, fizinę veiklą, net politiką, o ne kulinariją ar gyvūnus, vengia jausmingumo. Jie stengiasi susikurti „teisingo“ vyro įvaizdį.

Savo ruožtu merginos dažniau atskleidžia susidomėjimą romantiškais santykiais su vaikinais, neslepia artimos draugystės. Daugumos jaunuolių asmeninėse anketose meilei skiriama svarbi vieta.

Tyrėjai pastebėjo, kad paaugliai bendraamžių puslapiuose dažniau palieka palankius įrašus, nes esą įgydami draugų pasitikėjimą jie populiarina save ir stiprina teigiamą įvaizdį. Draugai virtualiame pasaulyje paaugliams reikalingi kaip tam tikri tarpininkai, užtikrinantys grįžtamąjį ryšį. Sulaukę dėmesio ir pritarimo, jaunuoliai įgyja daugiau pasitikėjimo ir toliau formuoja ar sutvirtina savo tapatybę. Kitaip tariant, paaugliai naudojasi vienas kitu tapatybei kurti.

Svarbiausia – gerai atrodyti nuotraukoje

Vienas svarbiausių būdų save pristatyti yra nuotraukos. Jos padeda paaugliams ne tik perteikti savo išvaizdą, bet sustiprinti tai, ką parašo greta. Paaugliai paprastai fotografuojasi vieni ir neutralioje, o ne privačioje aplinkoje. Nors mergaitės sako, kad mielai pozuoja su draugais, iš tiesų esą taip nėra. Tačiau joms aktualus estetinis nuotraukos vaizdas, emocijos, saviraiška.

Daug dėmesio skiriama pozai – prieš fotoaparatą jaunuoliai elgiasi taip, kad atitiktų tam tikras taisykles, neretai drabužiais, veido mimika imituodami žvaigždes. Mergaitės šypsosi, tarytum bando suvilioti žiūrovus žiūrėdamos tiesiai į objektyvą. Berniukų žvilgsnis nukreiptas į šoną, taip sukuriant rimto žmogaus įvaizdį. Jie stengiasi atrodyti stiprūs ir nepriklausomi, o merginos – seksualios. A. Siibak įžvelgė ir metroseksualų tipą – kai kurie vaikinai nebijo pasirodyti atviri ir emocionalūs, todėl fotografuojasi saulėlydžio fone, laikydami gėlę, gyvūną, žaisliuką.

Neutralūs šiuo požiūriu yra atvaizdai, įamžinti ne privačioje, o viešoje aplinkoje, kai žmogus tiesiog pozuoja, o ne kažką daro.

Imituodami gražuolius iš reklamų ar garsenybes iš žurnalų viršelių, jaunuoliai stengiasi tapti kuo patrauklesni, kad atkreiptų didesnės auditorijos dėmesį ir taip reklamuotų save, bandydami susikrauti papildomą socialinį kapitalą. Kita vertus, taip paaugliai kuria savireklamos strategijas, kurias gali nusižiūrėti bendraamžiai ir priimti jas kaip naujas normas.

Apklausus būrį paauglių, paaiškėjo, kad mergaitės kur kas kruopščiau renka nuotraukas. Pavyzdžiui, net 56 proc. jų svarbu, kaip atrodo (iš berniukų – tik 31 proc.). Aplinka svarbu pusei mergaičių ir tik kas penktam berniukui. Dviem iš penkių mergaičių svarbu bendras nuotraukos vaizdas, kad kartu būtų įamžinti draugai ar artimieji, kad nuotrauka būtų susijusi su svarbiu gyvenimo momentu ar atspindėtų jų asmenybę. Tai svarbu tik 15–16 proc. berniukų. Užtat kas penktam berniukui norisi nuotraukoje matyti įamžintą įdomią veiklą ar kad ji atspindėtų gyvenimo būdą.

Po keliolika procentų paauglių teigė norintys atkreipti dėmesį į madingus drabužius ar apskritai aprangą. Dar mažiau svarbu, kad būtų įamžinta žinoma vieta ar kad nuotraukos autorius būtų garsus.

Skaitmeninė karta žengia tik pirmuosius žingsnius

Pasak A. Siibak, nors estų paaugliai aktyviai naudojasi naująja medija, jie dažniausiai tik keičia ankstesnių medijos formų struktūrą, normas ir vertybes, kad galėtų panaudoti jas virtualiame pasaulyje. Čia jaunuoliai keliauja seno mąstymo vėžėmis, kurdami naujus požiūrius. Dauguma jaunų estų esą dar nepasiekė paskutinės įsitraukimo į virtualią erdvę stadijos.

Tyrėja spėja, kad tikroji skaitmeninė karta greičiausiai tik formuojasi. 14–16 metų vaikai tikina, kad jie dar nesijaučia šios kartos atstovais, mat prisimena laikus, kai internetas nebuvo taip paplitęs. Tačiau internetą jie vertina kaip patogų išradimą, todėl A. Siibak juos vadina patogumo karta.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama