Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Išbandymai Lietuvai: kibernetiniai teroristai ir komentatoriai–riaušininkai

Publikuota: 2009-03-29 07:05
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Audrius Bareišis
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Prieš penkerius metus turbūt tik vienas kitas lietuvis susimąstydavo, kad žaibo greičiu plintantis naudojimasis internetu netrukus taps pavojingu ginklu. Niekas nesitikėjo, kad bendravimui, darbui ir pramogoms skirtos technologijos gali grasinti net pačiam valstybės saugumui. Sąvokos „kibernetinė ataka“, „internetinis terorizmas“ labiau priminė antraštes iš kino filmų, tik ne gyvenimo realybę.

 Rodyti komentarus (3)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prieš penkerius metus turbūt tik vienas kitas lietuvis susimąstydavo, kad žaibo greičiu plintantis naudojimasis internetu netrukus taps pavojingu ginklu. Niekas nesitikėjo, kad bendravimui, darbui ir pramogoms skirtos technologijos gali grasinti net pačiam valstybės saugumui. Sąvokos „kibernetinė ataka“, „internetinis terorizmas“ labiau priminė antraštes iš kino filmų, tik ne gyvenimo realybę. O ji tokia, kad kibernetinės atakos, nors ir ne pačios rimčiausios, yra vykdomos nuolatos, be to, internetinėje erdvėje tautiečiai be paliovos kursto neapykantą kitataučiams, riaušes ir pan.

Problema įvardyta, tiesiog draskanti akis, bet... Bet nėra įstatymų, kurie pažabotų tokius nenaudėlius arba leistų valstybės saugumu besirūpinančioms tarnyboms uždrausti publikuoti neigiamą nuomonę formuojančią informaciją.

Lietuva turi ruoštis puolimui?

Rimčiausios kibernetinės atakos Lietuvoje buvo surengtos 2008 m. birželį. Nusikaltėliai įsilaužė į įmonės „Hostex“ serverius, saugomų tinklalapių pirmuosius puslapius kelioms valandoms pakeitė į vaizdą su sovietine simbolika bei necenzūriniu tekstu rusų kalba. Šiame serveryje laikoma beveik 300 tinklalapių, tarp jų – kelių valstybės institucijų bei politinių partijų tinklalapiai.

Išbandymai Lietuvai: kibernetiniai teroristai ir komentatoriai–riaušininkai

„Kibernetiniai nusikaltimai Lietuvai yra žymiai mažiau aktualūs nei kitoms šalims, kurios yra teroristų bei kitų nusikalstamų jėgų smaigalyje. Tik neturėtume pamiršti, kad Lietuva, būdama Europos ir Šiaurės Atlanto gynybinėje sąjungoje, turi kruopščiai ruoštis tokiems pavojams. Problema, su kuria šiandien susiduriame – įstatyminės bazės tuštybė. Funkcijos, atsakomybė ir pavojai yra išskaidyti per daugelį įstatymų, todėl siekiame sukurti vieną dokumentą, kuris sutelktų visas institucijas“, – Alfa.lt kalbėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas Algirdas Bloznelis.

VSD specialistas pridūrė, kad dabartiniai įstatymai būtų visiškai bejėgiai tuo atveju, jeigu rytoj Lietuvą užpultų kibernetiniai nusikaltėliai, nes juose nėra įvardyta, kuri institucija ar tarnyba turėtų imtis veiksmų.

Blokuoti žalingas svetaines sudėtinga

Visos „žalingos“ svetainės VSD yra žinomos. Tačiau tuo žinojimu viskas ir baigiasi. Lietuviškos tarnybos turi ribotą kovos su kibernetiniu terorizmu arsenalą.

„Valstybės saugumas negali disponuoti dabartiniais įstatymais. Uždaryti „žalingą“ tinklalapį nėra taip paprasta. Jie dažniausiai talpinami ne Lietuvos, o užsienio serveriuose. Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) gali kreiptis į užsienio įmones, kad šios puslapį pašalintų, bet ne visada sulaukia teigiamo atsakymo“, – kalbėjo A. Bloznelis.

Statistika byloja, kad daugiausia žalingiems priskiriamų portalų yra JAV – šalyje, kuri turbūt yra labiausiai nukentėjusi nuo terorizmo. Tiesa, internete išsakyta nuomonė JAV vertinama kaip asmens saviraiškos priemonė. JAV niekas drastiškai neuždarinėja tinklalapių, dėmesys skiriamas tik terorizmą skatinančių interneto svetainių naikinimui.

RRT atstovė Diana Korsakaitė prisipažino, kad nauja įstatymo redakcija Lietuvai suteiktų daugiau galimybių kovojant prieš kibernetinius nusikaltėlius: „Turime teisę kalbėtis ir bendradarbiauti su įmonėmis. Bet įpareigoti pašalinti „žalingus“ tinklalapius negalime. Atsisakantiems bendradarbiauti su RRT negalime taikyti jokios administracinės atsakomybės.“

Komentatoriai–riaušininkai nepažeidžiami

Lietuvoje kovojama ne tik prieš kibernetinius nusikaltėlius, bet ir prieš komentarais nesantaiką, riaušes ir panašias blogybes kurstančius lietuvaičius. Tiesa, specialistai, nors ir nenoriai, bet pripažįsta, kad šią kovą akivaizdžiai pralaimi.

„Su komentatoriais kovojame daug metų ir tai iš dalies pasiteisina. Bet situacija mūsų teisinėje sistemoje yra labai prasta. Tokiose bylose svarbiausiu akcentu tampa ne įrodymai, o asmeninis vertinimas, teisėjų požiūris. Sumenkinamas įvairių sričių specialistų išvadų teisinis svoris. Daug bylų nutraukiama, nes nėra techninių galimybių įrodyti asmens kaltę. Natūralu, kad tokia situacija pati savaime yra paskata kitiems, motyvuoja nusikalsti“, – pasakojo Specialiųjų tyrimų skyriaus vadovas Rimvydas Valentukevičius.

Paprastai specialistai nustato, iš kurio namo ir kurio kompiuterio buvo rašytas netinkamas komentaras. Tyrėjai pasibeldžia į to buto duris, atlieka kompiuterio kietojo disko kratą. Bet kas, jei žmogus sako, kad jis nieko nerašė? Pagal dabartinius įstatymus, policija privalo įrodinėti jų kaltę, o ne atvirkščiai.

„Vis dėlto verta pastebėti, kad po kratos iš to pačio kompiuterio niekas daugiau įžeidžiančių komentarų neberašydavo. Galima sakyti, kad prevencinė priemonė veikia“, – pridūrė R. Valentukevičius.

Interpretuoja kaip patinka?

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius su nusivylimu pridūrė, kad teisinės priemonės nėra efektyvios kovojant dėl rasinės, tautinės ir kitokios neapykantos kurstymo.

„Anksčiau internetinėje erdvėje komentatoriai buvo pakankamai pasyvūs. Jie atkuto tada, kai teisme vienas iš komentatorių išgirdo išteisinamąjį nuosprendį.

Lietuvoje klostosi nevykusi teisminė praktika. Pernai lapkričio mėnesį vienas apylinkės teismų paskelbė išteisinamąjį nuosprendį prieš asmenį, kuris kvietė – cituoju – „prasinešti pro čigonų taborą“. Teisėjas pažiūrėjo į žodyną ir surado, kad žodis „nešti“ reiškia „eiti ką nors ant kupros užsidėjus“. Taip pat, pridėjus priešdėlį „pra“, kaip aiškina žodynas, šis veiksmažodis neturi jokio neigiamo atspalvio. Teisėjas neatsižvelgė į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos nuomonę, kuri teigė, kad žodis „prasinešti“ kursto tautinę nesantaiką. Toks pat sprendimas buvo priimtas ir Aukščiausiame teisme“, – prisiminė H. Mackevičius.

2003 m. prokuratūrai nebuvo perduota nei viena nusikaltimo internetinėje erdvėje byla. O 2008 m. jų jau buvo 103, iš jų – net 88 susijusios su nesantaiką kursčiusiais komentarais.

Alfa.lt primena, kad žodžiais įžeidinėti įtakingus asmenis iš tiesų pavojinga. Įžeidžiančiomis eilėmis su Nepriklausomybės diena Prezidentą sveikinusiam kauniečiui buvo paskirta pusės metų laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant vieneriems metams.

Per ikiteisminį tyrimą 30-metis Vytautas Stanaitis prisipažino 2007 m. į Prezidentūros elektroninį paštą nusiuntęs eiliuotą įžeidžiamo pobūdžio laišką. Vėliau įtariamasis tvirtino, kad jo parodymus suklastojo policijos tyrėjas.

Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama