Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Mokslo ir verslo slėniai: investuojame į Lietuvos ateitį

Publikuota: 2008-11-29 07:07
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerijoje įvyko spaudos konferencija „Mokslo ir verslo slėniai: investuojame į Lietuvos ateitį“, kurioje aptarta penkių mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) plėtros programų įgyvendinimo eiga. Konferencijoje dalyvavo laikinai einantis Ministro Pirmininko pareigas Gediminas Kirkilas, laikinai einanti švietimo ir mokslo viceministrės pareigas Slėnių plėtros komisijos plėtros pirmininkė Virginija Būdienė, integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų iniciatoriai ir verslo partneriai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Švietimo ir mokslo ministerijoje įvyko spaudos konferencija „Mokslo ir verslo slėniai: investuojame į Lietuvos ateitį“, kurioje aptarta penkių mokslo, studijų ir verslo centrų (slėnių) plėtros programų įgyvendinimo eiga. Konferencijoje dalyvavo laikinai einantis Ministro Pirmininko pareigas Gediminas Kirkilas, laikinai einanti švietimo ir mokslo viceministrės pareigas Slėnių plėtros komisijos plėtros pirmininkė Virginija Būdienė, integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų iniciatoriai ir verslo partneriai.

Konferenciją pradėjęs l. e. p. LR vyriausybės premjeras pažymėjo, kad Vyriausybė patvirtino visų penkių integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų – slėnio Lietuvos jūrinio sektoriaus plėtrai, „Nemuno“, „Santakos“, „Santaros“ ir „Saulėtekio“ slėnių – plėtros programas.

„Valstybės apsisprendimas slėnių plėtrai skirti apie 1 mlrd. litų iš 2007-2013 metų ES struktūrinės paramos – tai gera, solidi pradžia, bet tikimės, kad kuriant tarptautinio lygio mokslo, studijų ir žinių branduolius aktyviai įsijungs ir verslas, – sakė l. e. p. Vyriausybės vadovas, paminėjęs „Nokia“ kompanijos, kuri iniciavo tokio modelio kūrimą Suomijoje, investicijų į mokslą pavyzdį. – Aišku, kad be inovacijų, be naujų technologijų ekonominės krizės problemų išspręsti ir kūrybiškai atsakyti į jos iššūkius nepavyks.“

Slėnių plėtros komisijos pirmininkė Virginija Būdienė išsamų penkių slėnių plėtros programų pristatymą pradėjo nuo Lietuvos mokslo sistemos reformų apžvalgos. Šiais metais pradėjo dirbti reformuota Lietuvos mokslo taryba, ją sudaro Gamtos ir tiksliųjų mokslų bei Humanitarinių ir socialinių mokslų komitetai. Yra suplanuoti konkursinio mokslo finansavimo mechanizmai per Lietuvos mokslo tarybą ir Mokslo ir studijų fondą. Institucinis-palaikomasis mokslo ir studijų finansavimas bus papildomas programiniu-konkursiniu, sudarysiančiu galimybę mokslininkams aktyviau vystyti projektus, naujas mokslo temas. Valstybės mokslo institutai integruosis į stambius mokslo centrus arba jungsis prie universitetų.

Mokslo ir verslo slėniai: Investuojame į Lietuvos ateitį

„Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, mokslo ir studijų sistemai reikėjo lanksčiai prisitaikyti ir integruotis į europines ir pasaulines struktūras. Lietuvos ir užsienio ekspertų nuomonės sutapo, kad pagrindiniai keistini dalykai yra mokslo sistemos valdymas, finansavimas ir infrastruktūra, kad būtina stiprinti žmoniškuosius išteklius – visus šiuos faktorius reikia vystyti ir moderninti, – pabrėžė V. Būdienė. – Ypač svarbu žmoniškieji mokslo resursai, turėtume pritraukti daugiau užsienyje dirbančių, ir lietuvių, ir nelietuvių aukšto lygio mokslininkų ir ugdyti mūsų mokslo jaunąjį potencialą.“

Lietuvai paskirta ES parama bus investuojama ne tik į slėnius. Tyrėjų karjeros programai vykdyti numatyti 500 mln. litų, Bendrajai nacionalinei kompleksinei programai – 800, o Bendrajai nacionalinei mokslinių tyrimų ir verslo bendradarbiavimo programai – 700 mln. litų.

„Saulėtekio“ slėnyje planuojamos mokslinių tyrimų kryptys: lazeriai ir šviesos technologijos; medžiagotyra ir nanotechnologijos; puslaidininikių fizika ir elektronika; civilinė inžinerija. Slėnio iniciatoriai: Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Fizikos institutas, VU Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, VšĮ „Saulėtekio slėnis“, VšĮ Šiaurės miestelio technologijų parkas; Lazerių ir šviesos mokslų technologijų asociacija, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija LINPRA, Žinių ekonomikos forumas, VšĮ „Intechcentras“. Vieta Saulėtekio universitetinis miestelis Vilniuje. Pagrindiniai projektai: Nacionalinis fizinių ir technologijų mokslų centras, VU LTC plėtra, VGTU Civilinės inžinerijos centras, Mokslo ir technologijų parko plėtra. Lėšų poreikis – 641,4 mln. Lt. Tyrėjų skaičius – apie 750.

„Santaros“ slėnyje planuojamos mokslinių tyrimų kryptys: biotechnologija; inovatyvios medicinos technologijos, molekulinė medicina ir biofarmacija; ekosistemos ir darnus vystymasis; informatika ir komunikacijų technologijos. Slėnio iniciatoriai: Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Biochemijos institutas, Biotechnologijos institutas, Matematikos ir informatikos institutas, VU ligoninės Santariškių klinikos; UAB „Fermentas“, UAB „Sicor Biotech“, UAB „Teltonika“, Farmacinės pramonės įmonių asociacija. Vieta – Vilnius, Santariškių–Visorių teritorija. Pagrindiniai projektai: Jungtinis gyvybės mokslų centras, Jungtinis inovatyvios medicinos centras, Jungtinis gamtos tyrimų centras, Informacinių technologijų atviros prieigos centras, IKT technologijų parkas ir BIOtechnologijų parkas. Lėšų poreikis – 485,46 mln. Lt. Tyrėjų skaičius – apie 600.

„Santakos“ slėnyje planuojamos mokslinių tyrimų kryptys: darnioji chemija; mechatronika ir susijusios elektroninės technologijos; ateities energetika; informacinės ir telekomunikacinės technologijos. Slėnio iniciatoriai: Kauno technologijos universitetas, Kauno medicinos universitetas, Lietuvos energetikos institutas; UAB koncernas „Achemos grupė“, AB „Kauno tiltai“, UAB „MG Baltic Investment“, UAB „Arvi“ ir ko. Vieta – Kaunas. Pagrindiniai projektai: Nacionalinis atviros prieigos centras, Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centras, Ateities energetikos technologijų mokslo centras, Technologijų perdavimo, technologijų parko, verslo inkubatoriaus bei eksperimentinės plėtros bazė. Lėšų poreikis – 288,450 mln. Lt. Tyrėjų skaičius – apie 470.

„Nemuno“ slėnyje planuojamos mokslinių tyrimų kryptys: agrobiotechnologija, bioenergetika ir miškininkystė; maisto technologijos, sauga ir sveikatingumas. Slėnio iniciatoriai: Lietuvos žemės ūkio universitetas, Lietuvos veterinarijos akademija, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas, Lietuvos žemdirbystės institutas, Lietuvos miškų institutas, KTU Maisto institutas; UAB „Arvi“ ir ko, UAB koncernas „Achemos grupė“, UAB „Kauno grūdai“, UAB „Utenos mėsa“ ir kiti privatūs partneriai. Vieta – Kaunas. Pagrindiniai projektai: Žemės ir miškų jungtinis tyrimų centras, LŽŪU ir LVA centrai, Komunikavimo ir technologijų perdavimo centras, Gyvūnų veislinės vertės nustatymo ir parodų-aukciono centras. Lėšų poreikis – 221,448 mln. Lt. Tyrėjų skaičius – apie 600.

„Jūriniame“ slėnyje planuojamos vystyti mokslinių tyrimų kryptys: jūros aplinka; jūros technologijos. Slėnio iniciatoriai: Klaipėdos universitetas, Kauno medicinos universiteto Psichofiziologijos ir reabilitacijos institutas, Vilniaus universiteto Ekologijos institutas, Botanikos institutas, Geologijos ir geografijos institutas, VšĮ „Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas“, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, verslo įmonių asociacijos, užsienio partneriai. Vieta – Klaipėda. Pagrindiniai projektai: Nacionalinio jūros mokslo ir technologijų centras, Jūrinių tyrimų ir aplinkos stebėjimo laivai. Lėšų poreikis – 241,351 mln. Lt. Tyrėjų skaičius – apie 110.

Slėnių plėtros komisijos pirmininkė išskyrė ir didžiausias šiuo metu spręstinas slėnių kūrimo problemas. Tai mokslinio potencialo slėniuose stiprinimas, išteklių konsolidavimas, už slėnių kūrimą ir veiklą atsakingų asociacijų, viešosios ir privačiosios partnerystės teisės formų, slėnių veiklos koordinavimo institucijos kūrimas, slėnių tarptautinė rinkodara.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Vilniaus universiteto rektorius prof. Benediktas Juodka teigė, kad didžiausias progresas vyksta šalyse, kur mokslas, studijos ir verslas dirba kartu.

Kaip imlaus žinioms verslo atstovas pasisakęs UAB „Sicor Biotech“ generalinis direktorius ir Inovatyvių medicinos technologijų ir biofarmacijos asociacijos prezidentas profesorius Vladas Algirdas Bumelis teigė, kad vystant slėnius pasirinkta teisinga strategija – plėtoti tas proveržio kryptis, kuriose Lietuva jau turi stiprius mokslo pasiekimus ir mokslo ir pramonės bendradarbiavimo užuomazgas. „Sukūrę slėnius po kelių dešimčių metų galėsime pasakyti, kad esame valstybė, kuri gali didžiuotis savo ekonomika, kad Lietuva yra aukštų technologijų šalis“, – sakė prof. Vladas Algirdas Bumelis.

Lietuvos ilgalaikiuose strateginiuose dokumentuose pabrėžiama glaudesnės mokslo, studijų ir verslo sąveikos būtinybė. LR Vyriausybės priimtoje koncepcijoje integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų plėtra siekiama Lietuvoje sukurti tarptautinio lygio mokslo, studijų ir žinių ekonomikos branduolius, paspartinti žinių visuomenės kūrimą ir sustiprinti ilgalaikius Lietuvos ūkio konkurencingumo pagrindus. Koncepcijos įgyvendinimo laikotarpis – 2007–2013 metai.

Spaudos konferencijoje pristatytą Lietuvos mokslo sistemos reformų, finansavimo ir integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų plėtros apžvalgą galima rasti internete.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama