Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Internautai nebegali jaustis nebaudžiami

Publikuota: 2007-12-14 07:03
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Tomas Jarusevičius
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Virtualioje erdvėje pernelyg drąsiai besijaučiantiems komentatoriams už chuliganišką elgesį gali skaudžiai atsirūgti. „Kauno dienos“ kalbintas prokuroras teigė, jog teisėsaugos institucijos dėl amoralių komentarų ar grasinimų internete pradeda vis daugiau tyrimų.

 Rodyti komentarus (10)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Virtualioje erdvėje pernelyg drąsiai besijaučiantiems komentatoriams už chuliganišką elgesį gali skaudžiai atsirūgti. „Kauno dienos“ kalbintas prokuroras teigė, jog teisėsaugos institucijos dėl amoralių komentarų ar grasinimų internete pradeda vis daugiau tyrimų.

Nuo gąsdinimų iki šmeižto

Retas naujienų portalas internete pastaruoju metu apsieina be skaitytojų komentarų. Tai tarsi tampa interaktyviu bendravimu, reiškiant savo nuomonę vienu ar kitu jiems rūpimu klausimu. Tiesa, skaitytojų išreikštas požiūris kartais prilygsta kandiems įžeidinėjimams, šmeižtui, grasinimams ar net rasinei neapykantai, diskriminacijai.

Didžiulio rezonanso visuomenėje sulaukė už pasikėsinimą įžeisti šalies Prezidentą prieš kelis mėnesius nuteistas Kauno rajono gyventojas, kuriam teismas skyrė pusės metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams. Lygtinį teistumą vyras užsitarnavo už vasario 16-ąją elektroniniu laišku šalies vadovui išsiųstą tariamą sveikinimą su perfrazuota ištrauka iš Maironio poemos: „Jaunoji Lietuva“. Išsiųstą tekstą V. Stanaitis pasirašė savo vardu.

Daugiau nei prieš trejus metus disko metikui Virgilijui Aleknai laimėjus olimpinį auksą, jo sėkme apsidžiaugęs kaunietis paauglys viename didžiųjų naujienų portalų paskelbė padėjęs bombą prekybos centre. Internautas pažadėjo, kad sportininko garbei tai būsiąs didžiulis fejerverkas ir prasitarė, jog būtų gerai, jei apie tai nesužinotų policija. Netrukus interneto vartotojas buvo nustatytas, o jo kompiuteris atsidūrė pareigūnų rankose, tačiau iki tol kitos specialiosios tarnybos, operatyviai sureagavusios į melagingą pranešimą, evakavo iš parduotuvės visus ten buvusius žmones ir bergždžiai ieškojo jos patalpose esančio sprogmens.

Į internete pasipylusias apkalbas ir užgauliojimus kartą jautriai sureagavo ir buvęs sostinės meras Artūras Zuokas, mėginęs teisme ieškoti teisybės bei atpildo liežuvautojams.

Numatytos griežtos bausmės

„Kauno dienos“ kalbintas Lietuvos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius teigė, kad per pastaruosius kelerius metus gerokai padaugėjo ikiteisminių tyrimų, susijusių su neetiškais ar amoraliais komentarais internete. Iš viso prokuroras suskaičiavo per ketverius metus pradėtas daugiau nei pusšimtį tokių bylų, kuriose septyni asmenys jau nuteisti, o trys laukia teismo verdikto.

R. Valentukevičius pastebėjo, kad už internete pasirodančius nusikalstamo pobūdžio komentarus žmogus gali būti nubaustas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Dar didesnė bausmė – nelaisvė iki trejų metų – numatyta asmenims, kurie „viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų“. Beje, už tai atsako ir juridiniai asmenys.

Adresą nustatyti lengva

„Ypatingos iniciatyvos ėmėmės per pastaruosius dvejus metus, atkreipę dėmesį į tai, kad įvairių tarptautinių organizacijų ataskaitose Lietuva būdavo nuolat kritikuojama dėl virtualioje erdvėje kurstomo antisemitizmo ir kitų nacionalinio pobūdžio išsišokimų bei neapykantos kurstymo“, – sakė prokuroras.

R. Valentukevičius pripažino, kad anksčiau teisėsaugininkai į komentarus internete nekreipdavo ypatingo dėmesio, tačiau, tokių nusikaltimų tyrimo funkciją perdavus jo vadovaujamam Specialiųjų tyrimų skyriui, ledai buvo akivaizdžiai pralaužti – ikiteisminių tyrimų skaičius išaugo dešimteriopai. Daugiausia, anot prokuroro, susiduriama su antisemitinio pobūdžio nusikaltimais, o antrąją vietą dažniausiai pasitaikančių internetinių burnojimų sąraše užima priešiški komentarai, taikomi netradicinės seksualinės orientacijos asmenims.

Teisėsaugininkų taikiniu tampa įvairūs naujienų portalai, tačiau dažniausiai – populiariausios interneto svetainės. Anot pareigūnų, interneto portalų redaktoriai geranoriškai sutinka bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis ir teikia joms visą reikiamą informaciją apie ieškomus interneto vartotojų adresatus.

Kol kas atsiperka baudomis

Informacinių technologijų specialistai teigia, kad dažniausiai atsekti komentarų autorius pagal jų kompiuterių asmeninius adresus – vadinamuosius IP – nėra sudėtinga. Tačiau tai galioja asmeninių kompiuterių šeimininkams. Tuo tarpu bendrovėse, kur po vienu IP adresu slypi kelios dešimtys ar net keli šimtai kompiuterių, tokia užduotis tampa kur kas sudėtingesnė. Tačiau net ir tokiu atveju, naudojant specialią programinę įrangą, nieko nebūna neįmanomo.

Apie tai, pasak Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus vadovo, liudija ir neseniai baigtas vienas tyrimų, kurio metu nustatytas Airijoje gyvenęs lietuvis, taip pat mėginęs užgauliai pasisakyti virtualioje erdvėje. Lygiai taip prokurorai netruko surasti vienoje Kauno technologijos universiteto mokomųjų klasių paskaitos metu internete burnojusį studentą. Šiuo metu pareigūnai baigė aiškintis analogišką situaciją Vilniaus Gedimino technikos universitete, kur dėl savo veiksmų turės atsakyti vienas įstaigos darbuotojų.

„Negaliu atskleisti tyrimo būdų, tačiau tikrai turime visas galimybes nustatyti ne tik kompiuterį, bet ir prie jo tuo metu sėdėjusį vartotoją, tad mokyklos, universitetai, įmonės ar netgi interneto kavinės blogų užmačių vedamiems asmenims tikrai nėra jokia priedanga“, – pabrėžė R. Valentukevičius.

Prokuroras pripažino, kad paprastai teisiamųjų suole atsiduriantys su įstatymais prasilenkiančių komentarų autoriai savo kaltę atperka piniginėmis baudomis, siekiančiomis nuo 750 iki 2500 litų, o belangės kaskart išvengia. Tačiau jau vien pats faktas – teistumas – tampa juoda dėme iki tol su teisėsauga reikalų neturėjusio žmogaus biografijoje.


Balsas.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama