Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Ar žinote, kas ir kada pastatė pačią pirmąją vėjo jėgainę Lietuvoje? Atsakymas nustebins

Publikuota: 2023-04-25 08:25
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Prieš 131 metus Lietuvos energetika prasidėjo nuo garo elektrinės, kuri leido įžiebti pirmąją elektros lemputę 1892 m. balandžio 17 d. Oginskių dvare Rietave. Tik vėliau elektros gamybai pasitelktos dujos bei naftos produktai, galiausiai – atsinaujinantys energijos ištekliai. Šiuo metu sparčiai plėtojama vėjo energetika prasidėjo tik prieš gerą dvidešimtmetį – 2004 m. kovą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Asociatyvi Tautvydo Levinsko nuotr.
Asociatyvi Tautvydo Levinsko nuotr.

Prieš 131 metus Lietuvos energetika prasidėjo nuo garo elektrinės, kuri leido įžiebti pirmąją elektros lemputę 1892 m. balandžio 17 d. Oginskių dvare Rietave. Tik vėliau elektros gamybai pasitelktos dujos bei naftos produktai, galiausiai – atsinaujinantys energijos ištekliai. Šiuo metu sparčiai plėtojama vėjo energetika prasidėjo tik prieš gerą dvidešimtmetį – 2004 m. kovą Vydmantuose pastatyta ir į bendrąjį elektros tinklą įjungta vėjo elektrinė davė teigiamą impulsą atsinaujinančios energetikos plėtrai.

Susidomėjimas vėjo energetika Lietuvoje buvo juntamas jau tarpukaryje. Tačiau rimtesni veiksmai kilo tik atgavus nepriklausomybę 1990 metais. Vis dėlto 1993 m. parengta vėjo energetikos galimybių studija buvo kuriam laikui atidėta į šalį. Tuo metu Palangos kopose buvo iškilusios 3 lietuviškos, entuziastų sukonstruotos vėjo elektrinės, kurių generuojama elektra buvo šildoma gelbėjimo stotis. Deja, šios elektrinės veikė tik iki pirmos rimtesnės audros, sulaužiusios jėgainių sparnus. Panašių bandymų būta ir kitose vietovėse.

Neoficialia vėjo energetikos pradžia laikoma 2003 m. Skuode iškilusi ir bendrąjį elektros tinklą įjungta naudota vėjo elektrinė iš Danijos. Deja, šioji dėl techninių sutrikimų taip pat trumpai teveikė. Pirmuoju sėkmingu vėjo energetikos projektu tapo nauja pramoninė Vydmantų parodomoji vėjo elektrinė, kuri 2004 m. pavasarį įjungta į Lietuvos energetikos sistemos elektros tinklą veikia iki šiol.

Veikia jau 20-us metus

„Mažai kas žino, bet šiuolaikinė vėjo energetika Lietuvoje pradėta vystyti Katalikų bažnyčios iniciatyva. Idėja statyti pirmąją vėjo elektrinę kilo 2000 m. rugpjūtį, kai Magdeburgo vyskupija, ilgametė Kaišiadorių vyskupijos partnerė, pasiūlė to imtis, kad gamindami elektros energiją galėtume ne tik uždirbti lėšų bažnyčios vykdomiems socialiniams projektams, bet ir parodytume gerąjį atsinaujinančios energetikos pavyzdį visai šaliai. Juo labiau, kad tuo metu žaliąją, atsinaujinančios energetikos kryptį ėmė rinktis visa Europa“, – pasakoja Kaišiadorių vyskupijos įkurtos įmonės, pirmosios elektrinės vystytojos UAB „Dalis gero“ direktorius Aidmantas Bernatonis.

Pasak jo, tuo metu Lietuvoje nebuvo nei reikiamos įstatyminės bazės, nei palaikymo – pirmajam vėjo energetikos projektui entuziazmo nerodė nei šalies elektros tinklų, nei bankų atstovai. Pirmosios vėjo elektrinės statyboms finansavimą suteikė Vokietijos bankas, laidavus Magdeburgo vyskupijai.

„Puikiai supratome, kad statydami pirmąją vėjo elektrinę sulauksime daug dėmesio, tad viską darėme itin atsakingai, pasirinkdami tik geriausius to meto sprendimus. Žinojome, kad nuo pilotinio vėjo energetikos projekto sėkmės priklausys, kaip toliau Lietuvoje vystysis vėjo energetika ir koks bus požiūris į ją“, – sako A. Bernatonis.

Pirmajai elektrinei pasirinkta pažangiausios konstrukcijos Vokietijos kompanijos „ENERCON GmbH“ gamybos 600 kilovatų (kW) galios vėjo elektrinė „E-40“. Tuo metu ji buvo laikoma vienu patikimiausių ir mažiausiai techninių gedimų turinčių modelių rinkoje. Jėgainei statyti buvo atplukdytas 700 tonų keliamosios galios kranas, prie projekto dirbo „ENERCON GmbH“ technikų komanda iš Vokietijos.

„Iš pradžių vėjo elektrinei buvo numatyta vieta už Jūrų muziejaus Kopgalyje, nes apie jėgainę tuo metu svajojo šviesios atminties muziejus įkūrėjas ir direktorius Aloyzas Každailis. Tačiau teko šios idėjos atsisakyti, nes Kuršių Nerija yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pasirinkome statyti Vydmantuose, Kretingos r., šalia Šiaulių–Palangos plento, kad ji būtų gerai matoma ir prieinama, o su ja įvyktų norimas vėjo energetikos proveržis Lietuvoje“, – pastebi pašnekovas.

Iki šiol veikianti pirmoji vėjo elektrinė kasmet pagamina apie 1,5 mln. kilovatvalandžių (KWh). Nors įprastai vėjo elektrinėms taikomas 20 metų eksploatacijos terminas, A. Bernatonis įsitikinęs, kad iki šiol problemų neturėjusi ir tinkamai prižiūrima jėgainė sėkmingai veiks ir 3-ią dešimtmetį.

Vėjo energetikai žada perspektyvią ateitį

Nuo 2004-ųjų vėjo jėgainės Lietuvoje jau pagamino virš 10 teravatvalandžių (TWh) elektros energijos. Tiesa, didžiausi pajėgumai pasiekti tik per pastaruosius 7 metus. Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) duomenimis, pernai vėjo elektrinės šalyje pagamino 1,51 TWh elektros energijos, kuri patenkino 13,5 proc. šalies elektros energijos poreikio. Pirmąjį šių metų ketvirtį vėjo elektrinėse pasiekta rekordinė gamyba – apie 0,625 TWh.

„Vėjo energetikos sėkmę Lietuvoje norėtųsi matuoti ne vien megavatais ar vėjo elektrinių skaičiumi – didžiausias laimėjimas yra tai, kad vėjo energetika pradėjo konkuruoti su iškastinio kuro elektrinėmis. Be to, per 20 metų įvyko teigiamas požiūrio lūžis į vėjo energetiką, juk dar visai neseniai buvo manoma, kad vėjo jėgainės tėra didelių kompanijų žaidimai, negalintys reikšmingai prisidėti prie šalies energetinės sistemos“, – teigia LVEA vadovas Linas Sabaliauskas.

Pasak jo, Lietuvoje plėtojama vėjo energetika yra reikšminga ne tik šalies energetinei nepriklausomybei, bet ir jos ekonomikai: vystant vėjo elektrinių parkus gerinama vietos infrastruktūra, keliai ir elektros pastotės, įvairių mokesčių forma papildomi savivaldybinių biudžetai, be to, tiesioginę naudą gauna ir šalia vėjo parkų įsikūrusios bendruomenės, su kuriomis vystytojai sudaro ilgalaikės paramos sutartis, leidžiančias atnaujinti viešąsias erdves bei spręsti kitas regionų problemas. L. Sabaliausko teigimu, itin perspektyvi vėjo energetika turi daug potencialo pasiekti didesnius elektros energijos gamybos pajėgumus – tam reikia ne vien vystytojų suinteresuotumo investuoti į atsinaujinančią energetiką, bet ir politinio palaikymo.

„Praktiškai visą dvidešimtmetį, kiek Lietuvoje yra vystoma vėjo energetika, kone kas 4 metus yra keičiami įstatymai bei reikalavimai vėjo elektrinių vystytojams. Turėdami kur kas pastovesnę atsinaujinančios energetikos kryptį galėtume pasiekti daugiau, juo labiau kad per šį laikotarpį vėjo elektrinių technologijos evoliucionavo tiek, kad šiuo metu statomas 7 vėjo elektrinių parkas gali 3 kartus pralenkti prieš kelerius metus pastatytą tokio pat dydžio parką“, – sako L. Sabaliauskas.

Anot A. Bernatonio, ilgą laiką vėjo energetikos skatinime pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į didelius vėjo parkus, pavienių vėjo elektrinių plėtrą paliekant nuošalėje. Vėliau buvo susivokta, jog pavienių elektrinių integravimas į skirstomąjį tinklą skatintų vietinio smulkaus ir vidutinio verslo investicijas, ūkininkų ir bendruomenių interesą, tuo pačiu sąlygotų lankstesnį vėjo jėgainių pasiskirstymą šalies teritorijoje, mažesnius perdavimo nuostolius, tolygesnį tinklo apkrovimą. Mėginant į tai atsižvelgti, skirstomojo tinklo pralaidumai buvo išskaidyti prioritetinėms grupėms.

„Deja, šis modelis netapo tinkamas vėjo energetikai, nes mažesnės nei 1,5 MW galios vėjo elektrinės Europoje jau nebegaminamos. Todėl mažiesiems vėjo energijos projektams skatinti reiktų skirtingos tvarkos nei ta, kuri tinkama saulės energetikai“, – sako LVEA narės „Dalis gero“ vadovas A. Bernatonis.

Peržengė svarbią ribą

Remiantis Europos vėjo energetikos industriją vienijančios organizacijos „Wind Europe“ duomenimis, Lietuva pirmauja tarp Baltijos šalių vėjo energetikos srityje: 2022 m. pabaigoje vėjo elektrinių instaliuota galia Lietuvoje sudarė 740 megavatus (MW), Estijoje – 320 MW, Latvijoje – 137 MW.

Šiemet Lietuvoje instaliuotų vėjo elektrinių galia jau peržengė 1 GW ribą – numatoma, kad iki 2030 m. bus įrengta 5 GW vėjo jėgainių: 3,6 GW sausumos vėjo elektrinių parkuose ir 1,4 GW jūros parkuose. Itin didelio proveržio Lietuvos vėjo energetikoje tikimasi po penkerių metų, kai planuojama, Baltijos jūroje bus pastatytas pirmasis 700 MW galios jūrinio vėjo elektrinių parkas.

Vėjo energetiką palaiko ir Lietuvos visuomenė. Lapkričio pabaigoje LVEA užsakymu „Spinter tyrimai“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, 79 proc. Lietuvos gyventojų palankiai vertina vėjo energetiką šalyje, o daugiau nei trečdalis (34 proc.) mano, kad Lietuva turėtų ne tik pati 100 proc. apsirūpinti elektros energija iš atsinaujinančių šaltinių, bet ir tapti ją eksportuojančia šalimi, rodo naujausia „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama