Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Kaip ateities technologijos išspręs tvarumo bei sveikatos problemas?

Publikuota: 2021-12-30 20:38
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriama išmaniosioms technologijoms, kurios ne tik palengvina mūsų gyvenimą, bet ir prisideda prie tvarios aplinkos kūrimo. Nuo išmaniųjų telefonų iki išmaniųjų miestų – valstybės visame pasaulyje siekia išnaudoti technologijų kuriamą potencialą. Tačiau ar jos išties išmanios, jei negali priimti sprendimų be žmogaus įsikišimo?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vidutiniškai apie 90 proc. laiko žmonės praleidžia uždarose patalpose, o didžiąją dalį – namuose. Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriama išmaniosioms technologijoms, kurios ne tik palengvina mūsų gyvenimą, bet ir prisideda prie tvarios aplinkos kūrimo. Nuo išmaniųjų telefonų iki išmaniųjų miestų – valstybės visame pasaulyje siekia išnaudoti technologijų kuriamą potencialą. Tačiau ar jos išties išmanios, jei negali priimti sprendimų be žmogaus įsikišimo?

Kaip ateities technologijos išspręs tvarumo bei sveikatos problemas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Daiktų interneto (IoT) sektorius – vienas sparčiausiai augančių pasaulyje. Prognozuojama , kad išmaniųjų namų pramonė 2026 metais išaugs net iki 600 mlrd. dolerių, lyginant su 2018 metais, kuomet šio sektoriaus vertė siekė 80 mlrd. dolerių. Pasak Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto kompiuterių katedros profesoriaus Egidijaus Kazanavičiaus, šiandieninės technologijos nėra išmanios – jos atlieka žmogaus pavestas užduotis.

„Technologija tampa išmania, kai ji pati, remdamasi tam tikra patirtimi, priima sprendimą. Pavyzdžiui, tam tikri dirbtinio intelekto elementai remiasi sukaupta informacija, seka pokyčius ir pagal tai „moko“ algoritmus – vyksta mašininis mokymasis“, – sako E. Kazanavičius, KTU Realaus laiko kompiuterių sistemų centro direktorius.

Pašnekovas atskiria „protingus“ daiktus nuo „išmanių“: „Išmanusis prietaisas, priklausomai nuo aplinkos poveikio sąlygų, sugeba priimti savarankiškus sprendimus – fiksuoja mūsų elgesį, kūno padėtį, temperatūrą. Derindami su aplinkos informacija, pavyzdžiui, oro temperatūra, artimiausiomis prognozėmis, prietaisai nusprendžia, kokią temperatūrą ar apšvietimą nustatyti kambaryje. Taigi, išmaniaisiais vadinami mobilūs telefonai neatitinka šio apibrėžimo, nes jie nėra pajėgūs priimti tokių sprendimų“.

Išmanieji prietaisai gali išgelbėti gyvybę

Namuose išjungti šviesą, sumažinti šildymą ar įjungti oro kondicionierių vien tik panorėti neužtenka – esame priversti atlikti vienokį ar kitokį veiksmą. E. Kazanavičiaus teigimu, išmaniosiomis technologijomis valdomi automobiliai, buitiniai prietaisai, žmonių būstus valdančios sistemos – tai mūsų ateitis.

„Kartu su technologine pažanga gyvenimas tapo spartesnis. Žmonės nebesugeba sukontroliuoti tam tikrų procesų, jiems trūksta informacijos, kad priimtų sprendimus, atliepiančius šiandieninius pokyčius. Technologiniai sprendimai šioje vietoje galėtų pagelbėti. Tačiau pagrindinis klausimas – kokios ateities technologijos leis pakeisti mūsų gyvenseną ir prisitaikyti prie naujų iššūkių, tokių kaip mažėjantys ištekliai, tarša, klimato kaita ir kitų“, – sako E. Kazanavičius.

Šioms problemoms spręsti KTU 2022 metais atidarys fizinių ir technologinių mokslų eksperimentinių ir prototipavimo laboratorijų centrą „M-Lab“, kuriame daug dėmesio bus skiriama tvariai ir išmaniai aplinkai bei gyvensenai, išmaniųjų miestų plėtrai.

Vienoje iš devynių „M-Lab“ centro laboratorijų – „Smartviron LAB“ – didžiausias dėmesys bus skiriamas išmanių daiktų bei paslaugų interneto, intelektinių ateities technologijų kūrimui. Esminės tyrimų sritys apims bevieles jutiklių technologijas (angl. wireless sensor networks), naudojamas išmaniosioms aplinkoms kurti bei žmonių gyvenimui gerinti, didelių duomenų (angl. Big Data) apdorojimo bei dirbtinio intelekto technologijas.

Išmaniųjų technologijų taikymas žmogaus gyvenimo kokybei gerinti – vienas pagrindinių laboratorijos tikslų. Pasak E. Kazanavičiaus, išmanieji prietaisai gali informuoti apie žmogaus sveikatos sutrikimus. Pavyzdžiui, KTU mokslininkai vos prieš kelis metus sukūrė senyvo amžiaus žmonių stebėsenos sistemą, kuri ne tik stebi jų sveikatos būklę, bet ir prireikus automatiškai iškviečia pagalbą.

„Tokia sistema įdiegiama pultelyje, kurį galima pasikabinti ant kaklo. Stebėsenos sistemą sudaro stacionarūs davikliai, tvirtinami patalpoje bei nedideli įrenginiai nuo 3 iki 5 cm aukščio (pavyzdžiui, pultelis), kuriuos patogu nešiotis su savimi. Pastebėjus žmogaus būsenos sutrikimą, įtariant jo griuvimą, siunčiamas signalas jo priežiūra besirūpinantiems asmenims“, – pasakoja profesorius.

Naujojoje „Smartviron LAB“ mokslininkai sieks pasiūlyti analogų pasaulyje neturinčius sprendimus, įskaitant ir naujus produktus bei technologijas, dirbtinio intelekto panaudojimo teikiamas galimybes. Šiuos sprendimus kurianti laboratorija turės ir patalpas, kurios bus artimos tikram būstui, taip užtikrinant tinkamas sąlygas eksperimentams bei tyrimams.

Sprendimai, kurie padės sumažinti suvartojamą energiją

Jungtinėje Karalystėje (JK) atlikti tyrimai parodė, kad maždaug 6,5 mln. žmonių nuolatos palieka įjungtą šviesą, nors ir nebūna patalpoje. Išvaistomos energijos suma – beveik 15 milijonų svarų per dieną bei išmetama apie 37 kg anglies dioksido, o tai prilygsta 62 skrydžiams aplink pasaulį. Pasak E. Kazanavičiaus, išmanieji prietaisai gali padėti ne tik sumažinti poveikį aplinkai, bet ir sutaupyti, vertinant ilguoju laikotarpiu. Tai ypač aktualu šiandien, kuomet auga komunalinių paslaugų kainos.

Apie išmaniuosius daiktus KTU profesorius ir kolegos pradėjo galvoti dar tada, kai dar nebuvo daiktų interneto sąvokos: „Prieš dvidešimt metų, kai pradėjome kurti išmaniųjų namų sistemą, visi kalbėjo, jog ji bus per brangi eiliniam vartotojui – kainuos daugiau nei namas. Šiandien mūsų sukurtos technologijos sėkmingai diegiamos privačiuose namuose ir viešbučiuose, yra didžiulis poreikis atskiriems sistemos elementams, pavyzdžiui, išmaniajam šildymui“.

Mokslininkai siekia išnaudoti aplinkos savybes ir pritaikyti jas išmaniosioms apšvietimo, šildymo, elektros, vėdinimo sistemoms. Sukūrus išmanumo algoritmus, metodiką ir metodus, jų taikymo sritys – labai įvairios. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus įgyvendinta išmaniosios būsto aplinkos „BIATech“ technologija, kurios pagalba daiktai ne tik supranta žmogaus elgseną, ją kopijuoja, bet ir sugeba patys priimti sprendimus.

Ši technologija padeda kompiuteriui suprasti, ką kiekvienas žmogus daro namuose, ir po to tuos veiksmus atkartoti – išmaniosios sistemos remiasi surinktais žmonių elgesio stebėjimo duomenimis.

„Atsisėdus į tam tikrą zoną, kurioje mėgstate skaityti, jums nereikia paspausti jungiklio – šviesa įsijungia automatiškai, reikiamu metu ir jūsų mėgstamu intensyvumu, – sako E. Kazanavičius. – Mūsų išrastas metodas leidžia lokalizuoti daiktus ir skirtingus asmenis 1 metro tikslumu“.

Išmaniosios technologijos keičia blogus žmonių įpročius, tokius kaip neefektyvus išteklių naudojimas, bei kuria patogią gyventi aplinką. Be to, išmaniosios sistemos ne tik leidžia sutaupyti, bet ir prisideda prie tvaresnės aplinkos.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama