Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 14:27
„Sony“ išleidžia plačios diafragmos, plačiakampį, priartinantį „G Lens FE 16-25mm F2.8 G“ objektyvą
Balandžio 20 d. 11:28
Kaip dirbtinis intelektas išranda naujus vaistus?
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Be valstybės palaikymo atsinaujinančiai energetikai Žaliojo susitarimo tikslų nepasieksime

Publikuota: 2021-03-31 08:11
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Profesionalams
Autorius: Aistis Radavičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Prieš kelerius metus Lietuva užsibrėžė ambicingą strateginį tikslą, kurį sveikino kitos Europos šalys, – iki 2050 metų 100 proc. reikalingos elektros energijos pasigaminti tik iš atsinaujinančių šaltinių. Tačiau, padėję tvirtus pamatus švarios energetikos plėtrai dokumentuose, panašu, kad čia ir sustojome.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prieš kelerius metus Lietuva užsibrėžė ambicingą strateginį tikslą, kurį sveikino kitos Europos šalys, – iki 2050 metų 100 proc. reikalingos elektros energijos pasigaminti tik iš atsinaujinančių šaltinių. Tačiau, padėję tvirtus pamatus švarios energetikos plėtrai dokumentuose, panašu, kad čia ir sustojome – vietoje to, kad būtų sparčiai įgyvendinamas šis tikslas, šiandien stebime, kaip mažinamos skatinimo priemonės elektros gamybai iš atsinaujinančių išteklių, atšaukiami atsinaujinančios energetikos aukcionai, o jau vykdomi projektai stringa administracinių procedūrų džiunglėse. Be valstybės palaikymo bus sunku įgyvendinti ir Lietuvos energetikos tikslus, ir Europos Žaliąjį susitarimą.

Be valstybės palaikymo atsinaujinančiai energetikai Žaliojo susitarimo tikslų nepasieksime
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Europoje vėjo energetikos plėtra lėtesnė nei planuota

Praėjusiais metais Europoje veikiantys vėjo elektrinių parkai pagamino 16 proc. žemyne suvartotos elektros energijos. Remiantis asociacijos „WindEurope“ skaičiavimais, iš viso Europoje veikia 220 GW galios vėjo elektrinių parkų, o per 2020 metus pastatytų naujų parkų galia kartu sudėjus siekia 14,7 GW. Tai yra 6 proc. mažiau nei 2019 metais ir 19 proc. mažiau nei buvo planuojama prieš COVID-19 pandemiją. Žemyne yra statoma per mažai vėjo elektrinių, kad būtų galima pasiekti Europos Sąjungos (ES) klimato ir energetikos tikslų.

Per ateinančius penkerius metus ES numatoma kasmet instaliuoti 15 GW galios naujų elektrinių. Tačiau norint iki 2030 metų emisijas sumažinti 55 proc., reikėtų kasmet instaliuoti beveik dvigubai daugiau naujų jėgainių – maždaug 27 GW. Kaip vieną iš svarbiausių per lėtos vėjo energetikos plėtros priežasčių „WindEurope” įvardija komplikuotą leidimų išdavimą – taisyklės ir procedūros yra per sudėtingos, o ir pats leidimų gavimas trunka per ilgai. Su šiuo veiksniu susijusios rizikos ir išlaidos yra vienas iš elementų, atgrasančių statytojus nuo naujų projektų įgyvendinimo.

Šios Europoje vyraujančios tendencijos atsispindi ir Lietuvoje. Mūsų šalyje prieš kelerius metus patvirtinta Nacionalinė energetinės nepriklausomybės strategija, kurioje numatytas tikslas iki 2050 metų 100 proc. reikalingos elektros energijos gaminti iš atsinaujinančių šaltinių, o Vyriausybės programoje numatyta, kad jau iki 2025 metų šalyje bus instaliuota vėjo elektrinių, kurių bendra galia 1200 MW, t. y. dvigubai daugiau nei turime šiandien (540 MW). Tačiau išsikeltų tikslų įgyvendinimas stringa.

Įsibėgėjančių projektų sąrašas platus, tačiau ateitis – neaiški

Nauji vėjo elektrinių parkai planuojami ir vystomi daugiau nei dešimtyje Lietuvos savivaldybių: Pagėgių, Telšių rajono, Plungės rajono, Akmenės rajono, Anykščių rajono, Mažeikių rajono, Jurbarko rajono ir kitose. Bendra šių projektų galia kartu sudėjus viršija 800 MW. Tačiau statybos vyksta tik Telšių vėjo elektrinių parke, kurį vysto „E energijos” grupė kartu su projekto dalininke tapusia pasauline energetikos rinkos lydere „General Electric”. Įmonės pasirašė dvišalę elektros energijos pirkimo – pardavimo sutartį (Power Purchase Agreement – PPA) su elektros energijos gamybos ir prekybos bendrove „Enefit”. Tai pirmasis tokio dydžio projektas, vystomas komerciniais pagrindais Baltijos šalyse. Kiek dar tokių projektų išvysime šiuo metu priklauso tik nuo elektros rinkos sąlygų.

Iš principo, Vyriausybės programoje numatyti skaičiai atspindi suplanuotų projektų apimtis, tačiau ar visi jie bus įgyvendinti – dar labai neaišku. Šiuo metu projektų įgyvendinimas stringa dėl painių administracinių reikalavimų ir aiškių kriterijų trūkumo, kuomet kalbama, pavyzdžiui, apie teritorijų planavimą, poveikio aplinkai ar poveikio kraštovaizdžiui vertinimą ir kitus svarbius aspektus. Savivaldybėse vėjo energetikai taikomi maksimalūs nekilnojamojo turto mokesčiai, kurie paprastai būna taikomi tik apleistam ir nenaudojamam turtui, o už turbinų transportavimą Lietuvos keliais numatomi žymiai didesni mokesčiai nei kaimyninėse valstybėse.

Kitas svarbus klausimas – elektros tinklo pralaidumai. Vis mažėjant vietų, kuriose perdavimo tinklo operatorius „Litgrid” gali „priimti“ vėjo elektrinėse pagamintą energiją, išlieka neaiškūs operatoriaus ketinimai prisidėti prie tikslų įgyvendinimo, juolab, kad šiuo metu 100 proc. prijungimo prie tinklo ir dažnai tinklo atnaujinimo kaštų dengia investuotojai.

Nebeliko skatinimo priemonių

Be to, kaip numato Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymas, apskaičiavus, kad gamintojų pagamintas ir planuojamas pagaminti metinis elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių kiekis sudaro daugiau nei 5 TWh, toliau statomose elektrinėse pagamintai elektros energijai nebebus taikomos skatinimo priemonės.

Atsižvelgiant į tai, buvo paskelbta, kad atšaukiamas atsinaujinančios energetikos aukcionų organizavimas, kuris turėjo būti visos švarios energetikos, o taip pat ir vėjo energetikos, plėtrą skatinantis elementas. Ši įstatymo nuostata reiškia ir tai, kad nebelieka tokių priemonių, kaip elektros kainos priedas ar elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių persiuntimas pirmumo teise, parama eksperimentinėms vėjo elektrinėms bei kitų tam tikrų skatinimo priemonių. Be valstybės paramos, atsinaujinančios energetikos plėtra didele dalimi priklausys tik nuo to, kiek tokių projektų verslas įgyvendins komerciniais pagrindais rinkos sąlygomis. Kol kas sąlygos tam yra palankios tik didelėms, daug valstybinio ar privataus kapitalo turinčioms kompanijoms.

Norint pasiekti tikslus – būtini pakeitimai

Jeigu norime pasiekti Europos Žaliajame susitarime numatytus ES tikslus bei įgyvendinti mūsų šalyje priimtą Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, svarbu skubiai peržiūrėti susiklosčiusią padėtį ir imtis neatidėliotinų veiksmų. Pradėti reikėtų nuo investicijų į tinklą skatinimo, kurios leistų priimti daugiau atsinaujinančios energijos. Būtina svarstyti ir kitas naujas elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių skatinimo priemones, tokias kaip nauja aukcionų tvarka, paremta pajamų stabilizavimo mechanizmais, kurie yra taikomi kitose sėkmingai atsinaujinančių išteklių plėtrą vykdančiose Europos valstybėse.

Ne mažiau svarbus yra bendras valstybės institucijų palaikymas ir supratimas, kad atsinaujinanti energetika yra vienas svarbiausių elementų siekiant pristabdyti klimato kaitą, Europai tapti klimatui neutraliu žemynu, o Lietuvai – tai pagrindinė ir bene vienintelė priemonė tapti energetiškai nepriklausoma valstybe. Todėl labai svarbu instruktuoti ministerijoms pavaldžias institucijas dėl atsinaujinančių energijos išteklių projektų įgyvendinimo svarbos, kad jos būtų suinteresuotos kuo sklandesniu proceso vykdymu, mažinti administracinius barjerus, lengvinti leidimų išdavimo tvarką.

Norint įgyvendinti užsibrėžtus tikslus – turime prisiminti, kodėl šie Europos Sąjungos ir Lietuvos tikslai buvo išsikelti. Privalome suprasti atsinaujinančios energetikos svarbą kovoje su klimato kaita, kuri mus netolimoje ateityje nuves į ekologinę katastrofą, jeigu nesiimsime veiksmų šiandien.

Aistis Radavičius, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama