Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Naujas „Tesla” elektrinis pikapas: išpūstas burbulas ar gamybą pakeisianti inovacija?

Publikuota: 2020-08-13 18:03
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Mes ką tik sukūrėme automobilį, kuris, mūsų manymu, yra nuostabus ir labai keistai atrodo“, – teigia Elonas Muskas, vieno iš neįprasčiausią dizainą turinčio išskirtinių galimybių pikapo „Tesla Cybertruck“ kūrėjas. Automobilio prototipas buvo įspūdingai pristatytas įvairiais formatais, kurstydamas susidomėjusiųjų aistras.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Mes ką tik sukūrėme automobilį, kuris, mūsų manymu, yra nuostabus ir labai keistai atrodo“, – teigia Elonas Muskas, vieno iš neįprasčiausią dizainą turinčio išskirtinių galimybių pikapo „Tesla Cybertruck“ kūrėjas. Automobilio prototipas buvo įspūdingai pristatytas įvairiais formatais, kurstydamas susidomėjusiųjų aistras. Kaip teigia KTU Mechanikos ir inžinerijos fakulteto (MIDF) dizaino centro vadovė ir docentė dr. Rūta Valušytė, iš visų „Tesla“ pristatymų matosi, kad kompanijai svarbiausia komunikacija – dizainas reikalingas ne tik produktui sukurti; tuo pačiu jis siunčia žinutę ir kuria naują reikšmę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Cybertruck“ © „Tesla“
„Cybertruck“ © „Tesla“

Šiandien toks ir yra pramoninio dizaino tikslas – dizainas yra priemonė priartinanti technologijas prie žmonių – pagrindinis dėmesys skiriamas konkretiems vartotojų poreikiams.

„Būtent šiuo modeliu „Tesla“ pademonstravo, kad pikapas gali būti varomas elektra. Derindama technologijas ir vartotojų poreikius kompanija paneigė daugelio žmonių įsitikinimus. E. Muskas pikapą pavadino „Mokslinės fantastikos laiko mašina“. „Tesla Cybertruck“ prototipas suteikia naują reikšmę įprastiniam pikapo modeliui; kompanija ne tik sukūrė išorinį produkto dizainą, bet ir apgalvojo kiekvieną detalę, sukūrė naują viziją“, – sako docentė.

Naujasis „Tesla“ pikapas konkurentų neturi

„Tesla“ taiko į vieną populiariausių Amerikoje automobilių segmentą – pikapus. Nors daugeliui nesuprantamas futuristinis elektra varomo pikapo dizainas, tačiau užsakymų netrūksta.

„Šio modelio pristatymas vyko gana įspūdingai, demonstruojant galią „tempiant“ konkurentus, tiek ir dūžtant stiklams. Galima diskutuoti, kiek visa tai buvo surežisuota, ar galios bandymas vyko lygiavertėmis sąlygomis, tačiau dėmesys buvo atkreiptas, būsimi pirkėjai susižavėjo ir pradėjo teikti užsakymus“, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir elektronikos fakulteto dėstytojas doc. dr. Šarūnas Kilius.

Kaip teigia specialistas, sėkmę lemia ir konkurentų trūkumas šiame segmente, pavyzdžiui, „Ford“ bei „General Motors“ žada pasiūlyti elektrinius pikapus per ateinančius kelerius metus. Šiuo metu elektrinius pikapus siūlo startuoliai „Rivian“ arba „Bollinger“.

„Tačiau „Tesla Cybertruck“, lyginant su minėtais gamintojais, turi mažesnę pradinę kainą, išvystytą greito įkrovimo stotelių tinklą, o leidžiantis į tolimesnes keliones tai yra išties labai svarbu“, – paaiškina KTU EEF dėstytojas.

Pikapai yra priskiriami komerciniam sektoriui – jie skirti vežti ne tik keleivius, tačiau ir krovinius. Anot Š. Kiliaus, lyginant su lengvaisiais automobiliais, pikapai turi sunkesnę konstrukciją, jiems reikia daugiau galios įveikti tą patį atstumą.

„Didesnės talpos baterijos didina savikainą, sveria daugiau ir lemia didesnę automobilio bendrąją masę. Iš esmės, skirtingiems elektromobilio modeliams pagaminti naudojamos tos pačios technologijos, tačiau komerciniame transporte reikia papildomai įvertinti ir krovinį. Gamintojai susiduria su pagrindiniu iššūkiu – užtikrinti, kad transporto priemonė galėtų įveikti pakankamą atstumą vienu įkrovimu, neaukojant naudingos krovinio masės ir tūrio bei išlaikant konkurencingą automobilio kainą“, – sako Š. Kilius.

Dizaino sprendimai jungia inžineriją, technologijas ir vartotojų poreikius

Pasak R. Valušytės, „Tesla Cybertruck“ pristatymas tęsia kompanijos misiją – plėsti vartotojų, kurie naudojasi elektromobiliais, ratą. Taigi šiuo atveju pasirinkta aiški tikslinė auditorija. Pirmiausia, bendrovė taiko į JAV rinką, kuri yra pakankamai didelė. Kaip teigiama pristatyme, pikapai – trečias pagal populiarumą automobilis JAV.

„Pikapų pirkėjai turi pakankamai aiškiai apibrėžtus poreikius – jiems reikia patikimo, tvirto, gerų inžinerinių parametrų automobilio. Pasirinkę atitinkamą vartotojų nišą „Tesla“ sukūrė visiškai kitokį pikapą. Jo dizainas daugeliui žmonių gali atrodyti labai tolimas, gal net per tolimas dabartiniam vartotojui“, – mano R. Valušytė.

Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad „Tesla“ pikapo parametrai yra geresni negu kitų, esančių rinkoje, ir jis yra varomas elektra.

„Tai reiškia, kad dizainas šioje vietoje reikalingas naujai vartotojų kultūrai sukurti. Dizaino pagalba buvo sukurtas produktas, atsižvelgiant į šį naująjį vartotoją“, – sako ji.

Anot R. Valušytės, tiek „Tesla Cybertruck“, tiek „Tesla“ naujųjų elektra varomų vilkikų atveju, kompanija siunčia žinutę, jog atėjo laikas pokyčiams automobilių industrijoje.

„Tikslas – įvesti elektromobilius kuo platesnėje automobilių rinkoje. Dizainas padeda perteikti ir įgyvendinti tai, kas yra svarbiausia konkrečiam vartotojui. Dizainas apjungia inžinerinius sprendimus, technologijas ir vartotojų poreikius, bei sukuria naują produkto reikšmę. Tai – strateginis derinys, kuriuo siekiama populiarinti technologiją“, – teigia docentė, kuri kartu su KTU MIDF studentais pasitelkusi dizainą sprendžia įvairius šiandieninės visuomenės iššūkius.

Elektromobilių technologiniai sprendimai – viena sparčiausiai besivystančių sričių

„Tesla Cybertruck“ duomenys atrodo gana įspūdingai – pikapas gali tempti nuo 3400 kg iki 6350 kg svorio krovinį, priklausomai nuo modelio – vieno, dviejų ar trijų variklių.

„Šis elektromobilis pranoksta populiariausių pikapų su vidaus degimo varikliais galimybes. Žadama, kad vienu įkrovimu nuvažiuojamas atstumas sieks nuo 400 km vieno variklio modeliui iki 800 km trijų variklių modeliui. Kiekvienas pikapas bus aprūpintas 250 kW galios įkrovimo kabeliu ir galės prisijungti prie „Tesla Supercharger“ įkroviklių tinklo“, – pasakoja Š. Kilius.

Vis dėlto KTU EEF dėstytojas sako, kad pagal pateiktą informaciją revoliucinių sprendimų nematyti, tačiau inžinieriai dirba kiekvieną dieną ir su elektromobiliais susijusios technologijos šiandien yra viena sparčiausiai besivystančių sričių.

„Tikėtina, kad kol „Tesla Cybertruck“ pasieks pirmuosius pirkėjus, bus įgyvendinta nemažai pokyčių. Dauguma senųjų automobilių bendrovių kuria savo elektra varomų pikapų modelius, tačiau reikia pripažinti, kad „Tesla“ kol kas lyderiauja ir diktuoja madas. Tai pripažįsta ne vienas automobilių gamintojas, atvirai teigdamas, kad nuo „Tesla“ atsilieka keleriais metais“, – sako pašnekovas.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama