Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Technologijų atgimimas: kas sieja „Teslą“ ir rašalinius spausdintuvus?

Publikuota: 2020-02-03 09:40
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Mantas Nemickas
Inf. šaltinis: LRT.lt

Šiandien itin populiarūs elektromobiliai yra visai ne šių laikų projektas. Pirmosios tokio tipo transporto priemonės gatvėse riedėjo jau 19 amžiuje. Kaip nutiko, kad nesėkme laikytas projektas šiandien yra vienas populiariausių? Ir kaip tai susiję su rašaliniais spausdintuvais?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiandien itin populiarūs elektromobiliai yra visai ne šių laikų projektas. Pirmosios tokio tipo transporto priemonės gatvėse riedėjo jau 19 amžiuje, o pirmuoju komerciškai sėkmingu moderniosios eros elektromobiliu laikomas 1996 m. kompanijos „General Motors“ sukurtas „EV1“.

Deja, nepaisant bendrovės bandymų kurti kainodaros schemas ir vartotojų prašymų, šis automobilis kompanijos pripažintas nepelningu ir 2002 m. jo gamyba buvo sustabdyta. Kaip nutiko, kad nesėkme laikytas projektas šiandien yra vienas populiariausių? Ir kaip tai susiję su rašaliniais spausdintuvais?

Technologijų atgimimas: kas sieja „Teslą“ ir rašalinius spausdintuvus?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Dažniausiai inovacijos rinkoje įsitvirtina ne iš karto. Taip nutinka todėl, kad vartotojai iš esmės sunkiai priima naujoves, o jei kartu su nauju išradimu dar nesukuriamos ir tinkamos infrastruktūros patogiam jo naudojimui, technologija nugrimzta užmarštin. Kita vertus, toks vartotojų nuosprendis nėra amžinas. Jei užmirštos technologijos tobulinamos, jos visiškai nesunkiai gali atgimti naujam gyvenimui ir šį kartą rinkoje įsitvirtinti ilgam. Lygiai taip nutiko tiek su elektromobiliais, tiek su, pavyzdžiui, rašaliniais spausdintuvais.

Naujos technologijos – smarkiai atnaujintos senos

Įrenginių gamintojai pastebi, kad vartotojų poreikiai keičiasi nuolat. Taip rinkoje išlieka tik tie verslai, kurie prie greitai kintančios situacijos geba prisitaikyti ir atitinkamai adaptuoti savo produktus. Kartu tai vienintelis kelias užmirštoms technologijoms atgimti – tobulėti, atsinaujinti ir prisitaikyti.

Šiandien spausdintuvas privalo būti greitas, efektyvus, pigus ir lengvai prižiūrimas, taip pat – lengvai integruojamas į verslo naudojamas sistemas. Kartu jis turi ir veikti tvariai – su kiek įmanoma mažesniu neigiamu poveikiu aplinkai.

Visas šias savybes turi atgimusi klasika – rašaliniai spausdintuvai, kurie į šešėlį trumpam buvo nustumti lazerinių. Ir taip nutiko pelnytai – nepaisant geros spausdinimo kokybės, rašaliniai turėjo ir akivaizdžių trūkumų: džiūvantys dažai, lėtas, brangus ir nepakankamai tvarus veikimas. Tačiau tobulėjant technologijoms ir keičiantis rinkos standartams, lazeriniai spausdintuvai šiandien taip pat nebeatliepia vartotojų poreikių. Ir būtent tai tapo puikia proga rašalinei technologijai sugrįžti į rinką.

Kompanijos „Epson“ duomenimis, bendrovės pajamos 2017 metais vien iš rašalinių spausdintuvų pardavimų sudarė 66,7 proc. visų kompanijos pajamų, o tai yra daugiau nei 6 milijardai Eur, iš kurių beveik 812 mln. Eur buvo bendrovės pelnas. Lyginant su 2014 metais, 2019-aisiais parduota 5 kartus daugiau rašalinių spausdintuvų, kurie, kaip teigiama, yra vienas iš trijų dažniausiai perkamų biuro įrenginių Europoje.

Elektromobiliai rinkoje taip pat įsitvirtino ne iš karto. Pirmasis komerciškai sėkmingas elektromobilis „EV1“ kompanijos požiūriu buvo sunkiai parduodama prekė, o ir jo gerbėjų ratą sudarė daugiausia aplinkos apsaugos aktyvistai, o ne plačioji visuomenė.

Šiandien, kai elektromobiliai su įprastomis mašinomis varžosi ir komforto, ir dizaino kategorijose, vartotojams tokią technologiją priimti yra gerokai lengviau. Tą rodo ne tik tokių automobilių skaičius gatvėse, bet ir žinomiausių juos gaminančių kompanijų uždirbami pinigai. Pavyzdžiui, kompanijos „Tesla“ pajamos iš automobilių pramonės per trečiąjį šių metų ketvirtį siekė 5,45 milijardus JAV dolerių.

Tiek elektromobilių, tiek rašalinių spausdintuvų sugrįžimas stebinantis, tačiau visiškai logiškas ir pelnytas. Kompanijos tobulina savo technologijas ir stengiasi atliepti vartotojų poreikius, todėl ir vėl tampa aktualios. Pavyzdžiui, atnaujinta rašalinio spausdinimo technologija leidžia pasiekti moderniosios rinkos keliamus efektyvumo, našumo, kainos ir tvarumo tikslus dėl „Epson“ sukurtos „Micro Piezo“ technologjjos. Ji pasižymi unikaliomis spausdinimo galvutėmis kartu su papildomomis vaizdų apdorojimo ir rašalo sistemomis bei tikslumo mechanizmais – popieriaus tiekikliais. Šios galvutės mechaniniu slėgiu išstumia rašalo lašelius, kai pjezoelektriniai elementai spausdinimo galvutėse susitraukia reaguodami į veikiančią įtampą.

„Micro Piezo“ spausdinimo sistemos nenaudoja karščio rašalo lašeliams išstumti. Jos tiksliai kontroliuoja rašalo kiekį kiekviename rašalo lašelyje. Dėl šios priežasties rašaliniai spausdintuvai iš tikrųjų yra našesni, greitesni ir taupesni nei iki šiol plačiai naudoti lazeriniai. Jie naudoja tik 1/20 energijos, reikalingos lazeriniams spausdintuvams veikti. Visiems Europos verslams pradėjus naudoti šiuos spausdintuvus, būtų sutaupyta tiek energijos, kiek jos reikėtų aptarnauti virš 500 000 Europos namų ūkių. Taip verslai galėtų sutaupyti apie 65 milijonus eurų.

Elektromobilių technologijos taip pat atsinaujino. Pavyzdžiui, „Tesla Roadster“ buvo pirmasis elektromobilis, galėjęs vienu pakrovimu nuvykti daugiau nei 320 kilometrų. Iki tol elektromobiliai šioje srityje pasiekimais nepasižymėjo. Kitąmet kompanija planuoja išleisti naująją šio modelio versiją. Žadama, kad šis automobilis turės 200 kWh galios bateriją ir tris elektrinius variklius, kurie leis vienu įkrovimu įveikti apie 1000 km atstumą. Be to, automobilis iki 100 km/val įsibėgės per 2,1 sekundės ir pagal šį rodiklį bus pats greičiausias tarp legaliai gatvėse galimų naudoti automobilių pasaulyje.

Pokyčių variklis – aplinkosauga

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl tiek rašaliniai spausdintuvai, tiek elektromobiliai ir vėl atsidūrė dėmesio centre, yra aplinkos apsauga. Pasaulinė tendencija – rimtai kreipti dėmesį į poveikio aplinkai aspektą – ryškėja ir kasdien yra aktyviai įtraukiama į verslų strategines kryptis. Keletą pastarųjų metų daromi tyrimai rodo, kad į Jungtinių Tautų sudarytus Darnaus vystymosi tikslus dėmesį kreipia 71 proc. organizacijų, o 41 proc. jų planuoja tikslus įtraukti ir į savo kompanijos strategijas.

Šiuos tikslus pasiekti padeda tvarių technologijų naudojimas. Jei rašalinius spausdintuvus naudoti pradėtų visi Europos verslai, 220 000 tonų būtų sumažintas atliekų kiekis. Jie sukuria 92 proc. mažiau anglies dvideginio ir naudoja 96 proc. mažiau elektros energijos nei lazeriniai, todėl reikšmingai prisideda prie darnaus vystymosi politikos Europoje.

Elektriniai automobiliai taip pat prisideda prie tvaresnės būties. Teigiama, kad jie išmeta 40 proc. mažiau anglies dvideginio nei kuru varomi automobiliai. Be to, tokiose šalyse kaip Australija kuru varomų automobilių sukeliama tarša lemia 40–60 proc. daugiau ankstyvų mirčių, nei eismo įvykiai. Elektromobiliai gali būti sėkmingas šios problemos sprendimas.

Priežasčių ir būdų atsinaujinti – begalės, tačiau svarbiausiu aspektu dabar laikomas tvarus veikimas. Verslai ar technologijos, norinčios sėkmingai grįžti į rinką, turėtų dėmesį skirti būtent šiai savo projektų sričiai. Tokiu atveju, įsitvirtinimas vartotojų sąmonėje įmanomas ne tik teoriškai, bet ir praktiškai – tą įrodė tiek „Tesla“ kuriami automobiliai, tiek „Epson“ rašaliniai spausdintuvai.

Mantas Nemickas yra „Epson Europe“ verslo plėtros Baltijos šalims vadovas. Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama