Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Saulės elektrinės Lietuvoje: kiek iš tiesų kainuoja jas įrengti

Publikuota: 2020-01-14 16:17
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Enrika Gecaitė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Apie saulės elektrinių įsirengimą vis dažniau susimąsto gyventojai, kurie savo namų ūkius nori ne tik aprūpinti elektra, ilgainiui sutaupyti, bet atsižvelgia ir į gamtos išteklius. Nors saulės elektrinių įrengimas nėra labai pigus, gyventojams kasmet skiriama parama, skatinanti elektrinėms individualiuose namuose įsirengti ir nutolusioms saulės elektrinėms įsigyti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Apie saulės elektrinių įsirengimą vis dažniau susimąsto gyventojai, kurie savo namų ūkius nori ne tik aprūpinti elektra, ilgainiui sutaupyti, bet atsižvelgia ir į gamtos išteklius. Nors saulės elektrinių įrengimas nėra labai pigus, gyventojams kasmet skiriama parama, skatinanti elektrinėms individualiuose namuose įsirengti ir nutolusioms saulės elektrinėms įsigyti. 2020 m. saulės elektrinėms numatyta rekordinė paramos suma – 9 mln. eurų.

Saulės elektrinės Lietuvoje: kiek iš tiesų kainuoja jas įrengti
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Energetikos ministerijos atstovai teigia, kad kiekvienas gyventojas šiandien jau gali tapti energetiškai savarankišku ir elektros energiją pasigaminti savo poreikiams pats. Tokie savarankiškai elektros energija apsirūpinantys asmenys, įsirengia savo elektrines ir gaminasi energiją patys, o nesuvartotą jos kiekį tiekia į tinklus ir atsiradus poreikiui ją susigrąžina. Jie vadinami gaminančiais vartotojais.

Vienas iš būdų tapti saulės elektrinių pagamintos energijos vartotoju – pasistatyti saulės elektrinę savo individualiame name. Tai reiškia, kad elektra bus gaminama ir vartojama toje pačioje vietoje.

„Siekiant skatinti gyventojus statyti elektrinės namų ūkiuose, buvo labai supaprastintos ir palengvintos sąlygos tapti gaminančiu vartotojų. Todėl dabar iki 30 kW galios elektrinių įrengimui nereikia jokių leidimų, taikoma supaprastinta prijungimo tvarka, užtenka užpildyti paraišką ir kreiptis į energijos skirstymo operatorių (ESO)“, – aiškina ministerijos atstovai.

Antras būdas – tai galimybė gaminti ir vartoti saulės elektrinėse pagamintą energiją geografiškai skirtingose vietose. Pavyzdžiui, bute gyvenantis žmogus gali nusipirkti dalį elektrinės, kiek reikia savo namų ūkio poreikiams patenkinti, trečiųjų asmenų vystomame saulės elektrinių parke.

Gyventojai taip pat gali statyti saulės elektrinę savo sklype, pavyzdžiui, sode už miesto, o pagamintą energiją vartoti mieste esančiame bute.

„Tokiu atveju visa pagaminta elektros energija bus laikoma patiekta į elektros tinklus, o vėliau susigrąžinta ir suvartota bute. Už ją gaminantis vartotojas mokės tik Valstybės energetikos reguliavimo tarnybos  nustatytą mokestį už pasinaudojimą elektros tinklais“, – sako Energetikos ministerijos atstovai.

Pasak ministerijos atstovų, atsipirkimui įtakos daro daug faktorių: įrengimo kaina, paramos dydis, elektros energijos kaina, pagamintos elektros energijos momentinis suvartojimas ir susigrąžinti elektros energijos kiekiai iš tinklų. Įvertinus visus faktorius, saulės elektrinės su parama atsipirkimo laikotarpis gali siekti apie 7–9 metus. Investicijų atsipirkimas saulės elektrinės yra greitesnis tuomet, kai pagaminta elektros energija suvartojama iš karto.

Reikia įsivertinti elektros poreikį

Norint įsirengti saulės elektrinę gyventojai pirmiausia turi įsivertinti savo elektros poreikį. Taip pat įsivertinti ir naujos elektrinės prijungimo prie elektros tinklų galimybes – tai padaryti galima kreipiantis į ESO, jų specialistai įvertina ir informuoja, kokio pajėgumo elektrinė gali būti prijungta prie elektros tinklų konkrečioje vietoje.

Energetikos ministerijos atstovai teigia, kad statistiškai, individualiame name gyvenančiai šeimai užtenka 5 kW saulės elektrinės, kuri per metus pagamintų apie 5000 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Butuose gyvenantiems asmenis vidutiniškai pakaktų 3 kW saulės elektrinės galios, kuri per metus pagamintų apie 3000 kWh elektros energijos.

Visgi Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA) prezidentas Vitas Mačiulis teigia, kad norint nusistatyti, kokia savam namų ūkiui yra reikalinga elektrinės galia, tai padaryti yra tik vienas patikimas būdas: susiskaičiuoti, kiek elektros sunaudojote per visus praėjusius metus.

Pavyzdžiui, kad per metus buvo sunaudota 3500 kWh. Tada šį skaičių padalinę iš 1000 gausite jums reikalingos elektrinės galią, šiuo atveju – 3,5 kW.

„Taip dalinama todėl, kad Lietuvos sąlygomis 1 kW saulės elektrinės per metus pagamina maždaug 1000 kWh elektros energijos“, – aiškina V. Mačiulis.

LSEA prezidentas teigia, kad norint įvertinti, kiek tokia elektrinė kainuos, anksčiau apskaičiuotą elektrinės galią, šiuo atveju 3,5 kW, reikėtų padauginti iš 950 eurų (daugmaž tiek kainuoja įrengti 1 kW saulės elektrinės). Taigi, 3,5 kW galios elektrinės įrengimas kainuotų apie 3,3 tūkst. eurų.

„Šie skaičiai – apytikriai. Jei norėsite saulės modulių kokybiškesnių – kainuos daugiau, jei šeimos biudžetas verčia taupyti, galima įsirengti ir pigiau. Bet tada tenka prisiimti ilgaamžiškumo riziką: kaip pigias padangas tenka keisti dažniau, taip ir su pigiais moduliais rizika, kad juos reikės po kelių metų keisti – padidėja. Tipiniai kokybiški moduliai ir po 25 metų turi 90 proc. galios“, – pasakoja V. Mačiulis.

Kas gali įrengti saulės elektrinę?

Kitas žingsnis, išsiaiškinus, kokio pajėgumo saulės elektrinę reikėtų statyti – kreiptis į rangovus, galinčius šią elektrinę pastatyti.

LSEA prezidentas V. Mačiulis teigia, kad ieškant kas galėtų sumontuoti saulės elektrinę geriausia pasinaudoti LSEA tinklapiu, kuriame yra informacija apie firmas – saulės elektrinių montuotojas.

„Jos sutvarko ir visus reikalingus dokumentus. Elektrinę galima įsirengti ir pačiam, tačiau šiuo atveju reikės pačiam išsiimti iš ESO technines sąlygas, susitvarkyti nors negausius, bet svarbius dokumentus, o taip pat profesionaliai atlikti instaliavimo darbus. Pabaigoje teks susirasti licencijuotą firmą, kuri jūsų darbą atidžiai patikrintų ir išduotų pažymą, patvirtinančią, kad elektrinė įrengta pagal techninius reikalavimus“, – aiškina V. Mačiulis.

Energetikos ministerijos atstovai atkreipia dėmesį, kad saulės elektrinės statymo laikas ir kaina gali skirtis priklausomai nuo darbus atliekančios įmonės. Taip pat svarbu žinoti, kad šiuo metu rinkoje šių paslaugų paklausa yra labai didelė, tad rekomenduojama susisiekti bent su keliomis šias paslaugas teikiančiomis įmonėmis.

Pasistačius saulės elektrinę ją reikia prijungti prie elektros tinklų, dėl prijungimo reikėtų kreiptis į ESO.

Parama norintiems įsirengti saulės elektrinę

2020 m. saulės elektrinėms numatyta rekordinė paramos suma – 9 mln. eurų. Nutolusioms saulės elektrinėms įsirengti arba daliai elektrinės saulės elektrinių parkuose įsigyti numatyta skirti 4,5 mln. eurų. Taip pat bus tęsiama parama elektrinių įsirengimui individualiuose namuose, tam taip pat skirta 4,5 mln. eurų, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Gyventojai gali pateikti paraiškas ir gauti išmokas, padengiančias iki trečdalio saulės elektrinės įrengimo kainos. Už 1 kW įrengtosios saulės elektrinės galios kompensacija yra 323 eurai. Pavyzdžiui, įrengus 3 kW galios saulės elektrinę, kurios kaina yra 3000 eurų, bus galima atgauti 969 eurus.

Energetikos ministerijos atstovai pabrėžia, kad gyventojai, planuojantys jau šiais metais įsirengti saulės elektrines ar įsigyti iš elektrinių parko bei už tai gauti finansinę paramą, turi teikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA). Paraiškas galima teikti visą mėnesį – nuo 2020 m. sausio 2 iki sausio 31 d. APVA iki kovo 5 d. praneš, ar gyventojui yra rezervuota kompensacinė išmoka.


tv3.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama