Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

2019-ųjų apžvalga: technologijos, kurios keičia pasaulį

Publikuota: 2019-12-18 08:07
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo 5G kartai pasiruošusių ir sulankstomų išmaniųjų telefonų iki kolibrius pamėgdžiojančių dronų, interneto iš kosmoso ir autonominių lėktuvų – šie metai technologijų pasaulyje buvo itin produktyvūs. Svarbiausius ir didžiausią įtaką ateityje turėsiančius 2019-ųjų įvykius pristato IT tendencijų žvalgas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nuo 5G kartai pasiruošusių ir sulankstomų išmaniųjų telefonų iki kolibrius pamėgdžiojančių dronų, interneto iš kosmoso ir autonominių lėktuvų – šie metai technologijų pasaulyje buvo itin produktyvūs. Svarbiausius ir didžiausią įtaką ateityje turėsiančius 2019-ųjų įvykius apžvelgia paslaugų centro „Telia Global Services Lithuania“ IT tendencijų žvalgas Mykolas Savickas.

2019-ųjų apžvalga: technologijos, kurios keičia pasaulį
Asociatyvi nuotr.

„Norint kurti inovacijas, pirmiausia reikia jomis domėtis. Dirbame viename didžiausių paslaugų centrų Lietuvoje, todėl technologijos yra tapusios mano ir kolegų gyvenimo dalimi – nuolat ne tik stebime jų tendencijas ir naujoves, bet ir patys jas testuojame. Per visus metus teko apžvelgti ir su kolegomis pasidalinti šimtais įdomių, aktualių, svarbių, o kartais tiesiog nutrūktgalviškų dalykų, kurie įvyko technologijų ir mokslo srityse. Kai kurie jų yra itin reikšmingi, o jų poveikį jausime ne tik šiandien, bet ir ateityje“, – sako M. Savickas.

Jis pristato reikšmingiausių technologijų srities naujovių ir įvykių dešimtuką:

  1. 5G įranga. Ateitis priklauso greičiui! Pirmąjį 5G modemą „Qualcomm“ pristatė dar 2018 metais, o šįmet kompanija išleido atnaujintą jo versiją – „Snapdragon X55“, kurio duomenų perdavimo sparta siekia įspūdingus 5 gigabitus per sekundę (Gb/s). Priminsime, kad šiandien didžiausia Lietuvoje namų vartotojams siūloma šviesolaidinio interneto sparta siekia 1 Gb/s.
    Pasaulį šiais metais išvydo ir pirmieji 5G telefonai: „Samsung Galaxy S10 5G“, „Huawei Mate 30 Pro 5G“, „OnePlus 7 Pro 5G“ ir kt. Anot M. Savicko, esminis jų skirtumas nuo analogiškų 4G versijų – interneto sparta, idealiomis sąlygomis pasiekianti 2–3 Gb/s.
  2. Sulenkiami ekranai. Pirmąjį sulenkiamo telefono prototipą „Samsung“ pademonstravo 2018-ųjų pabaigoje, o šiais metais jau ir oficialiai pristatė „Galaxy Fold“. Šis telefonas atsilenkia vertikaliai, tarsi knyga, ir turi 7,3 colio įstrižainės ekraną. Tuo metu konkurentė „Motorola“ atsakė pristatydama savąjį „Razr“, horizontaliai atlenkiamą telefoną, kurio pagrindinis ekranas labiau primena standartinį, pailgą išmanųjį. Kuri telefonų lenkimo linija „teisinga“, parodys ateinantys metai.
    „Ekranus lanksto ne tik telefonų, bet ir kompiuterių gamintojai. Štai „Lenovo“ dar pavasarį pademonstravo kompiuterį su sulenkiamu ekranu, kuris prisijungs prie kitąmet debiutuosiančios „ThinkPad X1“ kompiuterių linijos. Tuo metu „Microsoft“ vietoje vieno didelio sulenkiamo ekrano ruošiasi gaminti nešiojamuosius kompiuterius „Surface Neo“ su dviem ekranais – vienu įprastoje, o kitu klaviatūros vietoje“, – teigia M. Savickas.
  3. Kosminis internetas. Elono Musko bendrovė „SpaceX“ jau kelerius metus siekia sukurti pigų, kokybišką ir greitą palydovinį internetą „Starlink“, o šįmet projektas pasistūmėjo iš esmės. Gegužės pabaigoje raketa „Falcon 9“ į orbitą iškėlė pirmuosius 60 palydovų, o lapkritį prie jų prisijungė antrasis „būrys“, kurie sudarys „Starlink“ tinklą. Planuojama, kad šis „kosminis internetas“ pradės veikti jau kitąmet, pirmiausia pasiūlydamas interneto ryšį pietinėje JAV dalyje gyvenantiems žmonėms.
  4. „MicroSD“ peržengė 1 TB slenkstį. 1956 metais revoliucine vadinta IBM atminties talpykla svėrė apie 1 toną ir laikė anuomet įspūdingus 5 megabaitus duomenų – to užtektų maždaug 3 skaitmeninėms nuotraukoms. Per pusę amžiaus situacija kardinaliai pasikeitė: kaip pastebi M. Savickas, šįmet bent keli gamintojai pristatė pirmąsias nago dydžio „microSD“ korteles, talpinančias 1 terabaitą (arba milijoną megabaitų) duomenų – tokių pačių nuotraukų čia jau telpa per 600 tūkstančių, o kainuoja jos nuo 250 dolerių.
  5. Papildytoji realybė – profesionalams. Virtuali ir papildytoji realybė pamažu skinasi kelią pas vartotojus, daugiausia per žaidimus. Užtat „Microsoft“ nusprendė keisti kryptį ir savo naujos kartos papildytosios realybės akinius „Hololens 2“ siūlys išskirtinai verslui. Jų pagrindinė paskirtis – suteikti galimybę naudotis šiuolaikinėmis technologijomis žmonėms, kurie dirba ne prie standartinio darbo stalo su kompiuteriu, pradedant medikais ir baigiant statybininkais.
  6. Autonominis lėktuvas. „Yra žmonių, kurie lėktuvui nusileidus ima instinktyviai ploti. Ateityje tokie žmonės plos nebe pilotui ir jo komandai, bet infraraudonųjų spindulių jutikliui. Būtent jis atlieka svarbiausią darbą autonomiškai nusileisti sugebančiame lėktuve, kuriam, kitaip nei įprastiems laineriams, nėra būtina pagalbinė oro uostų įranga ir pilotų pagalba“, – sako „Telia Global Services Lithuania“ IT tendencijų žvalgas. Tokią sistemą sukonstravo ir vasarą pirmąkart sėkmingai išbandė Miuncheno technologijų universiteto (Vokietija) mokslininkai.
  7. Robotai. Apie robotikos naujoves pastaraisiais metais būtų galima parašyti ištisą knygą, paminint kolibrio judesius atkartojančias skraidykles, žmogaus rašyseną atkuriančius, piktžoles lazeriais naikinančius, gyvūnų išmatas renkančius, prisilietimus jaučiančius, vaikus programavimo mokančius ir kitus daugiau ar mažiau naudingus dalykus atliekančius robotus. Visgi bene įspūdingiausią (ir baugiausią) naujovę pristatė kompanija „Nvidia“: jos tyrėjai sukūrė virtualią aplinką, kurioje robotai gali mokytis ir patys save tobulinti be jokio žmogaus įsikišimo. Kiek toli pažengs ir kokius sugebėjimus įgis robotai priklauso tik nuo jų mokymuisi skirtos skaičiavimo galios.
  8. Širdies ritmą jaučiantis lazeris. Kalbant apie bauginančius dalykus, vieną tokių turi JAV Pentagono mokslininkai. Tai – „Jetston“ pavadintas lazeris, galintis atpažinti žmones per atstumą, skenuodamas vien jų širdies ritmą – mat jis yra toks pat unikalus, kaip ir mūsų veidai ar pirštų atspaudai. Tik, kitaip nei veido ar piršto atspaudų, širdies ritmo neįmanoma paslėpti po kauke ar pirštinėmis. „Jetston“ prototipas žmogų sugeba atpažinti 200 metrų atstumu, net jei jis vilki drabužius.
  9. Pamaina medžiams. Aplinkosauga ir klimato kaita šįmet pasaulyje (ar bent Vakarų šalyse) sulaukė kaip niekada daug dėmesio, o į šį traukinį suskubo įšokti technologijų kompanija „Hypergiant Industries“. „Ši bendrovė pristatė įrenginį, kuris sugeba iš oro pašalinti tiek anglies dvideginio, kiek visas akras (apie 0,4 hektaro) medžių. Šaldytuvo dydžio įrenginyje pagrindinį darbą atlieka dumbliai, kurie CO2 surenka kur kas efektyviau nei dauguma kitų augalų“, – sako M. Savickas.
  10. Žaidimo taisyklės keičiasi. Žaidėjams „Google“ šįmet pristatė bent kelias svarbias naujoves, kurios taikosi pakeisti tai, kaip žmonės renkasi ir žaidžia žaidimus. Pirmoji – tai platforma „Stadia“, leidžianti žaisti įvairiausius aukštos kokybės žaidimus praktiškai bet kokiu įrenginiu, nuo telefono ir kompiuterio iki televizoriaus. Paslauga žaidimus paleidžia panašiai kaip „YouTube“ klipus: jų nereikia nei siųstis, nei diegti, tik išsirinkti ir žaisti.
    Kita „Google“ naujovė – prenumeruojama paslauga „Play Pass“, leidžianti už fiksuotą 5 dolerių mėnesinį mokestį žaisti per 400 mobiliųjų žaidimų jų neperkant ir be reklamų. Beje, panašią paslaugą šįmet pristatė ir „Apple“, tik jos „Arcade“ paslauga suteikia prieigą prie maždaug 100 žaidimų, nors kainuoja tiek pat.

Tokias svarbiausias, ateitį pakeisiančias ir jau keičiančias šių metų technologijų naujoves išrinko „Telia Global Services Lithuania“ IT tendencijų žvalgas, o kurie sprendimai ir prognozės pasitvirtins – parodys ateinantys keleri metai.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama