Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Baiminasi ir mikrobangų krosnelių, ir 5G ryšio: lietuviai nežinomus terminus tapatina su radiacija

Publikuota: 2019-12-03 20:15
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vytautė Merkytė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Paplitus mikrobangų krosnelėms, atsirado ir aibė mitų apie jų naudojamų elektromagnetinių bangų žalą. Vienas keisčiausių tokių mitų: žiūrėjimas į veikiančią mikrobangų krosnelę kenkia jūsų smegenims ir akims. Tad visai nenuostabu, kad atsiradus mobiliesiems telefonams, o dabar 5G ryšiui, visuomenėje yra pilna gąsdinančių mitų.

 Rodyti komentarus (5)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Paplitus mikrobangų krosnelėms, atsirado ir aibė mitų apie jų naudojamų elektromagnetinių bangų žalą. Vienas keisčiausių tokių mitų: žiūrėjimas į veikiančią mikrobangų krosnelę kenkia jūsų smegenims ir akims. Tad visai nenuostabu, kad atsiradus mobiliesiems telefonams, o dabar 5G ryšiui, visuomenėje yra pilna gąsdinančių mitų. Kaip teigia FTMC Mikrobangų laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Paulius Ragulis, žmonės kai kuriuos naudojamus terminus tapatina su radiacija.

Mikrobangų krosnelė. Asociatyvi nuotr.
Mikrobangų krosnelė. Asociatyvi nuotr.

Kiekvienai naujai ir plačiai naudojamai technologijai yra reikalingas rizikos įvertinimas: jau gruodžio mėnesį turėtų pasirodyti konkretus Europos Komisijos dokumentas, kuriame įvardijamos visos su 5G susijusios rizikos.

Kaip ir ankstesnės ryšio technologijos, 5G tinklai pasikliauja radijo bangų skleidžiamais signalais. Mes visą laiką esame apsupti elektromagnetinės spinduliuotės – nuo televizijos ir radijo signalų, taip pat iš daugybės technologijų, įskaitant mobiliuosius telefonus, ir iš natūralių šaltinių, tokių kaip saulės spinduliai. 5G naudoja aukštesnio dažnio bangas nei ankstesni mobilieji tinklai bei suteikia greitesnę spartą.

Tačiau mitų apie 5G ryšį yra itin daug, o socialiniame tinkle „Facebook“ yra net susikūrusi grupė „5G – mirtinas ginklas“. Šios grupės nariai yra įtikėję, kad naujojo ryšio elektromagnetinė spinduliuotė mus tiesiog iškeps.

Tapatina su radiacija

Pasiteiravus Fizinių ir technologijos mokslo centro Mikrobangų laboratorijos vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Pauliaus Ragulio, kodėl žmonės baiminasi mikrobangų krosnelių ar 4G, 5G ryšių, šis atsako, kad tai greičiausiai susiję su tuo, kad kalbant apie mobilų ryšį bei mikrobangų krosneles yra naudojami terminai: radijo dažniai, elektromagnetinė spinduliuotė. „Ir, greičiausiai, kartais žmonės šiuos terminus tapatina su radiacija ar įvairių elementariųjų dalelių spinduliuote.

Tačiau žmonės užmiršta, kad bangos naudojamos mobiliam ryšiui yra tos pačios elektromagnetinės bangos, kaip ir šviesa. Tik skiriasi jų bangos ilgiai. Regimoji šviesa yra 400 nm – 650 nm bangos ilgio, o mobiliam ryšiui naudojamos bangos yra ilgesnės ir siekia apie 30 cm. Naudojant labai intensyvų šviesos šaltinį (lazerį) mes galime pjaustyti įvairius metalus, taip pat ir naudojant labai intensyvią spinduliuotę radijo dažnių ruože mes galime pasišildyti maistą (mikrobangų krosnelė)“, – teigia mokslininkas.

Dr. Paulius Ragulis sutiko trumpai paaiškinti, kaip veikia įvairios technologijos, kurios naudoja elektromagnetines bangas:

Radijas:

„Paprastai tariant radijo ryšiui naudojami du įrenginiai. Vienas yra siųstuvas, o kitas imtuvas. Siųstuvas sukuria elektromagnetinius virpesius, kurie oru yra perduodami į imtuvą“, – paaiškina mokslininkas.

Mikrobangų krosnelė:

„Galima teigti, kad mikrobangų krosnelė yra metalinė „dėžė“ su prijungtu didelės galios magnetronu, kuris generuoja mikrobangas. Kadangi „dėžė“ yra uždara, mikrobangos neturėdamos kur pabėgti, yra sugeriamos maisto, patalpinto į mikrobangų krosnelės vidų. Nors durelės yra padarytos iš stiklo, tačiau jis yra padengtas metaliniu tinkleliu, todėl mikrobangos, negali ištrūkti į aplinką“, – sako FTMC Mikrobangų laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas dr. P. Ragulis.

4G ryšys:

„4G ryšys veikia panašiai, kaip ir radijo ryšys, tačiau naudojami aukštesnio dažno signalai iki ~ 2.5 GHz ir sudėtingesnis signalų kodavimo ir suspaudimo būdas. Dėl to vienu kanalu, galime perduoti žymiai didesnį informacijos kiekį“, – paaiškina mokslininkas.

5G ryšys:

„Veikia panašiai kaip ir 4G ryšys. Tai yra 4G ryšio vystymo tąsa norint praplėsti duomenų perdavimo spartą ir kiekį. Jame naudojami dar aukštesni dažniai nuo 5 GHz iki ~40 GHz“, – paaiškina dr. P. Ragulis.

Langų paketai gali nuslopinti signalą iki 1000 kartų

Kaip jau minėta, net apie mikrobangų krosneles yra aibė mitų: pavyzdžiui, žiūrėjimas į veikiančią krosnelę kenkia akims. Dr. P. Ragulis sako, kad, jei mikrobangų krosnelė yra tvarkinga ir jos konstrukcija nėra pažeista, ja naudotis ir į ją žiūrėti yra visiškai saugu. „Visi prietaisai, parduodami Europos Sąjungoje, yra tikrinami ir sertifikuojami pagal Elektromagnetinio Spinduliavimo standartus. Tikrinama jų į aplinką išspinduliuojama galia ir poveikis kitiems prietaisams.

Iš esmės, pagrindiniai efektai susiję mikrobangų poveikiu gyviems organizmams apsiriboja šiluminiais reiškiniais. Išsamesnių ir įtikinamų tyrimų, parodančių kitokius nei šiluminius efektus, praktiškai nėra“, – sako pašnekovas.

Anot jo, bevielio ryšio visiškai nereikia baimintis – visa įranga pardavinėjama Europos Sąjungoje yra sertifikuojama. „Jai yra atliekami elektromagnetinio suderinamumo testai, kurių metu yra matuojama, koks mikrobangų galingumas yra išspinduliuojamos šios įrangos. Jei įranga nepraeina šių testų, jai nėra išduodamas sertifikatas ir ji negali būti platinama. Dažniausiai maršrutizatorių naudojama galia siekia iki 0,1W. Kas yra gerokai per mažai, norint pasiekti kokį nors šiluminį efektą. Juo labiau, kad maršrutizatoriai statomi kur nors kampuose/sandėliukuose, o visos sienos ir kliūtys šį signalą dar labiau nuslopina.

Prieš porą metų mūsų FTMC Mikrobangų laboratorijoje buvo atliekami tyrimai, kurių metu tyrėme šiuolaikinių stiklo paketų poveikį mikrobangų spinduliuotei bevielio ryšio dažnio ruože. Tyrimų metu nustatėme, kad dėl languose esančios ypač plonos metalo dangos ( kelių nanometrų storio), kuri naudojama norint pagerinti šilumines langų savybes, langų paketai gali nuslopinti signalą iki 1000 kartų. Mano nuomone tikrai nėra reikalo pergyventi dėl bevielio ryšio žalos organizmui“, – teigia mokslininkas.

O koks poveikis sveikatai?

Tačiau vis tiek yra žmonių, kurie tiki, kad mobilusis ryšys kenkia sveikatai. Pasiteiravus, kokių įrodymų yra pusėje, kurie teigia, kad ryšys kenkia ir tarp tų, kurie sako, kad nekenkia, mokslininkas atsako, kad tai – nuolatinių diskusijų klausimas.

„Kol kas – nėra jokių mokslinių įrodymų ir vienareikšmiškų statistinių duomenų, kad mobilusis ryšys kenktų žmonių sveikatai. Paprastai poveikis žmogui ar kitiems gyviems organizmams yra vertinamas naudojant specifinį sugerties koeficientą (SAR), kuris nusako, kiek kūno masės vienetas absorbuoja mikrobangos energijos. Yra nustatytos ribinės SAR koeficiento reikšmės, kurių visi gamintojai ir telekomunikacijų operatoriai privalo laikytis. Lietuvoje šią normą nustato ir prižiūri Dažnių Tarnyba“, – atsako pašnekovas.

Šį klausimą sutiko pakomentuoti ir FTMC Bioelektrinių reiškinių laboratorijos vadovas dr. Arūnas Stirkė. „FTMC Bioelektrinių reiškinių laboratorijoje mes tiriame įvairių vėžinių ląstelių, mikroorganizmų ir dumblių atsakus į impulsinį elektrinį lauką. Tačiau tam, kad gautume registruojamus ląstelinius poveikius, mums reikia pasiekti palyginti didelį elektrinio lauko stiprį, kuris siekia apie 0,25 V/nm (nanometrą). Tuo tarpu, Wi-Fi ryšio sukuriamas apie 1 V/m (metrą) elektrinis laukas – jokios momentinės reikšmės ląstelėms neturėtų turėti, nes elektrinio lauko stipris skiriasi eilėmis. Tačiau kokį gali turėti ilgalaikį poveikį sunku pasakyti, nes mano žiniomis tokių tyrimų trūksta ir juos tinkamai atlikti yra labai sudėtinga“, – teigia dr. Arūnas Stirkė.

O ar 5G gali kenkti sveikatai? Dr. P. Ragulis sako, kad šiam ryšiui naudojami aukštesni dažniai, kurių sugertis ore didesnė. Anot jo, tokie dažniai yra sugeriami plonesniame odos sluoksnyje, dėl to 5G ryšio spinduliuotė dar mažiau įsiskverbs į žmogaus kūną.

Pasiteiravus, kokių patarimų turėtų mokslininkas tiems, kurie baiminasi dėl 4G ar 5G poveikio, dr. P. Ragulis atsako, kad baimės tikrai nėra pagrįstos. „Tačiau žmonėms, kurie baiminasi dėl galimo poveikio, būtų galima rekomenduoti mažiau naudotis telefonu, nelaikyti jo miegant po pagalve, kalbantis telefonu – naudotis laisvų rankų įranga. Namie – vietoj bevielio ryšio naudotis vieliniu ryšiu. Tačiau rimto mokslinio pagrindo jaudintis dėl ryšio poveikio nėra“, – nuramina mokslininkas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama