Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Saulės jėgainė ant stogo – didelė grėsmė kilus gaisrui?

Publikuota: 2019-08-03 15:28
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Dar dabar nerimsta aistros dėl pavasarį vykusio gaisro vienoje Norvegijos įmonių, kurios stogas buvo padengtas saulės moduliais. Sudėtingas gaisro gesinimas sukėlė nesibaigiančias diskusijas, ar saulės moduliai galėjo apsunkinti ugniagesių darbą. Įdomu, ar lietuvių specialistai yra pasiruošę kovai su ugnimi degančioje saulės energijos elektrinėje?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dar dabar nerimsta aistros dėl pavasarį vykusio gaisro vienoje Norvegijos įmonių, kurios stogas buvo padengtas saulės moduliais. Sudėtingas gaisro gesinimas sukėlė nesibaigiančias diskusijas, ar saulės moduliai galėjo apsunkinti ugniagesių darbą.

Įdomu, ar lietuvių specialistai yra pasiruošę kovai su ugnimi degančioje saulės energijos elektrinėje?

Saulės jėgainė ant stogo – didelė grėsmė kilus gaisrui?

Diskusijos kilo po nelaimės

Saulės elektrinės, sumontuotos ne tik ant gamyklų, bet ir daugiabučių bei privačių namų stogų – vis dažnesnis reiškinys Lietuvoje. Skandinavijos žiniasklaidoje ir ugniagesių bendruomenėse jau pusmetį netyla diskusijos, kaip tinkamiausiai reiktų elgtis, užsidegus pastatui, kuriame yra veikianti saulės jėgainė. Šios diskusijos paaštrėjo po šių metų balandį Norvegijos „Asko“ gamykloje vykusio gaisro, kurio gesinimą, anot ugniagesių, apsunkino stogą dengusios saulės baterijos. Pasirodo, net ir atjungus elektrą gaminančius prietaisus nuo elektros įtampos, veikiami saulės ar liepsnos jie vis tiek nesustoja veikę.

Pastato, ant kurio sumontuota saulės elektrinė, gaisro gesinimo problematika Lietuvoje dar nebuvo iškilusi, tačiau, šalyse, kurios turi didesnę patirtį saulės energetikoje, šia tema plačiai diskutuojama. Ypač po šį pavasarį Norvegijoje kilusio gaisro.

Patyrė milijoninius nuostolius

Norvegijos kompanija „Asko“, užsiimanti didmenine prekyba maisto produktais, balandį patyrė milžinišką nuostolį. Vestbyje užsidegus prekių sandėliui su inventoriumi „Asko“ patirta žala – maždaug 100 milionų kronų, be to, sugadinta prekių už dar tokią pačią sumą. Šaldymo saugyklų, kur ugnis padarė didžiausią žalą, rekonstrukcija kainuos maždaug 100 milionų kronų, rašoma „Dagens Næringsliv“.

Gaisras prasidėjo užsidegus sunkvežimiui ir išplito šaldymo sandėlyje. Buvo evakuota maždaug 150 žmonių. Vietos gaisrininkai pranešė, jog kontroliuoja padėtį, tačiau suvaldyti ir užgesinti iki stogo užsiliepsnojusį pastatą jiems pavyko tik po dviejų parų. Situaciją apsunkino rizika dėl amoniako, esančio šaldymo sandėlyje bei stogą dengusių saulės baterijų.

„Asko“ sandėlio stogą dengė 2588 saulės baterijos, išdėstytos 13.000 kv.m. plote, rašoma portale www.tu.no, todėl gaisrininkai pabijojo siųsti žmones ant degančio stogo, kad jų nenutrenktų elektra. Gaisrą pavyko užgesinti tik pasitelkus ugniagesių komandas iš gretimų miestų bei panaudojus miškų gesinimui naudojamus sraigtasparnius.

Didelis gaisras gegužės viduryje kilo Norvegijos ir Lietuvos įmonėje „Norvelita“. Ugnis įsisuko į 10 tūkst. kvadratinių metrų lašišų perdirbimo cecho patalpas, esančias Raseiniuose. Įmonės įkūrėjas ir vienas iš savininkų Jordanas Kenstavičius DELFI yra sakęs, kad gaisro priežastis kol kas nežinoma. Tiesa, viena didžiausių žuvų perdirbimo įmonių Lietuvoje nebuvo įsirengusi saulės jėgainės, tačiau kas būtų, jeigu būtų ir ar mūsų ugniagesiai yra pasiruošę susiremti ne tik su ugnimi, bet ir su nenumatytais sunkumais degant saulės baterijoms, generuojančioms elektrą?

Lietuviai dar neturi praktinės patirties

Pasidomėję, kaip reaguotų mūsų ugniagesiai, jei kiltų gaisras pastate, kurio stogas padengtas saulės elementais, išgirdome, jog lietuviams dar neteko gesinti degančios saulės jėgainės, tačiau žinių, kaip reiktų veikti iškilus tokiai specifinei grėsmei, jie turi. Specialistai yra supažindinti su saulės energijos gamybos būdais, skirtingų sistemų ypatumais bei veikimo principais.

„Žinoma, mes gesintumėme gaisrą bet kuriuo atveju, ar pastatas būtų su saulės jėgaine, ar be jos, – užtikrino Priešgasrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Operatyvaus valdymo valdybos pajėgų valdymo organizavimo skyriaus viršininkas Gediminas Šukšta. – Atvykę į incidento vietą ugniagesiai gelbėtojai žino, kad foto galvaninės sistemos ir visi jos elementai yra nuolat veikiamos elektros srovės, nors ir pasinaudojus atjungimo jungikliais, sistema vis tiek gamina elektros energiją. Norint sumažinti tokią galimybę, reikia kiek įmanoma geriau uždengti saulės surinkimo modulius, kad į juos nepatektų saulės spinduliai. Nakties metu, nors ir veikiami dirbtinų apšvietimo šaltinių, saulės surinkimo moduliai negamina elektros, nes tai nėra pakankamas šviesos šaltinis. Todėl naktį saulės energijos sistemos nėra pavojingos, išskyrus jų naudojamas baterijas, kuriose ir nakties metu gali būti nemaža elektros įtampa“. G. Šukšta pabrėžė, kad saulės surinkimo moduliai ir jų elementai gali apsunkinti gaisro gesinimą, nes užblokuoja esamus patekimus ant stogo. „Be to, jų gaminama įtampa gali būti ypatingai pavojinga ugniagesiams gelbėtojams: poveikis gali pasireikšti nuo mažo dilgčiojimo jausmo iki nevalingo raumenų susitraukimo, nudegimo ar net mirties, – teigė pašnekovas. – Ant stogų sumontuotos foto galvaninės sistemos sukelia papildomą svorį stogo laikančiosioms konstrukcijoms. Kadangi ne visi stogai yra suprojektuoti gaisro metu atlaikyti minėtas sistemas, tikėtina, kad tai gali sukelti greitesnį stogo griuvimą“.

Skaudžių padarinių galima išvengti?

Vilniuje esančios įmonės „Via solis“, gaminančios saulės modulius, vadovas Rimvydas Karoblis, paprašytas pakomentuoti galimą didesnę grėsmę gaisro atveju, jei užsidegtų pastatas su saulės jėgaine, atsakė: „Problematiką kelia du aspektai: pirmasis – nekokybiški, senos kartos saulės moduliai, kurie, įvykus gedimui prietaise, santykinai lengvai užsidega. Jei gaisras kyla saulės elektrinėje, dažniausia to priežastis yra nekokybiška puslaidininkių izoliacija, sąlygota arba nekokybiškų medžiagų, arba netinkamo gamybos proceso, arba neigiamos aplinkos poveikio. Saulės moduliai yra elektros prietaisai, kurie lengvai sukuria 1000 V ir didesnę įtampą, todėl saulės modulio medžiagos turi užtikrinti tinkamas izoliacines savybes, tačiau senesnės kartos modulių galinę dalį dengia polimerinė medžiaga, kuri ne visada apsaugo modulį nuo ultravioletinių spindulių bei drėgmės, tai lemia modulio gedimus, kartais pasibaigiančius prietaiso degimu atvira ugnimi. Jei kiltų gaisras pastate, polimerinė medžiaga taptų papildoma „pakura“ ugniai, – aiškino R.Karoblis. – Kitas specifinis dalykas – pastato, ant kurio yra saulės energijos elektrinė, gesinimas. Pirmas žingsnis, atvykus gaisrininkams į bet kurio gaisro vietą, yra atjungti elektros srovę pastate, tačiau pastate esant saulės energijos elektrinei, net ir atjungus elektros įtampą, saulės elektrinė vis dar gamins elektrą iš šviesos, nesvarbu, ar šviesos šaltinis bus saulė, ar ugnis. 5-6 modulių, sujungtų į grandinę, užtenka, kad elektrinės vidiniame tinkle elektros įtampa siektų 220 V, o didesnių elektrinių atveju, kai naudojami šimtai modulių, įtampa siekia ir 1000 V”. Anot R.Karoblio, gaisro Norvegijos „Asko“ sandėlyje atveju gaisrininkai nesiryžo pilti vandens ant pastato, kurio stogas generavo aukštą įtampą ir pasirinko gaisro konrolės kelią, stengdamiesi stabdyti gaisro plitimą, o ne gesindami degančius saulės modulius.

Kokie yra galimi sprendimai, norint išvengti skaudžių nelaimės padarinių? „Visų pirma reikia pasirinkti aukštos kokybės elektrinės komponentus, juk elektrinė bus eksploatuojama lauko sąlygomis 20-30 metų. Naujos kartos moduliuose, puslaidininko izoliacijai naudojamos ne polimerinės medžiagos, o stiklas, kuris smarkiai pagerina modulio, kaip elektros prietaiso, izoliaciją, be to, tai nepalyginamai pagerina priešgaisrines savybes. Kiekvieno iš mūsų gyvenimiška patirtis paliudys, kad stiklas ir plastikas yra skirtingo degumo klasės medžiagos. Be to, stiklas yra geresnis karščio laidininkas, dėl jo moduliai veikia efektyviau, – tvirtino įmonės „Via solis“ vadovas R.Karoblis. – Antra – saulės energijos industrija jau turi sprendimus, kurie panaikina mirtiną įtampos pavojų gaisrininkams. Elektrinėse įdiegiami inovatyvūs sprendimai: atjungus pastate elektros srovę ar tik elektrinę, kiekvienas modulis yra atjungiamas atskirai, apsaugant tiek gaisrininkus nelaimės atveju, tiek asmenis, atliekančius elektrinės priežiūrą. Be abejo, tokie sprendimai kainuoja papildomai, bet čia kaip su draudimu - vieni draudžiasi, kiti ne“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama