Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Pasitikrinkite, ar saulės elektrinė jūsų kišenei: kiek tai kainuoja

Publikuota: 2018-02-14 14:37
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Brigita Ragickaitė
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Kiek kainuoja saulės elektrinės įrengimas? Kiek laiko tai užtrunka? Kaip išvengti klaidų? Į šiuos klausimus atsako Lietuvos saulės elektrinių rinkos žaidėjai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kiek kainuoja saulės elektrinės įrengimas? Kiek laiko tai užtrunka? Kaip išvengti klaidų? Į šiuos klausimus atsako Lietuvos saulės elektrinių rinkos žaidėjai.

Kiek tai kainuoja?

Saulės elektrinių produktus tiekiančios įmonės MB „Elektra man“ direktorius Karolis Bužinskas aiškina, kad Lietuvoje dažniausiai tenka parduoti pilnus saulės elektrinių komplektus kartu su projektavimu ir montavimu. „Lietuvoje taip pat atsiranda dar viena itin įdomi alternatyva: saulės elektrinė vietoje stogo dangos vadinama integruota saulės elektrine. Ją įsigyti verta statant naują namą, kadangi nereikia leisti papildomų pinigų stogo dangai ar jos montavimui. Dar vienas įdomus sprendimas – spalvoti saulės moduliai, gaminami specialiu užsakymu. Jie yra itin brangūs. Tokius modulius taikome vietose, kuriose savivaldybė reikalauja, kad stogas būtų tam tikros spalvos“, – aiškina direktorius.

Anot jo, labiausiai perkamos yra vidutinio dydžio, 5 kilovatų (kW) galios saulės elektrinės, kurios per metus pagamina apie 5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos, o per mėnesį vidutiniškai susidaro po 415 kWh. Už tokią pilnai veikiančią sistemą žmogui gali tekti sumokėti nuo 5,9 iki 8 tūkst. eurų.

Pasitikrinkite, ar saulės elektrinė jūsų kišenei: kiek tai kainuoja

„Norint įsigyti elektrinę su Vokietijoje pagamintais saulės moduliais, baterijų sistema ir įmantresniu (hibridiniu) srovės keitikliu, jos kaina gali išaugti iki 8 tūkst. eurų. Dažniausiai susiduriame su apie 6–7 tūkst. eurų kainuojančiomis sistemomis. Bet elektrinė nebūtinai turi būti 5 kW galios – ji gali būti iki 10 kW, ir galia gali svyruoti 100 W intervalais. Viskas priklauso nuo to, kiek žmogus suvartoja arba nori suvartoti elektros energijos“, – teigia K. Bužinskas.

Tarkime, 3 kW elektrinė gali kainuoti apie 4,5 tūkst. eurų, o 10 kW – apie 10,5 tūkst. eurų. Jei kalbėtume tik apie įrangą, tai 3 kW įranga kainuotų apie 3,8 tūkst. eurų, o 10 kW – apie 8,5 tūkst. eurų. Kalbant apie naujas integruotas į stogą saulės elektrines (vietoje stogo dangos) 10 kW elektrinės kaina gali siekti 12–13 tūkst. eurų kartu su montavimu ir projektavimu. Tik įranga kainuotų apie 10 tūkst. eurų.

„Šiuo metu sunkiai rasite elektrinių už daugiau nei 15 tūkst. eurų, o jei rasite, tai galimi du variantai: arba jūsų tiekėjas už elektrinę prašo žymiai daugiau, nei ji verta, arba jūsų stogas yra labai sudėtingas ir ant jo bus labai sunku montuoti. Tačiau antrasis variantas beveik nepasitaiko“, – perspėja K. Bužinskas.

Anot pašnekovo, 2017 m. viena populiariausių buvo 3,7 kW elektrinė – ji yra vidutinio dydžio ir padengia itin didelę dalį standartinės šeimos elektros suvartojimo. „Šiais metais manome, kad populiariausia bus 5 kW saulės elektrinė, kadangi po įstatymo pokyčių ją įsirengti tapo daug lengviau ir greičiau: nebereikia derinti leidimų su Valstybine energetikos inspekcija, o tai labai paspartina elektrinės statybas. Anksčiau elektrinė buvo pastatoma per 3–4 mėn., dabar iki 5 kW galime pastatyti greičiau nei per mėnesį“, – pastebi jis.

K. Bužinskas perspėja: perkant įrangą svarbiausia įvertinti srovės keitiklį, nes jis turi didžiausią tikimybę sugesti. Geriausia naudoti Europoje pagamintus keitiklius, kadangi jiems sugedus juos bus nesunku greitai pakeisti.

Yra 3 pasirinkimai

Energetikos įmonės „Saulės grąža“ projektų vadovas Linas Paska išskiria tris pasirinkimus, kuriuos turi saulės elektrinę savo reikmėms norintis įsirengti žmogus: tai jėgainė su akumuliatoriais, jėgainė su dvipuse apskaita (be akumuliatorių) bei jėgainė vandens šildymui.

1 variantas – jėgainė su akumuliatoriais. Dar vadinama autonomine elektrine, kai akumuliatoriuje kaupiama visa namui reikalinga energija iš saulės visus metus. Šis sprendimas yra pats brangiausias (kartais dvigubai brangesnis nei dvipusės apskaitos variantas) ir techniškai daugiausiai reikalaujantis, todėl pasitaiko itin retai. Nauda didžiausia tuo atveju, jeigu elektros tinklo atsivesti iki namo neįmanoma.

2 variantas – jėgainė su dvipuse apskaita (iki 10 kW). Tai sistema, kuri Lietuvoje veikia jau kelerius metus ir vis dar yra tobulinama. Šiuo atveju elektros tinklai naudojami kaip akumuliatorius – dienos metu pagamintas perteklius atiduodamas į tinklus, o energijos kiekis užfiksuojamas dvipusio skaitliuko pagalba. Taip apskaita vykdoma nuo balandžio 1 d. visus metus. Namų ūkis gali visą savo elektros energiją pasidengti iš saulės. Už šios energijos pasaugojimą ESO šiuo metu reikia mokėti 3,9 ct/kWh – šis pasaugojimo mokestis ateityje gali mažėti. Šių sistemų trūkumas – dingus įtampai iš tinklo nustoja veikti elektrinė ir namas vis tiek lieka be elektros energijos.

3 variantas – jėgainė su vandens šildymu. Tai vandens pašildymo sistema karšto vandens boileriams. Mažos sistemos, 1–2 kW galios, kurios techniškai yra paprastos, sumontuojamos ir paleidžiamos per vieną dieną. Jos momentaliai kaitina vandenį namų ūkio reikmėms, efektyviausiai dirba nuo kovo iki spalio mėnesio.

Svarstantiems apie saulės elektrinės įsirengimą, „Saulės grąža“ projektų vadovas L. Paska pataria atsakingai rinktis rangovus. „Saulės elektrinė dažniausiai montuojama ant vienos jautriausių namo dalių – stogo. Įmonė, turinti daug patirties, ne tik atsižvelgs į krentančią atsakomybę darbų kokybei, bet pasiūlys ir kokybišką įrangą, suteiks išsamią konsultaciją. Šios įmonės ruošiasi ir elektrinių priežiūrai, kuri gali trukti 20–40 metų“, – teigia jis. Vis dėlto, jis perspėja, kad nepatikima įranga, kaip ir kitose srityse, papuola ieškant pačių pigiausių įmanomų kainų.

Kas įskaičiuota į kainą?

Atsinaujinančius energijos išteklius naudojančia įranga prekiaujančios įmonės „Švari energija“ atstovas Ignas Rupeika teigia, kad pagrindiniai šiandien parduodami saulės elektrinės komponentai – saulės moduliai, inverteriai (įtampos keitikliai) bei akumuliatoriai. I. Rupeika pastebi, kad Lietuvoje vis dažniau naudojami saulės moduliai kaip statybinė, fasadų apdailos medžiaga (sienoms, stogams).

„Šiai dienai technologija tiek išvystyta, kad juos galime naudoti kaip statybinę tvirtą medžiagą. Galima juos integruoti į stogą, į sieną ar kitą pastato paviršių. Viskas priklauso nuo to, ko žmogus nori iš saulės elektrinės: ar tik apčiuopiamos ekonominės naudos ir greito atsipirkimo, ar pakeisti, modernizuoti savo pastato dizainą. Saulės modulių garantija siekia net iki 30 metų“, – pabrėžia jis.

I. Rupeika primena, kad šiandien Lietuvoje savo reikmėms namų ūkiai maksimaliai gali įsirengti 10 kW saulės elektrinę ir ją apjungti su ESO siūlomu dvipusės apskaitos planu. Tokia elektrinė per metus pagamins apie 10 tūkst. kWh, o būtent tokios yra vidutinės 4 asmenų šeimos, šildančios namus su šilumos siurbliu, elektros energijos metinės sąnaudos. Kaina priklauso nuo to, kokią sistemą žmogus diegsis ir kokius saulės modulius naudos.

Kas įskaičiuota į kainą? (Apie 10 tūkst. Eur)

  • Inverteris
  • Saulės moduliai
  • Modulių tvirtinimai stogui ar kitam paviršiui
  • Specialus UV spinduliams atsparus kabelis, jungtys saulės moduliams
  • Akumuliatoriai
  • Projektavimo darbai
  • Elektrinės pridavimas tinklams
  • Montavimo darbai, sistemos paleidimas

I. Rupeikos teigimu, jei nėra problemų su elektros energijos tiekimu, neverta investuoti daugiau ir įsirengti sistemos su akumuliatoriais. Tokiu atveju puikiai veikia sistemos su ESO dvipusės apskaitos planu.

Dalykai, kuriuos reikėtų įvertinti

Šilumos gamybos ir tiekimo įmonės „Terma“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Rokas Valančius teigia, kad šiuo metu su populiariausiais ir pasižyminčiais geriausiu kainos, efektyvumo ir kokybės santykiu polikristaliniais moduliais 1 kW saulės elektrinės buitiniam vartotojui kainuoja 1,4–1,7 tūkst. eurų. Kaina priklauso nuo parinktos įrangos, projektavimo darbų apimties ir montavimo darbų sudėtingumo.

„Šiuo metu galvojant apie dvipusę energijos apskaitą su elektros tiekėju (ESO) reikėtų pirmiausiai įvertinti, kiek energijos per metus yra suvartojama. Daugiau negu suvartojama pagaminti neapsimoka, nes už perteklinę patiektą energiją į tinklą nebus kompensuojama. Antras dalykas, kurį reikėtų įvertinti – vieta saulės elektrinės montavimui. 1 kW sumontuoti reikia apie 6 kvadratinių metrų stogo ploto, priklausomai nuo modulių efektyvumo. Kuo didesnio efektyvumo modulius pasirinksite, tuo mažesnio stogo ploto reikės saulės elektrinės įrengimui“, – aiškina R. Valančius.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama