Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 14:25
„Sony“ pristato labai lauktus programinės įrangos atnaujinimus, įskaitant C2PA atitikimą ir vaizdų autentiškumo užtikrinimą
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos (1)
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos rinkoje – saulėtos žinios

Publikuota: 2017-07-12 22:14
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos industrijoje – gera žinia saulės energijos vartotojams. Mokslininkų teigimu, saulės energija sparčiai tampa pigesnė už visas kitas energijos rūšis ir netrukus taps pagrindiniu pasaulio energijos šaltiniu. Prognozuojama, kad 2017 metais saulės energijos kaina gali nukristi iki dviejų JAV centų už kilovatvalandę.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos industrijoje – gera žinia saulės energijos vartotojams. Mokslininkų teigimu, saulės energija sparčiai tampa pigesnė už visas kitas energijos rūšis ir netrukus taps pagrindiniu pasaulio energijos šaltiniu. Prognozuojama, kad 2017 metais saulės energijos kaina gali nukristi iki dviejų JAV centų už kilovatvalandę.

„Business Insider“ duomenimis, vien JAV praėjusiais metais per milijoną privačių būstų savininkų pasirinko įsidiegti saulės elektrines. Palyginimui, 2006 m. Amerikoje saulės energija naudojosi tik 30 tūkst. privačių būstų. Ekspertų manymu, vis daugiau vartotojų atsigręžią į saulės energiją, tačiau prognozuojama, kad 2017-ieji saulės pramonei bus rekordiškai sėkmingi metai.

Efektyvesni saulės kolektoriai

Kaip ir daugelis naujų technologijų, saulės elementų dizainas bei funkcionalumas – nuolatos tobulinami. Naujausios kartos saulės surinkimo plokštės nebeprimena pirmųjų grubių kristalinio silikono saulės elementų.

Neseniai saulės energijos inovacijų kompanija „Sunflare“ pristatė lipnius ir lanksčius, kaip teigia patys, bet kur pritaikomus saulės kolektorius, kurie gali būti naudojami ant sienų, stogų, netgi riedlenčių, o jų pritvirtinimui nebenaudojamas stiklas, kaip iki šiol. Saulės elementai taip pat tapo dar draugiškesni gamtai, nes jų gamybai sunaudojama mažiausiai energijos per visą saulės energijos išgavimo istoriją.

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos rinkoje – saulėtos žinios

Gera žinia ir tai, kad naujos kartos saulės elementai tampa vis labiau estetiškai patrauklūs vartotojui.

Inovacijų kompanijos „Tesla“ pristatytus saulės elementus, angliškai pavadintus „Solar Roof“ iš tolo vargiai atskirtumėte nuo įprastos namo stogo dangos, tačiau naujasis produktas yra daug efektyvesnis ir multifunkcinis.

„Tai, kas šiuo metu vyksta su saulės kolektoriais, visai neseniai vyko elektrinių automobilių srityje. Žmonės vengė juos pirkti dėl to, kad jie buvo nepakankamai efektyvūs, o jų dizainas priminė golfo automobilius. Mes tai pakeitėme su „Tesla“ elektroniniu automobiliu, o dabar tą patį darome ir saulės energetikos srityje“, – pristatydamas „Tesla“ saulės kolektorius aiškino Elonas Muskas.

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos rinkoje – saulėtos žinios

Saulės elementų tobulinime naudojami ir Lietuvoje sukurti lazeriai. Šiuo metu šalyje tobulinama technologija, kuria lazeris taip išgraviruoja saulės elementą, kad jis įgauna norimą, t. y. juodą spalvą, o tai padidina elemento efektyvumą. Įdomu ir tai, kad Lietuvos gamintojų lazeriai, kurie yra žinomi kaip parametrinių šviesos generatorių gamybos lyderiai, užima daugiau nei pusę šios srities rinkos visame pasaulyje.

Inovacijos kuriamos ir Lietuvoje

Lietuvių saulės energijos kompanija „Saulės Grąža“ šiuo metu baigia kurti kasdieninį saulės energijos naudojimą namuose itin palengvinsiantį produktą „Nectar Sun“ – naujos kartos įtampos valdiklį, kuris skirtas vandens šildymui naudojant energiją iš saulės elementų.

Pasak kompanijos vadovo ir inovacijos idėjos autoriaus Tomo Šimanausko, tai išskirtinis, patrauklaus dizaino ir itin draugiškas vartotojams produktas, kuriame įdiegta ne tik neįtikėtinai paprasta valdymo sistema, tačiau ir taupymo algoritmai.

„Ši sistema sujungia fotovoltines saulės baterijas ir „Nectar Sun“ kontrolerį, kurio dėka karšto vandens šildymas tampa kaip niekad efektyvus. Produkte integruoti papildomi taupymo algoritmai, leis sutaupyti dar daugiau. Integruotos produkto valdymo programos pagalba, karšto vandens temperatūra gali būti nustatoma nuotoliniu būdu. Mūsų skaičiavimais, naudodami šią sistemą namų ūkiai gali sutaupyti iki 70 proc. karšto vandens šildymo kaštų per metus. Patogu ir tai, kad sistemą galima prijungti prie bet kokio elektrinio boilerio, ji paprastai ir lengvai įdiegiama per kelias valandas“, – apie naują produktą pasakojo T. Šimanauskas.

Pasaulinėje atsinaujinančios energijos rinkoje – saulėtos žinios

Tuo tarpu lietuvių kapitalo saulės energijos įmonė „SoliTek“ visai neseniai pristatė unikalią saulės modulių technologiją „Stiklas-Stiklas“ – į pastatus integruotas saulės sistemas, pritaikomos tiek privačiame, tiek verslo, tiek ir viešame sektoriuose.

„Stikliniai moduliai pasižymi dviem stiklo lakštais, saugančiais celes iš abiejų pusių. Stikliniai moduliai, nors ir brangesni už standartinius, yra kur kas stipresni, ilgaamžiškesni ir, dažniausiai atrodo estetiškiau. Moduliai yra mažiau degūs ir gali atlaikyti didesnes mechanines apkrovas. Šios savybės ne tik padeda užtikrinti ilgametę modulių naudą, bet ir leidžia padidinti saugų modulių pritaikomumą – Stikliniai moduliai tinkami naudoti ne tik ant pastatų stogų ir ant žemės, bet ir kaip patikima statybinė medžiaga – integracijai į stogus ar fasadus“, – pasakojo „SoliTek“ marketingo vadovas Laurynas Marcinkus, kuris taip pat pabrėžė, kad jų „SoliTek“ gaminami stikliniai moduliai rinkoje išsiskiria kokybe.

Kaip prognozuoja patys „SoliTek“, į pastatus integruotos saulės sistemos artimoje ateityje bus kasdienis pasirinkimas statybų pramonėje. Tai ne tik modernus architektūrinis sprendimas - integruojami moduliai gali būti naudojami vietoj kitų statybinių medžiagų, tokių kaip čerpės, stogo danga, fasado stiklas, stogeliai ir panašiai.

„Mūsų modelis „SOLID Solrif“ iš esmės yra tokia pat prekė, kaip ir „Tesla“ pristatyta stogų inovacija „Solar Roof“. Esminis skirtumas – vizualiai tai atrodo šiek tiek kitaip, pati sistema kainuoja mažiau, nes nereikia kiekvienos celės įrenginėti kaip atskiros čerpės (viena „SOLID Solrif“ čerpė 60 celių), ir neturi vardo „Tesla“, – aiškino L. Marcinkus.

Saulės elementų kaina ir toliau kris

Nuolatos tobulėjanti saulės energijos gaminimo technologija iki šiol niekada nebuvo tokia prieinama, kaip praėjusiais metais. Nesudėtinga prognozuoti, kad tobulėjant technologijai saulės elementai ir toliau pigs.

„New York Times“ duomenimis, saulės elementų gaminimo kaštai 2016 m. nukrito maždaug 30 proc. Prognozuojama, kad 2017-iais saulės kolektoriai taps pigūs, kaip niekada iki šiol.

Pasak saulės energijos kompanijos „Saulės Grąža“ vadovo T. Šimanausko, „Natūralu, kad saulės energijos rinkoje didėjant konkurencijai, klientai gali pasirinkti geriausius instaliavimo ar kolektorių kainų pasiūlymus, kurie atsiranda specialių akcijų, išpardavimų ar ne sezono metu.“

Pigesnis energijos saugojimas

Saulės modulių sistemoje pagaminta elektra gali būti tiekiama tiesiai į viešąjį elektros tinklą arba kaupiama akumuliatorinėse baterijose. Krentant elektros supirkimo tarifui, prieinamesnis energijos kaupimas akumuliatoriuose gali tapti kritiniu lūžio tašku saulės energijos rinkoje.

Ekspertai prognozuoja, kad 2017-iais saulės energijos kaupimas taps daug prieinamesnis, t.y. saulės energijos akumuliatoriai ženkliai pigs. Iki šiol saulės energijos akumuliatoriuose naudojamos ličio-jonų baterijos. 2016 m. šių baterijų rinkoje pastebėtas kainų kritimas, kuris, be abejonės, turės įtakos greitesniam ir platesniam saulės energijos vartojimo plitimui visame pasaulyje.

„Deutsche Bank“ pateikta ataskaita atskleidė, kad per metus ličio-jonų baterijų kaina galėtų sumažėti 20–30 proc. Tai reiškia, kad iki 2020-ųjų komercinės akumuliatorinės baterijos gali tapti naudojamos plačiai. Taip pat prognozuojama, kad energijos kaupimo rinka iki 2021-ųjų viršys 2-gigavatų ribą.

Laidoje „Mokslo sriuba“ Lietuvos atsinaujinančių išteklių konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius teigė, kad „jei pusę Lietuvos stogų padengtume saulės elementais, tai pagamintų daugiau elektros energijos, nei suvartoja visa Lietuva.“ Įspūdinga prognozė, kuri jau labai greitai gali tapti realybe.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama