Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Naudingos technologijos, į kurias derėtų atkreipti dėmesį renkantis buitinę techniką

Publikuota: 2017-04-02 10:32
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

Jei manote, kad elektronikos parduotuvėse visada stengiasi apgauti ir priešiškai priimate absoliučiai visą informaciją, sklindančią iš pardavėjo, tai Jūs rizikuojate išsirinkti ne patį tinkamiausią prietaisą. Galų gale, jums gali pasakoti apie tikrai naudingų technologijas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jei manote, kad elektronikos parduotuvėse visada stengiasi apgauti ir priešiškai priimate absoliučiai visą informaciją, sklindančią iš pardavėjo, tai Jūs rizikuojate išsirinkti ne patį tinkamiausią prietaisą. Galų gale, jums gali pasakoti apie tikrai naudingų technologijas.

Inverteris

Inverterinis variklis, inverterinis kompresorius, inverterinis galios valdymas… Technologija nėra nauja, naudojama skalbimo mašinose, oro kondicionieriuose, šaldytuvuose, mikrobangų krosnelėse, o neseniai ir dulkių siurbliuose.

Kas yra inverteris, ir ką jis suteikia?

Lotyniškas žodis inverto reiškia atversti, pakeisti. Inverterinė elektrinė grandinė, nuolatinę srovę pakeičianti vėl į kintamąją, leidžia sklandžiai keisti variklio ar kompresoriaus apsisukimo dažnį. Variklio sukimosi greičio ir prietaiso galios inverterinis keitimas yra neginčijamas privalumas. Tokio tipo kompresorius šaldytuve ir oro kondicionieriuje niekada visiškai neišjungiamas: kai bus pasiekta norima temperatūra patalpoje ar šaldytuve, jis sumažina sukimosi dažnį ir stengiasi palaikyti reikalingą režimą. Tai padidina prietaisų efektyvumą ir prailgina paties kompresoriaus gyvenimą: įjungti ir išsijungti jam mažiau naudinga, nei sklandžiai pereiti nuo mažo greičio į didelį ir atvirkščiai.

Inverteriniai varikliai ir kompresoriai dirba tyliau nei jų įprasti „kolegos“ (inverterinio šaldytuvo darbo beveik nesigirdi, inverterinė skalbimo mašina veikia daug tyliau, inverterinis kondicionierius niekada staigiai neįjungia patalpų ventiliatoriaus) bei sunaudoja mažiau energijos (apie trečdalį). Be to, jie tiksliai išlaiko iš anksto nustatytą temperatūrą.

Oro kondicionieriai ir „split“ sistemos su inverteriniais kompresoriais turi dar vieną pranašumą – dėl savo nuolatinio veikimo jie neužšąla žiemą.

Ar yra kokių nors trūkumų?

Ne, ir tai yra retas atvejis. Tačiau pardavėjai ir gamintojai žodžius „inverterinė technologija“ ir toliau palydi epitetu „unikali“, nors per pastaruosius 7–8 metus daugelio gamintojų ši technologija buvo taikoma įvairių tipų įrengimuose, ne tik „Premium“ segmento, bet ir labiau prieinamuose.

Indukcija

Indukcija naudojama buitiniuose prietaisuose (kaitlentėse, virduliuose, daugiafunkciniuose puoduose ir t. t.) jau daugiau nei trisdešimt metų, taupo energiją ir pagreitina maisto ruošimo procesą. Tačiau šios technologijos oponentai turi vieną argumentą: „tai dabar reikia pakeisti visus indus?“.

Kas yra indukcija?

Vietoj klasikinio kaitinimo elemento – elektromagnetinį lauką generuojanti ritė. Vietoj kaitlentės paviršiaus šildymo – indo dugno kaitinimas. Be elektros energijos taupymo (indai iš karto įkaista), saugumo (į viryklės paviršių neįmanoma nusideginti) ir didelio greičio, galima pažymėti dar keletą privalumų: pavyzdžiui, didesnį efektyvumą ir tiksliai palaikomą virimo temperatūrą (vieno laipsnio tikslumu!).

Naudingos technologijos, į kurias derėtų atkreipti dėmesį renkantis buitinę techniką

Be to, tik indukcinėse viryklėse įmanoma atsisakyti tam tikrų paviršiaus šildymo zonų (degiklių) ir realizuoti vadinamąją „indų stebėjimo“ funkciją. Pažangiuose modeliuose po kaitlente patalpinama daugybė tarpusavyje sujungtų indukcinių ričių (iki 48), kurios, kai ši funkcija yra įjungta, automatiškai įsijungia ir išsijungia po indais, todėl puodą ar keptuvę galima saugiai perkelti iš vienos vietos į kitą ir nesirūpinti degiklių būkle. Be to, ši technologija leidžia maisto gaminimui naudoti bet kokios formos indus.

Indukcinės orkaitės ir kaitlentės turi ir kitų naudingų funkcijų, naudingiausių iš kurių yra automatinis išjungimas užvirus vandeniui. Apskritai, problema „jūsų pienas išbėgo“ taip pat neaktuali indukcinių modelių savininkams, nes juos labai lengva nuvalyti, kadangi paviršius aplink indus nekaista, ant jo patekę riebalai ir kitos medžiagos nedega bei neprikepa.

Ar yra kokių nors trūkumų?

Dabar indukcija nėra tokia brangi, kaip, tarkim, prieš dešimt metų, o ir indai su indukcine apačia yra lengviau prieinami, ir juos galima lengvai identifikuoti pagal apačioje esančią ritės piktogramą. Tačiau indukcinę kaitlentę nerekomenduojama montuoti tiesiai virš metalinių daiktų. Todėl visų indukcinių viryklių instrukcijose parašyta, kad ją montuojant virš orkaitės, būtina išlaikyti oro tarpą (pavyzdžiui, ne mažiau kaip 1 cm) ir naudoti storą stalviršį (storis taip pat gali būti nurodyta instrukcijoje).

Multiciklonas

Dulkių siurbliai su maišeliu yra labiau higieniški ir tylesni, tačiau valymo proceso metu jie praranda siurbimo galią. Rinka aktyviai pereina prie cikloninių dulkių siurblių su plastikiniais dulkių surinkimo konteineriais, o jų būna ne tik cikloninių, bet ir multicikloninių, ir pastarieji tariamai yra geresni. Kuo gi?

Kas yra multiciklonas ir ką jis suteikia?

Cikloninėje kameroje oras spirale juda dideliu greičiu, įsisuka, o dulkės ir purvas, paklusdami išcentrinei jėgai, yra filtruojami ir lieka dulkių talpykloje, tuo tarpu išgrynintas oras patenka į išorę. Jei ciklonai yra keli ir jie veikia sinchroniškai, tai filtravimo procesas tampa dar efektyvesnė, tai yra, kuo daugiau ciklonų – tuo geriau. Šiuo metu pažangiausia dulkių siurblio cikloninė sistema gali pasigirti iš 58 ciklonais.

Cikloninė technologija turi daug privalumų: nereikia pirkti maišelių, nesumažėja siurbimo galia užsipildžius dulkių kamerai, matyti jei įtraukėte kažką svarbaus, pavyzdžiui, žiedą ar auskarą, ir galite lengvai juos pasiekti. Be to, plastikiniai konteineriai neskleidžia specifinio siurblio kvapo, o valyti juos lengva: iškratėte šiukšles – ir viskas. Žinoma, retkarčiais konteinerį ir filtrus derėtų išplauti (jei jie tam pritaikyti) bei gerai išdžiovinti. Na, o jei tai yra ne tik ciklonas, o multiciklonas, tada kai kurie iš šių privalumų dar ryškiau pasireiškia.

Ar yra kokių nors trūkumų?

Multicikloninę sistemą reikėtų saugoti nuo vandens, skysto arba drėgno purvo. Tai gali užkimšti orui skirtas skyles, tačiau tai ištaisoma taip pat vandeniu. Šiuo atveju tinka posakis „nuo ko susirgai, tuo ir gydykis“.

HEPA filtrai

Buitinėje elektronikoje HEPA filtrai dažniausiai naudojami oro kondicionieriuose, SPLIT sistemose ir dulkių siurbliuose. Apskritai, labai veiksminga dalelių filtravimo technologija naudojama daugiausia medicinos tikslams, pavyzdžiui, operacinėse.

Kas yra HEPA filtras?

HEPA – santrumpa , kuris reiškia didelį dalelių sulaikymo efektyvumą (High Efficiency Particulate Arrestance). Dulkių siurbliuose valymo efektyvumas gali būti vieno iš dviejų lygių: 13 (daugiau nei 99,95 %) arba 14 (daugiau nei 99,995 %). 10, 11 ir 12 klasės dabar nebevadinamos „labai veiksmingomis“, ir žymimos EPS.

Tiems, kurie rūpinasi iš filtro sklindančio oro grynumu – alergija sergantiems žmonėms, mažų vaikų turintiems tėvams ir pan., svarbu ne tik įsigyti prietaisą su HEPA filtru arba jo analogu (kai kurie gamintojai tokius filtrus vadina kitaip), bet ir suprasti, kokio lygio mikroskopinių dalelių filtravimą jis užtikrina.

Ar yra kokių nors trūkumų?

HEPA filtrus reikia periodiškai pakeisti arba plauti laikantis instrukcijų, nes priešingu atveju jie užsikimš ir taps nenaudingais.

Konvekcija

Konvekcija – tai oro judėjimas buitinių prietaisų viduje (orkaitėse, mikrobangų krosnelėse ir aerogriliuose). Dažniausiai naudojama priverstinė konvekcija, sukurta naudojant įmontuotą ventiliatorių, rečiau natūrali, kuri pagrįsta savaiminiu šilto oro kilimu į viršų. Konvektoriai šildomo oro išėjimui korpuse turi kampu išpjautas angas, nors kai kuriuose prietaisuose ventiliatoriai tam taip pat padeda.

Kas yra konvekcija?

Orkaitėse, mikrobangų krosnelėse ir aerogriliuose konvekcija, kartu su viršutiniu ir žemutiniu šildymo elementais, suteikia vienodą šilumos pasiskirstymą, bei galimybę ruošti maistą bet kuriame lygyje be baimės, kad produktas perkeps arba neiškeps. Plius labai patraukli plutelė! Be to, konvekcija neleidžia susimaišyti kvapams, todėl jūs galite vienu metu gaminti kelis patiekalus skirtinguose lygmenyse.

Ar yra kokių nors trūkumų?

Ventiliatorius šiek tiek triukšmauja ir, kaip ir bet kuri kita papildoma detalė, gali sugesti.

Dar viena funkcija, naudojanti ventiliatorių. „No Frost“ yra automatinio atitirpinimo sistema, žinoma jau dvidešimt metų, ir per tą laiką spėjo apaugti daugybe mitų, kuriuos vienija bendra tema: kodėl „No Frost“ yra blogai. Bet pirmiausia apie tai, kuo ji yra gera.

Kas yra sistema „No Frost“?

„Nėra šerkšno“ – štai ką tai reiškia. „No Frost“ šaldytuvai aprūpinti ventiliatoriumi (vienu arba daugiau), kuris pučia į garintuvą, esantį už galinės sienelės arba tarp kamerų. Pro garintuvą praeidamas oras atšaldomas, ir tada, per specialius kanalus patenka į kamerą ir šaldymo skyrių (jei tai yra „Full No Frost“) arba tik į šaldiklį (jei tai yra „Frost Free“ – vien šaldiklio automatinis atšildymas). Šerkšnas neprišąla ant kamerų sienelių, o susiformuoja ant garintuvo, nes tai yra šalčiausia prietaiso vieta.

Kaip jis iš ten pašalinamas? Labai paprastai: kai kompresorius darbe yra pauzė ir šaldytuvas ne šaldo, šerkšnas ištirpinamas kaitinimo elemento pagalba, o drėgmė išgaruoja. Privalumas vienas, bet didelis – nereikia atitirpinti šaldytuvo.

Ar yra trūkumų?

Manoma, kad šaldytuvų modeliuose su „No Frost“ produktai greitai sausėja, ir tai bus tiesa, jei viską saugosite atvirai. Bet juk tai dar ir ne higieniška. Jei panaudosite plėvelę, dangtelius arba konteinerius, niekas neturėtų išdžiūti.

Be to, kai kurie skundžiasi, kad „No Frost“ sistema šaldytuvuose užima daug erdvės, kuri praverstų kameroms. Tai iš dalies tiesa, bet daugelis gamintojų sėkmingai optimizuoja vidinę erdvę ir gamina patogius bei talpius modelius.

Pasitaiko manančių, kad „No Frost“ šaldytuvai yra triukšmingi, nes juose veikia ne tik kompresoriaus, bet ir ventiliatorius. Taip, pasitaiko, bet skirtumas nėra toks didelis, kad vertėtų atsisakyti technologijos, geriau specifikacijose atkreipti dėmesį į triukšmo lygį. Dauguma modelių turi 39–41 dB rodiklį, kuris yra priimtinas.

Ir, galiausiai, meistrų pasakėčios apie gendančius kaitinimo elementus ir ventiliatorius. Šie gedimai neturėtų įvykti dažniau nei bet kuris kitas. Viskas priklauso nuo modelio: yra tokių, kur ši sistema bus silpnoji vieta, tačiau tai galima išsiaiškinti paskaičius pirkėjų atsiliepimus apie modelį.


TopCom.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama