Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
Balandžio 24 d. 11:26
Švietimo ekspertai sutaria: universitetų aljansai – galimybė turėti geresnę švietimo sistemą
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Šiuolaikinių fotoaparatų palydovai – stabilizatoriai

Publikuota: 2017-02-24 14:50
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Šiuolaikiniai fotoaparatai turi nemažai pagalbininkų, kurie padeda fotografuoti arba filmuoti tam tikras scenas ir kadrus. Vieni įdomesnių pagalbininkų – vaizdo stabilizatoriai. Kino operatoriams tai kasdieniniai įrankiai, tačiau palaipsniui jie persikelia ir į fotografijos pasaulį. Dabar paprastos kameros turi puikiausias galimybes filmuoti vaizdą, nedideli mikrofonai fiksuoja aplinkos garsus gana neblogai, o tai atveria kuo puikiausias galimybes kino kūrėjams.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Šiuolaikiniai fotoaparatai turi nemažai pagalbininkų, kurie padeda fotografuoti arba filmuoti tam tikras scenas ir kadrus. Vieni įdomesnių pagalbininkų – vaizdo stabilizatoriai. Kino operatoriams tai kasdieniniai įrankiai, tačiau palaipsniui jie persikelia ir į fotografijos pasaulį. Dabar paprastos kameros turi puikiausias galimybes filmuoti vaizdą, nedideli mikrofonai fiksuoja aplinkos garsus gana neblogai, o tai atveria kuo puikiausias galimybes kino kūrėjams. Tiek meniniam, tiek komerciniam kinui šis išradimas yra labai naudingas, nes nebereikia sudėtingų mechanizmų ir išskirtinio pasiruošimo. Bet apie viską iš pradžių.

Šiuolaikinių fotoaparatų palydovai – stabilizatoriai

Istorija: „steadicam“

Tikriausiai esate matę garsųjį klasikinį siaubo filmą „Švytėjimas“ su Jacku Nickolsonu. Viena iš įsimintiniausių scenų yra, kai mažas berniukas važinėja triratuku koridoriuje ir pamato vaiduokles mergaites. Kamera seka berniukui iš paskos. Tai vienas iš pirmųjų bandymų „steadicam“ panaudoti kine. Režisierius Stenlis Kubrikas jau 1980 metais panaudojo 1975 metais išrastą kameros stabilizatorių, kurį nešiojo operatorius, o rezultatas tikrai pribloškiantis. Kino industrijoje šis stabilizatorius naudojamas iki šiol jau 40 metų. Kitas garsus filmas, kuriame panaudotas minėtas vaizdo stabilizatorius, buvo „Rokis“ su Sylvesteriu Stallone. Operatoriui teko lakstyti paskui aktorius bokso ringe.

Iki tol operatorius turėjo tik tris būdus filmuoti judančius objektus. Vienas būdas – nešti sunkią kino kamerą, tačiau nejudinant objektyvo tai padaryti beveik neįmanoma. Kitas būdas – vežti kamerą ant specialios platformos bėgeliais. Tačiau ne visur galima tuos bėgelius sumontuoti, kad paskui jie nesimatytų kadre. Trečias būdas – naudoti televizinę gervę, tačiau ji tinkama, jei objektas eina ratu ir nedidelį atstumą. Ji taip pat reikalauja daug vietos, kurios tokiose erdvėse kaip koridoriai nėra. 1975 metais kinematografas ir išradėjas Garettas Brownas sugalvojo būdą, kaip stabilizuoti kameros filmuojamą vaizdą naudojant kardaninę pakabą. Vėliau savo išradimais jis pamalonino ir sporto televizijas sukūręs ant lyno traukiamas kameras futbolo varžyboms filmuoti, taip pat povandenines kameras, kurios filmuoja olimpinius plaukikus po vandeniu ir sinchroninį plaukimą.

Pirmieji „steadicam“ buvo griozdiški. Operatoriai atrodė lyg filmų apie robotus personažai. Bet kameroms mažėjant, šiais vaizdo stabilizatoriais naudotis galima paprasčiau ir lengviau.

Technologija: kardaninė pakaba – giroskopas

Vaizdo stabilizatorius paremtas kardaninės pakabos technologijos principais. Reikia sukurti tokį mechanizmą, kuris stovėtų vienoje vietoje judinant jo laikiklį į šonus, į viršų ir žemyn, staigiai paverčiant tam tikru kampu. Tam reikalingas 3 ašių stabilizavimas. Šį fizikinį procesą ištyrinėjo ir XVI amžiuje aprašė italų mokslininkas Gerolamas Kardano, nors jis ir nėra atradėjas.

Giroskopą išrado graikų mokslininkas Filo iš Bizantijos apie 200 mūsų eros metais. Taigi, technologija yra labai sena. Ji plačiai naudojama aviacijoje ir raketų pramonėje, o taip pat ir civilinėms reikmėms. Šiuolaikinėje fotografijoje giroskopas naudojamas daug kur, taip pat ir fotoaparatuose bei kamerose. Taip bandoma stabilizuoti lęšius kai kamera yra judinama.

Išorinis vaizdo stabilizatorius yra tik kaip priedas prie fotoaparato, kuriame gali būti vidinis vaizdo stabilizatorius.

Ačiū dronams ir „GoPro“

Kodėl apie šiuos vaizdo stabilizatorius nežinojome anksčiau? Kodėl tik dabar juos už kelis šimtus eurų gali įsigyti bet kuris fotografas ar operatorius? Priežastis labai paprasta. Dar prieš keletą metų ši technologija buvo skirta tik kino profesionalams. Bet atsirado dronai ir situacija pasikeitė iš esmės. Pats dronas nėra naujas žaislas, tačiau tik prieš keletą metų kažkam kilo mintis prie sraigtasparnio modeliuko prikabinti kamerą. Iš karto operatorius pamatė dvi didžiules problemas. Viena jų – vaizdas visiškai nestabilus, nes vėjas mėto ir vėto nedidelį droną kaip tik nori. Be to, visas korpusas vibruoja nuo keturių ar daugiau varikliukų. Kita problema – judėjimo kryptis. Kai dronas varomas į priekį, jis pasvyra žemyn. Kartu pasvyra ir kamera ir filmuoja ne tai, ką turi filmuoti. Čia buvo prisimintas „steadicam“ ir pabandyta sukurti nedidelį giroskopą.

O kuo čia dėtas „GoPro“? Būtent veiksmo kameroms šis nedidelis giroskopas ant dronų ir buvo pritaikytas pirmiausiai. Vėliau buvo pradėta galvoti apie paprastus rankoje nešamus giroskopus, skirtus išmaniesiems telefonams. Paprasti veidrodiniai fotoaparatai taip pat sulaukė savo stabilizatorių, nes jie sunkesni ir veiksmo kamerų stabilizatoriai negali jų išlaikyti.

Šiuolaikinis stabilizatorius

Jis, kaip ir jo pirmtakai, turi 3 ašių stabilizavimo funkciją. Tai reiškia, kad kamerą judinant į visas puses ji išlieka stabili, o stabilizatorių paverčiant kampu, kamera išlieka stabili lyg padėta ant plokštumos. Deja, tai nėra labai paprasta padaryti naudojant vien tik mechaninį stabilizatorių, todėl į jo rėmą buvo įdėti ir nedideli motoriukai, kurie reaguoja į giroskopo sensorius ir atitinkamai kontroliuoja laikančiąją plokštumą. Tai aktualu didesniems fotoaparatams, kurių svoris gali greitai išbalansuoti stabilizatorių.

Stabilizatoriai turi keletą režimų. Sekimo (Follow) režimas leidžia eiti iš paskos ir sekti objektą viename lygmenyje. Atvirkštinis režimas paprastai stabilizuoja perverstą plokštumą – idealu fotografuoti ir filmuoti kamerą apvertus. FPV (First Person View) režimas veikia panašiai kaip sekimo režimas, tik jis imituoja realius galvos ir akių judesius. Ant stabilizatorių būna sumontuoti mygtukai, kuriais galima stabilizuoti tam tikras plokštumas, ne visas tris, todėl kamera gali judėti tam tikromis kryptimis. Taip sukuriamas skridimo efektas ir dažnai atrodo, kad vaizdas filmuotas dronu, o ne laikant kamerą rankose.

Kur panaudoti?

Stabilizatoriai naudojami daug kur. Dažniausiai filmuojant judančius vaizdus. Pavyzdžiui, važiuojate dviračiu kalnuota vietove ir norite nufilmuoti save iš šono. Taip pat tinka bėgiojant, važiuojant automobiliu. Aišku, kino kūrėjai tikrai žino, kaip tai panaudoti kuriant vestuvių video ar reklaminius vaizdo klipus. Panaudojimo galimybės tikrai didelės.

Šiuolaikiniai fotoaparatai yra nesunkiai pritvirtinami prie tokių stabilizatorių. Jei naudojami išmanieji telefonai, juos galima ir valdyti spaudant mygtukus ant stabilizatoriaus, o ne ant telefono. Tai labai smagus išradimas, kuris nuolatos pinga ir gali tapti toks pat populiarus, kaip asmenukių lazda.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama