Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 20 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 20 d. 08:53
„Garmin“ pristatė naująjį „Xero C1 Pro“ chronografą
Balandžio 19 d. 20:20
Lietuvos oro erdvė bus stebima dar atidžiau: „Oro navigacija“ pradeda 3,6 mln. eurų projektą
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Kaip išsirinkti orkaitę?

Publikuota: 2017-02-23 09:17
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

Virtuvė – svarbiausia vieta namuose. Čia mes kartu susirenkame prie to paties stalo pusryčiams, pietums, vakarienei ir aptariame įvairius įvykius. Šimtus metų neatskiriama virtuvės dalis buvo krosnis, kuri šeimininkėms padėdavo paruošti skanų maistą. Ėjo laikas ir technologijos išsivystė. Palaipsniui, medienos krosnys buvo pakeisti orkaitėmis, kurios yra labiau universalios ir patogios naudoti. Šiuolaikinė rinka siūlo šimtus modelių su didele funkcionalumo įvairove. Kaip nepasiklysti šioje įvairovėje ir tinkamai pasirinkti aukštos kokybės orkaitę?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Virtuvė – svarbiausia vieta namuose. Čia mes kartu susirenkame prie to paties stalo pusryčiams, pietums, vakarienei ir aptariame įvairius įvykius. Šimtus metų neatskiriama virtuvės dalis buvo krosnis, kuri šeimininkėms padėdavo paruošti skanų maistą. Ėjo laikas ir technologijos išsivystė. Palaipsniui, medienos krosnys buvo pakeisti orkaitėmis, kurios yra labiau universalios ir patogios naudoti. Šiuolaikinė rinka siūlo šimtus modelių su didele funkcionalumo įvairove. Kaip nepasiklysti šioje įvairovėje ir tinkamai pasirinkti aukštos kokybės orkaitę? Jeigu jūs, mieli draugai, skaitote šį straipsnį, tada klausimas išlieka aktualus. Ką gi, pasidalinsime su jumis keletu patarimų, kurie padės išsirinkti orkaitę.

Kaip išsirinkti orkaitę?

Orkaitės tipai

Pradėkime nuo pagrindų. Visų pirma, turėtumėte nuspręsti, kokio tipo energijos šaltinį naudos mūsų orkaitė. Yra dviejų tipų modeliai: dujų ir elektriniai. Nėra sunku atspėti, kad kiekvienas iš jų turi privalumų ir trūkumų. Apsvarstykite juos.

Dujos

Dujų orkaitės šiuo metu užima mažesnę rinkos dalį, nes jas palaipsniui išstumia elektrinės „kolegos“. Dujinių sprendimų konstrukcija numato degiklius, kurie yra šilumos šaltinis. Dažniausiai jie yra krosnelės apačioje, rečiau – viršuje. Pagrindinis dujinių modelių privalumas – gerokai pigesnė eksploatacija. Gamtinės dujos yra pigesnės nei elektros energija. Prie privalumų galima priskirti ir galimybę prijungti prie įprastinio dujų baliono. Taip, mieste tai ne visuomet būtina, tačiau kaimo gyventojams arba sodo namelių savininkams dujų orkaitės yra optimalus sprendimas.

Na, o dabar pakalbėkime apie trūkumus. Pagrindinis trūkumas, kartu ir vienintelis, yra ribotas funkcionalumas, palyginti su elektrine orkaite. Čia automatinių programų ir režimų yra minimaliai, be to nerasite pažangios valdymo sistemos.

Prasminga pasirinkti dujinę orkaitę, jei ketinate ją naudoti užmiestyje. Tinka ir toms namų šeimininkėms, kurios kepa orkaitėje labai dažnai, todėl joms svarbu elektros ekonomija.

Kaip išsirinkti orkaitę?

Elektra

Elektrinės orkaitės beveik visais atžvilgiais yra pranašesnės už dujines. Jų pagrindinės galimybės tokios pat, bet gaminti jose yra daug patogiau. Be to, vaizduotę stebina papildomas funkcionalumas, kuris leidžia jums pagaminti ką tik norite. Elektrinės viryklės suteikia galimybę tiksliau nustatyti temperatūrą. Šiluma skleidžiama ne tik iš apačios, bet ir iš viršaus, iš abiejų pusių, o ne retai ir iš galo. Tai leidžia patiekalą apkepti iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos plutelės.

Dažnai įmontuojamos papildomos sistemos, ventiliatoriai, siekiant išlaikyti tolygią temperatūrą orkaitės viduje. Vienintelis elektrinių modelių trūkumas – didelis energijos suvartojimas. Žinoma, krosnelės naudojimas kartą per savaitę žymiai neatsilieps piniginei. Tačiau, jei planuojate kepti kiekvieną dieną, tada pasiruoškite didinti išlaidas elektros energijai.

Žinoma, geriausias pasirinkimas būtų krosnelė, kuris veikia nuo elektros tinklo. Daugybė maisto gaminimo režimų ir programų, valdymo paprastumas ir didelis kepimo greitis, tačiau žymus energijos suvartojimas.

Energijos suvartojimas

Kaip išsirinkti orkaitę? Tai, kiek gi teks mokėti už šviežius naminius kepinius? Orkaitės energijos suvartojimas nurodomas specialiame lankstinuke, kuris parduodamas kartu su įrenginiu. Jis skirstomas į klases, kurios yra žymimos pirmosiomis septyniomis abėcėlės raidėmis. Atitinkamai, kuo arčiau raidė prie „A“, tuo taupesnė bus orkaitė. Prie jų yra papildomos klasės, kurios žymimos kaip priešdėlis „+“ prie „A“ raidės.

Populiariausios yra orkaitės su 2,5–3,5 kWh energijos suvartojimu. Nuo šių reikšmių derėtų skaičiuoti kiek teks mokėti už elektros energiją kas mėnesį. Lietuvoje 1 kW vidutiniškai kainuoja 0,114 Eur. Tarkim, kad turite 2,5 kW galios orkaitę ir patiekalą gaminate 1 valandą. Tačiau temperatūra ne visada nustatoma didžiausiu režimu, o ir pastovus šildymas nebūtinas, tik tam tikro laipsnio palaikymas. Tai reiškia, kad per 1 valandą vidutiniškai bus sunaudoti 2kW (22 centai).

Atsižvelgiant į tai, kad vidutinis gyventojas naudoja orkaitę savaitgaliais ir švenčių dienomis, paaiškėja, kad mokestis už elektrą yra priimtinas. Net jei kepsite 3 kartus per savaitę, suma neturėtų būti didelė.

Apibendrinsime. Elektrinės viryklės, kaip paaiškėjo, nėra tokios „nepasotinamos“ elektros energijos ir jūsų piniginės atžvilgiu. Nerimauti dėl būsimų elektros energijos tarifų verta tik virėjams, kurie ketina naudoti orkaitę kelias valandas kiekvieną dieną.

Orkaičių tipai

Jau manėte, kad baigta su klasifikacija? Dar ne. Orkaitės gali būti toliau suskirstytos į dvi pagrindines grupes: įmontuojamas ir nepriklausomas. Taigi, kuo jos skiriasi?

Priklausomos

Šio tipo orkaitės privalomai gauna kontrolės rinkinį ne tik savo tikslams, bet ir kaitlentės užduotims. Tai yra, pirkdami ją, kartu įsigysite ir kaitlentę. Dažniausiai jos parduodamos rinkinyje, bet kartais teks pirkti atskirai. Priklausomų orkaičių privalumu galima pavadinti tai, kad įsigyjant komplektą galima daug pigiau nei perkant atskirai. Be to, kaip taisyklė, jos atrodo daug patraukliau, nei atskirai įsigytos viryklės dalys. Jums neteks bėgioti po parduotuves ir ieškoti tinkamiausios kaitlentės. Iš priklausomų orkaičių trūkumų išsiskiria sudėtingas valdymo skydelio elementų rinkinys. Dažnai, sugedus vienai sistemai, pavyzdžiui, viryklei, neveikia ir kitos funkcijos, o jų remontas gali brangiai kainuoti.

Priklausomas orkaites reikėtų rinktis tada, jei jums reikia pilno komplekto. Taip išvengsite papildomų išlaidų, o ir virtuvės interjeras nebus subjaurotas.

Nepriklausomos

Manau, daugelis skaitytojų jau atspėjo, koks yra skirtumas. Nepriklausomos orkaitės nėra susietos su virykle, todėl ją galite pastatyti bet kur. Su įmontuojamu modeliu to nebus galima padaryti, dėl to, kad degikliai turi būti tam tikrame lygmenyje. Nepriklausomos orkaitės džiugina tuo, kad gali būti paslėptos, pavyzdžiui, spintelėje, kuri yra suderinta su virtuvės interjeru. Perkant orkaitę atskirai, galite pasirinkti bet kurią viryklę, be jokių apribojimų. Iš minusų galima išskirti tik didesnę šių prietaisų kainą. Taip pat nėra gerai tai, kad nepriklausomai orkaitei teks priskirti atskirą vietą.

Matmenys

Šis parametras yra svarbus, tačiau čia nereikia tikėtis tikslių patarimų. Orkaitės dydis tiesiogiai priklauso nuo jūsų maisto ruošimo pomėgių (kuo didesnis modelis, tuo daugiau galite kepti vienu metu), virtuvės dydžio ir pan.

Iš anksto pasirinkite vietą, kurioje bus įmontuota orkaitė, atlikite būtinus matavimus ir užrašykite rezultatus ant popieriaus.

Pradėkime nuo orkaitės pločio (horizontalus dydis). Pagal standartą ši reikšmė yra 60 cm.

Daugelis gamintojų gamina ir padidintus modelius, kurio plotis yra lygus 90 cm. Jei norite sutaupyti vietos virtuvėje, tada ieškokite 45 cm varianto.

Kaip išsirinkti orkaitę?

Dažniausiai sutinkamas aukštis yra 55–60 cm. Kompaktiški modeliai dažnai gauna 40–45 cm aukštį. Taip pat yra didelių orkaičių, kuriose derinamos kelios kepimo sekcijos. Jų aukštis gali siekti 90 cm. Natūralu, kad jos gremėzdiškos, o pilną potencialą gali įvertinti tik profesionalūs virėjai, kurie „gyvena“ virtuvėje.

Apie krosnelės gylį nieko išsamiai pasakyti negalima – dauguma modelių gauna 50–55 cm.

Talpa

Atskirai aptarsime šį parametrą. Talpa rodo, kiek virėjas vienu metu galės paruošti patiekalų. Štai nedidelė klasifikacija:

  • Mini orkaitės: 5–20 litrų;
  • Kompaktiškos: iki 40 litrų;
  • Vidutinės: iki 60 litrų;
  • Talpios: daugiau nei 70 litrų.
Kaip išsirinkti orkaitę?

Mini orkaitės – mažiausi modeliai rinkoje. Turėkite omenyje, kad pilnai pademonstruoti savo kulinarinius gabumus su šia orkaite Jūs negalėsite. Tačiau ji puikiai susidoros su sumuštinių, bandelių, sausainių kepimu ir kitomis smulkiomis užduotimis. Rinktis mažą orkaitę verta tik kokiems nors eksperimentams arba kaip priedą prie vidutinio dydžio modelio.

Šeimai patrauklesnis pirkinys bus kompaktiška ar vidutinio dydžio orkaitė. Čia daug kas priklauso nuo asmenų skaičiaus ir jūsų eksperimentų su maistu dažnumo. Kompaktiškos ir vidutinės orkaitės turi daugiau funkcijų ir yra tik šiek tiek brangesnės nei mažesni modeliai.

Talpios orkaitės retai sutinkamos buitinių prietaisų rinkoje. Jų gamyba užsiima vos keletas įmonių. Perka tokius prietaisus, kaip taisyklė, restoranai, kavinės ir kitų įstaigos, paruošiančios didelį maisto kiekį. Savo reikmėms pikti didžiulę orkaitę nėra prasmės.

Didelių orkaičių privalumai:

  • Sinchroninis ruošimas įvairiais lygiais, o tai taupo elektros energiją.
  • Galimybė ruošti didelius mėsos gabalus, pavyzdžiui, antį arba paršelį.
  • Didelės talpos krosnelės tinka gausioms šeimoms ir virtuvės entuziastams.
  • Kaip taisyklė, talpūs modeliai pasižymi plačiu funkcionalumu.

Kompaktiškų orkaičių privalumai:

  • Užima mažai vietos virtuvėje.
  • Mažas energijos suvartojimas.
  • Lengviau transportuoti.

Darbo režimai ir gaminimo programos

Ką gi, pagrindinius orkaitės atrankos niuansai apsvarstėme, o dabar pasinerkime į šių naudingų prietaisų funkcijas. Atminkite, kad daugumą šių režimų ir programų gali pasiūlyti tik elektriniai modeliai. Apskritai, šiuolaikinių orkaičių funkcijų gausa pribloškia. Bandysime aprašyti jas viskas, tačiau nenustebkite, jei parduotuvėse rasite modelį su kokia nors egzotine funkcija.

Šildymo režimų kiekis

Pradėkime nuo bendro kiekio režimų, kuriuos gali turėti orkaitė. Dujų modeliai šiuo atžvilgiu negali pasigirti gausa ir turi keletą, o kartais vos vieną režimą. Minimalus režimų skaičius šiuolaikinėje orkaitėje siekia 4-6. Pažangesni modeliai gali jų turėti net 16. Paprasčiausias iš jų – šildymas. Kaip taisyklė, krosnelės galėti sušildyti maistą iš vienos ar daugiau pusių. Likusieji režimai yra neprivalomi, o jų prieinamumas priklauso nuo vartotojo norų. Nepamirškite, kad kiekvienas iš jų gali turėti didelį poveikį orkaitės kainai.

Minimalus režimų rinkinys

Kad suprastumėte, kurie režimai kelia didžiausią susidomėjimą, sudarėme sąrašą:

  • Maisto atitirpinimas kambario temperatūroje (veikia 1 ventiliatorius).
  • Maisto produktų atitirpinimas šiltu oru (1 ventiliatorius išsklaido šilumą, kurią gamina 1 kaitinimo elementas).
  • Normalus režimas (veikia du kaitinimo elementai (viršutinis ir apatinis)). Puikiai tinka kepti pyragus ir picas.
  • Greitas režimas (2 elementai + ventiliatorius).
  • Kelių patiekalų gaminimas skirtinguose lygmenyse.
  • Įjungiamas tik viršutinis orkaitės kaitintuvas.

Rekomenduojama pasirinkti orkaitę, kuri turi bent šiuos gaminimo režimus. Kitos funkcijos – pagal pirkėjo norus.

Konvekcija

Vienas iš populiariausių ir todėl labiausiai paplitusių šiuolaikinių orkaičių režimų. Konvekcija suteikia karšto oro cirkuliaciją prietaiso viduje. Jos dėka patiekalas tolygiai kaista ir įgauna auksinės rudos spalvos plutelę iš visų pusių, o viduje lieka sultingas. Visai neseniai šis režimas buvo prieinamas tik elektrinių orkaičių savininkams, tačiau šiandien jį turi ir dujas naudojantys modeliai.

Grilis

Šis režimas niekuo nesiskiria nuo konvekcijos. Tuo pačiu principu į produktą pučiamas karštas oras, taip pat dažnai įtraukiamas ir infraraudonųjų spindulių poveikis. Šios funkcijos dėka iš orkaitės gauname skanų patiekalą su ruda pluta ir sultingu įdaru. Dažnai sutinkama ir žemos klasės modeliuose. Jei kainos skirtumas tarp orkaitės su griliu ir konvekcija yra mažas, tada pirmenybę teikite pastarajai.

Kaip išsirinkti orkaitę?

Gaminimas garuose

Įdomus režimas, kuris tinka sveiko maisto mėgėjams. Gaminimo garuose funkcija gali būti įdiegta tik elektrinėse krosnelėse. Ji yra įgyvendinama dviem būdais. Pirmuoju atveju naudojamas indas su vandeniu (paprastai išimamas). Kai aktyvuojamas režimas, skystis patenka į specialų generatorių, kuris transformuoja vandenį į garus, o jie, savo ruožtu, patenka į darbo zoną. Antras metodas: orkaitės komplekte būna talpa, kuris yra nejautri aukštai temperatūrai. Ji pripildoma vandens ir įstatoma į kamerą. Dėl šilumos poveikio vanduo pradeda šilti ir pereina į garų būseną.

Mikrobangų krosnelė

Dar viena funkcija, kuri yra kai kuriose krosnelėse. Ji leidžia orkaitę naudoti kaip mikrobangų krosnelę. Tai puiku, ar ne? Manau, daugelis skaitytojų susiduria su vietos trūkumu virtuvėje. Orkaitės „du viename“ padės išspręsti šią problemą ir sutaupys šiek tiek vietos. Tačiau už ją teks gerokai permokėti. Ar ji to verta – spręskite patys.

Automatinės programos

Nuolat neturite pakankamai laiko gaminti maistą? Tai ne bėda. Pasirinkite krosnelę su automatinėmis programomis ir sutaupysite laiko. Iškart paminėsime, kad jos yra tik elektra maitinamuose modeliuose, kurios taip pat palaiko elektroninį valdymą, bet apie jį vėliau. Automatinių programų gali būti kelios dešimtys – viskas priklauso nuo orkaitės ir jos kainos. Taigi, kam jos reikalingos? Programos leidžia vartotojui nurodyti taisykles, pagal kurias bus gaminamas maistas. Tai yra, nurodome produkto tipą, jo svorį ir galutinį patiekalą. Temperatūros režimą ir kepimo laiką orkaitės sistema pasirinks savarankiškai. Jūs gali atlikti kitus darbus, kol maistas gaminimas. Dauguma dabartinių modelių apie ruošos pabaigą gali pranešti ne tik garso signalais, bet ir nusiųsti pranešimą į išmanųjį telefoną.

Pasirinkus orkaitę su automatinėmis programomis, galime žymiai supaprastinti maisto ruošimo procesą. Jos ypač patinka nepatyrusiems virėjams.

Valdymas

Atėjo laikas kalbėti apie tai, kaip valdyti orkaitę. Su ja jūs turėsite dirbti, ir todėl reikėtų pasirinkti protingai. Orkaitės valdymas gali būti suskirstytas į dvi plačias kategorijas: mechaninį ir elektroninį (jutiklinis). Dažnai jie yra sujungti, bet apie viską iš eilės.

Mechaninis valdymas

Labiausiai paplitęs tipas, kuris yra įdiegtas kiekvienoje nebrangioje orkaitėje. Mechaninio valdymo skydelį sudaro pasukami jungikliai. Neretai kartu su jais naudojami mygtukai, kurių skirtingos pozicijos atlieka tam tikrą užduotį. Mechaninis valdymas yra paprastas, bet funkcionalumo orkaitei neprideda. Šio tipo privalumas yra patikimumas.

Pasirinkti krosnelę su mechaniniu valdymu prasminga tik tiems žmonėms, kurie yra toli nuo technologinės pažangos. Šis modelis, siekiant sutaupyti pinigų, gali būti tinkamas vasarnamiui.

Elektroninis (jutiklinis) valdymas

Pažangesnis, tačiau brangesnis valdymo tipas. Žymiai pagerina vartotojo patirtį. Elektroninis valdymas sudarytas iš mygtukų rinkinio, kurį dažnai papildo ekranas. Siekiant užtikrinti patogiausią kulinaro „komunikaciją“ su orkaite, neretai įdiegiami lietimui jautrūs ekranai. Kai kurie modeliai pasižymi dideliu ekranu (apie 7 colių) su aukšta raiška.

Su tokia valdymo sistema maisto ruošimas virsta malonumu. Elektronika suteikia galimybę tiksliai koreguoti orkaitės operacijas, siūlo įvairias kepimo programas ir t.t. Jūs netgi galite į atmintį įkelti savo receptus. Dažnai šios krosnelės aprūpinamos bevielėmis sąsajomis, kurios leidžia prisijungti prie kitų prietaisų, pvz. išmaniųjų telefonų. Su jais galima stebėti maisto gaminimo procesą ir išsaugoti naujus receptus iš interneto. Be to, elektroninę orkaitę galima užprogramuoti įsijungimui tam tikru laiku ir automatiškai pradėti gaminti maistą. Tai yra labai patogu.

Atrodo, kad elektronika turi vien privalumus. Apskritai, taip ir yra. Tačiau vieną trūkumą vis dėl to pavyko rasti. Krosnelės su elektroniniu valdymu dažniau patenka į remonto centrus, nei mechaninės. Elektronika yra jautresnė srovės įtampos svyravimui, neatsargiam naudojimui ir pan. Menkiausias gedimas gali turėti įtakos orkaitės, kaip visumos, funkcionavimui.

Orkaitės valymas

Šis faktorius yra straipsnio apačioje, bet tai nereiškia, kad jam neverta skirti dėmesio. Žinoma, malonu gaminti orkaitėje su gausybe režimų ir funkcijų. Tačiau valyti reikia net labiausiai pažengusį modelį. Į pagalbą kulinarams ateina keletas sistemų, kurios atsirado šiuolaikinėse orkaitėse.

Hidrolizės valymas

Taip, tai kažkas iš chemijos. Šios sistemos veikimo principas yra labai paprastas. Kepimo krosnyje yra įdiegta talpa su reikiamu vandens kiekiu. Po to orkaitė įkaitinama, gaminamas garas, kuris minkština nešvarumus. Kai kurie iš nuteka į tam skirtą lėkštę, o likusius nešvarumus teks pašalinti rankiniu būdu su kempine. Gali prireikti ir valymo su valikliu.

Kaip išsirinkti orkaitę?

Pirolizės valymas

Dar vienas sudėtingas pavadinimas. Populiari sistema, kuriai vartotojai teikia pirmenybę renkantis orkaitę. Trynėte kada nors prikepusius riebalus? Tada jums pažįstamos šios kančios. Pagalbon ateina pirolitinė valymo sistema. Ji kaitina orkaitės kamerą iki labai aukštos temperatūros. Riebalų ir likusios maisto dalelės tiesiog sudega ir virsta pelenais. Po šio proceso pakanka su drėgnu skudurėliu nuvalyti sieneles.

Katalizinis valymas

Ši sistema naudoja sudėtingą darbo principą. Ji grindžiama naudojimu specialaus emalio (katalizatoriaus), kuriuo padengiamos orkaitės sienelės. Esant tam tikrai temperatūrai, katalizatorius pradeda skaidyti riebalus ir nešvarumus. Po šio proceso ant orkaitės sienelių lieka apnašos, kurios lengvai pašalinamos su kempine arba audiniu. Ši sistema yra naudojama ir dujiniuose, ir elektriniuose modeliuose. Katalizinio valymo sistema turi didelį trūkumą – po 6–7 metų jos veiksmingumas pastebimai sumažėja. Tenka pakeisti arba sienelių dangą, arba orkaitę. Žinoma, pirmasis variantas racionalesnis, jei iki to laiko krosnelė nepaseno morališkai.

Papildomos funkcijos

Be privalomų funkcijų, kurios yra būtinos kiekvienai orkaitei, daug modelių gauna jų šiek tiek daugiau. Kiekvienos iš jų naudingumą pirkėjas įvertina savarankiškai, atsižvelgiant į biudžetą ir keliamus tikslus. Leiskite atkreipti dėmesį, kad bet kokia papildoma funkcija neigiamai atsiliepia prietaiso kainai. Štai populiariausių ir naudingiausių sąrašas.

Iešmas

Jei jums patinka šašlykai, įbūtinai išsirinkite orkaitę su iešmu. Tai padės paruošti didelius mėsos gabalus, tolygiai iškeps visos jos pusės. Iešmą galima rasti daugelyje modelių, įskaitant dujinius. Jei orkaitė turi konvekcinę funkciją, tada galite paaukoti iešmą, nes jų veikimo principas yra gana panašus.

Termometras

Svarbi krosnelės dalis, kuri bus naudinga daugeliui namų šeimininkių. Temperatūros zondas leidžia nustatyti temperatūrą mėsos gabalo ar kito gaminio viduje. Neretai jis būna orkaitės komplekte. Įkaitęs iki tam tikros temperatūros, jis paduos signalą apie gaminimo pabaigą. Tai atliekama garsu arba vaizdo pranešimu ekrane. Yra belaidžių modelių ir su automatiniu orkaitės atjungimu, kai pasiekiama nustatyta temperatūra. Šį prietaisą galite įsigyti atskirai, tačiau šiuo atveju galimas nesuderinamumas su konkrečiu orkaitės modeliu.

Durelės: tipas ir šildymas

Paprastai į dureles pirkėjai atkreipia dėmesį tik paskutinėje vietoje, ir tai nenuostabu. Mes visi pripratę prie durelių, kurios atsidaro žemyn. Tačiau dabar lengva rasti krosnelių, kurių durys atveriamos į dešinę arba į kairę. Yra gana egzotiškų orkaičių, kurių durelės atslenkamos kartu su padėklu. Apskritai, viskas priklauso nuo pirkėjo pageidavimų.

Jei pasirinksite orkaitę, kuri įmontuota į viryklę, tada pirmenybę reikėtų teikti įprastiems modeliams su atlenkiamomis durelėmis. Ieškant tik orkaitės, galite apsvarstyti ir kitus tipus.

Manau, nepasakysime naujienos, kad kepimo proceso metu orkaitė stipriai įkaista, ir netgi išorėje. Ypač šiluma veikia dureles, kurias tenka paliesti. Mes esame priversti naudoti pirštines, atsargiai judėti arti prietaiso, kad nenusidegintumėm. Papildomų rūpesčių atsiranda, kai yra vaikų. Smalsus vaikas gali paliesti karštas orkaitės dureles, o tai gali sukelti rimtų nudegimų. Šią problemą gamintojai sprendžia įmontuodami papildomus stiklus. Jie sugeria didžiąją dalį šilumos ir užkerta kelią durų kaitimui. Be to, šis sprendimas leidžia sutaupyti elektros energijos, nes patiriami mažesni šilumos nuostoliai.

Kameros apšvietimas

Atrodytų nesvarbi funkcija. Tačiau ji suteikia daug naudos. Ar ne malonu matyti, kaip kepa mėgstamas patiekalas? Apšvietimas leidžia stebėti maisto gaminimo procesą neatidarant durelių. Kaip jūs galite atspėti, tai turės įtakos šilumos nuostoliams, o tai, savo ruožtu, užtikrina mažiau išlaidų už elektros energiją. Naudinga ir maloni funkcija. Be to, ne daug įtakoja orkaitės kainą.

Aušinimo ventiliatorius

Daug šiuolaikinių orkaičių gali ne tik šilti, bet ir atvėsti. Siekiant pastarojo tikslo gamintojai įmontuoja specialius ventiliatorius, kurie pašalina karštą orą į išorę. Tai turi teigiamą poveikį prietaiso dalių ilgaamžiškumui. Šilumos pertekliaus pašalinimą lydi mažesnis kondensato kiekis, o tai leidžia patogiau stebėti maisto ruošimo procesą. Ventiliatoriaus aušinimui šiuo metu nebūna tik pigiausiuose modeliuose.

Apsauga nuo vaikų

Svarbus bet kurio prietaiso privalumas – saugi eksploatacija. Tai ypač aktualu, jei namuose yra mažų vaikų. Daug šiuolaikinių orkaičių turi durų ir valdymo skydelio fiksavimo sistemas, kurios apsisaugo nuo nepageidaujamų pasekmių. Pageidautinas užraktas pirolizės metu (automatiškai valant orkaitę). Apsauga nuo prieigos prie valdymo pulto sistemos gali būti pasirinkta pirkėjo nuožiūra.

Čia taip pat reikia paminėti elektrinį dujų orkaitės uždegimą, kuris uždega dujas be degtukų naudojimo. Pageidautina dujų kontrolės technologija, kuri užgesus liepsnai, sustabdytų dujų tiekimą.

Teleskopinės grotelės

Labai naudingas elementas, kuris bus apsaugoti vartotoją nuo nudegimų. Be to, tokia konstrukcija neleidžia atsitiktinai lūžti padėklui. Tai labai patogu, kai reikia sekti gaminimo procesą orkaitėje, apsukti gaminį arba apipilti jį tam tikru padažu.

Garantija ir tarnavimo trukmė

Kaip ir daugelis kitų prietaisų, orkaitės būtinai gauna gamintojo garantiją. Jos trukmė priklauso nuo konkrečios įmonės. Tai nereiškia, kad šio laikotarpio pabaigoje orkaitė suges. Ši technika yra laikoma patvaria, o keičiama dažniausiai dėl moralinio nusidėvėjimo.

Pabaigai

Tai viskas, brangūs skaitytojai. Dabar, kad žinote viską apie teisingą geros orkaitės pasirinkimą. Tikiuosi, kad jūs neturite daugiau klausimų, o jei taip – juos galite užduoti pasinaudoję žemiau esančia forma. Ką gi, lieka tik palinkėti Jums gerų pirkinių!


TopCom.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama