Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 25 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Moderniausias pasaulyje karinis laivas „USS Zumwalt“ turi rimtų bėdų: gerokai paskubėta su planu pralenkti laiką?

Publikuota: 2016-12-17 17:55
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Arnas Mulokas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„USS Zumwalt“ gruodžio 8-ą dieną atplaukė į JAV laivyno bazę San Diege, tai dar viena stotelė šio modernaus laivo kelionėje į tarnybą. Nuo šiol šis miestas jam bus „namų bazė“ ir pagrindinė dislokacijos vieta. Iš čia jis pradės paskutinius savo suplanuotus ginkluotės testus ir kažkada sekančių metų bėgyje oficialiai pradės tarnybą laivyne.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„USS Zumwalt“ gruodžio 8-ą dieną atplaukė į JAV laivyno bazę San Diege, tai dar viena stotelė šio modernaus laivo kelionėje į tarnybą. Nuo šiol šis miestas jam bus „namų bazė“ ir pagrindinė dislokacijos vieta. Iš čia jis pradės paskutinius savo suplanuotus ginkluotės testus ir kažkada sekančių metų bėgyje oficialiai pradės tarnybą laivyne. Tarnybą turinčią žymėti naują erą jūrų mūšiuose. Tačiau ar ji bus toks perversmas kokį Pentagonas suplanavo savo „21 amžiaus eskadrinio minininko“ programoje?

Moderniausias pasaulyje karinis laivas „USS Zumwalt“ turi rimtų bėdų: gerokai paskubėta su planu pralenkti laiką?

„Sakoma, kad Admirolas Zumwaltas savo mąstymu, šaukimu ir aktyviais veiksmais laivyną [JAV – aut. past.] atvedė į XX amžių. Šio laivo toliaregiški konstrukciniai sprendimai ir naujausios technologijos užims savo vietą XXI-ame amžiuje. Kaip ir Budas Zumwaltas, šis laivas ir jo įgula laivyno ateitį, mūsų tautos gerus ir blogus laikotarpius, pasitiks ištisus dešimtmečius“ – tokius žodžius išsakė laivyno vadas viceadmirolas Tom Rowden 2016 m. Baltimorėje, „Laivyno savaitėje“.

Išties išsiskiriantis savo radikalia forma, ne tik specialiosioms pajėgoms skirtas sunkaus aptinkamumo radarais korpusas, ginkluotė iki tol nemontuota į kitus laivus, varikliais sugeneruojama itin didelė galia yra kažkas, ko dar neteko matyti. Laivynas, ilgus amžius bandęs geriau pasislėpti, yra priverstas mąstyti atvirkščiai, kaip „USS Zumwalt“ padaryti geriau matomą ne operacijų metu.

Skelbiama, kad šį 15000 tonų milžiną daug kas identifikuos tik kaip mažą žvejų laivą. Ši ir panašios žinutės statybos metu buvo tarsi iš kitos realybės. Vis tik laivui galų gale išplaukus į atvirus vandenis, jis kiek sužemiškėjo, laivas visgi genda kaip ir paprasti. Per mažiau nei pusmetį dukart sugedęs variklis vis dar reikalauja nemažo dėmesio, panašu jog į jį kažkaip sugeba patekti jūros vandens, dėl ko laivas praranda galią. Ryškiausiai nuskambėjo buksyravimas iš Panamos kanalo. Tokius gedimus galima su laiku pašalinti, bet yra daug rimtesnių iššūkių šiam laivui.

1990 m., dar tik svarstant apie laivyno ateitį naujoje epochoje, buvo planų pastatyti net 32 DDG-1000 „Zumwalt klasės“ laivus. Toks kiekis šiandien būtu daugiau nei pusė JAV turimų (aktyvūs 63) eskadrinių minininkų. Paskaičiuota būsimų minininkų kaina projektą sutraukė iki devynių, paskui septynių, o galiausiai tik iki trijų laivų. Už 22,5 milijardo dolerių projekto kainą JAV tikrai turės: „USS Zumwalt“, „USS Michael Monsoor“ ir dar tik statomą „USS Lyndon B. Johnson“. Kiekvienam po pirmojo laivui įsigyti planuojamas kaštų kritimas iki 4 milijardų dolerių už vienetą. Bet net ir toks atpigimas yra daugiau nei dvigubai brangiau už tiesioginį konkurentą laivyne, Burke klasės pilnai apginkluotą minininką, pradėtą naudoti 1988 m.

JAV Laivynas teisina tokias išlaidas „skirtingomis užduotimis“, kurios bus suplanuotos laivams. Visgi kokia esminė misija – kol kas nėra aišku. Pradėjus projektuoti laivus, buvo įsivaizduojamas slaptas prisiartinimas prie priešiškų pajėgų pakrantės taip, kaip to negali padaryti kiti šiuo metu egzistuojantys laivai. Tačiau projektui tapus tokiam brangiam ir retam, bent vieno laivo išvedimas iš rikiuotės ar nuskandinimas taptų fiasko. Maža to, pasikeitė technologijos, raketos – laivų medžiotojos smarkiai patobulėjo ir atpigo. Neseni Jemeno pilietinio karo įvykiai parodė, kad net paprasti sukilėliai gali gauti ginkluotės, kuri arti kranto esantiems laivams keltų rimtų saugumo iššūkių.

Moderniausias pasaulyje karinis laivas „USS Zumwalt“ turi rimtų bėdų: gerokai paskubėta su planu pralenkti laiką?

Viena iš užduočių galėjo būti artilerijos parama iš pakrantės. DDG-1000 projekto laivai bus ginkluoti naujai suprojektuotais 155 mm pabūklais. Tai naujausi ir stambiausio kalibro ginklai laivynui nuo pat antrojo pasaulinio karo. LRLAP technologija, raketų pagrindu sukurta amunicija, galinti nulėkti toliau nei 120 km atstumą. Automatiškai užsitaisantys, pagal GPS signalą nutaikoma amunicija, daugiau kaip 300 šaudmenų apkaba su dešimties šūvių per minutę šaudymo sparta turi tapti priešų siaubu. Arba turėjo. Projektavimo pradžioje vieno šūvio kainos prognozė siekė 50 tūkst dolerių. Brangu, bet pigiau nei įprastos tiksliosios raketos. Amerikiečių kompanijos „BAE systems“ ir „Lockheed Martin“ paskatintos kariškių susidomėjimo ėmėsi šios ginkluotės kūrimo. Su kiekvienu vyriausybės nubrauktu planu statyti naują potencialų ginkluotės naudotoją, naujos kartos amunicija vis brango. Galiausiai 2016 m. lapkričio mėnesį laivynas susiskaičiavo kiek kainuos šūvis iš šio ginklo: 800 tūkst. dolerių ir tai su intencija tik brangti.

Moderniausias pasaulyje karinis laivas „USS Zumwalt“ turi rimtų bėdų: gerokai paskubėta su planu pralenkti laiką?

800 tūkstančių dolerių už šūvį su 155 mm pabūklu iki 120 km atstumu arba 1 milijonas dolerių už seną gerą „Tomahawk“ ~518 mm kalibro raketą skrendančią iki 2000 km. Nenuostabu kodėl laivynas nusprendė atsitraukti. Kariškių skaičiavimu, visiems trims laivams, pilnas LRLAP tipo amunicijos užpirkimas atsieitų beveik 2 milijardus dolerių. Galbūt pabūklams bus bandoma pritaikyti sausumos armijos naudojamus haubicų „Paladin“ 155 mm išmaniuosius sviedinius „Excalibur“. Galbūt išskirtinė ginkluotė, prieš priimant „USS Zumwalt“ į tarnybą, išvis bus pakeista į jau naudojamus laiko patikrintus pabūklus. Aišku tik tiek, kad pajėgos šiuo metu turi testavimui nusipirkusios 60 vnt šios ginkluotės užtaisų ir daugiau jų nežada pirkti.

Galbūt „Zumwalt“ futuriškumo aurą išgelbėtų „Railgun“ tipo ginklas? Teoriško jo debiutas turėtų įvykti pastačius trečiąjį ir paskutinį šios klasės laivą „USS Lyndon B. Johnson“, tačiau nelikus 155 mm ginkluotės, minininkas jau dabar ieškotų savo pagrindinės ginkluotės. Žurnalo „The National Interest“ apžvalgininkas James Mugg analizavo tokią galimybę. DDG-1000 projekto laivai sugeneruoja 78 MW, tuo tarpu DDG-51 (Burke klasė) tik 7,5 MW. JAV jūrų laivyno testuotas 100 MJ „railgun“ ginklas vienam šūviui pareikalauja iki 25 MW šūviui įkrovimo galios. Natūraliai aišku kuriai minininkų klasei dabar testuojamas ginklas galėtų būti pritaikytas. Vistik apžvalgininkas iškelia klausimą, ar 127 mm kalibro 10 kg sviedinys įgreitintas iki 6 machų išties darytų pakankamai žalos. Kol kas ginklui iškeltos užduotys buvo daugiau gynybinės: pabandyti numušti priešlaivines raketas arba bandyti sunaikinti arčiau kaip 50 km priartėjusi lėktuvą. Šio ginklo šūvio kaina šiai dienai artima 50 tūkst. dolerių sumai.

Išvados nevienareikšmės, „Zumwalt“ klasė savo išvaizda vistiek labai modernūs laivai turintys pakankamai sugeneruojamos galios resursų „railgun“, lazeriniams ar kažkam kitam labai neįprastam panaudoti. Tačiau tokių technologijų kaina didelė, o išrinkto prezidento Trampo planai smarkiai didinti laivyno laivų skaičių kertasi su išlaidomis kažką kurti panaudojamo tik „Zumwalto“ klasei. Be to gausi naujojo ginkluotojų pajėgų vyriausiojo vado kritika kitiems brangiems ir vis dar nebaigtiems projektams, „Zumwalt“ palieka nežinioje. Panašu, kad šie laivai kaip niekas kitas pastatyti ženkliai per anksti.


Technologijos.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama