Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 29 d. 11:39
Paaiškėjo, kokį atsiperkamumą turi namų ūkyje naudojamos, elektros energiją kaupiančios baterijos
Kovo 29 d. 08:26
Inovacijų ekspertai su partneriais siekia pagerinti Lietuvos miškų ir jų kelių būklę
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Ateityje nanorobotai važinės po kraujagyslių sieneles ir skraidys po smegenis

Publikuota: 2015-09-05 15:51
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Martynas Tovarovas
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Netolimoje ateityje, už 30 metų, mažyčiai švirkštu į kraują įleidžiami nanorobotukai važinės po mūsų kraujagyslių sienelės ir jas valys, kad išvengtume infarkto. Be to, nanorobotukai skraidys po mūsų smegenis ir taisys jas lyg elektrikai elektros tinklą. Taip prognozuoja Vilniaus universiteto profesorius Laimutis Telksnys, vadinamas lietuviškų informacinių technologijų pionieriumi.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Netolimoje ateityje, už 30 metų, mažyčiai švirkštu į kraują įleidžiami nanorobotukai važinės po mūsų kraujagyslių sienelės ir jas valys, kad išvengtume infarkto. Be to, nanorobotukai skraidys po mūsų smegenis ir taisys jas lyg elektrikai elektros tinklą. Taip prognozuoja Vilniaus universiteto profesorius Laimutis Telksnys, vadinamas lietuviškų informacinių technologijų pionieriumi.

84 metų kibernetikas konstravo pirmąsias skaičiavimo mašinas Lietuvoje. Tačiau šiandien jis labiau žinomas dėl to, kad jau prieš 50 metų numatė išmaniųjų prietaisų, tuomet vadintų „informeriais“, atsiradimą 2017-aisiais.

Ateityje nanorobotai važinės po kraujagyslių sieneles ir skraidys po smegenis

– Ar tai buvo logiškai pagrįsta pranašystė? Ar tai buvo Jūsų fantazijos vaisius?

– Tai buvo ir logika, ir fantazija. Tada, žinoma, skaičiavimo mašinos buvo didžiausios spintos, tačiau matėsi, kad atsiranda mikroelektronika, kuri šimtus ir tūkstančius kartų mažina tai, ką turėjome tuo laiku. Žiūrint į ateitį, matėsi, kad atsiras visiškai naujos galimybės, pagerės komunikacijos, bus galima iš vienų taškų, vienų duomenų saugyklų, į kitas saugyklas permesti duomenis, žmogus turės ant savo rankos „informerį“. Išmanieji laikrodžiai yra būtent tai.

– Bet Jūs tai spėjote iš anksto. Dabar juk – 2015 metai.

– Juk manęs ir klausė, kas bus po 50 metų (juokiasi). Stebint, kas darosi, žiūrint į tendencijas, kaip viskas plėtosis, žinoma, pridėjus fantazijos, nebijant, tai ir buvo prognozuota.

– Ar žmonės stebėjosi? Jiems turbūt tai atrodė kaip kažkoks kosmosas, kaip fantazija?

– Atrodžiau truputį „trenktas“ (juokiasi). Neigiamos reakcijos nesulaukiau, bet žmonės vis dėlto manė, kad per daug užkabinta.

– Buvo tokių, kurie sakė, kad einate per toli?

– Taip, bet aš paaiškindavau, kodėl vis dėlto taip rašau.

– Kai Jūs paskelbėte savo spėjimus, pradėjote to ir siekti. Jūs sukonstravote pirmą Lietuvoje skaičiavimo mašiną, rašto ženklus atpažįstantį aparatą „Rūta 701“, bet Jūs iki šiol kuriate. Jūsų naujausias projektas vadinasi ritmoskopas – širdies darbą stebintis prietaisas, sujungtas su išmaniuoju telefonu.

– Taip. Dabar atsirado visiškai naujos informacinių technologijų galimybės, kad jau galime matuoti savo širdies veiklą tiesiog užsidėję ant savo kūno paviršiaus jutiklį, kuris matuoja, kas darosi su širdies signalu, jį perduoda be laidų į išmanųjį telefoną, galima daug intensyviau sekti, kas darosi žmogaus širdyje. Tai stebi žmogaus širdies ritmą ir nustatinėja, ar jame viskas vyksta normaliai, normos ribose, ar atsiranda trumpalaikiai sutrikimai, kurie vadinami ekstrasistolėmis arba blokadomis, ir dar, analizuojant ilgesnes ritmo atkarpas, galima pasakyti, ar širdies darbo reguliavimas vyksta taip, kaip turi vykti, ar truputį nukrypęs nuo normos.

– Dabar jį esate užsisegęs.

– Taip.

– Papasakokite, kur jis segamas.

– Jis yra ant krūtinės. Yra dirželis, ant jo prisegamas imtuvas. Ant diržo yra elektrodai. Iš tų elektrodų signalai eina į kompiuteriuką, kurį laikau rankoje. Ten tą signalą, kurį generuoja širdis, analizuoja, iš jo išmatuoja laiko tarpus tarp gretimų širdies susitraukimų ir siunčia į orą. Jei turite išmanųjį telefoną su tam tikromis savybėmis, tai tas signalas pakliūna į išmanųjį telefoną ir įsimena, kas darosi su širdies ritmu.

– Ką iš šių duomenų galime pasakyti?

– Dabar, žinote, iš gydymo įstaigų žmogų reikia kuo greičiau išsiųsti. Taip jau yra. Bet gydytojai norėtų jį ir toliau stebėti. Tai ką daryti? Na, galėtų šitaip – žmogus išvažiavo, o po poros dienų vėl prisistato, bet, jei žmogus gyvena kažkur provincijoje, tai ir brangu, ir nepatogu.

Ritmoskopas leidžia, niekur nevažiuojant, normaliai gyvenant, įrašyti savo ritmą, pasiųsti jį per internetą, telefono kanalais, ir viskas. Tada gydytojas, kuris prižiūri pacientą, gali pažiūrėti, kas vyko, kai jis išėjo iš gydymo įstaigos, pagyveno dieną ar savaitę, ar kitą laiko tarpą. Jei jis jaučia, kad kažkas ne taip, tai jis gali paleisti savo įrašytuvą ir įrašą nusiųsti gydytojui, kad gydytojas pasižiūrėtų ir nelauktų savaitę. Pajutau, kad man kažkas ne taip, nusiunčiau šiuos duomenis, ir gydytojas, pasižiūrėjęs į juos, gali pasakyti, ką reikėtų daryti.

– Ar bendrai tokios technologijos ateityje taps norma?

– Taip. Jei dabar čia yra diržiukas, tai vėliau čia jau bus mažesnis už aguonos grūdą kompiuteriukas, ir jūs nežinosite, kad jį turite. Jį maitins ne elektros šaltinis, o jūsų kūno šiluma.

– Pakalbėkime ne apie sveikatos problemas, o apskritai apie dėvimas technologijas. Ar Jūs pastebite, kad dėvimos technologijos (akiniai, apyrankės, įvairūs žiedai ir pan.) keičia visuomenę, tai, kaip ji mąsto?

– Kiekviena informacija ir kiekvienos technologijos gali būti panaudotos ir piktam, ir geram. Visada sakau – mes, pavyzdžiui, turime peilį. Jį galima panaudoti ir duonai atsiriekti, ir kitą nudurti. Taip yra ir su technologijomis. Jos atveria naujas galimybes.

– Pakalbėkime apie piktą technologijų pusę. Neseniai grupė mokslininkų (tarp kurių yra ir [žymus anglų fizikas] Stephenas Hawkingas) pasirašė laišką dėl dirbtinio intelekto keliamo pavojaus. Ar Jūs pasirašytumėte tokį laišką? Ar Jums atrodo, kad dirbtinis intelektas, nulemtas technologijų, gali kelti grėsmę žmogui?

– Kai pasirodė pirmas automobilis, jis važiavo 12 km/h greičiu. Tai visiems kėlė siaubą, visi sakė, kad jis visus išmuš. Žinoma, dėl to žūsta nemažai žmonių.

Dėl dirbtinio intelekto – reikia turėti natūralų intelektą, kuris valdytų dirbtinį intelektą. Įsivaizduokite, kompiuteriais išmokome atpažinti ne tik raštą, garsą, bet ir situacijas. Noriu pasakyti, kad, jeigu kvailai elgsimės, kvailai ir baigsis. Nereikia gąsdinti, atvirkščiai – turime sakyti, kad reikia taip elgtis, kad tas naujienas valdytume mes, o ne mus jos. Jei dabar prikursime labai protingų mašinų, jos pradės nebeklausyti mūsų ir kariauti su mumis. Iki to galima nueiti, bet reikia žiūrėti, kad to nebūtų.

– Jei jau prakalbome apie ateitį, mestelkite kokią nors pranašystę, pavyzdžiui, 30 metų į priekį.

– […] Dabar yra kompiuteriai, robotai, kurie po 30 metų taip sumažės, kad bus galima, pavyzdžiui, įleisti juos švirkštu į kraują. Dėl ko visi infarktai atsiranda? Dėl to, kad apsineša kraujagyslių sienelės negeromis medžiagomis. Tai tie nanorobotukai važinės kaip ekskavatoriai ir valys tas sieneles.

– Lyg sanitarai?

– Taip. Smegeninėje yra visokių sutrikimų. O kas yra smegeninė? Smegeninė yra informacijos apdorojimo tinklas. Reikia į smegeninę įleisti nanorobotą, kuris, skraidydamas po smegeninę, ją remontuos taip, kaip dabar elektrikai taiso elektros arba telefonų tinklą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama