Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 27 d. 17:27
„Mini“ pristatė pirmąjį elektrinį kompaktinį visureigį „Aceman“
Balandžio 27 d. 13:20
JAV suspindę Vilniaus licėjaus moksleiviai pristatė pačių sukonstruotą robotą
Balandžio 27 d. 09:20
Karantinas įkvėpė lietuvį sukurti žaidimą, kuriuo susidomėjo didžiausios žaidimų platformos
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

Publikuota: 2010-10-06 07:07
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©automanas.lt
Inf. šaltinis: automanas.lt

Elektromobilis pavadinimu „JonElis“ yra padarytas ant „Ford Connect“ automobilio bazės. Apskaičiuota, kad važiuojant šiuo elektromobiliu bus ne tik neteršiama gamta, tačiau bus pasiekiama ir ekonominės naudos – 100 km nuvažiuoti kainuos apie 8 Lt. Jūsų dėmesiui – pokalbis su vienu iš „JonElio“ kūrėju – Jonu Navicku.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Elektromobilis pavadinimu „JonElis“ yra padarytas ant „Ford Connect“ automobilio bazės. Apskaičiuota, kad važiuojant šiuo elektromobiliu bus ne tik neteršiama gamta, tačiau bus pasiekiama ir ekonominės naudos – 100 km nuvažiuoti kainuos apie 8 Lt. Jūsų dėmesiui – pokalbis su vienu iš „JonElio“ kūrėju – Jonu Navicku.

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

Norėjosi susikurti elektromobilį, tad iš pradžių tai buvo hobis, bet palaipsniui peraugo į verslą. Dabar „JonElis“ – reklaminis automobilis, skirtas pristatyti mūsų kuriamiems ir parduodamiems elektromobilių technologijų sprendimams. Tad šiuo atveju stengėmės padaryti jį patraukliu iš išorės, kad pritrauktų žmones, o jau priėję pamatytų ir sumontuotas technologijas.

Kokia „JonElio“ galia, sukimo momentas?

Šiuo metu „JonElio“ galia 50 kW, sukimo momentas apie 200 Nm, maksimalus pasiekiamas greitis 130 km/h. Nors labai didžiuojamės „JonElio“ projektu, tačiau matome daug dalykų, kuriuos reikia tobulinti. Šiuo metu aktyviai tobuliname technologiją, tad „JonElis“ neužilgo turės 70 kW variklį. Pasirinktas / pagamintas kėbulas nėra labai dėkingas elektromobiliui, nes jis sveria apie 1,5 tonos, jo oro pasipriešinimo koeficientas 0,7 (kai normalus būtų 0,3), pasipriešinimo riedėjimui koeficientas 0,4 (kai normalu būtų 0,2–0,22). Tad montuojant mūsų sukurtas elektromobilių technologijas į tinkamesnį kėbulą rezultatai bus dar geresni.

Jeigu „JonElis“ reklama, vadinasi kažką parduodate?

Taip, visa elektros įranga, kokia yra sumontuota šiame automobilyje yra parduodama. Ją gali įsigyti bet kuris automanas ir pats sumontuoti į standartinį automobilį ar pasinaudoti mūsų komandos pagalba. Susidomėjimas šia sritimi nuolat auga, nors klientų jau atsiranda ir Lietuvoje, kol kas didesnį susidomėjimą jaučiame iš užsienio.

Dabartinis elektromobilio įrangos kompelktas gali būti suprogramuotas veikti vienu iš dviejų režimų:

  1. Maksimalus išvystomas sukimo momentas 300 Nm prie 1500 aps./min. arba
  2. Maksimalus išvystomas sukimo momentas 200 Nm prie 3000 aps./min.

Variklis žinoma sukasi ir toliau (iki 10000 aps./min.), tačiau sukimo momentas mažėja.

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

Darosi vis įdomiau… kaina?

Elektros variklis ir keitiklis kainuoja apie 12000 Lt. Papildomai reiktų prikomplektuoti akumuliatorius ir pakrovėją – čia jau kiekvienam pagal savo kišenę ir norus. Tai gali kainuoti nuo 2000 iki 20000 Lt. Turintiems tvarkingą standartinį automobilį ir norintiems jį perdaryti į elektromobilį, iš viso prireiktų apie 35000 Lt.

Tarkime, imame automobilį „Toyota Aygo“ ir bandykime jį paversti elektromobiliu, kokio rezultato galime tikėtis sumontavus į jį jūsų sukurtas technologijas?

Toks automobiliukas iki 100 km/h įsibėgėtų per maždaug 9 sekundes, galėtų pasiekti apie 160 km/h maksimalų greitį, su pilnai pakrautais akumuliatoriais nuvažiuotų apie 150 km. Vertinant bendrą elektromobilių technologijų išvystymo pasaulyje lygį – tokie parametrai šiai dienai yra tikrai verti pagarbos.

Montuojant elektromobilio technologijas į standartinį automobilį reikia labai atkreipti dėmesį į du itin jautrius parametrus – svorį ir automobilio aerodinamikos bei riedėjimo pasipriešinimo koeficientus.

Toliau vystykime šį hipotetinį projektą – iš „Toyota Aygo“ išmontavom visa kas nereikalinga, sumontavom elektros variklį, keitiklį, akumuliatorius ir… atėjo laikas techninei apžiūrai. Kas tada?

Šiuo metu Lietuvoje toks automobilis techninės apžiūros nepraeitų. Norint jį pripažinti techniškai tvarkingu pagal dabar galiojančius įstatymus reikėtų nueiti „kryžiaus kelius“ ir… nežinia ar tas pastangas vainikuotų pergalė. Tačiau šioje srityje išties yra džiugių žinių – Valstybinė Kelių Transporto Inspekcija ruošia naujus reikalavimus, kurie ženkliai supaprastins tokias procedūras, tad esame įsitikinę, kad greitai tai taps nebe kliūtimi elektromobilių populiarėjimui Lietuvoje.

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

Kur būtų galima pamatyti „JonElį“?

Geriausias metas tam – spalio 23 d. vyksiantis renginys „Vilnius green day“ per CO2 E-Race, ten ir lauksime!

Ačiū už pokalbį.

Apie „JonElį“

Elektromobilis pavadinimu „JonElis“ yra padarytas ant „Ford Connect“ automobilio bazės. Tačiau pirmtako kėbulas stipriai pakeistas, tad originalių „Ford“ detalių likę ne taip ir daug. Vietoj buvusio standartinio dyzelinio variklio įmontuotas elektrinis, trifazis variklis. Jis per movą yra sujungtas su originalia greičių dėže. Toks jungimas leidžia be didelių pastangų perdaryti bet kokio gamintojo gaminamą automobilį. Pasak kūrėjų, šis sujungimo procesas nėra sudėtingas, tad jį automanai gali atlikti savo garaže, kuriame yra bazinis įrankių komplektas.

Variklį valdo valdymo blokas, kuris nuolatinę įtampą verčia trijų fazių kintama įtampa, tuo pačiu pagrindinius parametrus pastoviai siunčia į CAN magistralę. Šis valdiklis taip pat gali variklį perjungti į generatoriaus rėžimą. Regeneraciniu stabdymo būdu (kai variklis veikia kaip generatorius) stabdant automobilį mechaninė stabdymo energija paverčiama elektros energija, kuri yra gražinama atgal į traukos bateriją. Šio valdiklio darbinė įtampa 144 V. Automobilyje yra sumontuoti 45 ličio geležies fosfatų (LiFePO4) tipo 100 Ah talpos akumuliatoriai. Šie akumuliatoriai tarpusavyje sujungti nuosekliai, taip gaunama darbinė (144 V) įtampa. Su numatytu kiekiu ir talpos akumuliatoriais automobilis vienu pakrovimu turėtų nuvažiuoti 80–100 km atstumą.

Šiuo metu elektromobiliams labiausiai tinka LiFePO4 tipo akumuliatoriai, kadangi jie nėra sprogūs (paveikti mechaniškai ar elektriškai jie nesprogsta, todėl tai nekelia pavojaus nei žmonėms, nei automobiliui), o jų įtampa yra praktiškai pastovi iki pat akumuliatoriui išsikraunant. O tai reiškia vieną – kad automobilio trauka akumuliatoriams išsikraudinėjant mažės nežymiai. Akumuliatoriams krauti įmontuotas pakrovėjas, kuris krauną visą iš 45 elementų sudarytą bateriją, ją pilnai pakrauna per 8 valandas, tad „JonElį“ galima eksploatuoti kiekvieną dieną, kraunant jį naktį.

„JonElis“ – verslo projektas, mokslinis darbas ar automano hobis?

Siekiant optimizuoti baterijų darbą ir tarnavimo laiką, buvo sukurta baterijos stebėjimo ir valdymo sistema. Prie kiekvieno baterijos elemento yra primontuotas mikrovaldiklis, kuris pastoviai matuoja elemento temperatūrą ir įtampą, krovimo metu įjungiantis šuntą, jei akumuliatorius pasikrovė. Tokiu būdu pakrauti akumuliatoriaus elementai nebus toliau kraunami, taip bus balansuojama baterija. Duomenys iš baterijos (baterijos elementų įtampos bei temperatūros) yra surenkami ir išsiunčiami į CAN magistralę. Kad vartotojui ir techniniam personalui būtų paprasčiau suvokti kas vyksta sistemoje, yra sukurtas įrenginys, kuris kaupia CAN magistrale gautus duomenis, juos apdoroja ir pateikia vartotojui ar techniniam personalui suprantamu formatu lietimui jautriame ekrane. Šis įrenginys rodo baterijose likusios energijos kiekį, nuvažiuotą bei likusį nuvažiuoti atstumą iki baterijos išsikrovimo, automobilio važiavimo greitį, variklio sūkių skaičių, traukos baterijos įtampą, taip pat važiavimo metu vartojamą ar regeneracinio stabdymo metu į baterijas tiekiamą srovę. Taipogi, šiame ekrane galima stebėti ir detalesnę informaciją: kiekvieno baterijos elemento įtampą bei temperatūrą, taip pat stebėti kaip bėgant laikui, esant skirtingom temperatūrom bei važiavimo greičiui keičiasi akumuliatoriaus vidinė varža ir talpa. Naudojant šį įrenginį techniniam personalui daug patogiau derinti sistemą ir variklio valdymo bloko veikimą, taip pat daug lengviau rasti sistemos blokų gedimus ir juos greitai pašalinti.

Apskaičiuota, kad važiuojant šiuo elektromobiliu bus ne tik neteršiama gamta, tačiau bus pasiekiama ir ekonominės naudos – 100 km nuvažiuoti kainuos apie 8 Lt.


automanas.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama