Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 24 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 24 d. 08:18
„Nothing“ pristatė „Ear“ ir „Ear (a)“ belaidžius ausinukus
Balandžio 23 d. 20:24
Dauguma Lietuvos tėvų riboja vaikų laiką internete: psichologas patarė, kaip nepažeisti vaiko privatumo
Balandžio 23 d. 17:16
Peteris Higgsas: kaip itin kuklus fizikas sugalvojo dieviškosios dalelės idėją
Balandžio 23 d. 14:42
Huawei“ pristatė naujuosius „Pura 70“, „Pura 70 Pro“ ir „Pura 70 Pro+“ išmaniuosius telefonus
Balandžio 23 d. 11:27
Sukčiai iš lietuvių pernai vidutiniškai išviliojo po 74 eurus: atskleidė, kur ir kaip jie veikia
Balandžio 23 d. 08:41
Europos Komisija: KTU – pirmasis universitetas Lietuvoje pagal pritrauktas lėšas
Balandžio 22 d. 20:22
„Sony“ pristato naują „BRAVIA“ namų kino teatro garso produktus
Balandžio 22 d. 17:29
DI tendencijos: ko verta nepraleisti pro akis, kad spėtumėte įšokti į įsibėgėjusį technologijų traukinį
Balandžio 22 d. 14:28
Užderėjo pavasarinis „Facebooko“ problemų derlius – kaip jas spręsti?
Balandžio 22 d. 11:17
Lietuviai teise reikalauti ištrinti asmeninius duomenis naudojasi bene rečiausiai Europoje
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » IT, kompiuteriai ir sistemos Dalintis | Spausdinti

Nacionalinės e. sveikatos sistemos projektas (I etapas)

Publikuota: 2007-03-27 18:53
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR sveikatos apsaugos ministerija

Sistemą numatyta palaipsniui diegti visose šalies gydymo įstaigose. Sveikatos priežiūros įstaigose formuojamos nacionalinės elektroninės sveikatos istorijos bus saugomos centrinėje duomenų saugykloje. E. sveikatos istorijos bus kuriamos tik pacientams, pareiškusiems sutikimą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Informacija apie Nacionalinės e. sveikatos sistemos projekto pirmąjį etapą (NESS-I).

1. Kada turėjo būti baigtas NESS-I projekto diegimas?

Pagal pirminę sutartį, kuri buvo pasirašyta 2005 metų rugpjūčio 16 dieną, projektas turėjo būti užbaigtas iki 2006 metų gegužės, tačiau ši sutartis, dėl atsiradusių iš anksto nenumatytų darbų, buvo pratęsta iki 2006 m. rugsėjo 30 dienos. Projektas buvo įdiegtas pratęstoje sutartyje numatytais terminais. Sistema viešai buvo pademonstruota 2006 m. spalio 5-ąją.

2. Kodėl reikėjo pratęsti pirminę sutartį?

Pradėjus kurti nacionalinės e. sveikatos koncepciją paaiškėjo, kad reikėjo atlikti iš anksto nenumatytų užduočių, be kurių pradinis sistemos kūrimas buvo neįmanomas. Reikėjo papildomai:

  • parengti pateikiamos klinikinės informacijos turinio standartus ir formas,
  • sukurti visą eilę sistemos veiklai būtinų papildomų klasifikatorių,
  • parengti NESS-1 integracijai su kitomis sistemomis, tarp jų ir su VLK naudojama informacine sistema „SveiDra“,
  • sukurti papildomas NESS-1 funkcijas, susijusias su paciento sveikatos istorijos išsamumu. Jų poreikis ir būtinumas išaiškėjo NESS koncepcijų kūrimo metu, pavyzdžiui reikėjo sukurti galimybę įvesti, išsaugoti ir peržiūrėti bendrąją paciento sveikatos informaciją, epikrizes ir kitas papildomas, tačiau būtinas funkcijas.

3. Ar baigtas NESS pirmasis etapas? Kokie darbai yra atlikti?

Pagal sutartį, pasaulinė IT sprendimų kompanija „Hewlett-Packard“ (toliau – HP) turėjo sukurti sistemos branduolį ir apmokyti gydytojus, dalyvausiančius bandomojoje eksploatacijoje. Visi numatyti sistemos kūrimo darbai buvo baigti praėjusių metų rugsėjo 29 dieną, veikiantis sistemos branduolys perduotas Sveikatos apsaugos ministerijai bandomajai eksploatacijai, taip pat pasirašytas atliktų darbų ir dokumentacijos priėmimo aktas. Atlikti ir Širvintų Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) ir ligoninės gydytojų bei slaugytojų mokymai.

HP įgyvendino visus NESS pirmojo etapo darbus. Jo metu buvo sukurta pagrindinė e. sveikatos sistemos dalis – branduolys. Šis branduolys apima informacinę sistemą, kurioje kaupiama pacientų sveikatos informacija, užtikrinami informacijos mainai ir jos sauga, taip pat registrus, kuriuose kaupiama ir administruojama sistemos veikimui reikalinga informacija – ligų klasifikatoriai, vaistų informacija ir kita.

Taip pat pagrindinėje sistemos dalyje yra sukurtas pacientų katalogas, kuriame visos šalies mastu bus registruojami pacientai bei kaupiama jų informacija, bei gydytojo darbo vietos programinė įranga, leidžianti pasinaudoti visomis e. sveikatos sistemos branduolio teikiamomis galimybėmis.

Sukurta gydytojams skirta programinė įranga, leidžianti sistemoje surasti įrašus apie pacientus, peržiūrėti jų istorijas, kurti naujus įrašus ir tai daryti iš bet kurios šalies sveikatos priežiūros įstaigos, kuri prisijungusi prie NESS ir turi prieigos prie paciento duomenų teisę Visi sistemos diegimo darbai bei veikimo principai yra dokumentuoti. Sistema sukurta laikantis tarptautinių medicininių ir IT standartų ir geriausių praktikų (HL7, SOA, HISA, IHE, W3G, t.t.). Visi sukurtos sistemos išeities tekstai yra Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nuosavybė.

4. Kokie darbai šiuo metu dar vyksta?

Siekiant geriau ir praktiškai įvertinti sukurtos sistemos tinkamumą, šalys (SAM ir rangovas) nusprendė iki 2006 metų pabaigos atlikti bandomąją sistemos eksploataciją. Ši bandomoji eksploatacija vyksta ir šiuo metu. Todėl sutarties pabaigos aktas bus pasirašytas balandžio mėnesį, jai pasibaigus.

Bandomoji eksploatacija vėlavo, nes kitos sveikatos priežiūros sistemai priklausančios įstaigos vėlavo pateikti Sveikatos apsaugos ministerijai korektiškus (teisingus ir vienprasmiškus) pradinius duomenis, kurie turėjo būti perkelti į NESS-1 registrus ir klasifikatorius.

Paskutinius NESS veikimui reikalingus duomenis iš sveikatos priežiūros sistemos įstaigų HP gavo tik š.m. sausio mėnesį. Šios informacinės sistemos nebuvo visaverčiai parengtos tokiems duomenų mainams arba buvo netikslumų ir nesutapimų duomenyse, kurių nepataisius jų perkėlimas į NESS-1 nebuvo įmanomas. Todėl ir gydytojų mokymai buvo pradėti tik perkėlus duomenis; jų mokymai baigti vasario mėnesį.

Visi HP darbai, susiję su NESS-1 parengimu duomenų perkėlimui, buvo atlikti laiku.

5. Koks produktas yra sukurtas ir kam perduotas?

Projekto rezultatai yra perduoti SAM (tai įteisinta perdavimo – priėmimo aktu), o programinės įrangos kodas įdiegtas pilotinėje aplinkoje (IT infrastruktūroje) Valstybinėje ligonių kasoje.

6. Ar VLK naudojama informacinė sistema „SveiDra“ jau prijungta prie NESS?

VLK sistema prie NESS dar nėra prijungta, nes tai nebuvo šio etapo uždavinys. Jungiant prie NESS, VLK sistemoje reikia atlikti pakeitimus. NESS ir VLK integracija numatyta vėlesniuose NESS projekto etapuose.

7. Kiek kainavo šis projektas?

Šis projektas – pirmasis nacionalinės elektroninės sveikatos sistemos diegimo etapo įgyvendinimas - buvo finansuojamas iš Pasaulio banko lėšų. Jo apimtis – beveik 9 mln. litų.

8. Kur kitose šalyse HP yra diegusi panašius e. sveikatos projektus?

Elektroninės sveikatos sprendimai – viena iš pagrindinių HP veiklos sričių. Kompanija nuolat bendradarbiauja su ligoninėmis, universitetais, partneriais kurdama ir tobulindama e. sveikatos sprendimus. HP yra dalyvavusi, sukūrusi ir įdiegusi panašius projektus Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Vokietijoje, taip pat dalyvavusi kuriant regioninius projektus Ispanijoje. Šiuo metu HP dalyvauja panašios sistemos diegime Estijoje.

9. Ką šiuo metu gali atlikti gydytojai, naudodamiesi NESS-I?

Galimybė naudotis sistemos branduolio funkcijomis šiuo metu yra sudaryta tik bandomojoje eksploatacijoje dalyvaujantiems gydytojams bei sveikatos priežiūros institucijoms. Jie gali registruoti pacientą nacionalinėje e-sveikatos sistemoje, sukurti jo sveikatos įrašus ir juos išsaugoti sistemos branduolyje, peržiūrėti kitų gydytojų pateiktą informaciją apie pacientą, ligoninių pateiktas epikrizes, atspausdinti elektroninę sveikatos istoriją. Taip pat planuoti savo darbo laiką, vykdyti išankstinę pacientų registraciją, sukurti siuntimus specialistų konsultacijai bei tyrimams, priimti pacientus kitiems gydytojams siunčiant.

10. Ar dėl NESS diegimo nesutriks sveikatos apsaugos sistemos darbas?

Ne. Nacionalinės e. sveikatos diegimas ir buvo suskaidytas į atskirus etapus, ribojant vienu metu įvedamų funkcijų kiekį, žinant, kad tokios sistemos diegimas ir įsisavinimas nėra greitas ir paprastas procesas (funkcijos ir jų diegimo eiliškumas buvo parengtas galimybių studijų metu, remiantis pasauline patirtimi bei atsižvelgiant į Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos specifiką ir opiausias, skubiausiai automatizuotinas funkcijas). NESS įdiegimas leis automatizuoti ir supaprastinti pacientų sveikatos ir kitos informacijos mainus, kas leis efektyviau tiekti sveikatos priežiūros paslaugas.

Pirmiausia buvo sukurtas sistemos branduolys, kuris yra bandomas vienoje sveikatos apsaugos įstaigoje. Bandomosios eksploatacijos metu gydytojai išsakys savo pageidavimus, patarimus, kaip patobulinti sistemos bei jiems skirtos programinės įrangos veikimą.

11. Kokia NESS nauda?

Veikianti e. sveikatos sistema leis veiksmingai keistis informacija tarp skirtingų gydymo įstaigų, supaprastins pacientų registracijos tvarką, todėl gydytojai galės dirbti efektyviau, mažiau laiko skirdami dokumentacijai, o daugiau dėmesio – savo pacientams.

Naujojoje nacionalinėje e. sveikatos sistemoje kiekvienam pacientui bus sukuriama elektroninė ligos istorija, todėl gydytojas bet kurioje Lietuvos vietoje nedelsiant gaus būtiną informaciją apie pacientą, jo sveikatos būklę, gydymo eigą, paskirtus vaistus, atliktų tyrimų rezultatus ir kitus reikalingus duomenis.

Įdiegus naują e. sveikatos sistemą, gyventojai internetu galės užsirašyti į eilę pas norimą gydytoją, užsisakyti atlikti pageidaujamus tyrimus bei gauti kitas sveikatos priežiūros paslaugas. Pacientų registracijos tvarka taps efektyvesnė, o vartotojo prieiga bus saugi. Kiekvienas pacientas galės naudotis specialiai jam parengtomis nesudėtingomis registracijos formomis, sužinoti informaciją apie savo gydymo eigą, gauti gydymo ir sveikos gyvensenos patarimus.

SAM



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama