Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
Balandžio 17 d. 17:52
Roveris „Curiosity“ pradėjo naujo Marso regiono tyrimus
Balandžio 17 d. 14:35
Visapusis namų klimato valdymas su „Komfovent KOMBI“
Balandžio 17 d. 11:38
Atskleistos itin detalios smegenų nuotraukos, padarytos galingiausiu pasaulyje MRT aparatu
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Elektronika, automatika Dalintis | Spausdinti

Japoniškų išmanių miestų naujovės prigyja ir Vilniuje – viešose vietose įrengti davikliai emocijoms nuskaityti

Publikuota: 2022-07-26 08:26
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Aistė Turčinavičiūtė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Japonijos elektrotechnikos gamintoja „Panasonic“ šiauriniame Osakos priemiestyje esančias senas gamyklas šį pavasarį transformavo į išmanųjį Suitos miestelį, kur žmonių veiklos poveikis klimatui mažinamas pasitelkiant pažangiausias technologijas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Japonijos elektrotechnikos gamintoja „Panasonic“ šiauriniame Osakos priemiestyje esančias senas gamyklas šį pavasarį transformavo į išmanųjį Suitos miestelį, kur žmonių veiklos poveikis klimatui mažinamas pasitelkiant pažangiausias technologijas. Tokia moderni bendruomenė Japonijoje – jau trečioji, iš savo pirmtakių išsiskiria ypatingu dėmesiu pačių gyventojų gerovei, aktyviai kovoja su socialine atskirtimi. Technologijų potencialas spręsti įvairiais socialines problemas – išties didelis, ką rodo ir Vilniuje įrengtos žmonių emocijų matavimo sistemos.

Japoniškų išmanių miestų naujovės prigyja ir Vilniuje – viešose vietose įrengti davikliai emocijoms nuskaityti
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kiekviena bendruomenė vis pažangesnė

Išmanioji Suitos bendruomenė Japonijoje – trečioji kompanijos „Panasonic“ vykdomo projekto dalis. Projekto vizija, kaip rašo „BusinessGreen“, – į kiekvieną žmogaus veiklos sritį įkomponuoti itin modernius, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančius išmaniuosius įrenginius. Tai savo ruožtu turėtų mažinti žmogaus aplinkai daromą žalą.

Pirmąjį išmanųjį miestelį – Fudžisavą – „Panasonic“ įrengė dar 2014 metais. Jame sukurta 600 išmanių namų ūkių, ant kiekvieno namo stogo įmontuotos saulės baterijos. Antroji bendruomenė – Cunašima – atidaryta 2018 metais ir garsėja kaip technologijų būstinė, kurioje veikia kompanijos „Apple“ tyrimų ir plėtros centras.

Šiais metais įkurtas Suitos išmanusis miestelis aiškiai pranoksta savo pirmtakes. Jame plačiai išvystytos žaliosios erdvės ir elektromobilių infrastruktūra, įrengtos didžiulės energijos kaupimo sistemos, stichinės nelaimės metu aprūpinančios žmones energijos atsargomis, įdiegta vandenilio kuro elementų sistema. Suitoje, kaip ir kituose miesteliuose, įdiegti pačios „Panasonic“ IT sprendimai ir buitinė elektronika. Suita yra pirmoji tokia bendruomenė Japonijoje, kur visa elektros energija gaunama vien iš atsinaujinančių energijos šaltinių. „BusinessGreen“ apibūdina tai kaip reikšmingą žingsnį į priekį, palyginti su Fudžisavos miesteliu, kuriam keltas tikslas atsinaujinančiais energijos šaltiniais patenkinti maždaug 30 procentų visų elektros energijos poreikių.

Neapsiriboja vien klimato kaitos klausimais

Kaip „BusinessGreen“ pasakojo Takeshi Arakawa, „Panasonic“ išmaniųjų miestų plėtros departamento direktorius, šalia akivaizdžių siekių sumažinti žmonių veiklos poveikį klimatui, Suitos išmaniajame miestelyje išskirtinis dėmesys skiriamas ir bendruomenės problemoms. Viena iš jų – socialinė vyresnio amžiaus gyventojų atskirtis. Šiam iššūkiui spręsti įrengtos dirbtinio intelekto kameros, skaitmeninės sveikatos programos, senjorų būstuose įmontuoti specialūs jutikliai. Miestelyje veikia ir sveikatingumo centras, demencija sergančių gyventojų namai, teikiamos slaugos namuose paslaugos.

T. Arakawos teigimu, išmaniojo miesto sėkmė tiesiogiai priklauso nuo to, ar pavyksta rasti pusiausvyrą tarp valdžios institucijų, įmonių ir bendruomenės interesų. Pastarosios vaidmuo, jo vertinimu, yra esminis, nes būtent noras išspręsti tam tikrus bendruomenės iššūkius skatina apskritai steigti tokias infrastruktūras. „Susiduriame su daug socialinių problemų ir iššūkių – nuo ​​urbanizacijos ir visuomenės senėjimo iki aplinkosaugos problemų. Išmanusis miestas arba miestelis yra labai veiksmingas būdas tas problemas spręsti. Todėl tikimės, kad ne tik čia, Japonijoje, bet ir visame pasaulyje tokia koncepcija bus įgyvendinama vis dažniau“, – „BusinessGreen“ sakė „Panasonic“ atstovas.

Išmanaus miesto užuomazgos – jau ir Vilniuje

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybos valdymo ir nekilnojamojo turto katedros vedėjas, prof. habil. dr. Artūras Kaklauskas, LRT.lt paklaustas, ar Lietuvoje būtų įmanoma įkurti į „Panasonic“ išmaniuosius miestelius panašią bendruomenę, tikino, jog turint pakankamą finansavimą, tai padaryti būtų visiškai nesunku. Kadangi to finansavimo trūksta, vietoje to, kad būtų statomi atskiri kvartalai, kur į absoliučiai visas veiklas įkomponuojami išmanūs sprendimai, atskiros technologijos yra įdiegiamos į bendrą miesto infrastruktūrą. Vis dėlto, net ir veikdamos ne taip koncentruotai, tokios inovacijos gali ne ką prasčiau atliepti bendruomenės interesus ir spręsti panašias socialines problemas, kurias savo projekte išryškina „Panasonic“.

Mokslininko teigimu, jau šiuo metu Lietuvoje galima surasti išmanių technologijų pritaikymo miesto gyvenime pavyzdžių. Vienas iš technologinių sprendimų, sėkmingai įgyvendintų Vilniuje, yra išmanieji davikliai, realiu laiku matuojantys žmonių emocinę būklę. Ši iniciatyva – ES finansuojamo „ROCK“ projekto dalis, kurio tikslas – technologinių įrankių pagalba plėtoti miesto kultūros paveldo potencialą, atgaivinti bei skatinti tvarų vystymąsi ir ekonomikos augimą. Projekte be Vilniaus dalyvavo dar devyni Europos miestai: Lionas (Prancūzija), Bolonija ir Turinas (Italija), Liverpulis (Jungtinė Karalystė), Atėnai (Graikija), Klužas-Napoka (Rumunija), Eindhovenas (Nyderlandai), Lisabona (Portugalija) ir Skopjė (Šiaurės Makedonija). Vilnius partnerių pasirinktas kaip UNESCO pasaulio paveldo vietovė ir pavyzdinis miestas, galintis perteikti savo patirtį kitiems projekto dalyviams.

Emocijas matuojantys išmanieji davikliai – Vilniaus miesto savivaldybės ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkų, su prof. A. Kaklausku priešakyje, iniciatyva. Davikliai įrengti dešimtyje skirtingų miesto vietų: tiek miesto centre, tiek pramonės ir rekreacinėse zonose. Įrenginiai fiksuoja, kaip žmogus ten būdamas jaučiasi – ar jis laimingas, maloniai nustebęs, susidomėjęs, o gal supykęs ar pasibjaurėjęs. Be veido išraiškų matuojami ir įvairūs fiziologiniai duomenys, pavyzdžiui, žmogaus pulsas, veido temperatūra ir kvėpavimo dažnis.

Remiantis tokiais duomenimis, sudaromas vadinamasis laimės indeksas. Žinant, kuriose miesto vietose būdami gyventojai jaučiasi laimingiausi, kokios veiklos jiems teikia daugiausia pasitenkinimo, galima tas zonas išplėsti, atkartoti ne vienoje miesto vietoje. Tai savo ruožtu pagerina tiek žmogaus emocinę būseną, tiek viso miesto įvaizdį.

„Laimė – tiesioginis subjektyvios tikrovės atspindys. Ją teigiamai veikia mieste atvertas viešųjų erdvių ir kultūros veiklų arsenalas bei jų sąveika. To svarba ypač išryškėjo dėl COVID-19 paskelbto karantino metu, kai laimės indeksas sumažėjo iki 20,42 proc., nuobodulys padidėjo 88,39 proc. „Sugadintą nuotaiką“ pakėlė Senamiestis, pandemijos metu tapęs kavine po atviru dangumi, kur skambėjo muzika, buvo saugiai bendraujama – laimės indeksas padidėjo iki 43,8 proc.“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Kaip pabrėžia projekto iniciatoriai, Vilniaus laimės indeksas yra vienas iš daugelio išmanaus miesto sprendimų, įgyvendinamų sostinėje. Pasitelkdama „daiktų internetą“ (ang. Internet of Things, IoT), savivaldybė aktyviai išnaudoja išmanias technologijas apšvietimui, eismo kontrolei, oro taršos mažinimui, žemės ūkiui, sveikatos apsaugai, mažmeninei prekybai ir logistikai mieste gerinti. Tokiais aplinkai draugiškais būdais, visai kaip „Panasonic“ išmaniuosiuose miestuose, keliama žmonių gyvenimo kokybė.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama