Elektronika.lt
 2024 m. kovo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Elektronika, automatika Dalintis | Spausdinti

LA2A – optinis kompresorius / ribotuvas

Publikuota: 2009-07-20 07:20
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Mėgėjai
Autorius: Žygimantas Laurutis

Pamenu, kažkurią dieną sukinėjau senuką AM imtuvą, negalėdamas rasti nei vienos stoties. Tačiau buvo metas, kai visas pasaulis it pasiutęs statė didžiules AM antenas, investavo milijonus į naujų sistemų kūrimą ir tobulinimą. Vienas iš garsių inžinierių buvo Bill’as Putnam’as. Na, tiksliau išgarsino jį 1965 m. „Teletronix“ (vėliau pervadinta UREI) kompanijoj sulituotas LA2A.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pamenu, kažkurią dieną sukinėjau senuką AM imtuvą, negalėdamas rasti nei vienos stoties. Tačiau buvo metas, kai visas pasaulis it pasiutęs statė didžiules AM antenas, investavo milijonus į naujų sistemų kūrimą ir tobulinimą. Vienas iš garsių inžinierių buvo Bill’as Putnam’as. Na, tiksliau išgarsino jį 1965 m. „Teletronix“ (vėliau pervadinta UREI) kompanijoj sulituotas LA2A.

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Nenuostabu – LA2A atenuacijos schema buvo tiesiog revoliucinė: amplitudė reguliuojama paduodant sustipriną audio signalą į elektroliuminesencinę plėvelę, kuri proporcingai signalo AC įtampai ima šviesti į kadmio sulfido fotorezistorių. Fotorezistorius pastatytas, kad šuntuotų signalą. Tų metų technikai stulbinanti – 40 dB autoatenuacija, tiesi 30 Hz –15 kHz pralaidumo juosta greitai pavertė LA2A audio standartu, dirbusiu prieš transliacines lempas, kad apsaugoti jas nuo netikėtų amplitudės šuolių.

1969 m., lempinės technikos populiarumas ėmė slūgti, LA2A išėjo į pensiją ir turėjo užleisti vietą puslaidininkiniam LA3A. UREI nebenešė tokio pelno, tad galiausiai buvo parduota „Harman Professional“, kuris išleido porą trumpų (po 200 vnt.) serijų LA2A. Pirmoji 70-ųjų pabaigoj, antroji 80-aisiais metais.

Pasibaigus AM erai, protingesni žmonės ėmė krapštyti nurašytus LA2A iš transliacinių „spintų“ ir naudoti juos garso įrašams. O skambėjo jie tikrai įspūdingai...

1999 m. Bill’as Putnam’as (jaunesnysis) atsipirko UREI kompaniją iš „Harman“, pervadino „Universal Audio“ ir pradėjo gaminti rankomis surinktus LA2A, 1176, bei kitus tėvo šedevrus. Rinka tiesiog pašėlo!! Nesistebiu...

Asmeniškai pirmiausia apie LA2A išgirdau prieš trejetą metelių. Buvau toks jau visai ambicingas ir audio technikoj išmanantis vaikinas. Turėjau Vilniui panelę, na, pamenu eilinį penktadienį atitranzavau pas ją. Kažkaip ankstokai atitranzavau, tai ji dar nebuvo iš paskaitų grįžus. Pasisodino mane jos tėvukas... Pasirodo – muzikantas. Ėmėm apie techniką kalbėt, įsidrąsinęs pradėjo jis man apie savo svajonių prietaisus pasakot. Tatai buvo „Neumann U47“ mikrofonas, LA2A ir 1176 (ironiška, visus ir susilipdžiau)... Na, užsiintrigavau, kažkaip neištvėręs, sekmadienio popietę jau sėdėjau Šiauliuose prie kompiuterio ir naršiau schemos:

Juokai - pamaniau. Susirinkau turguj popierinius kondensatorius, nusipirkau varžų. Viena kas nedavė ramybės – tai pati prietaiso širdis – T4B optoatenuacijos modulis:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas
LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Turbūt dėl fosforinės elektroliuminesencinės plėvelės polinkio su laiku nudūkti, T4B buvo išleistas oktaninės relės pavidale. Kaina šiandieniniuose tiekėjuose svyruoja ~400$. (tipinis „jei gali sumokėt už prietaisą 3000$, sumokėsi ir dar 400$ už atsarginę dalį“).

Na, o tuo metu protingesni žmonės neriasi iš kailio, visaip stengiasi nukopijuoti T4B ir įspirti į užpakalį tironams „Universal Audio“. Antai pvz. – dešinėje.

Planavau ir aš tuo protingu žmogum būt. Net pavyko vienoj nuotraukoj perskaityt fotorezistorių markės („Clairex CL5M5L“)... Bet užtat pasirodė, kad elektroliuminesencinės plėvelės Lietuvoje naudojamos nebent tik NATO lėktuvų, (kurie kartais praskrenda mūsų oro erdvėj) vidaus apšvietimui. Taigi, vėl grįžom prie nulio. Po pusės metų užsienio DIY audio forumuose pasirodė vaikinukas, vardu Byron'as, siūlantis tokį T4B:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Tuo labai susidomėjo forumo senbuviai, tuoj čiupo lituoklius, ir sulipdę puolė kišt į savo, gerą mašiną kainuojančius, LA2A štai šitokius daiktus:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Daug tarėsi, pribraižė visą temą grafikų, kreivių ir galiausiai priėjo vieningos išvados: „After a few weeks of serious testing I now use 120 k resistors“.

Na ką. Oktaninės relės „Lemonoj“ pasirodė tikrai brangios (juolab vandalizavimui), tad suradau išsigaravusią lempą ir apdailinau plaktuku (dėl silpnesnių nervų skaitytojų nededu proceso nuotraukų):

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Taigi, sulaukiau, kol „Lemona“ atgabens optoporą:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Ir sulitavau savo T4B:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Išbandėme, viskas tvarkingai - tarp antros ir trečios kojytės padavus 60–80 V kintamos, tarp 5 ir 6, bei tarp 7 ir 8 kojytės varža praktiškai nukrenta iki nulio. Atjungus valdymo signalą, varža begalinė ir garso signalas nešuntuojamas.

Kas liečia išdėstymą, nutariau neišradinėti dviračio, nes manau, kad UREI inžinieriai paskyrė galybę laiko optimaliausiai stumdydami detales (be to, manau kad būtų šventvagystė septinto dešimtmečio aparatą trasuoti ant PCB), tad radau originalų išdėstymą:

P.S.: raudonai apvesti nominalai, kurie buvo kitokie nei internete rastose schemose (pvz., V2 – kartotuvo anode buvo pasiūlyta lituoti ne 10 k, o keletą omų, kas, suprantama. nuvylė mane skambesio atžvilgiu).

Rūsy radau kaip tik tinkamą gabalėlį bakelito:

LA2A - optinis kompresorius/ribotuvas

Ir sulitavau plokštę (tiesa, vėliau paaiškėjo, kad ji netelpa, tad teko truputį apipjaustyti):

LA2A – optinis kompresorius / ribotuvas

Maitinimą nutariau įgyvendinti ant pcb. D1 vietoj įlitavau neoninį stabiltroną (kaip originale), tiesa, pastarasis kartais išjungiant prietaisą skleidžia keistus „myyyyyyy“ garsus...

Korpusą išpjaunam iš bronzos ir užlituojam veržles:

Sustatom lizdus, jungtis, įėjimo transformatorių iš bEAG mikrofoninio preampo, išėjiminį iš tesla mixerio ir t. t. P.S. dėkui forumiečiui Ainiui Štelemėkui už maitinimo transformatorių:

LA2A – optinis kompresorius/ribotuvas

Savaitę kruopščiai vedžiojame elektros instaliaciją viduje, kol galiausiai suvedžiojam:

LA2A – optinis kompresorius/ribotuvas

Pavyko internete rasti ir įtampas anoduose (6 koja): 12ax7#1 – 100v, 12bh7 – 200v, 12ax7#2 90v, 6aq5 – 80v. su 20 % paklaida. Patikrinus, kad telpu į rėmus, užsukau dangtį. Be stiprinimo reguliavimo (nes neturiu EL90 lempos) dinaminis diapazonas mažumėlę pasirodė siaurokas. Pirminės kaskados greitai pereina į iškraipymų režimą. EL90 vietoje laikinai prilitavus rusišką 6p1p (tokios pat charakteristikos, bet kita cokoluotė) viskas susitvarkė. Prietaisas pats „sugaudo“ kada įėjimas per stiprus ir jį slopina. Nepaisant to, žvėriškas mano pirminio stiprintuvo išėjimas kartais perkrauna net įėjimo transformatorių. Tam spręsti išmėginau Enrique Iglesias variantą – 1176 ir LA2A nuosekliai:

LA2A – optinis kompresorius/ribotuvas

Aršus 1176 FET’ų kompresavimas (nustačius greičiausią ataką) nukarpo visus netikėtus pikus, o LA2A viska išlygina ir „užsaldina“ garsą meiliu lempų skambesiu. Rezultatu esu labai patenkintas ir, jei kas iš kolegų nebrangiai padovanos EL90 lempą, kurios Lietuvoj niekur nerandu – greitai įdėsiu garso pavyzdžių.

Diskutuoti galite specialioje šio projekto temoje forume.

Žygimantas Laurutis, Šiauliai. Mob. nr.: 862 806980.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama