Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
Kovo 17 d. 09:11
RRT: Lietuvoje mobilus internetas spartėja, tačiau pasirinktas 5G diegimo būdas gerina ne visus kokybės parametrus
Kovo 16 d. 17:47
Elektromobilių įkrovimas: priprantame prie naujos realybės (1)
Kovo 16 d. 13:34
Kaip organizacijoms pasiruošti planiniam Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos patikrinimui?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Ryšio technologijos Dalintis | Spausdinti

Klausimas, į kurį nebespėjo atsakyti Stephenas Hawkingas

Publikuota: 2018-07-20 15:22
Tematika: Ryšio technologijos
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Metų pradžioje pasaulis neteko vieno iškiliausių šių laikų mokslininko Stepheno Hawkingo. Visame pasaulyje žinomas britų fizikas ir kosmologas dažnai pasisakydavo įvairiausiomis mokslo temomis, o jo teorijos ar nuomonė ne vien fizikos klausimais buvo labai vertinami. Vis tik liko vienas klausimas, į kurį garsus mokslininkas nebespėjo atsakyti: dirbtinis intelektas. Stephenas Hawkingas, dar pernai rudenį kalbėdamas šia tema, atsakė nežinantis, ar dirbtinis intelektas yra pats didingiausias ar pats pavojingiausias žmonijos atradimas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Metų pradžioje pasaulis neteko vieno iškiliausių šių laikų mokslininko Stepheno Hawkingo. Visame pasaulyje žinomas britų fizikas ir kosmologas dažnai pasisakydavo įvairiausiomis mokslo temomis, o jo teorijos ar nuomonė ne vien fizikos klausimais buvo labai vertinami. Vis tik liko vienas klausimas, į kurį garsus mokslininkas nebespėjo atsakyti: dirbtinis intelektas. Stephenas Hawkingas, dar pernai rudenį kalbėdamas šia tema, atsakė nežinantis, ar dirbtinis intelektas yra pats didingiausias ar pats pavojingiausias žmonijos atradimas.

„Nors žinomas britų fizikas nepateikė atsakymo dėl dirbtinio intelekto ateities, jis akcentavo, kad, bent jau teoriškai, kompiuteriai galėtų imituoti žmogaus intelektą ir netgi jį pranokti. Tačiau mokslininkas akcentavo ir tai, jog jeigu šiai technologijai bus tinkamai pasiruošta, nebus ignoruojamos potencialios grėsmės, dirbtinis intelektas gali tapti gyvybiškai svarbiu įrankiu tolimesniam žmonijos egzistavimui. Priežastis, dėl kurios, tikriausiai, mokslininkas daugiausiai abejojo slypi pačiame bendriausiame dirbtinio intelekto apibrėžime. Tai – technologija, kuri savaime mokosi ir tobulėja. Ir nors toks dirbtinis intelektas, koks paprastai vaizduojamas fantastiniuose filmuose dar toli, jau šiandien atsiranda vis daugiau savaime besimokančių technologijų“, – sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas ir dalinasi penkiais naujais įdomesniais dirbtinio intelekto pavyzdžiais, kuriuos galime išbandyti savo išmaniajame telefone.

Klausimas, į kurį nebespėjo atsakyti Stephenas Hawkingas

Draugiškas patarimas

Pasak M. Vrubliausko, šiandien dirbtinio intelekto galimybės jau pasiekė tokį lygį, kai jis gali suteikti žmogui tai, kas labai vertinama bendraujant su draugais – asmeninį patarimą.

„Dirbtinis intelektas jau gali, labiau pažinęs konkretų žmogų, duoti jam patarimą, kurį galėtume prilyginti mūsų draugų patarimams. Tiesa, bent jau kol kas – vienoje aiškioje srityje. Pavyzdžiui, kelionėse.

Programėlė ULYSS („iOS“) išklausinėja vartotojo apie jo keliavimo pomėgius, išsiaiškina keliautojo tipą, nuolat mokosi jį pažindama ir pateikia realias rekomendacijas, kur konkrečiam vartotojui būtų geriausia keliauti. Įdomu tai, kad šios rekomendacijos yra visiškai personalizuotos ir, tikėtina, kiekvienam žmogui bus vis kitokios. Tuo metu iki šiol patarimo dėl būsimų kelionių dažniausiai klausdavome draugų – juk būtent jie mus geriausiai pažįsta“, – sako „Bitės Profas“.

Intelektualūs žaidimai

Žaidimai, kaip teigia „Bitės Profas“, šiandien yra puiki galimybė pamatyti ir įvertinti dirbtinio intelekto sugebėjimus sužaidybinta forma: „Atsisiuntus programėlę-žaidimą „Akinator“ („iOS“, „Android“) galima įsitikinti šios technologijos gebėjimu daryti logiškas išvadas. Šiame žaidime animacinis džinas – valdomas specialaus algoritmo – paprašo žaidėjo įsivaizduoti egzistuojantį arba išgalvotą personažą ar garsų žmogų. Tada užduoda keletą su tiesioginiu atsakymu nesusijusių klausimų ir pateikia žaidėjo sugalvoto personažo arba žmogaus nuotrauką.

Tikėtina, kad sužaidus šį žaidimą išsigąsite ar krūptelėsite, bet vėliau įsitrauksite į žaidimą, nes jis tikrai labai smagus“. Išmanus fotoaparatas

M. Vrubliausko teigimu, vienas labiausiai varginančių dalykų fotografuojant savo išmaniuoju telefonu – nepavykę kadrai, kurie tiek apkrauna telefono atmintį, tiek vargina vėliau juos po vieną žymint ir trinant rankiniu būdu. Tačiau šiandien ir šią užduotį galima patikėti dirbtiniam intelektui.

„Pakanka atsisiųsti programėlę „Zyl“ („iOS“, „Android“) ir ji imsis savarankiškai (žinoma, gavusi vartotojo leidimą) šeimininkauti telefono nuotraukų galerijoje. Programėlės dirbtinis intelektas visą nuotraukų galeriją sugrupuoja pagal nuotraukas su skirtingais žmonėmis ar mokosi pažinti bei surenka į vieną vietą ir nuolat pasiūlo ištrinti nepavykusius kadrus. Taip pat programėlė proaktyviai atkreipia vartotojo dėmesį į pačias geriausias ar tinkamiausias socialiniams tinklams nuotraukas. Pažinti, kas yra geriausia nuotrauka, ši programėlė taip pat nuolat mokosi, todėl jos rekomendacijos galima pasitikėti taip pat kaip gero draugo“.

Pokalbis su Sokratu

Tiems, kas kartais atsidūsta susidūrę su sunkia matematikos ar bet kokios kitos mokslo srities problema ar užduotimi ir pagalvoja „et, kaip norėčiau dabar būti Sokratu“, dirbtinis intelektas taip pat jau gali padėti.

„Atsakymams į visus klausimus šiandien yra... programėlė „Socratic“ („iOS“). Jeigu žmogus susiduria su neįveikiamu matematikos (arba biologijos, fizikos, istorijos ir t. t.) uždaviniu ar klausimu, jam tereikia išsitraukti išmanųjį telefoną, nufotografuoti uždavinį ar klausimą, ir programėlė pateiks atsakymą. Skaitmeninio Sokrato kūrėjai didžiuojasi tuo, kad jų dirbtinis intelektas pasižymi itin pažangiu vaizdų atpažįstamumu, o vėliau, apdorodamas perskaitytą užduotį, iš visų sprendinių bei paaiškinimų atranda ir vartotojui pateikia tinkamiausius. Taip jis nuolat mokosi spręsdamas skirtingus uždavinius ir rasdamas tiksliausius atsakymus į juos iš milžiniškos atsakymų duombazės. Todėl šiandien tai arčiausiai to, ką galėtume pavadinti „klausimo uždavimui pačiam Sokratui“, – teigia „Bitės Profas“.

Sumanus naujienų portalas

Pasak M. Vrubliausko, dirbtinis intelektas jau šiandien gali padaryti ir didelę įtaką vartotoją pasiekiančiam naujienų srautui: „Programėlė „Recent news“ („iOS“, „Android“) išanalizuoja išmanaus telefono turėtojo įpročius, pomėgius bei identifikuoja sritis ar naujienas, kurios jį domina. Tuomet įsijungia dirbtinis intelektas, kuris nuolat skenuoja visą naujienų srautą ir atrenka vartotojui tas naujienas, kurios jam aktualios. Taip pat, remdamasis tuo pačiu principu, jis siūlo ir žinias, kurios konkrečiam žmogui gali būti įdomios ar aktualios. Programėlė pasižymi tuo, kad gali itin greitai prisitaikyti prie besikeičiančio žmogaus noro domėtis skirtingomis sritimis“.

Galiausiai, kaip teigia M. Vrubliauskas, nors dirbtinio intelekto ateities klausimas išlieka neatsakytas, kiekvieną mėnesį atsiranda naujų, vienas už kitą labiau stebinančių šios technologijos pavyzdžių. Kadangi šio traukinio nesustabdysime, „Bitės Profas“ pataria visuomet būti jo priešakyje ir, kaip sakė Stephenas Hawkingas, tinkamai pasiruošti dirbtinio intelekto progresui.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama