Elektronika.lt
 2024 m. kovo 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 19 d. 12:29
Išlaisvinkite žaidimų galią su epiniu AOC 44,5 colių OLED monitoriumi – AGON PRO AG456UCZD
Kovo 19 d. 10:25
Nuotolinė sveikatos stebėsena keičia sveikatos priežiūros modelį
Kovo 19 d. 08:13
Kaip ir kuo valyti „iPhone 15“
Kovo 18 d. 20:26
„Telia“ elektromobiliai ir daiktų internetas mažina dyzelino vartojimą milijonais litrų
Kovo 18 d. 17:25
ES reguliavimas „ChatGPT“ ir visam dirbtiniam intelektui: pliusų daugiau, nei minusų?
Kovo 18 d. 14:27
„Porsche“ pristatė galingiausius elektromobilio „Taycan“ modelius
Kovo 18 d. 11:51
Lietuvoje – inžinierių stygius: ar padėtis tikrai be išeities
Kovo 18 d. 08:38
Kaip skatinsime tvarų vartojimą? Neišmesti, o taisyti!
Kovo 17 d. 17:43
Siekiama visiškai uždrausti „TikTok“ programėlę: kaip tai palies Lietuvos naudotojus?
Kovo 17 d. 13:26
Kokias pamokas atnešė autonominių automobilių eksperimentas Vilniuje?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Ar į smegenis įsiuvę implantus galėsime naršyti internete?

Publikuota: 2023-06-05 17:49
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Deividas Jursevičius
Inf. šaltinis: LRT radijo laida „Svarbus pokalbis“, LRT.lt

Elono Musko įmonė „Neuralink“, kurianti lustus smegenims, prieš kelias dienas gavo JAV Vyriausybės leidimą atlikti bandymus su žmonėmis. Sukurta speciali technologija, kuri elektrodus įsiuva į smegenis taip, kad jų nepažeistų. Nors idėja yra padėti žmonėms atkurti kalbos funkciją, kalbama ir apie futuristines idėjas, kaip kada nors internete naršysime vien tik savo smegenimis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Elono Musko įmonė „Neuralink“, kurianti lustus smegenims, prieš kelias dienas gavo JAV Vyriausybės leidimą atlikti bandymus su žmonėmis. Sukurta speciali technologija, kuri elektrodus įsiuva į smegenis taip, kad jų nepažeistų. Nors idėja yra padėti žmonėms atkurti kalbos funkciją, kalbama ir apie futuristines idėjas, kaip kada nors internete naršysime vien tik savo smegenimis.

Neniškytė atsakė, ar į smegenis įsiuvę implantus galėsime naršyti internete
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro tyrėja dr. Urtė Neniškytė LRT RADIJO laidoje „Svarbus pokalbis“ aiškino, jog tai yra būtinas ir laukiamas kiekvienos įmonės, kuriančios naujas medicinos technologijas, žingsnis, kai iš ikiklinikinių tyrimų, kurių metu bandymai atliekami su gyvūnais, pereinama prie klinikinių tyrimų, atliekamų jau su žmonėmis.

„Kai surenkama pakankamai įrodymų, kad šios medicininės priemonės veikia, gali pasiekti reikiamus rezultatus, leidžiama jas panaudoti pirmiesiems atrinktiems žmonėms“, – sakė neuromokslininkė.

Elektrodus įsiūs į smegenis kaip siūlus

„Neuralink“ jau atliko tyrimus su kiaulėmis ir beždžionėmis – monetos dydžio lustai 2020 metais buvo implantuoti į beždžionių kaukoles, dar prieš tai bandymai atlikti ir su žiurkėmis. U. Neniškytės teigimu, daugiausia informacijos apie smegenų implantus buvo pateikta 2019-aisiais, kai jie parodė sugebantys sukurti vadinamąją smegenų siuvimo mašiną, į smegenis implantuojančią lanksčius elektrodus.

Ši technologija buvo labai didelis proveržis, pagrindinis skirtumas nuo to, kokie elektrodai naudojami kitų tyrėjų. Kompiuterio ir smegenų arba smegenų ir kompiuterio jungtis, priklausomai nuo to, kuria kryptimi keliauja informacija, yra labai aktuali tema, plėtojama ne tik „Neuralink“, bet ir kitų kompanijų, mokslinių tyrimų grupių.

„Esmė ta, kad lustai, gardelės yra nelankstūs, kieti objektai. Jeigu įsivaizduosime smegenų faktūrą, tai yra kaip virtas kiaušinis. Jeigu kažką kieto įsmeigiame į smegenis ir tada neišvengiamai judame, tie mikro- ar makrojudesiai nuolat pažeidžia audinį. Audinys pažeidžiamas ne tik implantuojant elektrodus, bet ir nuo judėjimo. Tai viena iš priežasčių, kodėl tokių lustų naudojimas trumpalaikis. Paprastai FDA tokio tipo klinikinius tyrimus daryti leidžia nuo 6 mėnesių iki 2 metų, vėliau privaloma elektrodus išimti, net jeigu žmogui yra atkuriama funkcija.

„Neuralink“ idėja padaryti lanksčius elektrodus yra revoliucinga, jie mažina mikropažeidimus jau po to, kai elektrodas yra implantuotas į smegenis. Jeigu įsivaizduojate tą lankstų elektrodą kaip siūlą ir aš paprašysiu jūsų įverti jį į virtą kiaušinį, sakysite, kad neišeina. Tam ir reikia siuvimo mašinos. Tai vadinama siuvimo mašina, nes jeigu pažiūrėsime, kaip veikia ta adata, tai tikrai labai atitinka klasikinių „Zinger“ mašinų siuvimo technologiją“, – dėstė mokslininkė.

Paprastai kalbant, tai yra plona adata, kuri įveria kaip siūlą ploną elektrodą, tuomet adata yra ištraukiama, o elektrodas lieka implantuotas. Taip prisiuvama daug tokių elektrodų reikalingoje srityje.

Kitas privalumas, palyginti su gardelėmis, yra tai, jog siuvimo mašina galima pasirinkti sritį, į kurią norima įvesti elektrodą. Kadangi smegenyse gausu kapiliarų, juos pažeidus lokaliai išsilieja kraujo, nors ir labai nedaug. Sukuriamas nedidelis pažeidimas. 2019 metais pristačius išradimą naudotas lazeris norint pažiūrėti, ar adatos kelyje nėra kapiliaro. Jeigu jis yra, tuomet adata šiek tiek pasislenka, kad kraujas neišsilietų.

Pasak U. Neniškytės, technologiją bus bandoma pritaikyti paralyžiuotiems žmonėms, praradusiems kalbos funkciją, kad kompiuteris galėtų nuo motorinės smegenų žievės, atsakingos už kalbą, tiesiai nuskaityti, kokius raumenis pacientas norėtų judinti, jei galėtų, ir iš to iššifruoti kompiuterinę kalbą, taip palengvinant bendravimą.

„Tai reiškia, kad elektrodai turi būti implantuoti taip, kad padengtų visą motorinę smegenų žievę, kuri yra atsakinga už raumenis, judinančius mūsų lūpas, liežuvį ir visus kalbos padargus. Tai bus gana nemaža smegenų sritis“, – LRT RADIJUJE kalbėjo neuromokslininkė.

Ar bus įmanoma valdyti kompiuterį savo mintimis?

E. Muskas kalba ir apie tai, kad su smegenų ir kompiuterio sąsaja bus galima naršyti internete, kompiuterį žmonės galės valdyti savo mintimis. 2021 metais buvo atlikti tyrimai su beždžionėmis, pastebėta, kad minimalius dalykus padaryti jos gali, pavyzdžiui, pajudinti taškelį.

U. Neniškytės teigimu, gali būti, kad tokio proveržio sulauksime, tačiau laiko tarpai tarp 2019-ųjų, kai technologija tik buvo sukurta, ir tokio tipo klinikinių tyrimų, kurie bus atliekami dabar, ir naršymo internete yra nepalyginami.

„Naršymas internete nėra tik taškelio judinimas. Tai yra visas informacijos sugėrimas, jos srautas ir apdorojimas. Pagrindinė problema, kad mes gana nedaug žinome, kaip apdorojama visa sąmoninga informacija. Mes suprantame ir žinome, kaip vyksta pirminis jos apdorojimas nesąmoninguose smegenų centruose, kaip po to perduodama į aukštesniuosius smegenų centrus. Mes galime netgi suprasti, kaip vaizdas apdorojamas. Bet kaip iš vaizdo padarome prasmę, yra žymiai sudėtingesnis klausimas, neuromokslininkai į jį iki galo nėra atsakę.

Žinot, kaip „Matricos“ filme prisėda ir prisijungia prie smegenų laido. Tai mes kol kas nežinome, kur smegenyse mes tą laidą turėtume prijungti tam, kad tiesiogiai galėtume dalintis informacija“, – teigė VU tyrėja.

Ji pabrėžė, kad mums dar reikia daug fundamentinių žinių, supratimo, kaip mes informaciją suvokiame, tam, kad galėtume panaudoti tiesioginį ryšį tarp smegenų ir kompiuterio, kad tiesiogiai gautume informaciją, mums nieko nebereikėtų prisiminti, viską pasiimtume iš interneto.

„Kai vizionieriai kalba, kad mes tiesiogiai susijungsime su internetu, jie kalba apie tai, kad visa ta paieška vyks tiesiogiai, naršysime smegenyse. Susiduriame su biologiniu apribojimu, nes mūsų smegenų informacijos apdorojimas jau gerokai lėtesnis negu šiuolaikinių kompiuterių, ypač jeigu kalbame apie sąmoningas smegenis. Jeigu kalbame apie nesąmoningas smegenis, tai jos veikia dešimtimis kartų greičiau negu sąmoningos, tačiau tam, kad suvoktume informaciją, naudojame pastarąsias“, – tvirtino pašnekovė.

Anot jos, šį biologinį apribojimą galėtume apeiti nebent tuo atveju, jei kažkaip informaciją pateiktume giliau į neuroninius tinklus po sąmoningo apdorojimo, tačiau vėlgi – tam neturime fundamentinių žinių. Ir kol kas niekas negali pasakyti, kaip tai būtų įmanoma ir ar įmanoma apskritai.

Tekstą parengė Patricija Kirilova. Viso pokalbio klausykite LRT radiotekoje.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama