Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
Kovo 27 d. 10:37
KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijos
Kovo 27 d. 08:12
Prarasti Lietuvos mokslininkai: kodėl moksleiviai dažnai nenori tapti mokslininkais ir kaip tai pakeisti?
Kovo 26 d. 20:20
Kaip keičiasi vairavimo įpročiai persėdus į elektromobilį?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

„Q-commerce“ – laikina mada ar ateities apsipirkimo būdas?

Publikuota: 2021-10-13 09:33
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Andrius Jurgelevičius
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Q-commerce“ – naujas burtažodis elektroninės komercijos maistu pasaulyje, traukiantis investicijas ir auginantis naujus startuolius. Impulsą didinti e. prekybos maistu greitį suteikė pasikeitę vartotojų įpročiai – pirkti kasdienes prekes internetu tapo įprasta ir patogu. Tačiau ar tikrai greitoji komercija yra tas modelis, kuris po pandemijos užtikrins didžiausią e. prekybos maistu augimą?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

„Q-commerce“ („quick commerce“, liet. greitoji komercija) – naujas burtažodis elektroninės komercijos maistu pasaulyje, traukiantis investicijas ir auginantis naujus startuolius. Impulsą didinti e. prekybos maistu greitį suteikė pasikeitę vartotojų įpročiai – pirkti kasdienes prekes internetu tapo įprasta ir patogu. Tačiau tradicinė prekyba dar išlaiko savo suvokiamą pranašumą – spontaniškumą. Galimybė čia ir dabar apsipirkti – dar iki galo neišnaudota erdvė e. komercijai tobulėti, kur matomas sprendimas – didelis pristatymo greitis. Tačiau ar tikrai greitoji komercija yra tas modelis, kuris po pandemijos užtikrins didžiausią e. prekybos maistu augimą?

„Q-commerce“ – laikina mada ar ateities apsipirkimo būdas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Greitoji komercija dar visai jaunas elektroninio verslo modelis, kurį renkasi vis daugiau e. prekybą maistu vystyti norinčių įmonių. Per paskutinius metus kas mėnesį girdime, kad atsirado naujas žaidėjas, esamas žengė į naują rinką ar pritraukė milijonines investicijas.

Spartų „q-commerce“ verslo modelio populiarėjimą paaiškina jo lankstumas ir adaptyvumas. Pagrindinės investicijos nukreiptos į IT sprendimus – surinkimo ir pristatymo programėles bei pačią apsipirkimo programėlę klientui. Fizinė infrastruktūra, lyginant su tradiciniais e. komercijos modeliais, kainuoja sąlyginai mažiau. Tokiam verslui pradėti nereikia didelių investicijų į sandėlius, įrangą, transportą, asortimentą ir žmones.

Augant vartotojų lūkesčiams, naujas e. komercijos modelis ir gyventojams gali atrodyti kaip patrauklus būdas apsipirkti – užsakai prekes, o kurjeris nepraėjus nė pusvalandžiui jau skambina į duris. Greičiau nei nueiti į parduotuvę.

„Q-commerce“ kaip virsmo inovacija: kas turėtų sunerimti?

Dėl išvardytų privalumų, „q-commerce“ verslo modelis į rinką įsiveržė su vėju, besitaikančiu nušluoti tradicinius verslo modelius. Verslo teorijoje tokios naujovės vadinamos virsmo inovacijomis (angl. disruptive innovations). Jos įneša sumaišties į esamą rinką, ją keičia, o kartais – visiškai suardo. Ar pamenate fotojuosteles, kurias nešdavote išryškinti? Atsiradusi skaitmeninė technologija jas išstūmė iš fotografijos pasaulio. „Uber“ platforma gerokai sudrebino taksi rinką.

Būta ir ne tokių sėkmingų bandymų transformuoti esamą rinką. Čia galima paminėti elektronines knygas ir skaitykles. Į rinką žengė su ambicingu tikslu – pakeisti popierines knygas. Praėjo koks dešimtmetis, o vis dar mieliau vartome tarp pirštų šiugždančius knygų lapus. Panašu, kad elektroninės skaityklės nepasiūlė vartotojui didesnės vertės nei suteikia knygos.

Dar anksti pasakyti, koks likimas lauks „q-commerce“ verslų, tačiau verta paanalizuoti, į kurią rinką jie nusitaikė ir kas – tradicinio modelio e. parduotuvės ar fizinės parduotuvės – turėtų jausti jų kvėpavimą į nugarą.

Tradiciniai e. prekybos žaidėjai, tokie kaip „Barbora“, reaguodami į „q-commerce“ augimą, taip pat ieško galimybių išplėsti savo veiklos modelį – savo paslaugas papildo greitu pristatymu. Dalis žaidėjų patys kuria analogišką greitosios komercijos įmonę arba įsigyja jau veikiantį startuolį.

Išvardyti greitųjų e. parduotuvių pranašumai tampa mažiau reikšmingi ilgalaikėje perspektyvoje. Lengvai įkuriamas nedidelio kapitalo įmones nėra taip pigu išlaikyti. Greitis – kainuoja, nes reikia didelio tinklo „tamsiųjų parduotuvių“ (angl. dark store), prekių surinkimas ir pristatymas yra mažiau efektyvus, o dėl mažo pirkinių krepšelio ir augančios konkurencijos maža ir marža.

Kadangi pats populiariausias „q-commerce“ modelis, siūlantis labai ribotą – 1500-3000 prekių – asortimentą, greito apsipirkimo e. parduotuvės yra labiau papildomas, o ne pagrindinis apsipirkimo būdas. Pagrindinių pirkinių pirkėjai vis tiek eis ten, kur galės rinktis iš plataus asortimento.

Panašu, kad rimtesnę konkurenciją greito pristatymo žaidėjai sudaro mažoms, gyvenamuosiuose rajonuose įsikūrusioms parduotuvėms. Panašumų tarp jų daug: ribotas atrinktas asortimentas, arti vartotojų, lengvas prieinamumas. „Q-commerce“ pranašumas – tiesiai į namus pristatomos prekės. Lenkijoje kaip tik šiuo metu galima stebėti tokios konkurencinės kovos rezultatus – mažųjų fizinių parduotuvių tinklai dalį savo parduotuvių transformuoja į sandėlius, iš kurių prekes klientams pristatys į namus.

Ko reikia vartotojams?

Versle pranašumą įgyja tas žaidėjas, kuris vartotojui pasiūlo didžiausią vertę. Ar greitis yra ta valiuta, kuri gali papirkti vartotojus? Neseniai tarptautinė konsultavimo bendrovė „Bain & Company” atliko tyrimą, kaip pasikeitė elektroninių maisto parduotuvių pirkėjų elgesys ir lūkesčiai per pandemiją. Didesnis greitis – vienas iš naujai susiformavusių poreikių. Beje, iki šiol didelė dalis tradicinių e. parduotuvių Vakarų Europoje bei kaimyninėse šalyse siūlo maisto prekių pristatymą tik kitą dieną.

Tyrimas parodė augantį greičio poreikį, tačiau paaiškėjo, kad dauguma vartotojų nepuoselėja lūkesčio prekes gauti čia ir dabar. Didžiosiose Vakarų rinkose bei Kinijoje, nepriklausomai nuo e. prekybos išsivystymo ir brandos lygio, gyventojai tikisi pristatymo tą pačią dieną arba per dvi valandas (rezultatai pasidalija po lygiai). Ypač greito (per pusvalandį) prekių pristatymo į namus ar prekių atsiėmimo punktus norėtų vos nuo 10 iki 20 proc. vartotojų. Tai rodo, kad greitis nėra vienintelis ir pagrindinis vartotojų poreikis.

Jau dabar galima matyti bręstančią naują tendenciją – suderinti greitį ir didelį prekių asortimentą. Tokį modelį sėkmingai ištestavo vienas iš Didžiosios Britanijos e. prekybos tinklų.

Tolesnį e. komercijos maistu augimą skatins e. parduotuvės, kurios leis vartotojui rinktis iš pilno asortimento, bet kokio dydžio prekių krepšelį pristatys sąlyginai greitai – po valandos ar dviejų – ir nemokamai. Toks modelis patenkins esminius iš fizinių parduotuvių atėjusių klientų poreikius – „renkuosi ką noriu, prekes gaunu greitai ir apsipirkimas man nieko nekainuoja“.

Kokią ateitį brėžia „Barbora“? Neseniai pristatėme greito apsipirkimo paslaugą „Drive in 30 min.“, kuri pirkėjams leidžia rinktis prekes iš viso asortimento ir jas pasirinktoje „Drive in“ stotelėje atsiimti per pusvalandį. Šią paslaugą vystome kaip papildančią pagrindinį apsipirkimą ir leidžiančią klientams greitai gauti prekes, kurių jiems prireikė čia ir dabar.

Tačiau mūsų prioritetai nesikeičia – išlaikyti platų prekių asortimentą ir būti pagrindine kasdiene maisto ir kasdienių prekių parduotuve. Artimiausias tikslas – maksimaliai mažinti pristatymo laiką ir išlaikyti pilną asortimento pasiūlą. Tikime, kad po pandemijos toks modelis geriausiai patenkins vartotojų poreikius ir taps pranašesne alternatyva apsipirkimui parduotuvėje. Akivaizdu, jeigu norime išlaikyti e. prekybos maistu augimą ir po pandemijos, šie pokyčiai yra neišvengiami.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama