Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Pažintiniai, įdomybės Dalintis | Spausdinti

Iš mūsų pirštų išties pilasi mažytės kibirkštys: mokslininkas paaiškino, kodėl kartais mus „pakrato“ elektra

Publikuota: 2021-04-21 12:34
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Turbūt kiekvieną yra aplankęs nemalonus jausmas, kai prisilietus prie durų rankenos ar čiaupo per pirštus nutrenkia elektra, o tiksliau – įvyksta elektros iškrova. Šiuo reiškiniu žmonės dažniausiai pradeda skųstis pavasarį, tačiau iš tiesų tai daugiau priklauso nuo to, ar oras yra sausas, ar drėgnas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Turbūt kiekvieną yra aplankęs nemalonus jausmas, kai prisilietus prie durų rankenos ar čiaupo per pirštus nutrenkia elektra, o tiksliau – įvyksta elektros iškrova. Šiuo reiškiniu žmonės dažniausiai pradeda skųstis pavasarį, tačiau iš tiesų tai daugiau priklauso nuo to, ar oras yra sausas, ar drėgnas. Mokslininkas įvardijo, kad tokias mažytes iškrovas galime prilyginti žaibams danguje, ir išsamiai papasakojo, kodėl tai vyksta.

Iš mūsų pirštų išties pilasi mažytės kibirkštys: mokslininkas paaiškino, kodėl kartais mus „pakrato“ elektra
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Visi kūnai tarpusavyje pasidalija elektronais

Visų pirma reikia prisiminti, kas yra elektros krūvis ir kodėl paviršiai įsielektrina. Kaip LRT.lt pasakojo Fizinių ir technologijos mokslų centro Funkcinių medžiagų ir elektronikos skyriaus mokslininkas vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Voitechas Stankevičius, visos medžiagos sudarytos iš atomų. Patys atomai, sudaryti iš branduolio ir aplink jį skriejančių elektronų, yra neutralūs. Branduolys yra įkrautas teigiamai, o elektronai turi neigiamą krūvį. Kadangi atomas normaliomis sąlygomis yra neutralus, tai reiškia, kad teigiamas branduolio potencialas lygus neigiamam elektronų potencialui.

„Jeigu mes iš atomo kokiu nors būdu atimsime nors vieną elektroną ir perduosime kitam kūnui, tas kitas kūnas bus įkrautas neigiamu potencialu, o tas, iš kurio atėmėme elektroną, – teigiamu. Visai kitas klausimas, kaip mes tai galime padaryti. Vienas iš tokių būdų yra perduoti kitam kūnui elektros krūvį. Sakykime, kad vienas kūnas yra neutralus, o kitas įkrautas neigiamu potencialu. Kai jie susilies, dalis krūvio pereis į tą, kuris prieš tai buvo neutralus. Jie tuos krūvius pasidalija.

Priklausomai nuo to, iš kokių atomų, molekulių susidaro kūnas, elektronų ryšio energija su branduoliu skiriasi. Jeigu mes du kūnus patrinsime, elektronai gali pereiti iš vieno į kitą. Tas kūnas, iš kurio perėjo, bus įkrautas teigiamai, o tas, kuris pasiėmė, bus įkrautas neigiamai. Nėra taip, kad kūnas, pavyzdžiui, stiklas, įsikrauna tik teigiamai arba tik neigiamai. Priklauso nuo to, su kokiu kūnu jis sąveikauja. Jeigu tas kitas kūnas lengvai iš stiklo atima elektroną, stiklas užsikraus teigiamai. Bet jeigu jis turi stipresnį elektronų ryšį, gali atimti krūvį iš kito kūno, tada stiklas bus įkrautas neigiamai“, – dėstė V. Stankevičius.

Krūvis pereina iš vieno kūno į kitą

Kaip įvardijo fizikas, iškrova yra tiesiog potencialų išlyginimas. Jis siūlo įsivaizduoti paprastą pavyzdį. Jeigu mes pripiltume vieną indą vandens, o kitą paliktume tuščią ir kokiu nors būdu juos sujungtume, dalis vandens perbėgtų į tuščią indą – taip jie pasidalytų turinį. Būtent toks perėjimas, šiuo atveju elektronų krūvio, ir yra iškrova.

„Tą iškrovą mes galime įsivaizduoti kaip žaibą. Iškrova tarp žmogaus kūno ir kito objekto, pavyzdžiui, čiaupo, yra ekvivalentinė žaibui. Žaibo atveju iškrova vyksta tarp debesų ir žemės, aišku, ten krūvio koncentracija yra labai didelė, pasekmė – labai aukšta temperatūra ir t. t. Tačiau šie dalykai susiję, tik potencialas skiriasi“, – aiškino mokslininkas.

Kaip ir kodėl įvyksta iškrova? Kaip jau išsiaiškinome, dažniausiai tai įvyksta tada, kai kūnai įkrauti skirtingais potencialais. Pasak fiziko, visai nesvarbu, kokį krūvį turi kūnas.

Žmonės dažniausiai skundžiasi, kai pajunta šiokį tokį skausmą – nemalonų dilgtelėjimą prisilietę ne tik prie kokio nors daikto, bet ir prie kito asmens. Tarp žmonių iškrova taip pat gali įvykti, kai vienas žmogus yra įsielektrinęs, o kitas ne.

„Antras atvejis, kai jis prisiliečia, kaip mes sakome, prie metalinio daikto. Bet yra ne taip. Tokia asociacija, kad metalinis daiktas, pavyzdžiui, čiaupas, arba net pats vanduo, bėgantis iš čiaupo. Reikalas tas, kad vandentiekio čiaupas sujungtas su žeme, per tą čiaupą vanduo turi didelį elektros laidumą. Tai reiškia, kad čiaupo potencialas lygus žemės potencialui, o jis praktiškai yra neutralus. Jeigu mūsų kūnas įelektrintas, prisiliečiame prie to čiaupo, mūsų krūvis nuteka į žemę.

Kodėl jaučiame skausmą? Kai yra potencialų skirtumas, pavyzdžiui, įkrautas žmogaus kūnas ir žemės potencialas, kuriam atstovauja čiaupas, atsiranda elektrinis laukas. Reikia turėti omenyje, kad krūvio nešėjai praktiškai yra elektronai, judėti taip pat gali tik jie. Atomai per daug tarpusavyje susiję, jie judėti iš vieno kūno į kitą negali. Jeigu žmogaus kūnas įkrautas neigiamai, jis turi elektronų perteklių, prisilietus prie kokio nors paviršiaus dėl potencialų skirtumo atsiranda stiprus elektrinis laukas ir tie elektronai traukiami į minusą. Elektronai yra pagreitinami ir bombarduoja orą – deguonį, azotą, – jonizuoja tas dujas, išmuša iš jų elektronus ir sukuria tokį srovės kanalą. Tas srovės kanalas yra siauras, jis įkaista ir įkaitina mūsų pirštą, o delnas turi labai daug receptorių. Dėl to jaučiame skausmą, nes padidėja temperatūra“, – LRT.lt aiškino V. Stankevičius.

Pasak mokslininko, jeigu prie kito daikto prisiliestume didesniu rankos plotu, kad ir plaštaka, neatsirastų toks srovės tankis ir nejustume skausmo.

Kalbėdamas apie kitus daiktus, kurie mums asocijuojasi su metaliniais paviršiais, fizikas atkreipė dėmesį, kad net ir kompiuteris yra prijungtas prie tinklo, todėl iš dalies susijęs su žeme – per kabelius ar kroviklį. Todėl turi neutralų krūvį. Tačiau, jeigu ant stalo, kuris yra geras izoliatorius, guli koks nors metalinis daiktas, iškrovos nepajusime, nes krūvis niekur nebus nuvedamas. Prisilietę prie ant stalo gulinčio metalinio rašiklio iškrovos nepajusime, tik jį šiek tiek įkrausime.

Dažniausiai iškrovos jaučiamos, kai oras sausas

Žmonės tokiomis iškrovomis dažniausiai pradeda skųstis pavasarį, tačiau su šiuo reiškiniu galima susidurti ir žiemą. Viena iš priežasčių, kodėl gali įsielektrinti vienas ar kitas kūnas, yra trintis tarp skirtingų medžiagų, tačiau tas kitas kūnas gali būti ir oras.

„Vaikščiojant atsiranda trintis tarp žmogaus kūno ir oro. Jeigu oras yra sausas, žmogus įsielektrina, oras – taip pat. Kitas dalykas, jeigu oras yra drėgnas. Vyksta įkrovimas ir iškrovimas, bet tas iškrovimas yra labai lėtas. Kūnas įsielektrina ir po truputį per drėgną orą atiduoda krūvį, jis išsilygina ir tokiu būdu dingsta.

Kitas atvejis. Sakykime, žmogus vaikšto ant kiliminės dangos. Dėl trinties ji įsikrauna vienu potencialu, o žmogus kitu. Kiliminė arba kokia nors sintetinė danga labai greitai įsielektrina, kitaip tariant, lengvai atiduoda elektronus arba juos pasiima, bet tuo pat metu yra geras izoliatorius. Medis gali šiek tiek įelektrinti, bet jis yra blogesnis izoliatorius ir tuo pat metu nuima krūvį, kuris nuteka į žemę.

Sakykime, jūsų šlepetės turi gerai izoliuojantį padą. Dėl to jūs galite įsielektrinti, bet krūvio neatiduodate – jį kaupiate. Žiemą, kai oras bute sausas ir nėra drėkinamas, žmogus gali pajusti iškrovą. Vienas iš būdų to išvengti – drėkinti orą. Kitas būdas – rengtis sintetiniu drabužiu, nes jis labai greitai įsielektrina ir tuo pat metu yra labai geras izoliatorius, todėl krūvio neatiduodate“, – LRT.lt pasakojo V. Stankevičius.

Nemalonaus jausmo taip pat galima išvengti čiaupą liečiant ne pirštu, o kokiu nors metaliniu daiktu, pavyzdžiui, šaukštu, – tada iškrova vyksta tarp tų dviejų objektų. Skausmas nebus juntamas ir tada, kai prie kito objekto pirmiausia prisiliesite ne pirštais, o didesne kūno vieta, pavyzdžiui, plaštaka. Pasak mokslininko, stipriai įsielektrinę žmonės gali iškrovą pajusti net prisilietę prie sienos. Vis dėlto jis nuramino, kad tai tikrai nėra pavojinga sveikatai.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama