Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 19 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 19 d. 17:43
Išrinkta stipriausia Vilniaus regiono mokinių bendrovė: prietaisas, kuris praverstų daugeliui mokyklų ir biurų
Balandžio 19 d. 14:24
TOP 15 dirbtinio intelekto įrankių mokytojams ir kitiems šios srities naujokams
Balandžio 19 d. 11:21
Dirbtinis intelektas apskaitos pasaulyje – ar jis pakeis įprastus darbuotojus?
Balandžio 19 d. 08:52
Prie ekranų vaikai praleidžia ilgiau, nei manote: įveikti tėvų kontrolės nustatymus jiems – juokų darbas
Balandžio 18 d. 20:33
„Audi Q6 e-tron“ platformos inovacijos: išradingas paprastumas, 800 voltų spartusis įkrovimas ir išmanusis temperatūros valdymas
Balandžio 18 d. 17:23
Šiaulių gimnazistų išradimas gali pagerinti tragiškus matematikos egzaminų rezultatus: siūlo mokytis... žaidžiant
Balandžio 18 d. 14:22
Įvardijo, kokias didžiausias klaidas daro keliautojai: nepasitikrinę ryšio nustatymų, galite būti nepasiekiami
Balandžio 18 d. 11:15
4 iš 10 šalies gyventojų be sutikimo gauna el. laiškus su reklamomis. Ar tai teisėta?
Balandžio 18 d. 08:43
Kaip išvengti didžiausių stojančiųjų klaidų
Balandžio 17 d. 20:25
Mokėjimo kortelių duomenis internete gali pavogti: paaiškino, kaip neapsigauti ir neprarasti pinigų
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Keliama idėja Europoje reguliuoti dirbtinį intelektą, bet ar to reikia?

Publikuota: 2023-02-01 20:22
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Profesionalams
Autorius: Agnė Tarailaitė
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jau kurį laiką pasaulyje vis plačiau diskutuojama apie dirbtinio intelekto (DI) keliamus pavojus. Šiose diskusijose įsipina ir reguliacinių priemonių poreikis. Europoje bendrų taisyklių ar reikalavimų DI nėra, tačiau po daugybės diskusijų patvirtinta kompromisinė siūlomo Dirbtinio intelekto reglamento (DI akto) versija.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jau kurį laiką pasaulyje vis plačiau diskutuojama apie dirbtinio intelekto (DI) keliamus pavojus. Šiose diskusijose įsipina ir reguliacinių priemonių poreikis. Europoje bendrų taisyklių ar reikalavimų DI nėra, tačiau po daugybės diskusijų patvirtinta kompromisinė siūlomo Dirbtinio intelekto reglamento (DI akto) versija. „Dirbtinį intelektą vis dažniau tapatiname su žmogiškuoju, todėl ir teisiniai reikalavimai jam turi būti keliami panašūs“, – 15min teigė VDU prof. Jurgita Kapočiūtė-Dzikienė.

Keliama idėja Europoje reguliuoti dirbtinį intelektą, bet ar to reikia?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Verslai tampa vis labiau priklausomi nuo dirbtinio intelekto siūlomų įrankių. Siūlomi sprendimai gali padėti pagerinti bendravimą su klientais, aktyviai spręsti rizikos ir sukčiavimo problemas, apdoroti duomenis ar netgi patobulinti verslo planus. DI priemonės taip pat gali padėti generuoti idėjas, rašyti tekstus ar net kurti įspūdingas iliustracijas.

Tačiau yra ir kita, mažiau maloni pusė, dėl kurios visame pasaulyje didėja DI ribas nustatančių taisyklių poreikis. Vienas iš tokių – būsimasis Europos Sąjungos (ES) dirbtinio intelekto aktas (angl. Artificial Intelligence Act, AI Act).

Šiuo aktu ES ketina sukurti pirmuosius pasaulyje plačius dirbtinio intelekto reguliavimo standartus. Taisyklės ne tik nustatys, kaip ši technologija paveiks beveik 450 mln. piliečių 27 ES šalyse, bet ir greičiausiai turės įtakos tam, kaip dirbtinis intelektas bus naudojamas kitose pasaulio vietose.

Kylančios grėsmės

„Pagrindinis tikslas yra apsaugoti žmogaus teises, kurias gali pažeisti dirbtinis intelektas“, – 15min pasakojo dirbtinio intelekto teisės ekspertas dr. Paulius Pakutinskas.

Pažeisti žmogaus teises DI gali daugybe skirtingų būdų – nuo diskriminacijos iki privatumo pažeidimų.

„Kaip ir kitos naujesnės technologijos, dirbtinio intelekto (daugiausia mašininio apmokymo) pagrindu veikiančios sistemos sukelia teisinių klausimų, kurių iki tol nebuvo. Kitų valstybių praktikoje yra buvę praktinių situacijų, kurios sukėlė konkrečių teisinių problemų“, – teigė teisės firmos „Sorainen“ advokatas, ekspertas Stasys Drazdauskas.

Tarp eksperto įvardintų pavyzdžių – Estijoje vykdyta socialinių išmokų reforma, kurios metu buvo automatizuotos išmokų skyrimo procedūros neįgaliesiems, tačiau dėl neišsamių duomenų panaudojimo kuriant automatizuotą negalios nustatymo sistemą, ir atsisakius asmeninių interviu, buvo priimta nemažai sprendimų, kuriais nepagrįstai atsisakyta skirti išmokas.

„Kai kurios problemos yra labai ryškios, pavyzdžiui, Kinijoje naudojama socialinių kreditų sistema, kai visas miestas stebimas kameromis ir gyventojai vertinami balais. Jei surenki daug balų – tau pigiau važiuoti autobusu, lengviau gauti paskolą“, – pasakojo P. Pakutinskas.

Jo teigimu, tokioje sistemoje gali atsirasti spragų, tarkim, kai gyventojai iš vargingesnių miesto rajonų priskiriami tiems, kuriems paskolos geriau neduoti.

„Ypatingai kalbama ir apie vaizdo sekimą, kurio dėka galima skenuoti visus veidus ir prasukinėti pro duomenų bazę“, – pridūrė ekspertas.

Panaši diskriminacija atsirasti gali ir „netyčia“. „Mums suprantama, kas gerai ar blogai, o dirbtinis intelektas tiesiog dirba su duomenimis. DI išankstinis nusistatymas, subjektyvumas yra labai plačiai diskutuotinas“, – komentavo P. Pakutinskas.

DI yra apmokomas ant duomenų bazių – tad tam tikrais atvejais, jei patys duomenys suformuoja diskriminacijos burbulą, DI sistemos jį taikys ir ateityje. P. Pakutinsko teigimu, geriausiai tokią situaciją galime įsivaizduoti Lietuvos mastu, kur paėmus istoriškai, vadovo portretas būtų baltaodis vidutinio amžiaus vyras. Apmokytas ant tokios statistikos, dirbtinis intelektas iš krūvos gyvenimo aprašymų gali atrinkti tik tokius kriterijus atitinkančius vyrus, aklai atmesdamas visus kitus kandidatus.

„Įdarbinimui naudojamos kandidatų vertinimo sistemos gali per daug įsibrauti į kandidatų privatumą, kai analizuojami socialinių tinklų profiliai. Duomenų analitika skaičiuojant draudimo įmokų dydį gali nepagrįstai diskriminuoti pagal gyvenamąją vietą pavojingame rajone, pajamų dydį, išsilavinimą. Netinkamai veikiančios sistemos, kurios sprendžia kuriam pacientui teikti prioritetą greitosios iškvietimo atvejais, gali turėti tiesioginių pasekmių pacientų sveikatai“, – pavyzdžius vardijo S. Drazdauskas.

Tuo tarpu naudojant paprastas, pastaruoju metu itin išpopuliarėjusias DI programėles, vartotojai gali susidurti ir su duomenų saugumo spragomis ar necenzūruojamu vaikų pornografijos turiniu.

Tiek programėlėse, kuriančiose iliustracijas ar dirbančiose su jau pateiktomis nuotraukomis, tiek paprastose DI sistemose taip pat gausu rasinės ir lytinės diskriminacijos.

Verta paminėti, kad DI gali būti naudojamas „deepfake“ – tikroviškai atrodančių skaitmeninių vaizdo manipuliacijų – kūrimui, kurias galima išnaudoti skleidžiant dezinformaciją.

„Yra sričių, kur dirbtinis intelektas geba aplenkti žmogų, tačiau yra sričių kur jis atsilieka, todėl klaidų tolerancijos slenkstis privalo skirtis“, – teigė VDU profesorė J.Kapočiūtė-Dzikienė.

Ekspertų teigimu, dabar kalbant apie DI panaudojimą, dalis galimų grėsmių iki šiol nėra žinoma. Taip pat šiuo metu itin lengva pasinaudoti DI sistemomis sukčiaujant ir nesulaukti už tai atpildo. Dėl to mąstyti reikia ne tik apie dabartį, bet ir apie ateitį.

„Studentas, rašydamas baigiamąjį darbą, pasinaudoja „ChatGPT“ (teksto generavimo), „QuillBot“ (teksto perfrazavimo) ir „Google translate“ (teksto vertimo į lietuvių kalbą) įrankiais. Dėstytojas ne visada gali nustatyti kas (studentas ar dirbtinis intelektas) tą darbą parašė, todėl visa atsakomybė tenka studentui. Kol kas, deja, tik moralinė, nes autorystės nustatymo programos nėra tiek pažengusios. Jei po dešimt metų paaiškės studento nesąžiningumo atvejis, ar iš jo reikės atimti universiteto diplomą? Tai tik vienas pavyzdys – aisbergo viršūnė, todėl apie pasekmes ateityje reikia galvoti jau dabar“, – pavyzdį pateikė J.Kapočiūtė-Dzikienė.

Europos Sąjunga žengia nepramintu taku

S. Drazdausko teigimu, šios problemos nebūtinai reiškia, kad yra būtina kuo greičiau priimti teisinį reguliavimą.

„Dalį problemų gali išspręsti bendrieji žmogaus teisių gerbimo, žalos vengimo, sąžiningumo, skaidrumo principai, kuriuos jau yra suformulavusi DI ekspertų grupė. Nors šie principai nėra privalomi, rinkos dalyviai, sistemų kūrėjai, turi paskatinimą jais vadovautis tiek dėl to, kad būtų konkurencingesni, tiek dėl to, kad kuo daugiau bus laikomasi šių principų, tuo mažiau poreikio bus nustatyti privalomų reikalavimų“, – teigė pašnekovas.

Tuo tarpu P. Pakutinskas pastebi, kad ES eina teisingu keliu.

„Yra UNESCO rekomendacijos, jos tarptautinės. Bet visa bėda yra tai, jog čia rekomendacijos. O ES nuėjo kitu, reglamento keliu, ir tai yra gerai“, – teigė ekspertas.

Reguliacinių priemonių įvedimą palaiko ir J.Kapočiūtė-Dzikienė: „DI reguliavimo standartai visoje Europos Sąjungoje turi būti vienodi. Aš už mokslą be sienų: už bendradarbiavimą, dalinimąsi patirtimi, bendrus projektus. Tik bendromis jėgomis galima sukurti nepaprastus dalykus. Vienodos taisyklės tai padėtų užtikrinti“, – teigė ji.

ES DI aktas bus pirmasis horizontalusis teisės aktas ES, kuriuo bus reguliuojamos DI sistemos ir nustatomos saugaus ir patikimo produktų su DI komponentais pateikimo ES rinkai taisyklės.

Tikimasi, kad reglamento taikymo sritis (paslaugų teikėjams ir naudotojams už ES ribų, kai sistemos sukuriama produkcija naudojama ES) ir itin didelės baudos, kurių dydis – iki 30 mln. eurų arba iki 6 proc. įmonės bendros pasaulinės metinės apyvartos už praėjusius finansinius metus – suformuos reguliavimo reikalavimus ES ir už jos ribų.

„Šiandien matyti, kad ES yra, vis dėlto, linkusi nustatyti nemažai bendrųjų taisyklių reguliuojant DI sritį. Iš DI reglamento projekto svarstymo galima matyti, kad reguliavimo apimtis bus platesnė, nei siūlo Komisija, įtraukiant daugiau apribojimų įvairesnių rūšių sistemoms (daugiau sistemų rūšių priskiriant didelės rizikos DI sistemoms). Europos Duomenų Apsaugos Valdyba siūlo netgi kai kurias kategorijas sistemų apskritai uždrausti visais atvejais (tos, kurios gali pažeisti žmogaus orumą), o ne kategorizuoti jas kaip didelės rizikos sistemas“, – reglamento projektą komentavo S. Drazdauskas.

DI aktą dar turi patvirtinti Europos Parlamentas. Jei bus laikomasi šio grafiko, galutinis Aktas dėl dirbtinio intelekto turėtų būti priimtas iki 2023 m. pabaigos.

Iškyla sunkumų

Tačiau ne viskas rožėmis klota. Pirmąjį Akto dėl dirbtinio intelekto pasiūlymą Europos Komisija paskelbė dar 2021 m. balandžio mėnesį – o galutinio rezultato vis dar nematyti.

„Technologijų srities reguliavimas visada, viena vertus, yra teigiamas dėl to, kad visiems atneša daugiau aiškumo ir apibrėžtumo, suvaldo lūkesčius. Kita vertus, dažniausiai greitai pasensta, nes priėmimo laikas yra ilgas, o technologijos keičiasi ir atsinaujina labai greitai“, – pridūrė S. Drazdauskas.

Formuojant reglamentą susidurta su apibrėžtumo sunkumais.

„Buvo daug galvų laužoma dėl apibrėžimo – ta sąvoka buvo labai išplėsta, iki beprotybės. Tikrai neatitiko prasmės. Atrodo, koks čia skirtumas? O skirtumas esminis, nes jei mes su didžiulėmis baudomis uždėsime reguliavima tiems santykiams, kurie neturi potencialo generuoti tokių rizikų, bus negerai“, – komentavo P. Pakutinskas.

S. Drazdausko teigimu, problemų kyla ir planuojant taikytinus apribojimus bei reikalavimus – kurioms sistemoms, kokie reikalavimai tūrėtų būti taikomi.

„Sunkumų yra gana daug, tiek ir suderinant su kitomis priemonėmis, ypatingai, duomenų apsauga, finansų sistemos reguliavimu, valstybės valdžios institucijų kompetencija ir pan.“, – pridūrė ekspertas.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama