Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

5 mitai apie debesų kompiuteriją: kodėl jais vis dar tikime?

Publikuota: 2022-10-12 10:23
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Kad ir kokios plačiai naudojamos debesijos paslaugos bebūtų, jas vis dar supa klaidingos nuomonės apie svarbiausias šios technologijos funkcijas. Su debesų kompiuterijos galimybėmis dar nesusipažinę ar susipažinti tik pradedantys vartotojai turi klaidingų įsivaizdavimų apie tai, kaip ši technologija veikia bei kokie saugumo ir finansinio naudingumo aspektai yra aktualiausi.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kad ir kokios plačiai naudojamos debesijos paslaugos bebūtų, jas vis dar supa klaidingos nuomonės apie svarbiausias šios technologijos funkcijas. Su debesų kompiuterijos galimybėmis dar nesusipažinę ar susipažinti tik pradedantys vartotojai turi klaidingų įsivaizdavimų apie tai, kaip ši technologija veikia bei kokie saugumo ir finansinio naudingumo aspektai yra aktualiausi, rašoma pranešime žiniasklaidai.

5 mitai apie debesų kompiuteriją: kodėl jais vis dar tikime?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Remiantis naujausia tarptautinės rinkos tyrimų agentūros „Gartner“ prognoze, 2022 m. vartotojų išlaidos debesijos paslaugoms visame pasaulyje išaugs 20,4 proc. ir pasieks 494,7 mlrd. JAV dolerių ribą. Palyginimui, dar 2021-aisiais debesijos rinka siekė 410,9 mlrd. JAV dolerių. Dar svarbiau, kad debesų kompiuterijos sričiai ir toliau prognozuojamas spartus bei užtikrintas augimas – tikimasi, kad 2023-aisiais vartotojų išlaidos pasieks beveik 600 mlrd. JAV dolerių žymą.

Visgi nepaisant milžiniško potencialo, debesų kompiuteriją apgaubia ne vienas mitas, klaidingai perteikiantis šios technologijos galimybes ir panaudojimą.

Mitas nr. 1: debesijos nauda tik piniginė

Pasaulyje vyrauja nuomonė, kad debesijos paslaugos padeda sutaupyti, nors dažnai manoma, kad pati paslaugų kaina yra gana didelė. Tačiau kainos ir kokybės santykis šį išsiskyrimą paaiškina: poreikis plėtoti veiklą užsienio rinkose, darbų tęstinumo užtikrinimas, saugumas, organizacijos produktyvumo augimas bei piniginių srautų suvaldymas yra tie privalumai, kuriuos gauname, naudojant debesijos paslaugas.

Egzistuoja ne vienas debesijos technologijų privalumas, palengvinantis darbo procesus: efektyvesnė duomenų analizė, palankus klimatas inovacijoms, susietumas su konkrečios srities rinka. Kiekvienas iš šių veiksnių gali suteikti kelis kartus didesnį indėlį į bendrą įmonės kapitalą nei IT sąnaudų mažinimas. Debesija gali pagerinti beveik visus organizacijos teikiamų paslaugų ar produktų procesus. Pavyzdžiui, išaugę duomenų analizės pajėgumai padeda geriau suprasti klientų poreikius, o papildomos duomenų apdorojimo funkcijos padeda veikti, remiantis pagrįstomis įžvalgomis.

Mitas nr. 2: tik vienas debesijos pasirinkimas

Galbūt plačiausiai paplitęs debesijų kompiuterijos mitas – idėja, kad egzistuoja tik viena debesija, todėl renkantis infrastruktūrą nėra pasirinkimo. Tačiau yra visai priešingai, nes debesijos paslaugas teikiančių įmonių yra net kelios.

Didžiausios iš jų kuruojamos žinomiausių pasaulio bendrovių: „Amazon“, „Microsoft“ ir „Google“, kurios jau senokai spėjo užsitikrinti patikimų ir inovatyvių įmonių vardą. Kiekvienas pasirinkimas turi skirtingas ekosistemas, valdymo ypatumus ir saugumo savybes, todėl belieka išsirinkti sau tinkamiausią variantą. Be abejo, būtina įvertinti organizacijos turimą kompetenciją, kad organizacija turėtų reikiamos kvalifikacijos specialistus, kurie galės užtikrinti tinkamą debesijos paslaugų veikimą.

Mitas nr. 3: „įsikėlus į debesį“ toli esnį darbą galima pamiršti

Migruoti į debesiją galima skirtingai – nuo paprasto perkėlimo (angl. lift and shift), naudojant infrastruktūrą kaip paslaugą, iki pilno perėjimo prie programinės įrangos kaip paslaugos (SaaS). Todėl debesija yra ne tik technologija, bet ir veiklos modelis. Visgi reikia pabrėžti, kad norint pasinaudoti visomis debesijos technologijų galimybėmis, svarbu suprasti potencialių veiklos modelių specifiką ir turėti realiai įgyvendinamų lūkesčių. Dėl šios priežasties neverta tikėtis, jog pasinaudojus debesijos infrastruktūros paslaugomis, visi darbo procesai bus sklandūs, o našumas – maksimalus.

Tai reiškia, jog kasdienius veiklos procesus perkėlus į „debesis“, technologija vis tiek reikalauja nuoseklaus įsitraukimo, tad darbas su debesų kompiuterija daugeliu atžvilgių tik prasideda. Norint pilnai pasinaudoti visais debesijos privalumais, reikės toliau atnaujinti sistemas ir jas tobulinti. Nuolatinis išlaidų ir našumo valdymas taip pat išlieka labai svarbus. Todėl kiekvienas potencialus vartotojas į debesijos diegimo planą turėtų įtraukti ir veiklą po pirminės migracijos į „debesis“.

Mitas nr. 4: Debesų kompiuterija nėra saugi alternatyva

Žvelgiant istoriškai, debesijos infrastruktūros saugumas buvo įvardijamas kaip bene svarbiausia technologijos spraga. Tačiau būtent dėl šios priežasties visi didieji debesijos paslaugų tiekėjai nuolatos daug investuoja į saugumo pajėgumų stiprinimą. Jie užsiima silpnųjų saugumo vietų taisymu ir naujų prevencinių priemonių diegimu.

Be to, verta pažymėti, jog didžioji dalis saugumo pažeidimų įvyksta dėl nesaugių ar iki galo neatnaujintų debesų kompiuterijos konfigūracijų, o ne paslaugos tiekėjo nekompetencijos. Kad situacija saugumo srityje reikšmingai keičiasi įrodo ir „Gartner“ prognozė, teigianti, jog iki 2025 m. 99 proc. debesų kompiuterijos saugumo nesėkmių bus dėl kliento, o ne saugumo paslaugų tiekėjo kaltės.

Todėl svarbiausias klausimas įmonėms yra ne tai, ar debesija yra pakankamai saugi, o tai, kokias priemones reikia įgyvendinti, jog debesijos saugumas būtų maksimalus. Verslai, kurie laikosi saugios veiklos modelio ir nuolat atnaujina savo žinias gali neabejoti, jog debesijos sprendimai bus ne tik efektyvesni, bet ir saugesni už kitas duomenų apdorojimo alternatyvas.

Mitas nr. 5: Buvimas „debesyje“ reiškia duomenų kontrolės praradimą

Debesijos sprendimams taikomas paskirstytos atsakomybės modelis, kuris reiškia, kad debesijos paslaugų teikėjas yra atsakingas už duomenų centrų bei techninės, programinės įrangos saugą, o paslaugų naudotojai – už pateikiamus duomenis, jų naudotojų tapatybę ir kitus aspektus. Kitaip sakant, duomenų kontrolė yra vartotojų teisė ir pareiga, nes būtent duomenų valdytojas nusprendžia kuriame regione bus saugomi duomenys bei kas jais naudosis.

Debesijos infrastruktūrą siūlanti įmonė veikia tik jūsų iš anksto nustatytose ribose, priklausomai nuo atliktos migracijos į „debesis“ masto. Tokia bendrovė administruoja ir prižiūri klientų duomenų infrastruktūrą, užtikrina aukštą saugumo lygį. Dėl šios priežasties kiekvienos įmonės IT skyrius turi daugiau laiko bei gali skirti didesnį dėmesį verslo projektams ir duomenų analizei.

Linas Pečiūra, tarptautinės programinių technologijų kompanijos „Crayon“ Paslaugų ir debesijos sprendimų komandos vadovas Baltijos šalyse.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama