Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 26 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
Balandžio 25 d. 14:36
Gegužę – svarbūs pokyčiai tūkstančiams „Shopify“ vartotojų (1)
Balandžio 25 d. 12:27
Grėsmės vaikų mobiliuosiuose telefonuose: ką apie tai galvoja tėvai?
Balandžio 25 d. 10:41
Išmanioji buitinė technika: kaip ji gali padėti sumažinti elektros sąskaitą?
Balandžio 25 d. 08:32
HMD pristatė tris atnaujintus „Nokia“ mygtukinius telefonus
Balandžio 24 d. 20:16
Kaip išjungti ar perkrauti visų modelių „iPhone“
Balandžio 24 d. 17:16
Nuo blynus kepančių robotų iki miesto priežiūros technologijų – „Tech_Champ 2024“ hakatone komandos kūrė naujoves
Balandžio 24 d. 14:32
Pristatytas 816 AG „Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE“ kupė
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Lenktynės požeminiame garaže be automobilių: kaip lietuviai sukūrė tikrą adrenalino teleportą

Publikuota: 2019-07-07 09:23
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Tautvydas Lukaševičius
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jei visi lenktynininkai iš gatvių persikeltų į lenktynių trasas, greičiausiai savo dienos tikslą automobiliu pasiektume greičiau ir saugiau. Visgi lenktynių trasų visiems greičio ir adrenalino mėgėjams neužteks, tačiau alternatyvų gali pasiūlyti ir modernūs lenktynių simuliatoriai. Įvairių lenktynių e. sportu susidomi vis daugiau žmonių, o telekomunikacijų bendrovėse greitu metu gali atsirasti ir žaidimų testuotojų „geimerių“ departamentai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Jei visi lenktynininkai iš gatvių persikeltų į lenktynių trasas, greičiausiai savo dienos tikslą automobiliu pasiektume greičiau ir saugiau. Visgi lenktynių trasų visiems greičio ir adrenalino mėgėjams neužteks, tačiau alternatyvų gali pasiūlyti ir modernūs lenktynių simuliatoriai. Įvairių lenktynių e. sportu susidomi vis daugiau žmonių, o telekomunikacijų bendrovėse greitu metu gali atsirasti ir žaidimų testuotojų „geimerių“ departamentai.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Tą dieną automobilį palikau požeminėje stovėjimo aikštelėje, iš kurios per pakeliamus garažo vartus patekau į virtualų adrenalino pasaulį. Ką tik centrinio automobilio užrakto pulteliu apsaugojęs tikrąjį vairuojamo „Opel“ vairą, vėl sėdau prie „barankos“. Šį kartą pasisekė labiau – galėjau išbandyti „Nemuno žiedo“ trasą vairuodamas lenktynėms paruoštą automobilį.

Tokio tikrovei artimo vairavimo, kokį sukūrė lietuvių „Dream 2 Drive“ komanda, dar nebuvau patyręs. Dar labiau masino mintis, kad „Telia“ debesijoje veikianti platforma leidžia lenktynių potyrius pajausti net būnant namuose. Tiesa, tam, kad vėl išprakaituočiau keliasdešimt gramų druskų lenktyniaudamas namie, prireiktų bent 10 tūkst. EUR mano bandytam simuliatoriui įsigyti. Bet apie viską iš eilės.

Prieš kalną matai dangų

Lietuvos virtualių lenktynių čempionato „Dream 2 Drive“ organizatoriai pristatė naujovę – pirmąją Baltijos šalyse lenktynių platformą „World Sim Series“ (WSS). Ji unikali tuo, kad turnyrų dalyviai lenktynėse gali dalyvauti ne tik būdami simuliatorių akademijose Lietuvos didmiesčiuose, bet ir namuose. Be to, šie simuliatoriai kone identiškai atkartoja tikro lenktynių automobilio dinamiką ir kitas charakteristikas.

WSS platforma būtent taip ir tobulinama: profesionalūs lenktynininkai suka ratus lenktynių trasose, o vėliau automobilio sukaupti duomenys perkeliami į virtualią platformą.

Visgi tai tik gerai skambanti teorija, kurią reikėjo patikrinti. Ne vieną kartą tikru automobiliu išbandytą Nemuno žiedo trasą lengviausia prisiminti dėl dangos nelygumų ir, žinoma, dėl besiliejančio šampano purslų, kuriais džiaugiasi tave aplenkęs ir už nugaros palikęs varžovas.

Iš pradžių buvo sunku patikėti, tačiau platformos kūrėjams pavyko beveik idealiai atkurti trasą. Jaučiami nelygumai, kildamas į kalną matai tik mėlyną dangų, o trasos buvimo vietą tenka atspėti tik iš atminties arba nuojautos, kuri visgi paveda, simuliatoriuje pasirinkus mechaninį bėgių perjungimą.

Ant rankų pirštų, kurie ties trečia ir devinta valanda tvirtai laiko suspaudę vairą, suskaičiavus 7 ar 8 ratą, išmuša prakaitas, o programinės įrangos kūrėjų palengvinimas (kompiuteryje nupiešiama posūkių įveikimo trajektorija) leidžia užfiksuoti geriausią trasos rato įveikimo laiką. Pavyksta pasiekti asmeninį rekordą, kuris bent 20 s lėtesnis už tikrų lenktynininkų tikrais automobiliais pasiektą rezultatą.

Daug kas sako, kad šios trasos įveikimo greitis itin priklauso nuo automobilio „apavo“ – padangų. Vienas iš WSS kūrėjų ir profesionalus lenktyninkas Tauras Tunyla pataria simuliatoriuje sušildyti padangas, kad pagerėtų sukibimas su trasos danga. Simuliatoriuje sušildyti virtualias padangas...

Nelengva lenktynininkų duonelė

Stebėdami tikras automobilių lenktynes daugelis žmonių greičiausiai net nepagalvoja, ką jaučia lenktynininkas. Milžiniškos apkrovos, dehidratacija, nuolatinė įtampa ir dėmesio koncentracija – tai žiūrovams padovanoja dozę gerų emocijų.

Tokie simuliatoriai leidžia tikrąja ta žodžio prasme pabūti lenktynininko šalme. Nors simuliatorius natkuria patiriamų apkrovų, tačiau virtualios tikrovės įtampa taip pat išsekina. Pavyzdžiui, vien nuo stipraus ir staigaus stabdžio pedalo spaudimo pavargsta kojos raumenys, vargina ir negalėjimas atsipalaiduoti.

Įdomu tai, jog yra mokslinių tyrimų, kurių autoriai teigia, kad po daugybės įveiktų kilometrų smegenys pradeda iš lėto išsijunginėti. Vairuotojas vadovaujasi tik refleksais, kurių greitis priklauso nuo patirties, trasos žinojimo ir kitų faktorių. Galbūt todėl tokie simuliatoriai padeda ir profesionalams lenktynininkams, kur klaidos kaina yra šiek tiek mažesnė.

Paklausus, kaip tokiose lenktynėse išvengti tų, kurie specialiai vairuoja neatsakingai ir trukdo kitiems, profesionalas atsakė: „Daugelyje tokių virtualių lenktynių gali dalyvauti tik susimokėjęs startinį mokestį. Natūralu, kad nori varžytis ir jo neprarasti. Būtent tokia finansinė atsakomybė drausmina.“

Realybės neatstoja, bet...

„Kompiuteriniai lenktynių žaidimai dažnai būna efektingi, sukelia daug adrenalino, tačiau nereikia būti profesionaliu vairuotoju, kad suprastum, jog jie gerokai prasilenkia su realybe. Ėmęsi šio projekto išsikėlėme tikslą – automobilių sportą padaryti prieinamą kiekvienam, suteikti galimybę žmonėms patiems pajausti, kokios yra tikros automobilių lenktynės. Jų skonį žmonės pajaučia dalyvaudami mūsų virtualiuose čempionatuose, kurių laimėtojai tampa tikrais lenktynininkais – šįmet jau trečias čempionas prisijungė prie mūsų „Dream 2 Drive“ lenktynininkų komandos ir su ja dalyvauja svarbiausiuose Baltijos šalių lenktynėse“, – sakė Tauras Tunyla.

Prie WSS platformos kūrimo taip pat prisidėjo virtualūs lenktynininkai Justinas Saldukas ir Artūras Kundelis. Čia, kaip ir tikrose lenktynėse, kiekviena sekundės dalis yra svarbi, o galutinį rezultatą lemia net jautriausi vairo pasukimai ar pedalų spustelėjimai. Todėl itin svarbus vaidmuo tenka IT sistemoms, kurioms keliami patys aukščiausi patikimumo ir spartos reikalavimai. Realiu laiku vykstančiam čempionatui labai svarbus stabilumas, operacijų greitis, reikiamų išteklių pasiekiamumas.

Be to, „Dream 2 Drive“ komanda užsibrėžė, kad lenktynėse žmonės galėtų dalyvauti iš bet kur, todėl čempionatą nuspręsta perkelti į virtualią erdvę, kur ji būtų pasiekiama nuolat ir iš bet kurios pasaulio vietos.

Tokią galimybę suteikė debesijos technologijos, kai reikiami ištekliai išdėstyti skirtinguose duomenų centruose ir visi svarbiausi komponentai – virtualūs serveriai, duomenų saugyklos, tinklo infrastruktūra – yra dubliuoti. Sprendimo kontrolę užtikrino debesijoje įdiegta speciali programinė įranga.

„Debesijos sprendimai aukštyn kojom apvertė filmų ir muzikos industrijas, pokyčiai jau pasiekė ir žaidimų rinką, ir WSS yra puikus to pavyzdys. Šis inovatyvus sprendimas Lietuvos IT ir žaidimų industriją gali pakelti į aukštesnį lygmenį, todėl suteikėme galimybę realizuoti šį projektą „Telia Cloud“ platformoje. Tai buvo dar viena proga mums prisidėti prie inovacijų kūrimo Lietuvoje, pasidalinti gerosiomis IT praktikomis ir patirtimi, o taip pat patiems įgyti naujų žinių ir patirčių“, – teigė Danas Andrišiūnas, „Telia“ debesijos produktų vadovas.

Rinka auga dešimtimis procentų

Pasaulinė žaidimų rinkos vertė šiuo metu siekia apie 140 mlrd. JAV dolerių, prognozuojama, kad 2021 metais ji pasieks 180 mlrd. JAV dolerių. Žaidimams skirtų debesijos paslaugų prognozuojamas rinkos metinis augimo koeficientas iki 2024 metų yra apie 15 proc.

Norėdami pritraukti daugiau žaidėjų, didieji IT rinkos dalyviai planuoja žaidimų platformoms naudoti debesijos resursus: „Google“ neseniai pristatė, kokie žaidimai bus jų debesijos platformoje „Stadia“, o „Microsoft“ – analogišką, žaidimams skirtą debesijos platformą „Project xCloud“.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama