Elektronika.lt
 2024 m. balandžio 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Balandžio 26 d. 20:22
Kaip skaitmeninė transformacija keičia dėstytojų darbą
Balandžio 26 d. 18:43
Palydovinis ryšys ir naujas įkrovimo būdas: kokių galių mūsų išmaniesiems suteiks „Android 15“ atnaujinimas?
Balandžio 26 d. 16:49
Automobiliuose vis dažniau naudojamos kameros, kurios pakeičia įprastinius veidrodėlius: kokie tokio sprendimo privalumai ir trūkumai?
Balandžio 26 d. 14:29
„Instagram“ ruošia kritikuojamą funkciją: leis realiu metu matyti draugų buvimo vietą
Balandžio 26 d. 12:41
Švarus telefonas veiks gerokai greičiau, ilgiau neišsikraus
Balandžio 26 d. 10:20
Naujieji „Audi“ įkraunami hibridai Q7 ir Q8 elektros režimu įveiks iki 90 km atstumą
Balandžio 26 d. 08:04
Išskirtinės JUNG naujienos svarbiausioje statybų verslui skirtoje parodoje „RESTA“
Balandžio 25 d. 20:47
Nuo asfalto nulipti drąsinantis elektrinis SUV: kaip gamintojai dėlioja šį pasjansą?
Balandžio 25 d. 18:22
Kosmoso agentūrai NASA Lietuvoje sukurtas palydovas pasiekė orbitą – testuos saulės bures
Balandžio 25 d. 16:36
AOC dovana turinio kūrėjams – tobula drobė tikroms spalvoms „Graphic Pro U3 Series“
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Straipsniai » Kompiuteriai, IT Dalintis | Spausdinti

Ar dėl elektroninių paslaugų estai gyvena geriau?

Publikuota: 2019-05-10 20:13
Tematika: Kompiuteriai, IT
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Estai valdo beveik du kartus daugiau interneto vardų, tenkančių tūkstančiui gyventojų, nei latviai, ir kone pusantro karto lenkia lietuvius. Pagal nacionalinių .lt, .lv ir .ee domenų skaičių, tenkantį tūkstančiui gyventojų, estai taip pat pirmauja aplenkdami lietuvius ir latvius.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Estai valdo beveik du kartus daugiau interneto vardų, tenkančių tūkstančiui gyventojų, nei latviai, ir kone pusantro karto lenkia lietuvius. Pagal nacionalinių .lt, .lv ir .ee domenų skaičių, tenkantį tūkstančiui gyventojų, estai taip pat pirmauja aplenkdami lietuvius ir latvius.

Europos domenų registrų asociacijos CENTR duomenimis, 2019 metų pradžioje lietuviai buvo registravę 289 tūkst., latviai – 162 tūkst., o estai – 189 tūkst. įvairių domenų vardų. Tačiau pagal domenų skaičių, tenkantį vienam gyventojui, lyderė tarp Baltijos šalių yra Estija, kurios tūkstančiui gyventojų tenka 138,5 domeno. Tūkstančiui Lietuvos gyventojų tenka 103,5 domeno, Latvijos – tik 84,4 domeno.

Panaši tendencija išlieka žvelgiant tik į nacionalinių .lt, .lv ir .ee domenų vardų registracijos apimtis, tenkančias tūkstančiui gyventojui. Jei Estijos fiziniai ir juridiniai asmenys 2019 m. pradžioje buvo registravę 102 tūkst. .ee domeno vardų ir gerokai atsiliko nuo lietuvių, užregistravusių 168,6 tūkst. .lt domenų vardų, tačiau pagal tūkstančiui gyventojų tenkančių nacionalinių domenų skaičių Estija lenkia lietuvius su 74,7 domeno, palikdama už nugaros Lietuvą su 61,5 ir Latviją su 50,6 domeno tūkstančiui gyventojų.

Akivaizdu, kad Latvijos fiziniai ir juridiniai asmenys yra registravę panašų skaičių .lv nacionalinių domenų (97 tūkst.) kaip ir estai .ee (102 tūkst.), bet gerokai nuo Estijos ir Lietuvos atsilieka pagal domenų vardų naudojimą.

Estiją į priekį veda elektroninės paslaugos

Ar dėl elektroninių paslaugų estai gyvena geriau?
DOMREG vadovė Daiva Tamulionienė

Kauno technologijos universiteto (KTU) Interneto paslaugų centro DOMREG vadovė Daiva Tamulionienė mano, kad gerokai didesnį estų aktyvumą registruojant ir naudojant domenų vardus reikėtų sieti su sėkminga Estijos patirtimi diegiant informacines technologijas (IT) praktiškai visose gyvenimo srityse.

„Dėl itin aktyviai valstybės mastu vystomų elektroninių paslaugų yra pakitę Estijos gyventojų ir verslo įpročiai. Tenka pripažinti, kad pasitelkę internetą ir gana kokybiškas elektronines paslaugas bei įpratę jomis naudotis, estai gyvena geriau: gali atsisakyti popierinių dokumentų ir sutaupyti laiko, o verslo procesus – valdyti efektyviau, kurti didesnę pridėtinę vertę ir daugiau uždirbti.

Dėl išvystytų elektroninių paslaugų šalis tampa konkurencingesnė, todėl nestebina estų suvokimas, kad domenas yra neatsiejama ne tik verslo, bet ir asmeninio gyvenimo dalis. Įpratę naudotis elektroninėmis valstybės paslaugomis, tiek verslas, tiek šalies gyventojai patys skaitmenizuoja kitas gyvenimo sritis atsisakydami popierinės biurokratijos, todėl aktyviai registruoja domenų vardus ir jais naudojasi kurdami elektronines parduotuves, interneto svetaines, informacines sistemas, tinklaraščius ar vietoje nemokamo elektroninio pašto dėžutės pasirinkdami naudoti patogesnę ir reprezentatyvesnę elektroninio pašto dėžutę su savo domeno vardu“, – sako D. Tamulionienė.

Gyvenimas Estijoje sotesnis ir patogesnis

Estijos lietuvių bendruomenės valdybos narė Justina Pajus jau 7 metus gyvena Estijoje, o vasaras su vyru praleidžia Lietuvoje. Informacinėmis technologijomis besidominti, Estijos energetikos įmonėje, turinčioje filialus Lietuvoje ir Latvijoje, dirbanti lietuvė sako pastebinti ne tik atlyginimų skirtumus, bet ir kur kas patogesnį bei kokybiškesnį gyvenimą Estijoje.

„Estijoje didesnės algos ir studentų stipendijos. Kur kas geresnis susisiekimas Taline dėl žaliosios kortelės, kuri suteikia galimybę visuomeniniu transportu Talino gyventojams važiuoti nemokamai. Galbūt automobilių spūsčių ir taršos problemų tai nepanaikina, tačiau Talino gyventojams labai patogu. Žalioji Talino transporto kortelė autobuse yra nuskanuojama, todėl nereikia popierinių bilietukų. Estijoje visus popierinius dalykus jau seniai stengiamasi pakeisti elektroniniais, ir tai yra labai svarbi valstybės politikos dalis“, – pasakoja Taline vykusiame interneto plėtrai ir Baltijos šalių domenų rinkos tendencijoms aptarti skirtame renginyje „Baltic Domain Days“ apsilankiusi J. Pajus.

Pasak J. Pajus, tiek valstybės, tiek privataus verslo ir pačių Estijos gyventojų puoselėjama IT sritis labiausiai žavi dėl greito ir lengvai prieinamo interneto, gyvenimo skaitmeniškumo ir elektroninių paslaugų patogumo.

„Su estiškąja skaitmeninės tapatybės kortele yra prieinamos visos valdžios paslaugos internete. Net bankai pasitiki ID kortele, todėl Estijoje jau nebėra elektroninės bankininkystės kodų kortelių, kurios yra nelabai saugios ir vis dar naudojamos Lietuvoje. Be to, parduotuvėse Estijos skaitmeninio piliečio ID kortelę galima naudoti kaip lojalumo kortelę, todėl verslui nėra tikslo kurti atskiras lojalumo korteles, o pirkėjams – nešiotis dešimtis įvairių kortelių. Kadangi pati turiu šią kortelę ir gyvenu Estijoje, galiu dalyvauti Estijos savivaldos rinkimuose ir balsuoti internetu. Jau balsavau internetu keletą kartų ir labai džiaugiuosi tokia galimybe“, – Estijos skaitmeninės tapatybės kortelės naudojimo patirtimi dalijasi J. Pajus.

Ar dėl elektroninių paslaugų estai gyvena geriau?

Nacionaliniai domenai Baltijos šalyse – populiariausi

Taline vykusios konferencijos „Baltic Domain Days“ ekspertai pastebi, kad daugiausiai domenų registruojama įvairioms elektroninėms paslaugoms teikti, o populiariausi išlieka nacionaliniai .lt, .lv ir .ee domenai, nors nemažą rinkos dalį Baltijos šalyse užima .com ir .eu domenai.

Estijos interneto fondo, administruojančio .ee domenų registrą, vadovas Heiki Sibul pastebi, kad domenų rinką iškraipo investuotojai, kurie registruoja domenų vardus siekdami vėliau juos pelningai perparduoti.

„Yra labai daug taip vadinamų domenų prekeivių, kurie registruoja gerus, paklausius vardus, tačiau jų nenaudoja, o laiko užimtus. Su šia problema susiduria ne tik Baltijos šalys, bet ir kiti domenų registrai“, – sako H. Sibul.

Latvijos universiteto, Matematikos ir informatikos instituto, Interneto tinklų departamento, administruojančio .lv domenų registrą, vadovė Katrina Sataki mano, kad domeno naudojimas suteikia daugiau vertės, nei savaime geras, įsimintinas vardas, kuris gali metų metais būti užimtas ir nenaudojamas.

„Tikrai yra problema, kai normalus verslas nori registruoti, o geras vardas jau užimtas. Dar blogiau, kai domenų vardai registruojami nepagrįstai naudojant svetimų prekių ženklų ar į juos klaidinamai panašius žymenis. Tad domenų vardų grobimas (angl. cybersquatting) kainuoja dvigubai. Vis tik pats vertingiausias domeno vardas – tai naudojamas vardas. Kiek iš 25 milijonų registruotų .tk domenų yra naudojama? Tikrai nedaug“, – apibendrina K. Sataki.

Registruojami ne tik nacionaliniai domenai

Lietuvos įmonės yra linkusios pasirinkti ir naudoti vieną domeno vardą, ne tik palikdamos laisvus kitus domenus, bet ir neregistruodamos tokių pat, tik su savitosiomis lietuvių kalbos raidėmis, .lt domeno vardų.

Pasak J. Pajus, Estijos įmonės elgiasi apdairiau, labiau saugo ir vertina domeno vardus registruodamos daugiau variantų. Intelektinės nuosavybės ir prekių ženklų apsaugos svarba Estijos verslininkų yra taip pat labiau vertinama nei lietuvių ar latvių.

„Daugelis Estijos įmonių yra registravusios ir naudoja ne tik .ee, bet ir .eu domenus, nes žiūrima į bendrą Europos Sąjungos rinką. Įmonė, kurioje pati dirbu, savo verslą plėtoja visose trijose Baltijos šalyse, todėl naudojame .eu domeną, nors esame registravę ir nacionalinius .lt, .lv ir .ee domenus. Estijos lietuvių bendruomenė buria šioje šalyje gyvenančius lietuvius, todėl pasirinkome tik .ee domeną ir kuriame Estijos lietuviams skirtą svetainę www.lietuviai.ee. Lygiai taip pat elgiasi ir Estijos rinkoje dirbantys verslai, pirmiausia pasirinkdami .ee domeną“, – tikina Estijos lietuvių bendruomenės valdybos narė.

Ar estai sugebėjo pasiekti didesnės ekonominės gerovės dėl išplėtotų elektroninių paslaugų ir intensyvesnio IT diegimo visose gyvenimo srityse?

„Aš kartais sakau, kad „tyli kiaulė gilią šaknį knisa“. Šis posakis labai tinka estams, nes jie tyliai ir atkakliai dirba, o lietuviai daug šneka, kaip ispanai, bet nieko nedaro. Nors kartais sakoma, kad Estijos ekonominės gerovės šaltinis yra kaimynų iš Suomijos investicijos, šį faktorių pervertiname. Estijos ekonominės gerovės paslaptis slypi atkaklaus darbo ir išplėtotų IT derinyje, juk spartus internetas bei elektroninės paslaugos leidžia dirbti efektyviau, uždirbti daugiau ir gyventi patogiau“, – apibendrina J. Pajus.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama